JapanKarta över japan.

Reseguide
Japan

Japan är ännu ett ovanligt resmål för svenska turister, men är världens snabbast växande resmål! Här har du chans att uppleva allt från gokartkörning på allmänna vägar iklädd en dräkt av er favoritkaraktär från Mario Kart till att bada i underbart tropiskt vatten. Eller varför inte åka tunnelbana tillsammans med världens mest väluppfostrade människor?

Kille med keps tittar ut genom fönstret mot Mt fuji.
  • 7-dagars pass ca 2.500 kr

    (50% för barn mellan 6-11 år)

  • 14-dagars pass ca 3.950 kr

    (50% för barn mellan 6-11 år)

  • 21-dagars pass ca 4.990 kr

    (50% för barn mellan 6-11 år)

Prisexempel på resor utan JR Pass: 

Tokyo – Kyoto tur och retur: ca 2.400 SEK 

Narita Airport – Tokyo tur och retur: ca 600 SEK

Japan Rail Pass

JR Pass (Japan Rail Pass) är något vi starkt rekommenderar för dig som stannar i Japan under 7 eller fler dagar alternativt om ni kommer att förflyttas mycket under vistelsen. Ha i åtanke att detta tågpass endast kan beställas innan ni åker till Japan. Flygi AB är den enda svenska officiella partnern och återförsäljaren av Japan Rail Pass.

Passet ger dig fri tillgång till alla JR Line’s tåg, bussar och tunnelbanetåg ink snabbtågen Shinkansen (bortsett från Nozomi tåget samt Mizuho tåget på Takaido, Santo och Kyushu Shinkansen linjerna.) Notera dock att dessa sträckor täcks av andra tåg på samma linjer med något enstaka extra stopp på vägen.

Passet beställs i ditt namn och tas med till närmaste JR Ticket Office varpå personalen hjälper dig att byta in din voucher mot ett fysiskt Japan Rail Pass. JR kontoren finns på alla större flygplatser och tågstationer genom hela Japan och hittas enkelt med hjälp av sin gröna logo. Japan Rail Pass kan köpas i 7, 14 och 21 dagar och kan endast införskaffas & brukas av personer bokförda utanför Japan, bortsett från de som bott utanför landet i mer än 10 sammanhängande år.

Japanska medborgare kan sedan 2017 införskaffa ett JR Pass om de på plats kan visa upp att de bott utanför Japan under en sammanhängande 10-års period med hjälp av ett intyg som japanska ambassaden skriver ut innan avresa. Läs mer på vår sida om JR Pass.

Storstad

Tokyo

Tokyo är en fantastisk men väldigt stor stad för oss svenskar. Staden bjuder på mängder av sevärdheter och roliga aktiviteter för hela familjen. Åk mario kart på gatan med dina vänner, besök en 20 meter hög Gundam staty eller ta med familjen till någon av stadens två Tokyo Disneyland.

Akihabara byggnader sega
Super nintendo nöjespark

Nöjesparker

Osaka

Osaka är en supertrevlig stad och är känd för sin fina shopping och många restauranger. Här hittar du mängder av yakiniku, ramen och sushi restauranger. Missa inte att besöka Universal Studios Osaka och Super Nintendo World. Något varken du eller de minsta i familjen vill missa!

Tempel & shrines

Kyoto

Kyoto är den gamla huvudstaden och hem till tempel, trevliga marknader, stora parker och allt man förväntar sig av det “riktiga” och historiska Japan. En supertrevlig stad som ofta hamnar på de flesta resenärers lista. De flesta som reser till Japan för första gången brukar spendera en vecka i Tokyo och sedan en vecka i antingen Kyoto eller Osaka. Dessa städer ligger dock intill varandra och låter er förflyttas snabbt och smidigt med ett JR Pass.

Guldtempel japan
Okinawa tropiskt vatten

Sol & bad

Okinawa

Ta ett inrikes flyg till det japanska semesterparadiset Okinawa och njut av ett japanskt maldiverna. Kristallklart vatten, tropisk värme och vackra korallrev som välkomnar alla som är sugna på att dyka eller snorkla. En perfekt destination för en liten avstickare från landets storstäder.

Mat & mer mat

Kobe Japan

Kobe är en stor hamnstad som med åren blivit en ikonisk stad och hem till ofantligt mycket sevärdheter. Ta er upp till botaniska trädgårdar med linbana för att sedan vandra ner längst vattenfall och en otroligt vacker natur. Som bonus är Kobe det japanska köttets huvudstad och har några av landets bästa köttrestauranger. Testa på det omtalade kobe-kött på en restaurang i Kobe. Det är en upplevelse ni inte vill missa!

En kvinna tuttar ut över Kobe port på kvällen.
Girl sit on the bench, look at Atomic Dome from Hiroshima Peace Memorial park in the autumn season of Hiroshima, Japan.

Historia

Hiroshima

Hiroshima har en hemsk och dyster historia men är absolut värt ett besök. Idag är staden uppbyggd på nytt och med mängder av monument och museum tillägnat bombningen i staden. Väl i staden rekommenderar vi ett besök över till Miyajima ön och besök ett av Japans mest fantastiska världsarv och shrines.

Snö & skidor

Sapporo

Sapporo finns på mångas läppar sedan långt innan deras första besök till Japan. Sapporo är nämligen namnet på en av Japans största bryggeri av öl. utöver sin öl arrangeras årligen en stor vinterfestival som ni inte vill missa!

Staden är även en känd semesterort under vinterhalvåret och bjuder sina besökare på trevlig skidåkning.

Sapporo Reseguide
Tempel i FUKUOKA Japan

Storstad

Fukuoka

Fukuoka bjuder på många tempel, shrines, vackra parker och mängder av årliga festivaler. En festlig stad med god lokal mat som starkt rekommenderas ett besök till. Våga ta en avstickare från de traditionella destinationer och testa något nytt!

Rådjur & parker

Nara

Nara är mest känt för sin öppna park med över 1.200 frigående rådjur. Nara Park lockar årligen tusentals besökare som vill komma till staden och klappa de väluppfostrade rådjuren. Köp deer-cookies och mata djuren, som i sin tur faktiskt bugar som tack för kakan. En väldigt fotovänlig aktivitet som starkt rekommenderas.

Nara rådjur tempel i Japan
YOKOHAMA​ Japan

Nudlar & mat

Yokohama

Strax utanför Tokyo hittar ni vackra Yokohama som erbjuder shipping i världsklass och otroligt bra mat. Hamnstaden är känd för sin Chinatown och dess streetfood i färgglada gränder. I Yokohama kan ni besöka det världskända nudelmuseet Cup Noodles Museum. En speciell men samtidigt väldigt rolig aktivitet som lätt blir ett populärt samtalsämne när ni kommer hem.

Visum Japan

Alla turister som besöker Japan med ett Svenskt pass får per automatik ett 90-dagars Temporary Visitor visum när ni landar. Vilket gör att ni slipper ansöka om VISA innan ni besöker landet till skillnad mot bland annat Kina. Det är inte tillåtet att stanna i Japan som Temporary Visitor i mer än 180 dagar under en total 12-månadersperiod. 

Det är nödvändigt att ansöka om visum ifall man tänker delta i någon form av inkomstbringande aktivitet under din vistelse eller om ditt besök överstiger de givna 90 dagarna som beviljats i samband med inträde i landet.

Visum i Japan
Kvinna i kimono bland bambuträd.
En äldre man går in i ett tempel.

Japanska FOLKET

Det japanska folket är i särklass de mest väluppfostrade och trevliga människorna ni kan träffa. De tackar alltid och förutsätter under inga omständigheter att du skall göra det tillbaka.

Landet är väldigt strukturerat, rent och allmänt fungerande. Allt i vardagen flyter på och är lätt för oss som är vana med svenskt kaos. Tågen är alltid punktliga, folk står i kö till tunnelbanan och rulltrapporna oavsett hur stressade de är. De flesta försöker alltid hålla hissen för dig – även om de ser dig på avstånd. Små detaljer som gör resan lite extra trevlig!

Något som är bra att veta innan man beger sig till Japan är att man inte dricksar. Du betalar för din mat och får exakt växel tillbaka vilket är ovanligt jämfört mot andra kulturer och länder. De är väldigt hövliga och hälsar dig alltid välkommen in i sin butik eller restaurang, gärna så alla hör.

Du kommer ofta få höra ”irasshaimase” när du går in på en restaurang, vilket betyder ”varmt välkommen!”. Svara då ”arigatou gozaimasu” vilket betyder ”tack så mycket”.

När du betalar för något placerar personalen alltid en hand på din hand för att undvika att du tappar några mynt eller ditt kort – detta som en hövlig gest mot dig som kund. I vissa fall är det inte ovanligt att de står kvar vid dörren och bugar tills du inte längre är inom synhåll.

Japanska SPRÅKET

Det är ingen hemlighet att japanerna gillar sitt eget språk. 9 av 10 japaner pratar eller skriver inte engelska i någon form, detta gäller även personalen som kör buss och taxi.

För att underlätta er resa i Japan rekommenderar vi att ni i förhand tar en skärmbild på kartor och områden ni skall besöka då Google Maps inte tillåter Offline-kartor i Japan. Vissa av de lite större tunnelbanestationerna kan ha så många som 20 utgångar från samma station vilket kan leda till att ni kommer ut på helt fel sida av vägen med lite otur. Därför är det bra att vara förberedd och kolla upp lite dagen innan och spara skärmdumparna i telefonen. 

Nästintill alla taxichaufförer har problem med det engelska språket och pratar endast japanska. Ha därför en skärmbild eller utskrift på japanska över området eller hotellnamn / adress när ni landar på flygplatsen första gången.

JAPANSKA SPRÅKET​ - Språket i Japan
APA HOTEL JAPAN​

APA Hotel Japan

En fantastiskt bra hotellkedja med nästan 200 hotell i Japan. Oftast väldigt bra belägna, rena och fina byggnader  samt utspridda lite runt om i landet. Klassen och stilen invändigt påminner mycket om Scandic Hotell i Sverige. 

Hotellrummen är oftast av modell mindre, ha detta i åtanke. Framförallt i Tokyo där alla hotellrum och lägenheter är mindre än i andra städer. 

Alla hotellrum är fyllda med allt ni behöver. Tandborstar, borstar, kammar, hårnålar, snoddar, tandkräm, tofflor, schampo, tvål, morgonrockar och annat ni kan behöva. Vanligtvis behöver man inte ta med något mer än eventuellt smink, deodorant och parfym.

Dryckesmaskiner Japan

Det är inte lika vanligt att man köper läsk och andra drycker på 7-eleven och Family Mart i storstäderna. Istället står det maskiner utställda överallt, fyllda med allt ni kan tänka er. Här köper ni allt från läsk och vatten till te, kaffe och iskaffe. Färgen på bakgrunden av varje produkt symboliserar om det är en varm eller kall dryck. 

Här hittar ni väldigt roliga drycker som Fanta Peach, Fanta Mellon, Pokémon juice, Mellonsoda och andra trevliga dricker som vi saknar hemma i kalla Sverige.

Dryckesmaskiner med läsk i Japan.
POKÉMON CENTER​ i Japan

Pokémon Center

Japan kryllar av Pokémon centrum och butiker. Himmelriket för er som älskar Pokémon och annan typ av anime. Dessa typer av butiker finns i alla städer och oftast i lite mer populära områden. Exempelvis Dōtonbori i Osaka.

HANDLA PÅ DONKI

Passa på handla i någon av Don Quijote’s 160 butiker runt om i landet. Butikskedjan består vanligtvis av ett flertal våningar fulla av trevligheter. 

I början finner ni ofta mat, godis och andra skojartiklar. Ju högre upp i huset ni kommer så stiger kvalitén på allt ni hittar och slutar vanligtvis med lyxväskor och klockor i upp till hundratusenkronors klassen. Skenet på butiken bedrar visuellt från bottenplan, men är underbart trevlig att besöka. Här finns även TV-spel, hörlurar, kläder, skor, ac-anläggningar, mobiltillbehör, jackor, sexleksaker, maskeradkläder, animeprodukter och mycket mer.

Detta är redaktionens favoritbutik att besöka. Kom ihåg att alla turister handlar Taxfree, se till att ha med ditt pass! 

Don quijote butik.
Skylt karaoke bar Japan.

Karaoke

Ett måste att testa när ni befinner er i Japan är Karaoke. Karaoke har sitt ursprung från Japan men är idag populärt i hela Asien, och de flesta har hört talas om det. För de som inte vet, är Karaoke namnet för att sjunga låtar till instrumental musik medan texten visas på en skärm. 

I Japan är detta otroligt populärt och i alla de stora städerna hittar ni byggnader på flera våningar som alla erbjuder karaoke. Även i de mindre städerna är det inga problem att hitta en Karaoke bar. Alla de moderna karaoke ställena erbjuder privata rum medan man i de äldre står och sjunger framför andra.

De största kedjorna för Karaoke är Big Echo, Cote D’Azur och Karaokekan. Priserna varierar mellan 100 yen till 2500 yen beroende på paket och efterfrågan. Många av ställena erbjuder även mat och dryck för en separat kostnad. Bokning är inte obligatoriskt men om ni inte bokar kan ni ha otur och med långa väntetider.

Sumo

Sumo är Japans nationalsport och är en japansk kampsport där två brottare möts i en ring och den brottare som lyckas putta ut den andre från ringen eller gör så att motståndaren rör marken med någon del av sin kropp förutom fotsulorna, vinner matchen.

Japan Sumo Association är ansvariga för alla turneringar som hålls i Japan och det hålla 6 turneringar årligen. I Tokyo hålls det tre stycken (januari, maj och september), en i Osaka (mars), en i Nagoya (juli) och en i Fukuoka (november). Varje turnering pågår i 15 dagar.

För biljetter och mer information om datum rekommenderar vi att ni besöker Japan Sumo Associations officiella hemsida

Sumobrottare i Japan

Populära maträtter JapanYAKINIKU

Yakiniku är ett unikt sätt att äta sin mat där du själv tillagar din mat över en het grill. Alla bord är utrustade med en egen grill där ditt sällskap beställer in kött, grönsaker och andra tillbehör. Maten tillagas sedan över en grill på/i bordet och doppas i sås/olja innan du äter det. Köttet är tunt skuret och tar inte mer än 30-60 sekunder att tillaga beroende på önskemål av tillagning. Personalen hjälper gärna till första gången för att ge er en så bra upplevelse som möjligt. 

Priserna för Yakiniku varierar kraftigt, men ligger vanligtvis runt 70-120 SEK / 100g nötkött. Fläskkött, kyckling och korv är betydligt billigare. Ris, lite grönsaker och 400g nötkött räcker gott till 2-3 personer och brukar hamna runt 500 SEK, vilket är betydligt billigare än att gå ut i Sverige. Detta är dock bra mycket godare än något du tidigare testat! 

Japanerna har tagit sin Yakiniku från koreansk barbecue med egen adaption och med mer fokus på kött.

Ramen i Japan.

RAMEN

Ramen är en japansk nudelsoppa och är den vanligaste maträtten i landet. Dock kan typen av ramen variera beroende på vilket typ av nudlar och protein som används. Varje prefektur har i princip sin egen touch på rätten och sina egna ingredienser för att göra nudelsoppan unik för sina kunder.

Ramen säljs vanligtvis i mindre ramenrestauranger eller vid mindre matstånd. Rätten äts med pinnar och slev. Oroa dig inte för att slurpa när du äter ramen i Japan, det anses hövligt då personer som kastar i sig maten oftast uppskattar vad de äter.

Rätten har sitt ursprung i Kina men har genom åren fått sin egen touch som “Japansk Ramen” och älskas över hela världen.

Family Mart

Landets två största närbutiker är 7-eleven och Family Mart. De skiljer sig lite mot vad vi är vana med i Sverige. Det är väldigt vanligt att man äter en lunch och även sig mätt hos dessa butiker som erbjuder allt från nudlar till kött och andra typer av protein. 

Här säljs även de typiska artiklarna ni förväntar er, men även alkohol, sake, nybakat bröd och färdigrätter. Rekommenderas starkt att besöka, ni kommer bli förvånade över hur mycket gott dessa butiker har att erbjuda.

 

Family Mart Japan.
Sushi i Japan Shibuya.

Sushi

En vanlig rätt från Japan är sushi. Ett sött ris smaksatt med vinäger och lindat med sjögräs och rå fisk. En populär rätt även hemma i Sverige, men extra kul att få testa på originalet i Japan.

Futomaki är en annan typ av sushi som rekommenderas att testa på. Det är en inbakad sushi som ofta kan fås med kyckling och grönsaker för er som inte äter fisk.

Chicken Karaage

En populär rätt eller snack att köpa från 7-eleven och Family Mart är Chicken Karaage. En saftig bit kyckling i frasig panering som säljs direkt från kassan, likt korv med bröd. 

Utöver chicken karaage hittar ni panerat fläsk, dumplings, softbuns, kycklingspett och olika typer av curry. 

Bricka med karaage kyckling Japan.

WATASHI NO NAMAE WA *JONATHAN* DESU

Mitt namn är Jonathan

Konnichiwa

Hejsan / Hallå

Tokyo e ikitai desu

Jag vill ta mig till Tokyo

Wifi arimasuka?

Har ni wifi?

Itadakimasu

Tack för maten

arigatou gozaimasu

Tack så jättemycket!

Oyasuminasai

God natt

Mondai nai

Inga problem

Sumimasen

Ursäkta / Förlåt

Gomennasai

Förlåt (mer genuint förlåt)

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

TOKYO
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Ni behöver inte oroa er om att hålla hårt i era värdesaker eller att gå runt med större summor kontanter. Japaner är ett väldigt lojalt och väluppfostrat folk med väldigt få tjuvar och liknande. Att se yngre barn åka tunnelbanan själv hem från skolan ensamma är ingen ovanlig syn att se i Japan. Självklart finns det skitstövlar överallt, men Japan har väldigt få av dom.

Köp ett JR-pass om ni planerar att förflytta er till andra städer. Skall ni endast vara i Tokyo så klarar ni er gott och väl med att betala er transport per gång. Men de flesta besökarna tar en vecka i Tokyo för att sedan ta sig vidare till Kyoto, Osaka och andra populära städer. Dessa sträckor är rätt dyra utan ett JR pass.

Suica kortet – ett fantastisk IC kort som kan förladdas med pengar för att enkelt blippa dryckesmaskiner, tunnelbanan och andra maskiner för en kontantfri och snabb betalning. Alternativ till kortet är Icoca Card & Pasmo Card.

De japanska namnen för Japan är Nihon och Nippon

Landet kryllar av flygplatser, men landets största och mest populära flygplatser är Narita International Airport (NRT) och Haneda Airport (HND).

Städer som Tokyo, Osaka och Kyoto har sin egen flygplats, dock kan priserna vara lite dyrare till dessa eftersom efterfrågan från Europa är mindre hit. Snabbtåg finns mellan de flesta större städer för er som vill spara in ett par kronor.

Japan använder sig av Japanska Yen – JPY

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Ni behöver inte oroa er om att gå runt med större summor kontanter då landet är väldigt säkert. Självklart finns det skitstövlar överallt i landet, men Japan har extremt få.

7eleven har vanligtvis väldigt bra växelkurs. Vid uttag av större summor som tio tusen kan det skilja upp till 1.000 mot vad ni får hos Forex om ni växlar innan resan. Vi rekommenderar därför att endast ta med en mindre summa och ta ut mer kontanter på plats. 

Växla inte på Flygplatsen. Besök en bank eller 7elev i stan. 

Dricks uppskattas inte av personalen och kan ibland anses som nedvärderande. 

Vill ni dricksa, fråga i så fall personalen innan om det är okej. Högst troligt kommer ni få ett nej, då dricks inte tillhör deras vardag.

Laddare

Japan använder sig av eget uttag, adapter krävs.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Japan ligger 8 timmar före Sverige (GMT+9).

Vanliga frågor

Den bästa tiden att åka till Japan är under våren och hösten. Under våren är vädret milt och de berömda körsbärsträden blommar. Vill man uppleva ett lite mer tropiskt Japan så skall man definitivt resa på sommaren (juni, juli, augusti). Kom dock ihåg att det är jättevarmt under sommaren.

En veckas resa till Japan kan variera i pris men vanligtvis spenderar en vanlig resenär mellan 6,400 kr och 15,000kr för en budgetresa i landet. Priserna varierar såklart från person till person. 

Hotell brukar hamna runt 500-900 kr per natt.

Svenska medborgare kan resa till Japan och stanna i max 90 dagar utan att ansöka om visum. Vill du stanna länge kan du förlänga din vistelse med ytterligare 90 dagar om du lämnar landet över en helg, dock kan man som max stanna i 180 dagar under en 12-månadersperiod.

En flygresa till Japan tar vanligtvis 11 timmar totalt men flygtiden mellan Sverige och Japan kan variera mellan 11 till 13 timmar, beroende på hur och vart man väljer att mellanlanda.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare