VenedigResenär resväska flygi.

Reseguide
Venedig

Venedig, den flytande staden, är välkänd för sin romantiska atmosfär. Det är en unik och vacker stad, som bjuder på mängder av olika upplevelser. Njut av en gondoltur längs kanalerna, besök något av stadens alla sevärdheter eller stanna upp och ta del av matkulturen, valet är ditt.

Piazza San Marco

Piazza San Marco, eller Markusplatsen brukar även kallas för Venedigs hjärta. Torget lockar massvis med turister varje år och är omgivet av fantastisk arkitektur. I anslutning till torget hittar du en rad olika attraktioner att fortsätta utforska, bland annat Basilica di San Marcos och Dogepalatset, och när det är dags så är det här ett perfekt ställe att ta en paus. Slå dig ner vid något av alla caféer som finns runt torget och titta på folkmyllret och duvorna.

San marco torg venedig.
Öppet torg venedig turister

Basilica di San Marcos

Basilica di San Marcos eller Markuskyrkan som du kanske känner igen den som, är Venedigs mest kända kyrka. Det är en mäktig uppvisning av bysantinsk arkitektur, och både det inre- och yttre är ståtligt prydda med mosaik och guldbeläggningar, vilket lett till att kyrkan även kallas för Chiesa d’Oro, Guldkyrkan. 

Att besöka kyrkan kostar 3 euro och om du vill besöka Pala d’Oro (högaltaret), eller museet tillkommer en extra avgift.

Katedralen är öppen för turister måndag till lördag mellan 09.30 – 17:15 och söndagar mellan 14:00 – 17:15.

Palazzo Ducale di Venezia

Palazzo Ducale di Venezia eller Dogepalatset på svenska, var residens för dogen av Venedig, den högst uppsatta personen i Venedig och var även Venedigs regeringsbyggnad. Byggnaden är ett gotiskt mästerverk, och palatset tog den formen den har idag mellan 1340 – 1565. Idag kan vi besöka Dogepalatset som museum och medan vi går på någon av de många utställningarna, uppleva palatsets utskurna valvgångar, vita kalksten och vackra skulpturer. 

Museet är öppet varje dag mellan 10:00-18:00, och biljetter kan antingen förköpas online eller köpas på plats.

Palazzo Ducale di Venezia byggnad.
Campanile di San Marco venedig.

Campanile di San Marco

När du befinner dig på Markusplatsen kan du passa på att besöka klocktornet. Klocktornet hör till Markuskyrkan, men är en separat byggnad som är 99 meter hög. Högst upp i tornet finns en spira som en gång i tiden gjorde klocktornet till en av Venedigs fyrar.  Klocktornet heter även St Mark’s Campanile.

Klocktornet har öppet varje dag mellan 09.30-17:15 förutsatt att vädret tillåter det och kostar 10 euro i inträde.

Ponte dei Sospiri

Ponte dei Sospiri eller suckarnas bro på svenska är en liten men välbesökt bro. Bron kopplar ihop Dogepalatset med Prigioni Nuove (nya fängelser). Enligt legenden ska fångarna ha tagit en sista titt över Venedig när de leddes över bron till fängelset och suckat, medan de reflekterade över straffet som de snart skulle få.

Brn Ponte dei Sospiri venedig.
Santa Maria della Salute italien.

Santa Maria della Salute

Här visar Venedig återigen upp dess fantastiska arkitektur med kyrkans vackra fasad och ståtliga kupol. Kyrkan finns längsmed Grande Canal och var ett bygge som påbörjades 1631 för att fira att pesten var över. Kyrkan blev klar 1687 och är en av de mest kända kyrkorna i Venedig. Dess fullständiga namn är Basilica di Santa Maria della Salute.

Kyrkan är öppen för besök måndag till söndag 09:30-12:00 och 15:00-17:30. Inträdet till kyrkan är gratis men vill man besöka museet i kyrkan kostar det 4 euro.

Canal Grande

Drömmer du också om magiska gondolturer med vackra utsikter runt dig när du tänker på Venedig? Canal Grande är Venedigs berömda genomfartsled, det är stadens huvudgata och kanalen är central för staden. Den 4km långa kanalen tillåter dig att ta dig fram till många av stadens mest kända attraktioner, och på vägen får du uppleva den unika synen av hur fasaderna på byggnaderna går rakt ner i vattnet.

Om en gondoltur inte faller dig i smaken så kan du i stället välja att ta dig fram över kanalen med en vaporetto, Venedigs vattenbuss, eller så kan du hoppa på en stå färja, en traghetto som korsar kanalen.

Stora kanalen venedig.
Ponte di Rialto bron venedig.

Ponte di Rialto

Rialtobron är Venedigs äldsta och förmodligen den mest kända bron som går över Canal Grande. Bron har funnits i dess nuvarande form sedan slutet av 1500-talet, och bjuder på en klassisk vy över Canal Grande. Härifrån kan man titta ner på gondolerna som åker över kanalen eller bara njuta av atmosfären och ta del av gatumusikanternas musik. Om du i stället är intresserad av shopping så kan man hitta små souvenirbutiker uppe på bron, eller så kan du fortsätta vidare till Rialto marknaden. 

Om du fortsätter vidare över Rialtobron så kommer du fram till Mercato di Rialto, Rialtomarknaden.

Rialtomarknaden är en historisk fiskmarknad som funnits här sedan sent 1000-tal. På marknaden kan du hitta frukt och grönsaksstånd, men marknaden specialiserar sig på fisk och skaldjur.

Museo di Storia Naturale di Venezia

Venedigs naturhistoriska museum hittas i Fontego dei Turchi, en byggnad byggd för Pesaro familjen på 1200-talet. Fasaden ligger mot Canal Grande och är byggt likt så mycket annat i Venedig i en bysantinsk stil. Byggnaden har huserat Venedigs naturhistoriska museum sedan 1923 och idag finns kollektioner dedikerat till fossiler, paleontologi, zoologi, och mycket annat på plats.

Museet har öppet varje dag mellan 11:00 och 17:00 och biljetter kan antingen förköpas online eller köpas på plats. 

Naturhistoriskt museum.
San Giorgio Maggiore venedig.

San Giorgio Maggiore

Ta dig över till den lilla ön San Giorgio Maggiore med vaporetto eller vattentaxi för att uppleva den berömda kyrkan med samma namn, med tillhörande kloster och klocktorn. Gå upp i klocktornet för att njuta av den fantastiska utsikten över Venedig, eller upptäck rummen i kyrkan och klostret som är fyllda av vackra målningar och konst av bland annat Tintoretto.

Innan du avslutar din utflykt och beger dig tillbaka så passa på att ta en promenad runt den vackra ön.

Murano

Murano är ytterligare en liten ö tillhörande Venedig. Precis som med San Giorgio Maggiore kan du ta dig till ön med vaporetto. Ön är något lugnare än centrala Venedig, och är ett perfekt ställe att besöka om du vill ta del av glaskonsten. I butikerna på ön finns massvis med exempel på glaskonst, och här hittar du glas i alla möjliga färger och former. Om du fortfarande suktar efter mer glaskonst så kan du besöka Muranos glasmuseum som ligger i Palazzo Giustinian.

Museet är öppet torsdag till söndag 11:00-17:00.

Färgglada hus Murano.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

VENEDIG
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Venedig är en av världens mest besökta städer. Staden kryllar av turister vilket tyvärr också medför mycket ficktjuvar, så se över och håll koll på era värdesaker.

Venedigs flygplats heter Venice Airport Marco Polo (VCE) även känd som Venice-Tessera Airport är belägen 8km utanför centrum. 

Flygplatsen är landets fjärde största och tar hand om 11,200,000 resenärer varje år.

Något unikt för Venedig är möjligheten att ta sig från flygplatsen med båt, utöver taxi buss, tåg och hyrbil som på resterande flygplatser. 

Adress: Via Galileo Galilei, 30/1, 30173 Tessera, Venice, ITALY.

Telefon: +39 041 260 9260

Den officiella valutan är Euro, €.

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i landet. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet. 

Dricks uppskattas av personalen och brukar vanligtvis hamna runt 10% som en standard i landet. Beroende på vad du besöker så är det inget krav och kan även uteslutas.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

Laddare

Italien använder sig av samma uttag som Sverige.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Italien befinner sig i samma tidszon som Sverige.

Vanliga frågor

Att tillbringa tre dagar i Venedig är det perfekta sättet att njuta av staden. På så sätt hinner du utforska de främsta sevärdheterna, uppleva den unika atmosfären och även göra några utflykter till de omkringliggande öarna. Du kan också smaka på den läckra venetianska maten och njuta av gondolfärder längs kanalerna. Genom att spendera tre dagar i Venedig får du en riktigt minnesvärd och fullständig upplevelse av denna fantastiska stad.

 
 

En bra tid att undvika stora turistmängder i Venedig är utanför högsäsongen och specifikt efter Biennalen i slutet av november. Under denna period är det färre besökare i staden och en möjlighet att uppleva Venedig i en mer avslappnad atmosfär.

Ja, mat och restauranger i Venedig kan vara relativt dyra jämfört med andra italienska städer. Prisnivån kan vara högre på turistområden och restauranger vid populära sevärdheter. Det finns dock även möjligheter att hitta prisvärda alternativ utanför de mest turistiska områdena.

Här är några av de mest populära sevärdheterna och upplevelserna som du inte bör missa i Venedig:

  1. Markusplatsen (Piazza San Marco) – Det berömda torget med Markuskyrkan och Dogepalatset.
  2. Canal Grande – Huvudkanalen som slingrar sig genom staden och erbjuder fantastiska vyer.
  3. Rialtobron – En ikonisk bro över Canal Grande, omgiven av livliga marknader och butiker.
  4. Dogenpalatset (Palazzo Ducale) – Ett imponerande palats som en gång var säte för Venedigs härskare.
  5. Murano och Burano – Öar utanför Venedig kända för sina glasblåsnings- och spetsvävningstraditioner.
  6. Gondoltur – Ta en romantisk åktur i en traditionell gondol längs Venedigs kanaler.
  7. Santa Maria della Salute – En magnifik basilika som erbjuder panoramautsikt över staden.
  8. Peggy Guggenheim Collection – Ett konstmuseum som rymmer modern konst i en vacker palatsmiljö.
Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare