ShanghaiResenär resväska flygi.

Reseguide
Shanghai

Shanghai är en stad belägen vid Yangtzes delta mot östkinesiska havet och är en av både Kinas och världens största städer. Staden har ca 35 miljoner invånare med omgivande tätorter inräknat och är världens största stad som inte är en huvudstad.

YU GARDEN

Översatt från Shanhainese till Garden of Happiness så är Yu Garden en trädgård vars omgivning klassas som ett av de finaste i Shanghai och framför allt mest välkända. Parken började som en privat trädgård 1559 och förföll fram till 1760 för att sedan köpas upp för renovering. Trädgården öppnades upp på nytt för allmänheten 1961 och blev ett nationellt monument först 1982. Yu Garden är idag ett känt resemål för fotografer och turister i sökandet efter en miljö som efterliknar det gamla Kina.

Asiatiska hustak

The Bund

Bund är en populär och upphöjd gata längst med Huangpufloden i centrala Shanghai. På ena sidan finner ni en avenygata full av byggnader i europeisk design. På andra sidan floden finner ni Pudong, en mer modern version av staden med höghus och andra stora byggnader. Denna gata drar åt sig många turister som önskar fota Pudong vid kvällstid. Rekommenderas starkt för alla turister.

A.P Plaza

A.P Plaza är stadens största och mest välkända marknad för kopia produkter och har det mesta man kan önska köpa. Här hittar ni allt från märkeskläder och väskor till klockor och skor. Marknaden finner ni ihop med tunnelbanehållplatsen Science & Technology på ön Pudong. Så fort ni går av tåget träder ni in i marknaden. Den som vågar fråga och prata för sig hittar det mesta trots att mycket göms bakom skynken och i gömda lådor. 

AP Plaza shoppinggata.
Bildkälla: timeoutshanghai
Neonlampor i skyskrapor.

Pudong

Hem till Disneyland, A.P Plaza, Shanghai Tower, World Financial Center, Jin Mao Tower, IFC, Ocean Aquarium och mängder av shopping. Väldigt vacker och modern halvö, men väldigt stor. Ett tips är att försök ta tunnelbana eller taxi. Det är inte speciellt roligt att vandra runt bland företagsbyggnader i 40 graders värme om ni lyckas hamna fel.  

Pearl Tower

Detta TV-torn är stadens mest kända byggnad och symbol. Tornet ligger på stadsdelen Pudong och har allt från ett utkikstorn till en galleria och en roterande restaurang. Pearl Tower mäter 468 meter från marken och med sin skywalk på 263 meter med utsikt över hela Shanghai, Pudong och the Bund. Tornets rymdmodul är den högsta besökbara delen av byggnaden och ger er en fantastisk utsikt från 351 meters höjd. Denna del av tornet är inredd likt ett rymdskepp och består av ett flertal olika och roliga experiment för alla åldrar att testa på.

Dess riktiga och fullständiga namn är “Oriental Pearl Radio & Television Tower”, på kinesiska: 东方明珠塔. Byggnationen startade 1991 och stod färdig 1995. 

Passa verkligen på besöka deras utkiksvåning med glasgolv och 360 graders utsikt över hela staden. Deras “Sky walking value package” kostar 199 yen och låter er promenera runt på utkiksplan, gallerian och ger tillgång till Shanghai History Museum.

Upplyst utkikstorn.
Upplyst shopping gata nanjing road.

Nanjing Road

East Nanjing Road och Nanjing är en stor och modern avenygata som går från The Bund upp till People’s Park. Här finner ni mängder av roliga butiker, köpcentrum och shopping. Passa på besök M&M’s och LEGO’s stora flervåningsbutiker.

Vattenstaden Zhujiajiao

Om ni vill uppleva en kinesisk version av Venedig rekommenderar vi er att besöka vattenstaden Zhujiajiao. Zhujiajiao ligger ca 5 mil utanför Shanghai och man kan enkelt ta sig dit med taxi, buss eller metro. Bokar ni en guidad tur ingår oftast lämning och hämtning från ert hotell.

Staden är uppbyggd av små kanaler som leder er mellan pittoreska traditionella vitmålade hus, där det enda transportmedlet är med små träbåtar. Staden har 36 stycken stenbroar där Fangsheng bridge är den mest populära. Njut av denna 1700 år gamla stad genom en promenad längs med kanalerna eller följ med i en av alla båtar som åker där, oavsett vad ni väljer kommer ni inte ångra ert besök.

Öppet varje dag 8.30-16.30. För att undvika allt för mycket trängsel rekommenderar vi ett besök på en vardag.

Det är gratis att promenera omkring i staden, men vissa sevärdheter och byggnader tar en mindre inträdeskostnad. De erbjuder paketpris för antingen fyra (30 CNY) eller åtta sevärdheter (60 CNY). En båttur kostar runt 80 CNY per person

Liten turistbåt mellan stenbyggnader.
Huangpu river boat at night.

Kvällstur på Huangpu floden

En båttur på kvällen längs med Huangpu floden är ett måste om ni vill ni uppleva Shanghais häftiga neonljus med en fantastisk utsikt. Från båten får ni utsikt över både Pudong och the Bund som ligger på var sin sida av floden. Båtarna har flera våningar med möjlighet till sittplatser både inne och ute.

Det finns flera olika typer av båtturer men den som är populärast tar ca 50 min och kostar 120 CNY.  Båtarna går med 15-30 minuters intervaller mellan kl 11:00 – 21:30. Vi rekommenderar att ni åker efter solnedgång för den bästa upplevelsen.

Biljetter kan köpas av Shiliupu Wharf ticket office vid Wai Ma Lu 80, men dessa kan även köpas online i förväg. Dock rekommenderas de att köpas på plats för att komma med rätt tur. Många större hotellkedjor erbjuder hjälp till bokning och kan i vissa fall även boka för er om ni frågar snällt.

Bund Sightseeing Tunnel

Det finns flera olika sätt att transportera sig mellan the Bund och Pudong, men detta skiljer sig lite från de andra. Tunneln går under Huangpu floden och bjuder på en ljusshow med blinkande lampor och neonljus. Ni färdas genom tunneln i små kapslar som går på räls, kapslarna har AC och ger er en möjlighet till lite avslappning i en annars stressig stad.

Inget måste på resan, men har ni lite tid över är det något vi rekommenderar. Priserna varierar efter ålder, men kostar vanligtvis 50 CNY per person.

Färgglad tunnel i regnbågens färger.
Nanshi old town at yu garden.

Old town Nanshi

Om ni är nyfikna på det gamla Kina och vill spendera några timmar med att promenera omkring bland vackra gamla hus är ett besök till Nanshi att rekommendera.

Här finner ni marknader, små tempel, antikaffärer samt souvenirer. Då området ligger precis utanför Yu Garden rekommenderar vi er att planera en heldag här och besöka båda samtidigt.

Området är gratis att besöka, men vissa tempel tar en mindre inträdesavgift.

Shanghai museum

Vill ni ta en resa tillbaka i tiden och få en inblick i Kinas historia kan vi rekommendera ett besök till Shanghai museum. Här finner ni en stor samling av antik kinesisk konst.

Shanghai Museum består av 11 utställningar fördelat på fyra våningar och innehar bland annat 120,000 reliker från 5.000 år tillbaka i tiden.

Museet är öppet varje dag 9:00 – 17:00, sista insläppet är dock kl 16.00. Gratis inträdesbiljetter delas ut av museet. Ibland kan dock vissa utvalda utställningar kosta 20 CNY.

Vill ni ha en Audio-guide kostar det 40 CNY att hyra och kräver en deposition på 400 CNY som återfås vid inlämning.

Shanghai museum in Shanghai, kina.
Shoppinggata med flera butiker.

Franska kvarteret

Upplev Frankrike mitt i Shanghai. Här finner ni mysiga gågator, hus och restauranger i fransk stil. Ta en paus från resten av Shanghai och promenera bland mysiga cafeer, barer, affärer och skrädderier.

Området kom till under 1800-talet och har blommat upp till ett välbesökt shoppingdistrikt. Här kan ni spendera timmar och ändå känna att ni inte hunnit uppleva allt området har att erbjuda. För att undvika den värsta trängseln rekommenderar vi ett besök tidigt på morgonen eller på kvällen. 

Närmaste tunnelbanestation är Xujiahui, men området ligger inom promenadavstånd från The Bund.

People's Park
& square

People’s park är en grön och öppen park för allmänheten. Sitter ihop med People’s Square och agerar som en väldigt bra startpunkt för de som vill promenera genom East Nanjing Road ner till The Bund. Flera turistbussar och tunnelbanetåg passerar People’s Square dag som natt.

Folkets Torg består utav flera kända sevärdheter som bland annat Shanghai Museum, Shanghai’s stora teater samt museum för modern konst.

Peoples square i Shanghai, kina.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

SHANGHAI
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Visum krävs för att komma in i landet – sök i god tid då dessa tar tid att få. Vanligtvis måste du skicka iväg ditt pass till kinesiska ambassaden i Sverige, för att de i sin tur skall genomföra sin ansökan till den kinesiska staten. Detta är en process som tar upp till 2 veckor, vanligtvis en vecka – men skiljer sig beroende på vart i landet du befinner dig. 

Bor du i någon av våra större städer har du möjlighet att personligen åka in och lämna in alla papper, ta fingeravtryck och lämna in ditt pass. Detta sparar dig ett par dagar. 

Ca 7-10 sidor fylls i när du lämnar in din ansökan. Notera att det INTE går att fixa sitt visum på dagen, var ute i riktigt god tid! 

Pass krävs för att kunna åka tåg. Låter underligt men ni kommer inte med något tåg och kan inte köpa biljetter utan ert pass i Kina.

Staden har två flygplatser, Shanghai Hongqiao International Airport och Shanghai Pudong International Airport.

Pudong Airport är huvudflygplatsen för staden och ligger ca 30 kilometer utanför Shanghai centrum. Denna flygplats är vanligare för inhemska flyg och tar årligen emot ca 80 miljoner resenärer.

Hongqiao Airport ligger 13 kilometer utanför centrum och är mainhub för utländska flyg. Här kommer ni högst troligtvis landa om ni kommer från Europa. Flygplatsen tar årligen emot ca 8 miljoner resenärer.

Den officiella valutan är Renminbi (RMB eller CNY) och kallas ofta för Yuan. De flesta butiker som inriktar sig mot turism visar sina priser i CNY. Notera dock att CNY, RMB, Yuan och Renminbi är olika ord för samma valuta.

Vi rekommenderar en större växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats samt den första tiden på semestern. Undvik att bära runt på för mycket kontanter. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet. 

Dricks uppskattas av personalen men är absolut inte ett måste, likt många ställen i USA. Alla restauranger inkluderar servicekostnaden i sina priser om ni äter på plats.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste. Vanligtvis dricksar man mellan 5-10% av totalbeloppet, beroende på typ av restaurang eller café.  

Laddare

Kina använder sig av eget uttag, adapter krävs.

Visum

Giltigt visum krävs. Sök i god tid!

in no time

Tidszon

Shanghai ligger 6 timmar framför Sverige (GMT+8)

Jordglob kvinna