JapanKarta över japan.

Reseguide
Japan

Japan är ännu ett ovanligt resmål för svenska turister, men är världens snabbast växande resmål! Här har du chans att uppleva allt från gokartkörning på allmänna vägar iklädd en dräkt av er favoritkaraktär från Mario Kart till att bada i underbart tropiskt vatten. Eller varför inte åka tunnelbana tillsammans med världens mest väluppfostrade människor?

Kille med keps tittar ut genom fönstret mot Mt fuji.
  • 7-dagars pass ca 3.700 kr

    (50% för barn mellan 6-11 år)

  • 14-dagars pass ca 5.900 kr

    (50% för barn mellan 6-11 år)

  • 21-dagars pass ca 7.400 kr

    (50% för barn mellan 6-11 år)

Prisexempel på resor utan JR Pass: 

Tokyo – Kyoto tur och retur med paltsbokning: ca 2.600 SEK 

Narita Airport – Tokyo tur och retur: ca 600 SEK

Osaka – Hiroshima tur och retur: Ca 1.700 SEK

Japan Rail Pass

JR Pass (Japan Rail Pass) är något vi starkt rekommenderar för dig som stannar i Japan under 7 eller fler dagar alternativt om ni kommer att förflyttas mycket under vistelsen. Ha i åtanke att detta tågpass endast kan beställas innan ni åker till Japan och kan inte köpas över disk väl på plats. Flygi AB är en av två svenska officiella partnerns och återförsäljare av Japan Rail Pass.

JR Passet ger dig fri tillgång till alla JR Line’s tåg, bussar och JR ägda tunnelbanetåg ink snabbtågen Shinkansen (bortsett från Nozomi tåget samt Mizuho tåget på Takaido, Santo och Kyushu Shinkansen linjerna. Dessa kan köpas till för en mindre summa om så önskas) Notera dock att dessa sträckor täcks av andra tåg på samma linjer med något enstaka extra stopp på vägen, tex Hikari Shinkansen.

Passet beställs i ditt namn och tas med till närmaste JR Ticket Office varpå personalen hjälper dig att byta in din voucher mot ett fysiskt Japan Rail Pass. JR kontoren finns på alla större flygplatser och tågstationer genom hela Japan och hittas enkelt med hjälp av sin gröna logo. Japan Rail Pass kan köpas i 7, 14 och 21 dagar och kan endast införskaffas & brukas av personer bokförda utanför Japan, bortsett från japanska medborgare som bott utanför landet i mer än 10 sammanhängande år och medtar ett intyg från ambassaden som styrker detta.

Japanska medborgare kan sedan 2017 införskaffa ett JR Pass om de på plats kan visa upp att de bott utanför Japan under en sammanhängande 10-års period med hjälp av ett intyg som japanska ambassaden skriver ut innan avresa. Läs mer på vår sida om JR Pass.

Internet i Japan

Är du på väg till Japan och vill ha tillgång till snabbt och stabilt internet var som helst du går? Lita inte på långsamt eller hackigt gratisinternet när du reser runt i Japan, hyr istället en Pocket WiFi-router från NINJA WiFi och dela dina bästa minnen med vänner och familj utan att behöva oroa dig för dålig internetanslutning. Våra kunder får för närvarande 20% rabatt på sin Pocket WiFi-hyra. Läs mer och se hur du kan spara både tid och pengar med internetåtkomst från NINJA WiFi.

kvinna dotonbori telefon

Tokyo

Tokyo är en fantastisk men väldigt stor stad för oss svenskar. Staden bjuder på mängder av sevärdheter och roliga aktiviteter för hela familjen. Åk mario kart på gatan med dina vänner, besök en 20 meter hög Gundam staty eller ta med familjen till någon av stadens två Tokyo Disneyland.

akihabara

Osaka

Osaka är en supertrevlig stad och är känd för sin fina shopping och många restauranger. Här hittar du mängder av yakiniku, ramen och sushi restauranger. Missa inte att besöka Universal Studios Osaka och Super Nintendo World. Något varken du eller de minsta i familjen vill missa!

super nintendo world

Kyoto

Kyoto är den gamla huvudstaden och hem till tempel, trevliga marknader, stora parker och allt man förväntar sig av det “riktiga” och historiska Japan. En supertrevlig stad som ofta hamnar på de flesta resenärers lista. De flesta som reser till Japan för första gången brukar spendera en vecka i Tokyo och sedan en vecka i antingen Kyoto eller Osaka. Dessa städer ligger dock intill varandra och låter er förflyttas snabbt och smidigt med ett JR Pass.

kyoto golden pavilion

Okinawa

Ta ett inrikes flyg till det japanska semesterparadiset Okinawa och njut av ett japanskt maldiverna. Kristallklart vatten, tropisk värme och vackra korallrev som välkomnar alla som är sugna på att dyka eller snorkla. En perfekt destination för en liten avstickare från landets storstäder.

okinawa strand

Kobe Japan

Kobe är en stor hamnstad som med åren blivit en ikonisk stad och hem till ofantligt mycket sevärdheter. Ta er upp till botaniska trädgårdar med linbana för att sedan vandra ner längst vattenfall och en otroligt vacker natur. Som bonus är Kobe det japanska köttets huvudstad och har några av landets bästa köttrestauranger. Testa på det omtalade kobe-kött på en restaurang i Kobe. Det är en upplevelse ni inte vill missa!

kobe marina

Hiroshima

Hiroshima har en hemsk och dyster historia men är absolut värt ett besök. Idag är staden uppbyggd på nytt och med mängder av monument och museum tillägnat bombningen i staden. Väl i staden rekommenderar vi ett besök över till Miyajima ön och besök ett av Japans mest fantastiska världsarv och shrines.

hiroshima bomb dome

Sapporo

Sapporo finns på mångas läppar sedan långt innan deras första besök till Japan. Sapporo är nämligen namnet på en av Japans största bryggeri av öl. utöver sin öl arrangeras årligen en stor vinterfestival som ni inte vill missa!

Staden är även en känd semesterort under vinterhalvåret och bjuder sina besökare på trevlig skidåkning.

sapporo marknad

Fukuoka

Fukuoka bjuder på många tempel, shrines, vackra parker och mängder av årliga festivaler. En festlig stad med god lokal mat som starkt rekommenderas ett besök till. Våga ta en avstickare från de traditionella destinationer och testa något nytt!

fukuoka tempel

Nara

Nara är mest känt för sin öppna park med över 1.200 frigående rådjur. Nara Park lockar årligen tusentals besökare som vill komma till staden och klappa de väluppfostrade rådjuren. Köp deer-cookies och mata djuren, som i sin tur faktiskt bugar som tack för kakan. En väldigt fotovänlig aktivitet som starkt rekommenderas.

nara hus rådjur

Yokohama

Strax utanför Tokyo hittar ni vackra Yokohama som erbjuder shipping i världsklass och otroligt bra mat. Hamnstaden är känd för sin Chinatown och dess streetfood i färgglada gränder. I Yokohama kan ni besöka det världskända nudelmuseet Cup Noodles Museum. En speciell men samtidigt väldigt rolig aktivitet som lätt blir ett populärt samtalsämne när ni kommer hem.

sakura blommor

Visum till Japan

Alla turister som besöker Japan med ett Svenskt pass får per automatik ett 90-dagars Temporary Visitor visum när ni landar. Vilket gör att ni slipper ansöka om VISA innan ni besöker landet till skillnad mot bland annat Kina. Det är inte tillåtet att stanna i Japan som Temporary Visitor i mer än 180 dagar under en total 12-månadersperiod.

Det är nödvändigt att ansöka om visum ifall man tänker delta i någon form av inkomstbringande aktivitet under din vistelse eller om ditt besök överstiger de givna 90 dagarna som beviljats i samband med inträde i landet.

kimono promenad

Japanska folket

Det japanska folket är i särklass de mest väluppfostrade och trevliga människorna ni kan träffa. De tackar alltid och förutsätter under inga omständigheter att du skall göra det tillbaka.

Landet är väldigt strukturerat, rent och allmänt fungerande. Allt i vardagen flyter på och är lätt för oss som är vana med svenskt kaos. Tågen är alltid punktliga, folk står i kö till tunnelbanan och rulltrapporna oavsett hur stressade de är. De flesta försöker alltid hålla hissen för dig – även om de ser dig på avstånd. Små detaljer som gör resan lite extra trevlig!

Något som är bra att veta innan man beger sig till Japan är att man inte dricksar. Du betalar för din mat och får exakt växel tillbaka vilket är ovanligt jämfört mot andra kulturer och länder. De är väldigt hövliga och hälsar dig alltid välkommen in i sin butik eller restaurang, gärna så alla hör.

Du kommer ofta få höra ”irasshaimase” när du går in på en restaurang, vilket betyder ”varmt välkommen!”. Svara då ”arigatou gozaimasu” vilket betyder ”tack så mycket”.

När du betalar för något placerar personalen alltid en hand på din hand för att undvika att du tappar några mynt eller ditt kort – detta som en hövlig gest mot dig som kund. I vissa fall är det inte ovanligt att de står kvar vid dörren och bugar tills du inte längre är inom synhåll.

te och tempel

Japanska språket

Det är ingen hemlighet att japanerna gillar sitt eget språk. 9 av 10 japaner pratar eller skriver inte engelska i någon form, detta gäller även personalen som kör buss och taxi.

För att underlätta er resa i Japan rekommenderar vi att ni i förhand tar en skärmbild på kartor och områden ni skall besöka då Google Maps inte tillåter Offline-kartor i Japan. Vissa av de lite större tunnelbanestationerna kan ha så många som 20 utgångar från samma station vilket kan leda till att ni kommer ut på helt fel sida av vägen med lite otur. Därför är det bra att vara förberedd och kolla upp lite dagen innan och spara skärmdumparna i telefonen.

Nästintill alla taxichaufförer har problem med det engelska språket och pratar endast japanska. Ha därför en skärmbild eller utskrift på japanska över området eller hotellnamn / adress när ni landar på flygplatsen första gången.

tempel vid vattnet

APA Hotel

En fantastiskt bra hotellkedja med nästan 200 hotell i Japan. Oftast väldigt bra belägna, rena och fina byggnader samt utspridda lite runt om i landet. Klassen och stilen invändigt påminner mycket om Scandic Hotell i Sverige.

Hotellrummen är oftast av modell mindre, ha detta i åtanke. Framförallt i Tokyo där alla hotellrum och lägenheter är mindre än i andra städer.

Alla hotellrum är fyllda med allt ni behöver. Tandborstar, borstar, kammar, hårnålar, snoddar, tandkräm, tofflor, schampo, tvål, morgonrockar och annat ni kan behöva. Vanligtvis behöver man inte ta med något mer än eventuellt smink, deodorant och parfym.

apa hotel

Japanska dryckesmaskiner

Det är inte lika vanligt att man köper läsk och andra drycker på 7-eleven och Family Mart i storstäderna. Istället står det maskiner utställda överallt, fyllda med allt ni kan tänka er. Här köper ni allt från läsk och vatten till te, kaffe och iskaffe. Färgen på bakgrunden av varje produkt symboliserar om det är en varm eller kall dryck.

Här hittar ni väldigt roliga drycker som Fanta Peach, Fanta Mellon, Pokémon juice, Mellonsoda och andra trevliga dricker som vi saknar hemma i kalla Sverige.

dryckesmaskiner japan