PortugalResenär resväska flygi.

Reseguide
Portugal

 Ett av Europas coolaste, mest fartfyllda länder med en århundraden lång historia, enastående arkitektur, fantastiska sevärdheter och förstklassiga restauranger är Portugal. Det avlånga landet låter dig uppleva flertalet olika klimat, väder och vyer. Utforska landets intressanta historia, strosa runt bland shoppinggatorna eller njut av de underbara stränderna medan du är här.

Storstad

Lissabon

Lissabon har utsetts till en av Europas soligaste städer och har underbara stränder som sträcker sig längs kusten. Strosa runt bland de gamla stadsdelarna med fascinerande arkitektur, shoppa loss bland exklusiva affärer, åk en tur i de ikoniska gula spårvagnarna eller utforska stadens branta gator och gränder till fots.

Utsikt borg stad.
Hav utsikt grönt.

Sol och bad

Madeira

Madeiras varma klimat, exklusiva vinodlingar med himmelska lokala vinsorter, trevliga vandringsleder och naturliga varma källor lockar tusentals turister årligen. Promenera runt den vilande vulkanön med en vattenflaska i handen och solskyddskräm på, för Madeira är ett soligt resmål med mängder av aktiviteter för hela sällskapet.

Sol och bad

Algarve

En undangömd favoritplats för många turister är den vackra staden Algarve i södra Portugal. Med sina fantastiska stränder, gamla pittoreska stadsdelar, mängder av aktiviteter för hela familjen och sin utsökta mat välkomnar staden alla besökare med öppna armar.

Utforska mysiga grottor, spela golf på några av Europas förstklassiga golfbanor, ät på någon av stadens sex Michelinrestauranger eller strosa runt bland de vita byggnaderna. Detta solsäkra resmål är något du inte vill missa.

Grottor vatten hav.
Strand bada folk.

Kuststad

Faro

Denna kustliga stad i Portugals sydspets väntar en avslappnad atmosfär i sann portugisisk anda. Med sin fascinerande kulturella historia, kullerstensgator som löper genom pittoreska små byar och underbara stränder är Faro en kuststad som ibland hamna i skymundan. Här finns det stränder, naturparker, gyllene sandstränder och mysiga utomhusrestauranger i mängder att utforska.

Besök katedralen som byggdes 1251, färgglada palats, vandra genom Faros medeltida portar in till Gamla Staden eller det stora köpcentret med flertalet internationella kedjor

Populära maträtter PortugalCaldo Verde

Denna populära soppa kommer från norra delen av Portugal och är en av landets mest traditionella rätter. Med sin gröna färg och smakrika buljong får den sina smaker från grönkål, potatispuré, chorizokorv och lokalproducerad portugisisk olivolja

Grön soppa korv.
Torsk fiskrätt grönsaker.

Bacalhau

Lokalt fiskad torsk tillagad på ett typiskt portugisiskt sätt är oerhört populär runt om i landet. Det finns över 365 olika sätt att tillaga fisken och en av de populäraste versionerna är Bacalhau à Bràs. Rättar är lik en äggröra med torsk, potatis, ägg, lök, vitlök och oliver som toppas med persilja, och kan återfinnas på majoriteten av restaurangerna i Portugal.

Sardinhas Asadas

Grillade portugisiska sardiner, eller sardinhas asadas, är en av landets somriga rätter som når städernas alla hörn. Sardinerna kan tillagas på olika sätt och är i högsäsong under sommaren. Särskilt under Santo Antonio festivalen kan underbara torskrätter hittas runt alla gathörn.

Sardiner macka gurka.
Korv ägg potatis.

Alheira de Mirandela

Denna chorizo baserade rätt serveras ofta med stekta ägg och pommes frites. Alheira är en portugisisk korv ofta gjord på kött och bröd för en fylligare smak och konsistens. Smaksättningar kan variera men priserna är alltid relativt låga.

Francesinha

En macka fylld med kött och korv, toppad med ost och en portugisisk ölsås. Vanligtvis görs rätten av högkvalitativt kött och korv, men kan även göras med bacon, räkor eller tonfisk. Francesinha serveras oftast med pommes frites tillsammans med porter-ölsåsen.

Macka ost kött.
Fårost vit mat.

Serra da Estrela

En portugisisk fårost som kommer från de betande fåren på fastlandets högsta berg. Osten har en skyddad ursprungsbeteckning inom EU vilket gör den oerhört exklusiv, och med sin minst 30-dagars mognadstid passar denna ost utmärkt till ett vitt vin.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

LISSABON
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Portugals dricksvatten är klorerat men är ofarligt att dricka. Var dock beredda på en bismak av klor i vissa områden.

Allmänt nödnummer (polis, brandkår och ambulans) är 112, samma som i Sverige.

Kollektivtrafiken är väl utbyggd och Metro Lisboa och Cassis har ett kort (Viva viagem) som ger obegränsad tillgång för ca €3,50 per dag. 

Mer information gällande flygplatser finner ni under respektive stads sida.

Portugal använder sig av Euro.

Vi rekommenderar att man tar med sig kontanter och är noggrann med vart man tar ut kontanter. Använd säkra och öppna platser.

De flesta restauranger förväntar sig 5-10% dricks. Det är inget måste men något som tillhör deras vardag för turister.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men känn er inte tvingade om service & mat var dålig.

Åker ni taxi räcker det oftast att avrunda beloppet uppåt.

Laddare

Portugal använder sig av samma uttag som Sverige.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Portugal befinner sig i tidszonen GMT -1.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare