MilanoResenär resväska flygi.

Reseguide
Milano

Milano, Italiens näst största stad och Italiens modehuvudstad erbjuder så mycket mer än bara mode. Staden är ett mästerverk i sig tack vare den fantastiska arkitekturen och om det inte är nog så är Milano fylld med historia, kultur, fotboll och riktigt god mat.

Il Duomo

Mitt i centrala Milano hittar du en av världens största katedraler, Il Duomo. Bygget av den gotiska katedralen började redan 1386 och fasaden som är täckt i vit marmor skulle inte bli färdig förrän 1813. Det är en imponerande byggnad, med höga spiror och mängder av statyer som pryder katedralen.  Ett annat namn är Duomo di Milano.

Att besöka kyrkan som turist kostar 5 euro, och kyrkan är öppen varje dag mellan 09.00 17.00. Är du ute efter en fantastisk utsikt över Milano så är det möjligt att gå upp på taket för en extra avgift.

Katedral Milano
Stort torg Katedral Milan.

Piazza del Duomo

Piazza del Duomo är en perfekt utgångspunkt för din upptäcktsfärd i Milano. Torget ligger mitt i centret av Milan, och är omgivet av historiska byggnader och domineras av Il Duomo. Här finns något för alla, från shopping till historia och kultur. Är det dags för en kaffe så är det bara att slå dig ner på något av alla caféer som ligger vid torget.

Castello Sforzesco

Besök Milanos stora slott, Castello Sforzesco, vars historia går tillbaka hela vägen till 1300-talet. Idag finns flera museer inne i slottet,  bland annat kan du besöka ett museum dedikerat till antik konst och titta på verk av konstnärer så som Tintoretto och Lorenzo Lotto.  I slottet finns en av världens största kollektioner av instrument, och missa inte det egyptiska museet. 

Slottet har öppet mellan 07:00 19:30, medan museerna har öppet tisdag till söndag mellan 10:00 17:30. Entrén till slottet är gratis men vill du besöka muserna och dessa utställningar så måste du köpa biljett.

Gammalt slott Milano
Giuseppe Meazza Stadio Milano

Giuseppe Meazza Stadio

Nästan ett måste för fotbollsfantaster är ett besök hos Giuseppe Meazza Stadio. Stadion stod färdig 1926, efter bara 13 månaders bygge. Här spelar både AC Milan och Inter Milan sina hemmamatcher, och om du bestämmer dig för att köpa biljetter kan du vara säker på att du kommer få en riktigt häftig fotbollsupplevelse. Men vänta inte för länge med att boka in ett besök, det finns ett aktivt projekt för att riva och ersätta stadion.

Grand Galleria Vittorio Emanuele II

Om shopping står på agendan så får du inte missa Grand Galleria Vittorio Emanuele II, ett av världens äldsta shoppingcenter. Gallerian ligger intill Piazza del Duomo, och är ett riktigt vackert exempel på arkitektur. Det är en spektakulär inomhusgalleria, byggd i två delar som går ihop med ett massivt glastak. Här hittar du lyxbutiker som Prada och Gucci men oavsett om du bara fönstershoppar eller inte så är 1800-tals gallerian väl värt ett besök.

Grand Galleria Vittorio Emanuele II Milano
Santa Maria delle Grazie Milano

Santa Maria delle Grazie

Du hittar Santa Maria delle Grazie i hjärtat av Milano, och det här är en kyrka väl värt ett besök.  Här hittar du nämligen Leonardo da Vincis berömda målning Nattvarden som skildrar Jesu sista måltid, som också bidragit till att kyrkan sedan 1980 finns med på Unescos världsarvslista. 

Som turist kan du besöka kyrkan måndag till lördag mellan 09:00 – 12:20 och mellan 15:30 – 17:50, samt söndagar mellan 16:00 – 17:50.

Pinacoteca di Brera

Detta konstmuseum öppnades 1809 för att utbilda studenter med hjälp av en kollektion av konst fylld av italienska mästerverk hämtade från kyrkor och kloster.  Idag kan du besöka Pinacoteca di Brera och ta del av en kollektion av italiensk och utländsk konst som sträcker sig från 1200-talet hela vägen fram till 1900-talet. Här kan du titta på konstverk av bland annat Giovanni Belli och Rafael Sanzio.

Att besöka museet kostar 15 euro har öppet tisdag till söndag mellan 09:30 – 18:30.

Statyer sten gård
Antik byggnad milano

Cimitero Monumentale

Möjligen ett annorlunda tips, men Cimitero Monumentale betraktas ofta som ett utomhusmuseum med dess storslagna och vackra monument. Kyrkogården invigdes 1866, och när man kollar på skulpturerna kan man följa mycket av stadens och konstens historia.  

Att besöka kyrkogården är gratis, och om du reserverar en plats är det möjligt att gå en tur tillsammans med en guide. Om du istället vill gå omkring på egen hand tillhandahåller Cimitero Monumentale föreslagna rutter på sin hemsida. 

Kyrkogården är öppen tisdag till söndag mellan 08:00 – 18:00.

Leonardo da Vinci

Planera in ett besök på Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia Leonardo da Vinci, ett museum som fått sitt namn efter Leonardo da Vincis ingenjörsskap och humanism. Här får du bland annat följa med på en resa genom da Vincis träning som börjar i 1400-talets Florens med en vy av de toskanska ingenjörerna influenser. Följ sedan med hela vägen till Milano.

Museet visar upp kollektioner som behandlar krigskonst, produktion, vattenledningar samt arkitektur, och slutar med ett perspektiv av da Vincis influenser på renässansens målningar. Byggnaden täcker 1300 kvadratmeter och 170 olika typer av artefakter som bland annat historiska modeller och konstverk.  

Museet har öppet tisdag till fredag mellan 09:30 – 17:00 och lördag till söndag mellan 09:30 – 18:30.

Staty da vinci
Milano kullerstensgata teater

Teatro alla Scalas

Oavsett om du tänker gå på en föreställning på operan eller inte, så är det väl värt att planera in ett besök på Teatro alla Scala. Om opera inte är något för dig så kan du besöka The Museo Teatrale alla Scala, museets kollektion består av skatter samlade från kända artister, kompositörer, och dansörer. För en extra avgift är det även möjligt att boka en guidad rundtur av teaterboxarna.

Museet är öppet tisdag till söndag mellan 10:00 – 18:00 och inträdet kostar 9 euro.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

MILANO
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Den vanligaste flygplatsen heter Milano-Malpensa Airport (MXP) och ligger 5 mil norr om centrala Milano. 

Stadens näst största flygplats heter Milan Linate Airport (LIN) och är den mest centrala, endast 7km från centrum. 

Man kan även flyga till den lite mindre flygplatsen Bergamo Airport (BGY), 45 km utanför centrum.

Du kan enkelt promenera runt i centrum utan problem. Allt är ganska kompakt och lätt att ta sig till.

Den officiella valutan är Euro, €.

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i landet. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet. 

Dricks uppskattas av personalen och brukar vanligtvis hamna runt 10% som en standard i landet. Beroende på vad du besöker så är det inget krav och kan även uteslutas.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

Laddare

Italien använder sig av samma uttag som Sverige.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Italien befinner sig i samma tidszon som Sverige.

Vanliga frågor

Här finns det flera platser som man absolut bör besöka:

  1. Duomo di Milano: Denna mäktiga katedral är stadens mest ikoniska landmärke. Du kan till och med ta dig upp på taket för en fantastisk utsikt över staden.

  2. Galleria Vittorio Emanuele II: Det här är en av världens äldsta gallerior och innehåller lyxbutiker, bokhandlar, konstgallerier och fantastiska restauranger.

  3. Teatro alla Scala: Om du älskar opera eller balett, ska du definitivt inte missa att gå på en föreställning i denna världsberömda teater.

  4. Leonardo da Vincis Nattvarden: Detta är en av världens mest kända konstverk, och du kan se det på muren i klostret Santa Maria delle Grazie.

  5. Navigli: Det här är stadens kanalområde, perfekt för en lugn promenad eller för att ta något att dricka vid vattnet.

Milanos värld av konst, mode och kultur kan utforskas i en välplanerad fyra dagars resa. Denna tidslängd ger dig möjlighet att dyka djupt in i stadens rika historia och mångfacetterade landskap, utan att känna att du missar något av betydelse.

Ja, Milano är definitivt en trevlig stad att besöka! Med sin status som en av världens ledande modestäder och hemvist för berömda fotbollslag som Milan och Inter, lockar Milano en mängd olika besökare. Dessutom bjuder staden på arkitektoniska mästerverk, exceptionella matupplevelser och shopping i världsklass. Det är inte svårt att se varför Milano är ett populärt resmål!

När du besöker Milano, finns det flera traditionella rätter du bör prova. Några av dem inkluderar:

  1. Risotto alla Milanese: Detta är en krämig risotto kryddad med saffran, som ger den en distinkt gul färg och en unik smak.
  2. Ossobuco: En traditionell huvudrätt som består av långkokad kalvskank i en rik tomat- och grönsakssås. Den serveras ofta med risotto alla Milanese.
  3. Cotoletta alla Milanese: En knaprig panerad kalvkotlett som är både saftig och fyllig.
  4. Panettone: Denna söta brödpudding är en traditionell julrätt i Milano, men kan hittas året runt.
  5. Gelato: Även om det inte är unikt för Milano, är den italienska glassen, gelato, något man inte får missa när man besöker Italien.
Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare