FaroResenär resväska flygi.

Reseguide
Faro

I denna stad i Portugals sydspets väntar en avslappnad atmosfär i sann portugisisk anda. Med sin fascinerande kulturella historia, kullerstensgator som löper genom pittoreska små byar och underbara stränder är Faro en kuststad som ibland hamna i skymundan. Här finns det stränder, naturparker, gyllene sandstränder och mysiga utomhusrestauranger i mängder att utforska. 

Sevärdhet

Katedralen

Monumentet, Igreja de Santa Maria, som byggdes år 1251 har hunnit med flertalet krig och konflikter sedan dess. Detta återspeglas i både interiören och exteriören där det ståtliga gotiska tornet från katedralens tidiga dagar står kvar än idag. Både utsidan och insidan av katedralen har genomgått några renoveringar men har ändå behållit sin charm. Inifrån katedralen syns Faros alla gator och laguner.

Katedral tegel vit.
Vit byggnad valv.

Sevärdhet

Arco da Vila

På en av Faros medeltida portar in till staden byggdes denna monumentala valvgång av Francisco Gomes de Avelar i början av 1800-talet. Även statyn av Sankt Thomas av Aquino återfinns vid detta ikoniska monument. Än idag är det även möjligt att se den arabiska entrén och delar av det originella stenarbetet från över 1000 år sedan.

Sevärdhet

Faro Old Town

Strosa runt bland de kullerstenade gatorna och århundrande gammal arkitektur i Faros Gamla Stad, eller slå er ner på ett hemtrevligt café bland alla de mysiga byggnaderna. Här finns även mindre affärer att besöka, likväl förunderliga restauranger med rätter i toppklass och fantastiska vyer ut mot horisonten.

Gamla vita hus.
Natur vatten strand.

Sevärdhet

Ria Formosa

Ett av landets sju under är lagunen Ria Formosa. Detta naturreservat sträcker sig över 170 km2 och är hem till hundratals fåglar, vattendjur och växtlighet av alla olika sorter. Boka en guidad tur och beskåda flamingos, skaft, storkar, tornbillar, fiskgjuse, lilla träskfisken eller någon av de andra tjusiga djur som rör sig i lagunen. En 4h guidad båttur kostar omkring 30 euro per person men inkluderar mer än bara fågelskådning.

Sevärdhet

Ilha Deserta

Vid Ria Formosa lagunen ligger orörda öar med gyllene sandstränder. Ilha Deserta är stadens tystaste och mest isolerade ö, som även är helt obebodd. Vid rätt väder är det även möjligt att promenera till Cabo de Santa Maria via öns näst intill orörda sanddyner.

Strand hav bada.
Kyrka vit gul.

Sevärdhet

Igreja do Carmo

I mitten av 1700-talet byggdes ett av Faros mest uppskattade monument, Igreja do Carmo-kyrkan. Med dess målade glas, spektakulära kakel och obehagliga ossuary är denna kyrkan enastående. Ossuariet (Capela dos Ossos, även känd som Benkapellet) är från år 1816 och visar benen från mer än 1200 munkar. Entreavgiften ligger på 3.50 euro som inkluderar inträde till Noble Room, Vestments room, Habits’ room och Sacristy.

Museum

Museu Municipal de Faro

 I Faro finns flertalet museum, bland annat Museu Municipal de Faro vars uppgift är att dokumentera och bevara arkeologiska fynd som vissa är över 2000 år gamla. I huvuddelen av detta museum finns bland annat inskrivna stenar, marmorbyster av Hadrianus och Agrippina, och mosaikplattor från tidigt 100-tal.

Museum byggnad gammal.
Kakelplattor blått brunt.

Sevärdhet

Muralhas de Faro

Stadens murar från 800-talet står mestadels kvar än idag. Murarna omger den historiska stadskärna och byggdes av romarna. Däremot renoverades murarna vid ett senare tillfälle av morerna, vilket syns i den moriska design som klär väggarna ledandes in mot centrum. Strosa runt bland de förtjusande arkitekturerna och håll utkik efter de gamla kakelplattorna som finns på flertalet av väggarna runt om i området.

Sol och Bad

Praia de Faro

Med buss eller bil kan du ta dig till denna, till synes, oändligt långa gyllene sandstrand med knähöga vågor. Utöver att ta ett dopp i vattnet, snorkla eller sola på stranden kan du även slå dig ner i någon av områdets många förstklassiga restauranger, fartfyllda barer och exklusiva hotell.

Surfing hav strand.
Gammal mosaik.

Sevärdhet

Milreu Roman Remains

Ruinerna från en av romernas viktigaste byggnader i Faro finns kvar än idag. Ruinerna går att besöka till fots och där återfinns även en del av de en gång förtjusande, färgglada mosaiker med maritima motiv längs både väggar, golv och tak. Här finns även kvarlevor från tempel, olje- och vinpressar, och kyrkogårdar där lokala guider mer än gärna visar er runt.

Sevärdhet

Palacio de Estoi

Ett av stadens överståtliga palats från 1840-talet med sin förtjusande rokoko-stil på både interiör och exteriör är numera ett hotell. Palatset har vacker utsikt vid varje fönster, restaurangen serverar utsökt mat och trädgårdarna är tilldragande. En hotellnatt kostar ungefär 90 euro, men det går även att boka guidade dagsturer för halva priset.

Rosa gammalt palats.
Shopping affär kvinna.

Shopping

Forum Algarve

I Faros västra utkanter finns Forum Algarve, ett stort köpcentrum med butiker såsom Zara, Bershka och flertalet andra internationella kedjor. Det finns även en ”food court” i köpcentret som serverar autentisk portugisisk mat. Utöver mat och shopping återfinns även en biograf i Forum Algarve. De flesta biografer visar alla filmer på engelska men med portugisiska undertexter, om inget annat anges. Det är enkelt att ta sig hit med buss eller bil för bara några euro.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

FARO
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Faros flygplats heter Faro Airport (FAO) och är Portugals näst största flygplats. Flygplatsen är belägen ca 2.6 km väster om Faro.

Adress: 8006-901 Faro, Portugal

Telefon: +351 289 800 800

Portugals dricksvatten är klorerat men är ofarligt att dricka. Var dock beredda på en bismak av klor i vissa områden.

Allmänt nödnummer (polis, brandkår och ambulans) är 112, samma som i Sverige.

Portugal använder sig av Euro.

Vi rekommenderar att man tar med sig kontanter och är noggrann med vart man tar ut kontanter. Använd säkra och öppna platser.

De flesta restauranger förväntar sig 5-10% dricks. Det är inget måste men något som tillhör deras vardag för turister.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men känn er inte tvingade om service & mat var dålig.

Åker ni taxi räcker det oftast att avrunda beloppet uppåt.

Laddare

Portugal använder sig av samma uttag som Sverige.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Portugal befinner sig i tidszonen GMT -1

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare