sök
Generic filters

JAPAN

En man står och dricker kaffe med en resväska.

Konnichiwa!

Japan är ännu ett ovanligt resmål för svenska turister – men uppskattat av många. Här har du chans att uppleva allt från gokartkörning på allmänna vägar iklädd en dräkt av er favoritkaraktär från Mario Kart till att bada i underbart tropiskt vatten. Eller varför inte åka tunnelbana tillsammans med världens mest väluppfostrade människor?

Tokyo

Besök sidan

Osaka

Besök sidan

Hiroshima

Besök sidan

Okinawa

Besök sidan

Kyoto

Besök sidan

Kobe

Besök sidan

Sapporo

Besök sidan

Visum

Alla turister som besöker Japan med ett Svenskt pass får per automatik ett 90-dagars Landing Permission när ni landar. Vilket gör att du slipper söka VISA innan du besöker landet till skillnad mot tex Kina. Det är inte tillåtet att stanna i Japan som Temporary Visitor i mer än 180 dagar under en 12-månadersperiod. 

Det är nödvändigt att ansöka om visum ifall man tänker delta i någon form av inkomstbringande aktivitet under din vistelse eller om ditt besök överstiger de givna 90 dagarna som beviljats i samband med inträde i landet.

JR PASS

JR Pass (Japan Rail Pass) – är något vi starkt rekommenderar för dig som stannar i Japan i mer än 7 dagar eller kommer att förflytta dig mycket under din vistelse. Ha i åtanke att detta pass endast kan beställas från länder utanför Japan och tar ett par veckor att få hem i brevlådan – så var ute i god tid! Expressalternativ med 2-7 dagars leverans kan utföras mot en expressavgift på 550 SEK. Vid express skickas passen ut redan samma dag på beställningar innan 14:00.

Passet ger dig fri tillgång till alla JR Line’s tåg, bussar och tunnelbanetåg ink snabbtågen (bortsett från Nozomi tåget samt Mizuho tåget på Takaido, Santo och Kyushu Shinkansen linjerna.) 

Passet beställs i ditt namn och tas med till närmaste JR Ticket Office varpå personalen hjälper dig att byta in din voucher mot ett aktivt JR pass. JR kontoren finns på alla större flygplatser och tågstationer genom hela Japan och hittas enkelt med hjälp av sin gröna logo. Japan Rail Pass kan köpas i 7, 14 och 21 dagar och kan endast införskaffas & brukas av personer bokförda utanför Japan. 

Japanska medborgare kan sedan 2017 införskaffa ett JR Pass om de på plats kan visa upp att de bott utanför Japan under en sammanhängande 10-års period.

Två stycken JR pass ligger på ett bord.

Prisexempel på resor utan JR Pass 

Tokyo – Kyoto tur och retur: ca 2.400 SEK 

Narita Airport – Tokyo tur och retur: ca 600 SEK

FOLKET

Japanska folket är i särklass de mest väluppfostrade och trevliga människorna ni kan träffa. De tackar alltid och förutsätter under inga omständigheter att du skall göra det tillbaka.

Landet är väldigt strukturerat, rent och allmänt fungerande. Allt i vardagen flyter på och är lätt för oss som är vana med svenskt kaos. Tågen är alltid punktliga, folk står i kö till tunnelbanan och rulltrapporna. De flesta försöker alltid hålla hissen för dig – även om de ser dig på avstånd.

Nästa sak att nämna är att dricks inte mottages i Japan. Du betalar för din mat och får exakt växel tillbaka vilket är ovanligt jämfört mot andra kulturer och länder. De är väldigt hövliga och hälsar dig alltid välkommen in i sin butik eller restaurang, gärna så alla hör.

Du kommer ofta få höra ”irasshaimase” när du går in på en restaurang, vilket betyder ”varmt välkommen!”. Svara då ”arigatou gozaimasu” vilket betyder ”tack så mycket”.

När du betalar för något placerar personalen alltid en hand på din hand för att undvika att du tappar några mynt eller ditt kort – detta som en hövlig gest mot dig som kund. I vissa fall är det inte ovanligt att de står kvar vid dörren och bugar tills du inte längre är inom synhåll.

SPRÅKET

Det är ingen hemlighet att Japanerna gillar sitt eget språk. 9 av 10 japaner pratar eller skriver inte engelska i någon form, detta gäller även personalen som kör buss och taxi.

För att underlätta er resa i Japan rekommenderar vi att ni i förhand tar en skärmbild på kartor och områden ni skall besöka då Google Maps inte tillåter Offline-kartor i landet. Vissa av de lite större tunnelbanestationerna kan ha så många som 20 utgångar från samma station vilket kan leda till att ni kommer ut på helt fel sida av området med lite otur. Därför är det bra att vara förberedd och kolla upp lite dagen innan och spara skärmdumparna i telefonen. 

Nästintill alla taxichaufförer har problem med det engelska språket och pratar endast japanska. Ha därför en skärmbild eller utskrift på japanska över området eller hotellnamn / adress som du skall besöka.

APA Hotel

En fantastiskt bra hotellkedja med nästan 200 hotell i Japan. Oftast väldigt bra belägna, rena och fina byggnader runt om i landet. Klassen och stilen invändigt påminner mycket om Scandic i Sverige. 

Hotellrummen är oftast av modell mindre, ha detta i åtanke – framförallt i Tokyo där alla hotellrum och lägenheter är mindre än i andra städer. 

Alla hotellrum är fyllda med allt ni behöver. Tandborstar, borstar, kammar, hårnålar, snoddar, tandkräm, tofflor, schampo, tvål, morgonrockar och annat ni kan behöva. Vanligtvis behöver man inte ta med något mer än eventuellt smink, deodorant och parfym.

Dryckesmaskiner

Det är inte lika vanligt att man köper läsk och andra drycker på 7-eleven och Family Mart i storstäderna. Istället står det maskiner utsällda överallt, fyllda med allt ni kan tänka er. Här köper ni allt från läsk och vatten till te, kaffe och iskaffe. Färgen på bakgrunden av varje produkt symboliserar om det är en varm eller kall dryck. 

Här hittar ni väldigt roliga drycker som Fanta Peach, Fanta Mellon, Pokémon juice, Mellonsoda och andra trevliga dricker som vi saknar hemma i kalla Sverige.

Pokémon Center

Japan kryllar av Pokémon centrum och butiker. Himmelriket för er som älskar Pokémon och annan typ av anime. Dessa typer av butiker finns i alla städer och oftast i lite mer populära områden. Exempelvis Dōtonbori i Osaka.

HANDLA PÅ DONKI

Passa på handla i någon av Don Quijote’s 160 butiker runt om i landet. Butikskedjan består vanligtvis av ett flertal våningar fulla av trevligheter. 

I början finner ni ofta mat, godis och andra skojartiklar. Ju högre upp i huset ni kommer så stiger kvalitén på allt ni hittar och slutar vanligtvis med lyxväskor och klockor i upp till hundratusenkronors klassen. Skenet på butiken bedrar visuellt från bottenplan, men är underbart trevlig att besöka. Här finns även TV-spel, hörlurar,  kläder, skor, ac-anläggningar, mobiltillbehör, jackor, sexleksaker, maskeradkläder, animeprodukter och mycket mer.

Detta är redaktionens favoritbutik att besöka. Kom ihåg att alla turister handlar Taxfree, se till att ha med ditt pass! 

MAT

YAKINIKU

Yakiniku är ett unikt sätt att äta sin mat där du själv tillagar din mat över en het grill. Alla bord är utrustade med en egen grill där ditt sällskap beställer in kött, grönsaker och andra tillbehör. Maten tillagas sedan över en grill på/i bordet och doppas i sås/olja innan du äter det. Köttet är tunt skuret och tar inte mer än 30-60 sekunder att tillaga beroende på önskemål av tillagning. Personalen hjälper gärna till första gången för att ge er en så bra upplevelse som möjligt. 

Priserna för Yakiniku varierar kraftigt, men ligger vanligtvis runt 70-120 SEK / 100g nötkött. Fläskkött, kyckling och korv är betydligt billigare. Ris, lite grönsaker och 400g nötkött räcker gott till 2-3 personer och brukar hamna runt 500 SEK, vilket är betydligt billigare än att gå ut i Sverige. Detta är dock betydligt godare än något du tidigare testat! 

Japanerna har tagit sin Yakiniku från koreansk barbecue med egen adaption och med mer fokus på kött.

RAMEN

Ramen är en japansk nudelsoppa och är den vanligaste maträtten i landet. Dock kan typen av ramen variera beroende på vilket typ av nudlar och protein som används. Varje perfektur har i princip sin egen touch på rätten och sina egna ingredienser för att göra nudelsoppan unik för sina kunder.

Ramen säljs vanligtvis i mindre ramenrestauranger eller vid mindre matstånd. Rätten äts med pinnar och slev. Oroa dig inte för att slurpa när du äter ramen i Japan, det anses hövligt då personer som kastar i sig maten oftast uppskattar vad de äter.

Rätten har sitt ursprung i Kina men har genom åren fått sin egen touch som “Japansk Ramen” och älskas över hela världen.

Family Mart

Landets två största närbutiker är 7-eleven och Family Mart. De skiljer sig lite mot vad vi är vana med i Sverige. Det är väldigt vanligt att man äter en lunch och även sig mätt hos dessa butiker som erbjuder allt från nudlar till kött och andra typer av protein. 

Här säljs även de typiska artiklarna ni förväntar er, men även alkohol, sake, nybakat bröd och färdigrätter. Rekommenderas starkt att besöka, ni kommer bli förvånade över hur mycket gott dessa butiker har att erbjuda.

 

Sushi

En vanlig rätt från Japan är sushi. Ett sött ris smaksatt med vinäger och lindat med sjögräs och rå fisk. En populär rätt även hemma i Sverige, men extra kul att få testa på originalet i Japan.

Futomaki är en annan typ av sushi som rekommenderas att testa på. Det är en inbakad sushi som ofta kan fås med kyckling och grönsaker för er som inte äter fisk.

Chicken Karaage

En populär rätt eller snack att köpa från 7-eleven och Family Mart är Chicken Karaage. En saftig bit kyckling i frasig panering som säljs direkt från kassan, likt korv med bröd. 

Utöver chicken karaage hittar ni panerat fläsk, dumplings, softbuns, kycklingspett och olika typer av curry. 

WATASHI NO NAMAE WA *JONATHAN* DESU

Mitt namn är Jonathan

Konnichiwa

Hejsan / Hallå

Tokyo e ikitai desu

Jag vill ta mig till Tokyo

Wifi arimasuka?

Har ni wifi?

Itadakimasu

Tack för maten

arigatou gozaimasu

Tack så jättemycket!

Oyasuminasai

God natt

Mondai nai

Inga problem

Sumimasen

Ursäkta / Förlåt

Gomennasai

Förlåt (mer genuint förlåt)

En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Ni behöver inte oroa er om att hålla hårt i era värdesaker eller att gå runt med större summor kontanter. Japaner är ett väldigt lojalt och väluppfostrat folk med väldigt få tjuvar och liknande. Att se yngre barn åka tunnelbanan själv hem från skolan ensamma är ingen ovanlig syn att se i Japan. Självklart finns det skitstövlar överallt, men Japan har väldigt få av dom.

Köp JR-pass om ni planerar att förflytta er till andra städer. Skall ni endast vara i Tokyo så klarar ni er gott och väl med att betala er transport per gång. Men de flesta besökarna tar en vecka i Tokyo och tar sig sedan vidare till Kyoto, Osaka och andra populära städer. Dessa sträckor är rätt dyra utan JR pass.

Suica kortet - ett fantastisk IC kort som kan förladdas med pengar för att enkelt blippa dryckesmaskiner, tunnelbanan och andra maskiner för en kontantfri och snabb betalning. Alternativ till kortet är Icoca Card & Pasmo Card.

De japanska namnen för Japan är Nihon och Nippon

Landet kryllar av flygplatser, men landets största och mest populära flygplatser är Narita International Airport (NRT) och Haneda Airport (HND).

Städer som Tokyo, Osaka och Kyoto har sin egen flygplats, dock kan priserna vara lite dyrare till dessa eftersom efterfrågan från Europa är mindre hit. Snabbtåg finns mellan de flesta större städer för er som vill spara in ett par kronor.

Japan använder sig av Japanska Yen - JPY

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Ni behöver inte oroa er om att gå runt med större summor kontanter då landet är väldigt säkert. Självklart finns det skitstövlar överallt i landet, men Japan har extremt få.

7eleven har vanligtvis väldigt bra växelkurs. Vid uttag av större summor som tio tusen kan det skilja upp till 1.000 mot vad ni får hos Forex om ni växlar innan resan. Vi rekommenderar därför att endast ta med en mindre summa och ta ut mer kontanter på plats. 

Växla inte på Flygplatsen. Besök en bank eller 7elev i stan. 

Dricks uppskattas inte av personalen och kan ibland anses som nedvärderande. 

Vill ni dricksa, fråga i så fall personalen innan om det är okej. Högst troligt kommer ni få ett nej, då dricks inte tillhör deras vardag.

En blå mobilladdare.

Laddare

Japan använder sig av annan typ. Adapter krävs.

En liten kalender med en klocka.

Tidszon

Japan ligger 8 timmar framför Sverige (GMT+9)

Två stycken boardingkort för flygresor.

VISA

Varken VISA eller ESTA behövs för Svenska besökare.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

Vanliga frågor

Den bästa tiden att åka till Japan är under våren och hösten. Under våren är vädret milt och det är då de berömda körsbärsträden blommar. Vill man uppleva ett lite mer tropiskt Japan så ska man definitivt resa på sommaren (juni, juli, augusti).

En veckas resa till Japan kan variera i pris men vanligtvis kan man spendra mellan 6 400 kr och 15 000kr för en budgetresa. Man kan såklart välja spendera mer för fler aktiviteter eller ett finare hotell.

En flygresa till Japan tar vanligtvis 11 timmar totalt men flygtiden mellan Sverige och Japan kan variera mellan 11 till 13 timmar, beroende på hur och vart man väljer att flyga.

Svenska medborgare kan resa till Japan och stanna i max 90 dagar utan att ansöka om visum. Vill du stanna längre i Japan så kan du förlänga din vistelse med yttligare 90 dagar om du lämnar landet över en helg, dock kan man som max stanna i Japan i 180 dagar under en 12-månadersperiod

En gul dekorpil.

Vill du veta mer? Utforska nästa land!

En kvinna med gul tröja står och äter kakor.

För en så smidig och bra upplevelse som möjligt samlar både vi och tredjeparten vi arbetar med in information om hur du använder våra tjänster. Vi använder cookies och genom att fortsätta använda Flygi.se godkänner du som användare att vi samlar in dina uppgifter.

Läs mer om våran policy gällande cookies.