Flygi
Sök bland städer, sevärdheter & länder...
Generic filters

New YorkReseguide New York

Resenär resväska flygi.

The big apple

Landets mest folkrika stad med strax över 8 miljoner invånare centralt och närmare 20 miljoner i storstadsområdet. Staden är hem till mycket nöje, evenemang och några av världens största fortune 500 företag.

Central Park

Central Park är en vacker park i centrala Manhattan omgiven av några av landets dyraste bostäder och adresser. New York-borna lika väl som turister från hela världen omfamnar denna underbara park och älskar den. Parken är stor, hyr en cykel och utforska parken på egen hand!

Besök Bethesda Fountain, en fontän framför Bethesda Terrace i parkens hjärta. En utsiktsplats och centrumpunkt, omgiven av den vackra parken och grön natur.

Belvedere Castle lockar många besökare årligen och erbjuder en panoramavy över hela parken. Andra trevliga platser i parken värda att besöka är Shakespeare Garden, Alice i underlandet statyn, statyn av Hans Christian Anderson, Central Park Carousel och Loeb’s båthus.

Tips till den hurtige, ta dig en morgonpromenad i parken! Detta är något som många tar del av då parken erbjuder en vacker 10 km lång slinga. Orkar du inte springa kan du alltid hyra en liten båt och ro dig runt i parkens grönska.

Empire State Building

Empire State Building är en stor kontorsbyggnad på Manhattan och var under 39 år världens högsta byggnad fram tills World Trade Center tog priset 1970. Skyskrapan finner ni på Fifth Avenue och 34th West Street.

Observationsdäcken är öppna för allmänheten och ger en fantastisk vy över hela staden från 86e samt 102e våningen.

Entré priserna varierar beroende på vad du vill uppleva, men börjar runt 40 USD för vuxna för en standardbiljett. Barn under 6 går in gratis.

Frihetsgudinnan

Statue of Liberty finner ni på ön Liberty Island, strax utanför Manhattan. Statyn besöks årligen av miljontals turister och klassas som en av USA:s mest populära besöksplatser. Frihetsgudinnan invigdes den 28e oktober 1886 och var en gåva från det franska folket till USA för att fira sin självständighet. Designad av Auguste Bartholdi och utformad av Gustave Eifffel som senare konstruerade Eiffeltornet i Paris.

Statyn mäter 46 meter och står på en 47 meter hög sockel. Statyn anlände till New York 1885 i 350 delar och tog fyra månader att montera. Statyn har systrar i både Tokyo och Paris samt ett par replikor i Las Vegas och Colmar.

  • 65+ ÅR $34.95
  • 13-64 ÅR $39.95
  • 3-13 ÅR $29.95

BRONX ZOO

Djurparken finner ni i Bronx Park i stadsdelen Bronx och är landets största stads-zoo på mer än 107 hektar.

Parken öppnade för allmänheten med 843 djur den 8e november 1899 och har sedan dess utökat sin park med nästan ytterligare 6.000 djur. Här finner ni allt från exotiska fåglar till en snöleopard, tigrar, reptiler, lejon, noshörningar och mycket mer. En väldigt trevlig och mysig djurpark att besöka om du har en dag över. 

Brooklyn Bridge

Brooklynbron är New Yorks äldsta hängbro och sträcker sig ut över East River. Bron binder ihop Brooklyn med Manhattan sedan 1883 och mäter 38.7m över havet och är 486.3m lång.

Fotomöjligheterna är oändliga och utsikten är fantastisk. Bron är mest känd från filmer och är något de flesta väljer att besöka samt fota under sitt besök till New York.

YANKEE STADIUM

Baseball arenan Yankee Stadium finner ni i Concourse, Bronx och är hem till New York Yankees.

Ett tips till alla med stort sportintresse: Försök planera in er vistelse till staden i samband med en större match. Det är en upplevelse ni inte vill missa och sent kommer att glömma.

Coney Island

Halvön består av en nöjespark, badstrand och en mysig miljö att promenera runt i för att komma ifrån all hysteri i resterande delar av staden. En perfekt halvdagsutflykt i den södra delen av Brooklyn.

Madison Square Garden

Arenan alla artister drömmer att någon gång få spela på och som många lyckats sälja ut i omgångar. Madison Square Garden ligger längst med 7e avenyn mellan 31e och 33e gatan och tar nästan 20.000 åskådare sittandes vid basketmatcher och nästintill 18.000 vid hockeymatcher. 

Arenan används flitigt av artister men är mest känd som huvudarena och hemmaplan för ishockeylaget New York Rangers och basketlaget New York Knicks.

Times Square

New York Times Square har fått sitt namn från The New York Times som tidigare haft sitt kontor i området. Times Square är även en av världens folktätaste och populära platser. Årligen samlas en miljon människor på torget, turister lika väl som Manhattanbor för att fira in det nya året.

Torget är en stor turistdestination och ett måste på de flesta besökares lista av platser att besöka i staden. Närmare 50 miljoner människor besöker årligen torget, mestadels turister för att fota och ta del av New York. Denna plats finns med i nästintill varenda Hollywoodfilm som spelats in i staden.

Staten Island Ferry

Staten Island Ferry är en gratis färja som tar er mellan Manhattan och Staten Island dygnet runt, alla dagar i veckan. Färjan går under högsäsong och vid rusningstider var 15e minut för att sedan slå om till var 30:e minut. Ha i åtanke att båten endast går en gång per timma under vissa perioder på året och dygnet. Detta gäller dock mest kvällstid.

Väl på båten har ni möjlighet att få fantastiska bilder över Manhattan och Manhattan Skyline. En underbar syn och upplevelse. Rekommenderas starkt för de som vill ta den perfekta semesterbilden med hela Manhattan i bakgrunden. 

New York Aquarium

New York Aquarium är landets äldsta aktiva akvarium och är hem till 266 olika arter av vattendjur. Akvariet erbjuder en vattenteater med sjölejon, en hajtunnel och mängder av andra aktiviteter. 

Ni finner akvariet på Coney Island och erbjuder fri entré för barn under 2år. Surf Avenue och West 8th Street, Coney Island.

Ellis Island

Ön var startpunkten för alla immigranter som kom till USA under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Under sina aktiva år mellan 1892-1954 passerade 12 miljoner immigranter hamnen, men tyvärr nekades 2% av alla som anlänt inträde i landet på grund av symtom av kroniska sjukdomar och andra födelsedefekter och tvingades vända hem.

Idag finns ett museum i den före detta huvudbyggnaden full av bilder, resväskor och andra personliga egendomar som lämnats kvar på ön. Ta del av historierna om immigranterna som i dag står som grund till hälften av USA:s befolknings släktträd.

Ta del av berättelsen med hjälp av ljudguider på plats. Riktiga guider finns även på plats för att förgylla er vistelse.

The Vessel

The Vessel, även kallat Hudson Yards Staircase stod färdig 2019 och har sedan dess lockat turister och fotografer från hela världen. Alla vill ta del av och fota i den världsunika trapptorns skulpturen. 

Tyvärr är det sedan i slutet av 2021 inte möjligt att gå upp i skulpturen längre. Detta på grund av ofantligt mycket olyckor och självmordsförsök. 

Den bivaxkakemönstrade byggnadsstrukturen rymmde 1.000 personer och består av 154 trappor som täcker 16 våningar och 80 trappavsatser. Skulpturen är designad av Thomas Heatherwick från Heatherwick Studio och erbjudöd en panoramavy över hela staden.

Ni finner skulpturen på: The Shops and Restaurants at Hudson Yards, New York, NY 10001, USA.

Vessel finner ni som ovan nämnt vid Hudson Yards, Manhattans senaste nybygge och är en öppen park längst med vattnet i en fin och nybyggd kontorsmiljö. Ta del av området, avnjut en lunch och besök The Vessel i samma veva. Denna upplevelse rekommenderas starkt av redaktionen även om ni inte längre kan gå upp i skulpturen.

Outlet

Woodbury Common Premium Outlets är en stor och populär kläd, accessoar, elektronik och märkesoutlet ca 50 minuter norr om Manhattan. 

Köpcentrumet består av 220 butiker och är hem till bland annat märken som Adidas, Asics, Bose, Boss, Breitling, Burberry, Celine, Calvin Klein, Chloé, Coach, Converse, Dior, Disney, Dolce & Gabbana, Fendi, Forever 21, Fila, Furla, G-star Raw, Gucci, Hackett, Jimmi Choo, Kate Spade, Karl Lagerfeld, Lacoste, Marc Jacobs, Michael Kors, Nike, Oakley, Paul Smith, Polo Ralph Lauren, Prada, Superdry, TAG, Tommy Hilfiger, UGG, Under Armour, Versace och mycket mer.

Adress: 498 Red Apple Ct, Central Valley, NY 10917, USA

Ground Zero

Ground Zero är en minnesplats från förödelsen som slog USA med storm den 11e september 2001. Till minne av tvillingtornen står idag Ground Zero memorial där World Trade Center en gång i tiden stod. Det kostar inget att besöka minnesplatsen, men det närliggande museet tar en lägre entréavgift. 

Det fullständiga namnet för Ground Zero är egentligen National September 11 Memorial & Museum men kallas även för förkortningen 9/11 Memorial & Museum.

Rockefeller Center

Rockefeller Center är ett stort nöjes, affärs och kontorskomplex i Midtown och är mest känt för sin populära isrink utanför byggnaden. Rockefeller Center består egentligen av 19st komplex och skyskrapor men förknippas ofast som en enda skyskrapa. 

Observationsdäcket “Top of the Rock Observation Deck” på 70e våningen i Comcast Building erbjuder en fantastisk vy med stora fotomöjligheter med Manhattan i bakgrunden. Entrén ligger på 30 Rockefeller Plaza New York mellan Fifth och Sixth Aveneue. Öppet mellan 08:00-00:00 men med sista möjligheten att åka upp vid 23:00.

Entréavgiften ligger runt 38 USD per vuxen och 32 USD för barn.

High Line

High Line Park är klassad som New Yorks läckraste park av ett flertal större tidningar och är en gammal nerlagd järnväg som idag rustats upp till en fantastisk park och promenadslinga ovanför marknivå.

Spåret sträcker sig ca 2.5 kilometer och är kostnadsfri att besöka. Parken öppnar 07:00 och rekommenderas att besökas tidigt då parken lätt blir överfylld av både turister och lokalbor. Längst med parken finner ni på och av-farter med trappor ner till markplan var 3e kvarter.

Parken ligger endast ett par minuter från den unika skulpturen The Vessel och nybyggda Hudson Yard. High Line sträcker sig från 34e gatan ner till Gansevoort Street, hem till det nybyggda Whiney Museum of American Art. 

St. Patrick's Cathedral

Katedralen är belägen på Fifth Avenue vid 50th street och är en romersk-katolsk kyrka mitt på Manhattan. St. Patrick’s Cathedral har ett unikt läge mitt på Fifth Avenue bland lyxbutiker och bryter av mot resten av sin omgivning. Väldigt fräckt att se något så ovanligt bland höghusen i New York. Katedralen är öppen för allmänheten.

Chrysler Building

Kontorsskrapan finner ni på Lexington Avenue och består av 77 våningar. Byggnaden mäter totalt 319 meter men höjden till taken är endast 282 meter.

Byggnaden är den sjätte högsta byggnaden i landet. År 1930 tävlade byggherren bakom Chrysler Building med en annan herre på 40 Wall Street om att bygga världens högsta byggnad, därav spiran på taket för att säkra sin vinst. När byggnaden väl stod färdig var byggnaden den första som passerat Eiffeltornet i Paris tills Empire State Building stod färdig.

I början av 2000-talet renoverades fastigheten efter att under ett par år stått mestadels tom. Fastigheten såldes sedan för 800 miljoner dollar till Abu Dhabi Investment Authority 2008.

Broadway

Broadway är ett världens största teaterdistrikt och ligger på centrala Manhattan. De flesta större teaterbyggnader ligger dessvärre inte på själva Broadway gatan utan på sidogator i dagsläget.

Några av världens störta skådespelare har stått på scen i Broadway och börjat sin karriär på scen innan livet i Hollywood. 

Flatiron Building

Även kallat Strykjärnshuset i moderna sammanhang är mest känd för sin unika design. Byggnaden finns med i mängder av Hollywood filmer som utspelar sig i staden och är idag klassat som ett måste på alla besökares bucketlist. 

Den 22 våningar och 87 meter höga skyskrapan var i början av 1900 talet en av de högsta i staden. Den runda delen av huset som ligger mot Madison Square är bara 2 meter bred.

Adress: 175 5th Ave, New York, NY 10010, USA

Chinatown

150.000 kineser uppskattas bo på Manhattan och runt 90-100.000 av dessa i Chinatown. Området gränsar med Little Italy i norr, Lower East Side i öst, Tribeca i väst och Civic Center i söder.

Här finner ni god mat, asiatisk kultur och underliga matmarknader. Det är onekligen en trevlig stadsdel att promenera runt i. 

Fifth Avenue

Den berömda avenygatan är hem till mängder av exklusiva och kända butiker som Dolce & Gabbana, Prada,Louis Vuitton, Gucci, Rolex, Fendi, Saks, Macy’s, Disney Store, Abercrombie & Fitch och världens största Apple Store. 

Gatan går längst med Central Park och klassas som en av New Yorks dyraste adresser. Gatan är även hem till mängder av välkända byggnader och museum. Den mest populära och välkända delen av 5th avenue anses vara 49th och 60th Street. Världens dyraste gata i världen att handla på.

One World Trade Center

One World Trade Center står idag där ett av tvillingtornen tidigare stod. Tornet kallas även 1 WTC och tidigare Freedom Tower. 

Detta torn står idag tillsammans med Ground Zero som minne av förödelsen som drabbade New York år 2001. Tvillingtornen World Trade Center blev utsatta av terrordåd och demolerades av två passagerarflygplan som tidigare blivit kapade i luften. Totalt omkom 2.996 personer i samband med terrordådet den 11e september 2001.

Little Italy

Området blev under slutet av 1800-talet hem till nästan 120.000 italienare från Sicilien och Neapel. Little Italy har sedan dess agerat hem till tusentals amerikask-italienska medborgare. Tyvärr börjar Chinatown successivt ta över Little Italy som idag endast har omkring 2.000 italienska amerikaner kvar. 

Men låt er inte tro att den italienska charmen försvunnit, området består utav mängder av bageri, restauranger och butiker. En charmig och trevlig stadsdel som vi starkt rekommenderar att besöka.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

NEW YORK