FukuokaKarta över japan.

Reseguide
Fukuoka

Som en av Japans största och mest progressiva städer har Fukuoka mycket att erbjuda. Belägen norr på Kyushu ön har staden det fantastiska läget precis vid vattnet. Tack vare det rinner det flera kanaler genom staden som skapar en härlig atmosfär.

Fukuoka Castle

Fukuoka Castle, även känt som Maizuru Castle och Seki Castle, är ett slott som en gång i tiden sträckte sig över en yta på 47,000 kvadratmeter. Idag är det endast ruiner och en liten bråkdel av original slottet som står kvar.

Den del som finns kvar är fortfarande imponerande att se tack vare dess placering högt upp på en stengrund med utsikt över Nakafloden.

Bäst tid att besöka Fukuoka Castle är första veckan i april när över 10.000 körsbärsblommor blommar ut. Det är även då Fukuoka Castle Sakura Festival hålls. 

Slottet Fukuoka Castle
Rött lusthus vid ŌHORI PARK Fukuoka

Ōhori Park

Ohori park är en väldigt trevlig och populär allmän park med en stor damm i mitten. Runt dammen finns det mysiga promenadslingor som på våren täcks av vackra körsbärsblommor. Ni hittar även små broar som leder er över till pittoreska öar. Promenera omkring och njut av den vackra naturen och lugnet det inger.

“Ohori” är det japanska namnet för vallgrav och parken har fått sitt namn då dammen förr var en del av den vallgrav som skyddade Fukuoka Castle som ligger precis intill. Planera in att besöka Fukuoka Castle och Ohori Park när ni ändå är i samma område.

Sumiyoshi Jina Shrine

Sumiyoshi-jina Shrine är en helgedom som ligger precis vid Nakafloden och tros ha varit en av de viktigaste platserna förr i tiden. Sumiyoshi-jina byggdes för över 1,800 år sedan för att skydda och ge lycka till sjöfarare. 

Helgedomen har bland annat en motpart i Osaka, så om ni besökt den kommer ni att känna igen byggnadens arkitektur då de följer samma traditionella stil som heter just Sumiyoshi. 

Rött tempel i Fukuoka
Kushida helgedomen Fukuoka

Kushida jinja Shrine

Kushida helgedomen är Fukuokas mest populära turistattraktion och anses även vara stadens viktigaste helgedom. Denna Shinto helgedom byggdes år 757 och är stadens äldsta tempel och anses vara stadens beskyddare av lokalbefolkningen.

Om ni är här i juli är det ett måste att besöka Kushida Jinja Shrine då det är här starten för stadens största festival “Hakata Gion Yamakasa” är. Läs mer om festivalen nedan.

Gion Yamakasa Festival

Hakata Gion Yamakasa Festivalen är Fukuokas största festival och den hålls årligen i början av juli. Festivalen pågår i 2veckor och avslutas med en tävling där sju stadsdelar i Fukuokas Hakata-distriktet tävlar mot varandra. Tävlingen är ett tidslopp och de tävlande ska putta stora och vackert dekorerade paradvagnar längs en sträcka på 5km. Snabbast vinner!

Det finns två olika storleker på paradvagnarna. De största är 10 meter hög och väger flera ton. Dessa ställs ut i staden och har ett dekorativt syfte. De mindre vagnarna är 5 meter höga och väger ca 1 ton och det är dessa som de tävlar med.

Festival Japan färgglada paradvagnar.
Fukuoka Marine World Uminonakamichi

Marine World Uminonakamichi

En perfekt utflykt för hela familjen. Besök Marine World Uminonakamichi och upplev Fukuokas marina liv på nära håll. Akvariet är bland annat hem till över 100 hajar som simmar runt i en stor vattentank med panoramaglas.

Totalt har akvariet 70 olika tankar där den största är hem till över 20,000 varelser. Missa inte att besöka deras utomhustanker där ni kan uppleva delfiner och sjölejon medan ni njuter av utsikten över Hakata Bay.

Uminonakamichi Seaside Park

Uminonakamichi seaside park ligger precis bredvid Marine World är därför perfekt att besöka samma dag. Njut av en härlig promenad bland tusentals vackra blommor och växter såsom tulpaner, solrosor, hortensior och rosor. 

Tack vare sina 2,000 körsbärsträd är parken även en av de mest populära ställena för körsbärsblomning. I parken hittar ni också en nöjespark, lekplatser och trevliga cykelleder. För den bilintresserade finns de ett museum med gamla japanska bilar och om ni är där på sommaren finns det en pool för hela familjen att bada i. 

Tjej tar bild på körsbärsträd i park.
Shopping i Fukuoka

Shopping

Canal City Hakata är ett stort shoppingkomplex som kallas för “en stad i staden”. Genom shoppingkomplexet rinner det en kanal som skapar en luftig atmosfär och i mitten av kanalen finns det en stor fontän som har shower var 30e minut. Utöver sin unika design är Canal City hem till 250 butiker, restauranger, ett spelcenter samt två hotell. 

Tenjin Chikagai är Fukuokas största underjordiska shoppingcenter. Det sträcker sig ca 600 meter och har 150 olika butiker med bland annat mode, böcker och teknik som är fördelade på 12 avenyer. Golven har europeisk design och taken arabisk design som tillsammans skapar en trevlig atmosfär.  

Yanagibashi Market

Ett bra sätt att uppleva den lokala kulturen är att besöka en matmarknad. Vi rekommenderar matmarknaden Yanagibashi Market, även om den är liten i storlek så kallas den för Hatakas kök. 

Yanagibashi är känt för sina färska skaldjur, sina många matförsäljare och färska lokala produkter. Det är hit lokalbefolkningen och restaurangägarna går för att inhandla sina råvaror. Strosa runt bland stånden och unna er något gott att äta. 

Matstånd på marknad färsk frukt.
Seaside Momochi Park Fukuoka

Seaside Momochi

Seaside Momochi Park är ett modernt område precis vid vattnet och har mycket att erbjuda. Här hittar ni bland annat Momochihama Beach som är en konstgjord strand och sträcker sig 1km. Runt stranden finns det restauranger och butiker samt möjlighet att hyra vattenskotrar, vindsurfing och paddelbrädor.

I Seaside Momochi Park hittar ni även Marizon som ligger längst ut på en pir och som framförallt används till bröllop. Det finns dock en del restauranger och butiker här. 

Andra kända byggnader ni kan hitta här är Fukuoka Tower, Fukuoka City Museum och Fukuoka Paypay Dome. 

Fukuoka Tower

Åk upp i Fukuoka Tower och njut av den storslagna utsikten över staden. Tornet är stadens högsta med sina 234 meter över marken. Besök någon av observationsdäckets tre våningar och blicka ut över havet och staden, 123 meter över marken. 

Tornet är klätt med 8,000 speglar och är stadens nationella symbol. Vi rekommenderar ett besök på kvällen för att se solnedgången från tornet medan ni avnjuter en go middag i restaurangen som ligger högts upp i tornet. På kvällen är hela tornet upplyst och är ännu vackrare än på dagen. Detta vill ni inte missa!

Högt torn mitt i staden blå himmel.
Båt hamnkanal på natten i Fukuoka.

Nakasu

Nakasu Island är en liten ö i mitten av Fukuoka där Naka floden rinner på ena sidan och Hakata floden på andra. Hit rekommenderas ni gå på kvällen för att ta del av den glada atmosfär och för att få uppleva neonljusen som reflekteras i kanalen. Här hittar ni såklart även mängder av restauranger och streetfood stånd med alla lokala favoriter. 

Bra att veta är att Nakasu även är ett red-light district vilket gör att ni här kan stöta på strippklubbar, bordeller och andra vuxenställen. Men var inte oroliga, det är inget ni kommer lägga märke till när ni promenerar omkring om ni inte aktivt söker efter det. 

Ät lokal mat

Streetfood (Yatai) är ett måste att testa i Fukouka. Ni hittar dessa matstånd, som kallas för Yatai, längs med gatorna utomhus. Yatais är ikoniska för staden Fukuoka och ni kan hitta dem utspridda över hela staden men det bästa stället att bege sig till är Nakasu Island. Där ligger det 20 stånd på rad längs med kanalen. De erbjuder alla lokala favoriter såsom ramen och motsunabe.

Ramen Stadium hittar ni inne i Canal City Hakata och har åtta ramen restauranger med ramen från hela Japan. Om det är någon lokal maträtt ni ska testa i Fukuoka så är det ramen. Fukuoka är känd för är sin Hakata ramen eller Tonkotsu ramen som den också heter. Ni hittar den på de flesta restauranger Yatais eller hos Ramen Stadium.

Tonkutsu ramen japansk maträtt
Rött tempel i dazaifu.

Dazaifu Tenmangu

Om ni har tid över och vill utforska området utanför Fukuoka kan vi rekommendera ett besök till Dazaifu. Bara 15 km, ca 1 tim med buss eller tåg, bort från Fukuoka hittar ni Dazaifu som är känt för sitt tempel Dazaifu Tenman-gu som är hem till hundratals plommonträd. 

Dazaifu Tenman-gu ligger 250 meter från Dazaifu Station och vägen till templet från stationen är fylld av små mysiga butiker. Väl framme vid templet möts ni av en Torii gate som leder er till en damm formad efter det japanska tecknet för hjärta. 

Dazaifu Tenmangu är ganska stort i storlek och har två stycken museum, Dazaifu Tenmangu Museum och Kanko Historical Museum. Det första museet är hem till templets alla skatter och i det andra museet kan ni lära er om templets historia.

Nanzoin Temple

15 km öster om Fukuoka hittar ni Nanzoin Temple, ett av prefekturens mest besökta och även viktigaste tempel. Det besöks årligen av mer än en miljon pilgrimer.

Det som ni definitivt inte vill missa och anledningen till varför de flesta turister åker hit är den 41 meter långa och liggande Buddha staty. Den massiva bronsstatyn väger 300 ton och är den största bronsstatyn i världen. Statyn är längre är frihetsgudinnan i New York.

Utöver templet och statyn finns det en trevlig promenadslinga till den pittoreska byn Sasaguri. Promenadslingan är noga utmärkt och längs med den stöter ni på flera mindre statyer av Buddha, såväl som charmiga bäckar, broar och trädgårdar.

Stor liggande Buddha.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

FUKUOKA