LissabonResenär resväska flygi.

Reseguide
Lissabon

Lissabon är utsedd till en av Europas soligaste städer och har underbara stränder som sträcker sig längs kusten. Strosa runt bland de gamla stadsdelarna med fascinerande arkitektur, shoppa loss bland exklusiva affärer, åk en tur i de ikoniska gula spårvagnarna eller utforska stadens branta gator och gränder till fots.

Sevärdhet

Alfama

Lissabons äldsta stadsdel, Alfama, är fylld av förtjusande katedraler, dekorativa kapell, gömda torg med mängder av mysiga kaféer och hemtrevliga små marknader. Runt om i staden finns autentiska portugisiska hantverksbutiker, traditionella restauranger och framförallt otroliga utsiktsplatser där hela staden skimrar när solnedgångens sista strålar nuddar de röda taken.

Utsikt gamla hus färgglatt.
Loppmarknad stånd saker.

Shopping

Tjuvarnas marknad

Låt inte namnet Tjuvarnas marknad avskräcka er. Feira da Ladra, som är det riktiga namnet, är Lissabons största legala marknad med begagnade loppisprylar, hantverk och antikviteter som säljs av gästvänliga lokalbor. Marknaden är öppen varje tisdag och lördag men området kan besökas dagligen för att ta del av den vackra vy som gömmer sig runt om hörnet från torget.

Sevärdhet

Castelo de São Jorge

St. Georges slott ( Castelo de São Jorge) har sedan 1100-talet varit en av Lissabons största monument och ger alla besökare en fantastisk utsikt ut mot horisonten samt en inblick i stadens historia. Njut av otroliga solnedgångar, mysiga restauranger eller betala ungefär tio euro för att strosa runt inne i den historiska fästningen. Missa inte att besöka Black Chamber som är hem till “Camera escura”,ett optiskt system av linser och speglar och ger er en 360º detaljerad vy av staden i realtid.

Borg slott gammal.
Spårvagn gul gata.

Aktivitet

Tram 28

 En av Lissabons ikoniska spårvagnar är en av stadens måsten. Spårvagnslinjen nummer 28 tar dig genom de populära stadsdelarna Alfama, Baixa, Estrela och Graca, där du får utforska de historiska byggnaderna, vackra floran och underbara vyerna. De små gula spårvagnarna har varit verksamma sedan början av 1900-talet och är numera ockuperade av turister som suktar efter en spännande resa runt staden. 

Sevärdhet

Torre de Belém

Besök Torre de Belém (Belémtornet), ett av Lissabons mest ståtliga torn som byggdes på 1500-talet och har stått vakande över floden Tejo i den västra stadsdelen Belém. Tillsammans med det närliggande Hieronymus Klostret är det nu en del av UNESCO:s världsarvslista som definitivt gör det värt ett besök. Utsidan av det vackra tornet kan iakttas på nära håll eller från en båt där turer kan bokas för några euro. Inträde krävs för att stiga in i Belémtornet men väl inne får du ta del av en otrolig arkitektur.

Torn vatten gammal.
Slott färgglatt utsikt.

Sevärdhet

Pena Palatset

Efter en kort tågresa från Lissabon ankommer du till en stad fylld av granna byggnader, underbar växtlighet och mysiga restauranger, nämligen Sintra. På håll kan ni se det färgglada Pena Palatset och dess enastående arkitektur som byggdes runt 1850-talet i romantisk stil. Hoppa in i en tuk-tuk eller vandra genom de förtjusande parkerna och steniga stigarna för att tillslut nå det gula palatset där både museum, caféer och utsiktsplatser med en vidunderlig vy går att besöka nästintill dagligen.

Museum

Museu Nacional dos Coches

Lissabon är fyllt av museum i olika slag. Ett av stadens mest populära besöksmål är Museu Nacional dos Coches, Vagnmuseet, som är hem för de olika typer av vagnar som använts av kungligheter under Portugals storhetstid. Strosa runt bland utsmyckade vagnar, exklusiva konstverk och även temporär konst i museets olika delar.

Museum vagnar gamla.
Rosa gata folk dans.

Aktivitet

Pink Street

Gatan Rua Nova do Carvalho, även kallad Pink Street, är hem till Lissabons bästa barer och nattklubbar. Den vackra gatan som återfinns i stadsdelen Cais do Sodre är inte bara pittoresk, mysig och fotovänlig, den erbjuder även exklusiva cocktails, pubar och dansgolv i mängder. På med dansskorna och bege dig ut i folkvimlet.

Aktivitet

Lissabons Akvarium

  Ett av Europas största inomhusakvarium är belagt i stadsdelen Parque das Nações bredvid Tejofloden. Upptäck tjusiga muränor, ståtliga pingviner, färgglada blåsfiskar och flertalet hajar. Om du är intresserad av havsanemoner, exotiska fiskar och koraller kan du hyra en trampbåt i den konstgjorda lagunen. Inträde till akvariet kostar mellan 13-19 euro och exklusiva guidade turer med tillgång till fler delar av akvariet kostar 75 euro.

Akvarium rockor simma.
Torg fontän kakel.

Sevärdhet

Rossio Square

Rossio-torget i stadsdelen Baixa är ett av de mest fartfyllda delarna av Lissabon och med dess 27 meter höga fontän i mitten lockas tusentals turister varje år. Trots att torget ofta är fyllt av folk är det även oerhört hemtrevligt och avkopplande. Omringat av kaféer, restauranger, museer och butiker av alla sorter erbjuder torget något för alla.

Sevärdhet

Cascais

Besök en av Lissabons äldsta fiskebyar och ta del av de förstklassiga fisk- och skaldjursrestaurangerna i hela staden. Här finns även ett stort utbud av lyxiga butiker, otrolig arkitektur och vackra stränder. Guidade turer runt staden kan bokas av lokalbor men med ett par bekväma skor går det minst lika bra att utforska på egen hand.

Fiskeby vatten fyr.
Palats blått kakel.

Bild: Wikipedia

Sevärdhet

Palácio Fronteira

På den nordvästra ytterkanten av Lissabon finns det storslagna Markis Palatset i Fronteira. Palatset exteriör är klädd med de traditionella portugisiska blåvita kakelplattorna och har en enastående arkitektur. De närliggande trädgårdarna frodas av färgglada växter och vackra statyer. Palatset kan utforskas under de guidade turer som erbjuds men de iögonfallande trädgårdarna kan utforskas på egen hand.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

LISSABON
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Lissabons flygplats heter Lisbon-Portela airport/Humberto Delgado Airport (LIS) och ligger ca 10km från centrum.

Adress: Alameda das Comunidades Portuguesas, 1700-111 Lisboa, Portugal

Telefon: +351 21 841 3500

Portugals dricksvatten är klorerat men är ofarligt att dricka. Var dock beredda på en bismak av klor i vissa områden.

Allmänt nödnummer (polis, brandkår och ambulans) är 112, samma som i Sverige.

Kollektivtrafiken är väl utbyggd och Metro Lisboa och Cassis har ett kort (Viva viagem) som ger obegränsad tillgång för ca €3,50 per dag.

Portugal använder sig av Euro.

Vi rekommenderar att man tar med sig kontanter och är noggrann med vart man tar ut kontanter. Använd säkra och öppna platser.

De flesta restauranger förväntar sig 5-10% dricks. Det är inget måste men något som tillhör deras vardag för turister.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men känn er inte tvingade om service & mat var dålig.

Åker ni taxi räcker det oftast att avrunda beloppet uppåt.

Laddare

Portugal använder sig av samma uttag som Sverige.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Portugal befinner sig i tidszonen GMT -1

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare