StockholmResenär resväska flygi.

Reseguide
Stockholm

Stockholm, Sveriges huvudstad och en av de mest välbevarade medeltida städerna i Europa. Ja, inte till livskvalitet- utan infrastruktur. Upplev Stockholms urbana stadsliv, rika kultur, festliga uteliv och fantastiska sceneri. Omringad av baltiska havet tornar byggnader i tegel sig upp i kärnan. Ta en kaffe på söder, strosa runt i gamla stan, eller ta båten ut i skärgården. Stockholm stannar för alltid i våra hjärtan.

Museum

Vasamuseet

1628 seglade det svenska krigsfartyget Vasa i väg på sin jungfrufärd, det blev dessvärre en kort historia då fartyget kantrade och sjönk till havets botten efter bara några minuter ute till havs. Ett par århundraden senare plockades hon upp och står nu gnistrande och restaurerad i Vasamuseets sal.

Det här är stället är till för alla historiefans, men även en perfekt plats för barnfamiljen. Som om det inte vore nog med det ståtliga fartyget, så anses museet vara ett av de bästa i världen. För vuxna kostar inträde 170 kr, och barn upp till 18 går in gratis.

Vasa museum skepp.
Gröna Lund nöjespark.

Aktivitet

Gröna Lund

Är du ute efter en adrenalinkick? Klibbig sockervadd som fastnar i kinderna? Eller tuffar du hellre runt i en veteranbil? Oavsett vad finns något för alla på Stockholms berömda tivoli Gröna Lund. För dig som blir åksjuk, skippa Lustiga Huset och vandra vidare mot Fritt Fall, attraktionen är ingenting för den höjdrädda men utlovar Stockholms bästa utsikt. För dig som gillar skräck, bege dig istället till ruskiga House of Nightmares.

Förutom karuseller bjuder parken både på högklassiga livekonserter och 5-Kamp. Det är endast fantasin som sätter gränser för ett oförglömligt besök. Priserna varierar beroende på hur mycket du vill åka men räkna med 250–500 per person.

Sevärdhet

Skansen

Skansen är kanske mest känd för sin allsång, men här finns även djurpark och matmarknad. Inuti parken kan du lokalisera dig bland otaliga aktiviteter. Gå till djurparken och hälsa på berguv, älgar och gutefår, eller varför inte göra dig bekant med svalparakiter, marsvin eller brunbjörn? Här finns gott om mat att välja på, söta små hantverksbutiker och aktiviteter för barn.

Skansen bjuder även på en gedigen historieresa där du erbjuds att resa i historien från tidigt 1700-tal fram till nu. Om du vandrar på kärlekens moln och känner för att gifta dig anordnar Skansen även bröllop.

Inträde varierar efter säsong men kostar mellan 70–220 kr.

Gammal by bondgård.
Kungliga palatset.

Sevärdhet

Kungliga slottet

Om du aldrig varit i Stockholm är Kungliga Slottet väl värt ett besök. Slottet är ett av Europas största, och byggt i svulstig barockstil. Den magnifika byggnaden har mer än 600 rum och är både arbetsplats, kungligt residens och historiskt monument. Missa absolut inte vaktparaden då högvaktsstyrkan, som vaktar slottet, marscherar fram till borggården. Försök dig inte på att få någon av vakterna i skratt, det är en nästintill omöjlig uppgift.

För den som är intresserad kan man även besöka slottets insida. Här guidas man genom skattkammaren, de pampiga paradrummen och får ta del av slottets medeltida historia.

Museum

Fotografiska

Fotografiska museet är en levande och vibrerande plats. Här möts fotografi, matsensationer, inspiration och evenemang i en kokande kreativitetsgryta. Med sin imponerande tillgänglighet har de öppet varje dag mellan 10–23 och är en plats dit alla är välkomna. De konstfulla fotografierna och den visuella konsten är skapad av konstnärer från hela världen, allt från de mest välkända, till den nya generationens konstnärer.

Fotografiska når du till fots, med bil eller tunnelbana. Utgå från slussen så är du nästan framme. Priserna varierar från dag till dag. Studenter barn och pensionärer erbjuds dessutom extra schysst rabatt.

Tavlor museum.
Slott park trädgård.

Sevärdhet

Drottningholms slott

Ta dig en avstickare från Stockholms urbana stadsliv och gör en dagsutflykt till Drottningholms slott. Slottet presenterar en storslagen, historisk miljö av internationellt högsta klass. Vandra i historien med trädgårdens historiska stilideal bland buxbomsbroderier, boské, lusthus och fontäner, och känn dig riktigt kunglig. Missa inte det exotiska lustslottet Kina Slott, som står vilt och naturromantiskt inramat av naturen.

Slottet är idag Kungaparets permanenta bostad och har du tur kanske självaste drottningen skymtar förbi. Ta tunnelbana till Brommaplan och därefter direktlinje med buss till Drottningholms slott. Om du gillar vatten, ta istället en av de historiska båtarna som avgår från stadshuskajen ända fram till slottet.

Sevärdhet

Kungsträdgården

Kungsträdgården är som allra vackrast på våren när körsbärsträden blommor. Ett praktfullt skådespel av rosa lockar tusentals besökare för att ta en bild eller två. De japanska körsbärsträden har funnits här sedan 1998 och står fortfarande vackra i all sin blomsterprakt. De blommande träden brukar ses som en markering av vårens definitiva ankomst. Här finns mängder av mysiga caféer och restauranger.

Om man vill sitta tätt kan man slå sig ner på en av sitt-trapporna med fontäner och blommor som utsikt.På vintern förvandlas fontänen till is, och skridskoåkare tar sig plats. Parken ligger mycket centralt på Norrmalm och nås på promenadavstånd från centralstationen.

Park rosa blommor.
Junibacken hav byggnader.

Sevärdhet

Junibacken

Pippi, Emil, Tjorven och Lotta! Varenda en av Astrid Lindgrens sagofigurer får ni lov att möta på Junibacken. Det här är verkligen ett nöje för både stora och små. Här får barnen lov att leka, lära och upptäcka. Junibacken är ett kulturhus skapat för barnen, med Astris berömda berättelser i centrum.

Junibacken erbjuder lek med sagofigurer, Pippis häst, rutschkanor och läsning. Dags för avfärd, ropar konduktören och ett sagotåg sätter av. Det är precis som det låter, att befinna sig mitt i en verklig saga.  Junibacken ligger centralt på vackra Djurgården och nås på gångavstånd från Karlaplan.

Sevärdhet

Södermalm

Södermalm, Sofo, Hipstermecka och Knivsöder. Kärt barn har många namn. Men så är det också ett av Stockholms mest populära områden. Ta med en picknickkorg och slå dig ner på Tantolunden eller strosa runt i de mysiga kvarten vid Mosebacke, för att sedan ta dig till Monteliusvägen som bjuder på en magnifik utsikt över Mälaren och Riddarfjärden. På söder samsas mysiga caféer och trendiga butiker med rik arkitektur, populära parker och charmiga ölhak.

Spana definitivt in Tjoget, en bar som har både restaurang, bar och barberare! Nytorget 6 ger dig en gastronomisk upplevelse som kittlar smaklökarna, eller besök söders rika utbud av vintagebutiker.

Utsikt gamla hus.
Abba bokstäver.

Museum

ABBA The Museum

Dancing Queen, Mamma Mia, Take A Chance och SOS är bara några i raden av ABBA s all time hits. På ABBA The Museum får du lov att uppleva den legendariska popgruppens musik genom ett interaktivt och virtuellt äventyr. Här kan du prova kostymer, mixa musik och stå på scen som ABBAS femte medlem. Det är bara ett urval av vad museet erbjuder. Du kommer med stor sannolikhet gå in för att sedan dansa ut i natten. Här är det endast förköpta biljetter som gäller, så se till att vara ute i god tid. Museet är beläget i på Djurgården med gångavstånd från Gröna Lund.

Sevärdhet

Stockholms skärgård

Naturälskare ska definitivt bege sig ut till någon av Stockholm skärgårds 30 000 öar. Här är det bara att välja att vraka. Om din stockholmsvisit är kort åker du med fördel till Fjäderholmarna, Vaxholm, Gustavsberg eller Värmdö. Hit tar du dig enklast med buss eller färja på under en timme från innerstaden. Öarna bjuder på vacker och orörd natur, idylliska byar, vandringsleder och fantastisk mat.

Ta en paus från storstadens puls och njut av vågornas kluckande och måsarnas skrik, omringad av det baltiska havet.

Skärgård röda hus.
Tavlor museum.

Museum

Moderna museet

Ta upp kartan och bege dig in på Stockholms konstnärliga, snåriga väg med siktet mot Skeppsholmen och Moderna Museet. Innanför väggarna gömmer sig drygt 130 000 konstskatter. Museet visar svensk och nordisk konst, franskorienterad modernism och amerikansk 50–60-tals- konst. Dessutom har samlingen utökats under senare år och innefattar även banbrytande kvinnligt konstnärskap från 1900-talet och bilder från den globala världen. Självklart finns inte alla verk för ögat att njuta av, men hängs om med jämna mellanrum.

Museet är till för alla och inträdet är gratis. Du får inte glömma att kolla in geten som har ett bildäck kring magen, här finns verkligen modern konst i alla dess former.

Mat & gott

Östermalms Saluhall

Franska croissanter, vällagrad ost, färskt viltkött eller nypressad juice. Här, på Östermalms Saluhall, finns allt för gourmanden. Slå dig ner på ett av fiken och sippra på en kaffe, provsmaka de utsökta ostarna eller känn dig fram till den bästa persikan. Här finns det bästa av det bästa att lägga i ditt skafferi. Den tegelklädda, ståtliga saluhallen har stått stadigt sedan 1888, och är en självklar plats för alla gastronomer, matälskande stockholmare och turister. Ta med en hungrig mage, en bunt sedlar och låt de ljuva dofterna kittla dina smaklökar. Hallen heter även Östermalmshallen.

Frukter marknad.
Träd gräsmatta.

Sevärdhet

Rosendals trädgård

Om du besöker Stockholm på vår eller sommar så får du inte missa vackra Rosendals trädgård. Här vandrar du bland rosor och grönsakfält, bland örtagård och vinodling. Trädgårdscaféet bjuder på magiska vedugnsbakade bullar och ekologiskt kaffe. Ta med dig fikabrickan och slå dig ner i den enorma fruktlunden bland knotiga, väldoftande äppelträd. Här i trädgården är allting biodynamiskt och ekologiskt.

Trädgårdsmästarnas gröna fingrar tar vara på allt som naturen har att erbjuda och låter dina ögon vila på ett vackert blomstrande landskap.  Som så mycket annat är trädgården belägen i Djurgårdsstan och det är enkelt att ta sig hit.

Gaming

Inferno Online

Inferno Online på Odenplan i Stockholm är världens största gamingcenter med över 650 datorer och konsoler. Stilren lokal, trevlig personal och med ett trevligt koncept.

Man köper speltid per timma och loggar in med sitt eget konto på någon av alla datorer i hallen. Njut av dina favoritspel eller ta del av ett nightgibb med kompisarna. Tjänsten är utvärderad och testad av redaktionen och kan starkt rekommenderas för besökare i alla åldrar.

Ni kan enkelt boka allt från nightgibb till kick-off och företagsevenemang på deras hemsida.

Ínferno online stockholm
Sångerska sjunger.

Mat & show

Wallmans

Om du inte fått nog av musik på ABBAS museum, sno på dig festskjortan och bege dig till Wallmans Dinner Show. Här utlovas kärlek, passion och eufori med färgsprakande kostymer, fantastisk skönsång och dans. Dessutom serveras en perfekt komponerad meny som får dina smaklökar att jubla. Du kommer inte att bli besviken, showartisterna håller så hög klass att du kommer stå upp på stolen och klappa händerna när showen är slut.

Priset varier mellan 600–900 kr, men är värt varenda krona. Wallmans är beläget i kulturmeckat Norrmalm på den passande gatan Teatergatan.

Asiatiskt

Tokyo Ramen

Som japanfantaster och Sveriges enda officiella återförsäljare av de japanska JR Passen gav vi oss ut på ett uppdrag i centrala stockholm, med mål att hitta stadens bästa ramen. Vi ramlade in på Tokyo Ramen och blev chockade av dess trevliga ramen-rätter. En restaurang som starkt kan rekommenderas. Notera att det brukar vara mycket folk runt lunchtid då restaurangen är belägen i ett aktivt område.

Tokyo ramen stockholm
Kött mat sås.

Lyxigt

Restaurang AG

Jureskogs restaurang AG har vid flera tillfällen klassats som Sveriges bästa köttrestaurang. Njut av smaksensationer utan dess like och testa på någon av alla dess unika förrätter.

Notera att lokalen har en lite annorlunda entré där många tror sig ha kommit fel. Men följ bara trappan upp ett par våningar så möts ni av den trevliga och smakrika restaurangen.

Redaktionen har testat och utvärderat restaurangen och kan med bra samvete lämna ett bra betyg. Notera dock att priserna är högre än många andra köttrestauranger i landet. Man får dock vad man betalar för och maten är värd varenda krona.