Flygi

LondonResenär resväska flygi.

Reseguide
London

Englands huvudstad och hem till ett flertal modeikoner och varumärken. Vandra runt bland lyxiga butiker och restauranger i världsklass.

London Eye

 London Eye är ett pariserhjul i centrala London längst med kanalen Themsen. Åk upp i pariserhjulet och se ut över London och Big Ben som är beläget på andra sidan älven.

Pariserhjulet är stadens mest besökta betalda attraktion och rymmer 32 gondoler med plats för 25 passagerare styck. Attraktionen lockar årligen miljontals besökare som vill åka i det ikoniska hjulet och ta del av alla dess fotomöjligheter och dess utsikt över hela staden.

Åkturen tar ca 30 minuter. Tiderna kan variera beroende på antal besökare och årstid.

Big Ben

Slagklockans officiella namn är Great Bell of Westminster och ligger längst med kanalen Themsen, mitt emot pariserhjulen London Eye i centrala London. 

Tornet är ett av Londons mest besökta sevärdheter och sitter ihop med den brittiska parlamentsbyggnaden.

Passa på besöka London Eye i samband med ert besök till Big Ben för en fantastisk utsikt med fina fotomöjligheter av tornet.

Notera att klocktornet inte är öppet för allmänheten och turister. Tornet syns dock bra från marken med mängder av fotomöjligheter för de som vill förgylla sin instagram med stadens mest ikoniska landmärke.

Madame Tussauds

Världskända Madame Tussauds finner ni även i London. Ta roliga bilder med några av era idoler och favoritkändisar. Dessa vaxmuseum har mycket att erbjuda och London är inget undantag.

Det är vanligtvis väldigt långa köer för att komma in och köande i timmar är inget som är ovanligt. Se av den orsaken till att köpa biljetter innan ert besök för snabbare entré.

Tower of London

Denna medeltida kungliga borg finner ni längst med Themsens norra strand i centrala London. Lättast är att ta sig med tunnelbana till stationen Tower Hill för att sedan promenera ner till fästningen.

Detta nästan 1.000 år gamla slott erbjuder möjligheten att vandra runt och lyssna på en guidad tur om byggnadens historia och skåda kronjuvelerna. 

Towern har tidigare i tiden använt som tortyrkammare, avrättningsplats, vapenhus och observatorium men är sedan 1303 hem och förvaringsplats för landets kronjuveler. Kronjuvelerna har funnits i slottet sedan 1303 med undantag från när de blev stulna under en kortare tid av banditen Thomas Blood.

Köerna är ofta långa under sommarhalvåret, ha detta i åtanke innan ert besök. För att avbelasta slottet från alla turister har man valt att montera rullband framför juvelerna för att underlätta och minska besökstiden för varje sällskap.

Slottet finns med på UNESCO:s lista som ett världsarv sedan 1988.

Westminster Bridge

Westminster Bridge är en gångbro och bilväg över floden Themsen. Denna bro är attraktiv bland tursiter och fotografer som vill fota London Eye, Themsen och Big Ben.

Sky Garden

Stadens högsta sky garden och utkiksplats. Utsiktsplatsen ligger i toppen av skyskrapan 20 Fenchuch Street, den så kallade Walki-Talkie byggnaden efter sin fula design, belägen i Londons finanskvarter.

155 meter över marken och med 365 graders vy över hela staden. Ta del av utsiktsplatsens vackra utomhusterass, café, restaurang och bar medans ni är toppen.

Det är kostnadsfritt att besöka tornet, men bokning krävs.

Tower Bridge

Tower Bridge är en klaffbro över floden Themsen och ett viktigt landmärke för lokalbefolkningen. Denna bro får dock inte förknippas med London Bridge, vilket många turister gör.

Bron byggdes under 1800-talet och står idag som en välbekant och lätt igenkänd bro, vilket du troligtvis stött på någon gång i ditt liv på sociala medier eller på bioduken. Tower bridge, Big Ben och London Eye är ofta något av de landmärken som förknippas med London.

Bron är öppen för trafik och fotgängare som kostnadsfritt vill ta sig över bron, men kräver betalt inträde för de som vill åka upp i något av de två tornen.

Oxford Street

En av landets mest kända shopping gator med butiker från hela världen. 

Avenygatan sträcker sig från Hyde Park ner till St Giles’ Circus. Känn av ruset under dagtid och avnjut god shopping i kombination med fina restauranger och lyxbutiker. 

Victoria’s Secret har en ikonisk, stor och populär butik längst med Oxford Street. Passa på besöka butiken och shoppa loss! Butiken har emellanåt en utställning med utstyrslar från catwalken och massa lokala erbjudanden.

Gatan utsmyckas under jultid och lockar årligen till sig tusentals besökare från hela världen.

Primark

Ullared på steroider. Här finner ni allt mellan himmel och jord i klädväg till fantastiskt låga priser. 

Butiken har många egna märken och serier samt många samarbeten med bland annat Nintendo, Marvel och andra stora varumärken likt H&M. 

Butiken finner ni på Oxford Street och har öppet mellan 08.00-22:00 måndag till lördag samt mellan 11:30-18:00 på söndagar.

Hyde Park

Hyde park är en park i centrala London som täcker över 2,5 km² med sin sammanhängande systerpark Kensington Gardens.

Parken består av ett flertal sevärdheter, aktiviteter, monument och café att vila benen vid. 

Buckingham Palace

En av världens mest kända platser och det officiella hemmet för den brittiska kungafamiljen. Ett populärt resemål och nästan ett måste på listan för stans alla besökare. 

Palatset är hårt bevakat under hela året, med få undantag. Palatset är öppet för allmänheten mellan 21e juli till 30e september varje år, då lämnar drottningen palatset för att besöka någon av kungafamiljens andra egendomar. Det går även att besöka palatset under några få utvalda dagar per år – kontrollera på palatsets hemsida.

Dessa biljetter säljer slut fort varje år, så säkra din plats genom att boka i god tid innan besök. Glöm ej att ta med ett giltigt ID om ni köpt biljetter med inträde i palatset.

Westminster Abbey

Westminster Abbey är en traditionell krönings och begravningskyrka för brittiska kungligheter. Denna gotiska kyrka har dock inte bara begravt kungligheter genom åren utan även kända brittiska profiler som bland annat Charles Darwin, David Livingstone, William Chambers och många fler.

Harrods

Detta berömda varuhus i Knightsbridge, strax utanför Hyde Park består av allt från lyxiga butiker, delikatesser, restauranger och en glassbar i världsklass. Varuhuset har cirka 5.000 anställda och besöks dagligen av över 35.000 besökare.

Harrods är hem till nästan 5.000 varumärken & designers. Populära varumärken att stöta på i gallerian är Bvulgari, Burberry, Armani, Cartier, Chloé, Céline, Dior, Dolce & Gabbana, Fendi, Gucci, Hermès, Holland & Holland, Jovani, Louis Vuitton, Moncler och många fler.

Harrod’s Ice Cream Parlour finner ni på andra våningen och är en glassbar i världsklass. Alla glassar och shakes presenteras och serveras i fantastiska kombinationer med både godis och frukt i olika färger och former. Priserna är över det vanliga, men acceptabla för vart glassbaren ligger. Detta glasscafé rekommenderas starkt för alla köpcentrumets besökare.

Natural History Museum

Ett jättestort museum med något för alla. Ett naturhistoriskt museum med föremål, djur och oändligt med andra sevärdheter. Allt från dinosaurier till rymden.

Det är alltid fri entré till museet, men vissa speciella avdelningar och event på museet kräver en mindre summa i entréavgift.

Öppet dagligen mellan 10:00-17:50.

Chelsea F.C

Stamford Bridge är hemmastadion för Chelsea F.C, ett av landets ledande fotbollslag. Stadion ligger i Fullham, en stadsdel i västra London och har brukats för träning och som hemma arena sedan 1905 när klubben grundades. Ett måste att besöka för alla Chelsea fans!

Comic Con

London Film and Comic Con är en mässa som årligen växer och växer. Redaktionen har tidigare besökt denna utställning på Olympia London och var väldigt positivt överraskade över hur strukturerat, välfyllt och trevligt det var.

Folk går all-in i allt från cosplay till merch. Passa på ta bilder med er favorit karaktär – ni hittar hen garanterat där!

Mässan håller på i flera dagar och gästas dagligen av ett flertal kändisar, allt från skådespelare till artister. Möjlighet att köpa meet and greet finns med alla kändisar som gästar mässan. För er som är intresserade av cosplay så håller Comic Con ett flertal tävlingar under mässans gång, bland annat för bäst utstyrsel och mest innovativ. 

Under vår vistelse hölls flera frågestunder under dagen med kändisar som svarar på frågor från publiken och berättar mer om sinakommande projekt och sitt privatliv.

En annan mässa värd att besöka är MCM Comic Con London. Denna Comic Con är dock inte utvärderad av redaktionen.

Emirates Stadium

Emirates Stadium är hemmaplan och hemma arena för fotbollslaget Arsenal. Arenan rymmer 60,356 åskådare och är ett måste för alla Arsenal fans att besöka.

Arenan kostade Arsenal nästan 4.8 miljarder kronor att bygga 2004.

The Shard

The shard en 310 meter hög skyskrapa i London och hamnar i toppen bland Europas högsta byggnader. Byggnaden invigdes 2012 och erbjuder ett utkiks- och observationsplan för allmänheten.

Observationsplatsen The View på våningarna 68, 69 och 72 räknas till några ett av de bästa utkiksplatserna i staden. Här ser ni ut över hela London med Tower Bridge, London Eye och Big Ben i fokus.

Inträdet ligger vanligtvis runt 300 kronor, men kan variera beroende på säsong.

South Bank

South Bank är ett dynamiskt område längs floden Themsen med Londons kulturscen i fokus. En trevlig promenadslinga längst med kanalen Themes med Big ben och pariserhjulet London Eye som några av områdets alla sevärdheter och aktiviteter.

Mysigt område att besöka och ett måste på allas resa till London.

PICCADILLY CIRCUS

Piccadilly Circus är ett centralt beläget torg i London mellan Regent Street, Coventry Street, Shaftesbury Avenue och Piccadilly.

Torget var en gång i tiden känt för alla sina neonskyltar men består i dagsläget mest av vanliga lite större reklamskyltar. Piccadilly Circus är stadens motsvarighet till Times Square i New York.

Folk samlas här dagligen för att fota och ta selfies i torgets trevliga mijö och bland alla dess skyltar.

Bayswater

Mysigt och trevligt område att bo i till förmånliga priser och med bra transportmöjligheter. Bayswater består även av ett flertal typiska brittiska pubar och restauranger.

Joe Macari

De med bilintresse har säkert omedvetet sett en video eller två från Joe Macari’s unika bilhall.

Har ni en dag över och stort intresse för sportbilar så rekommenderas ett besök starkt.

Här möts ni av en låst entré som öppnas av vakt och en hall full av superbilar i mängder. Allt från rariteter till fabriksnya supersportbilar. 

Bilhallen ligger en bit utanför staden och kräver transport med tåg/tunnelbana samt en liten promenad. Inte långt från bilhallen finns även mysiga köpcentrum och restauranger att vila ut vid. 

Harry Potter

Ett måste för alla Harry Potters fans att besöka under sitt besök i London. Ta del av figurer, rekvisitan och Harry Potters fantastiska värld.

I Warner Brothers Studios finner ni denna fantastiska studio som använts till inspelningen av alla 8 filmer. Upplev magin på nära håll!

“The making of Harry Potter” studion varierar vilka delar som är öppet och tillåter sina gäster att filma och ta kort. Passa på förgylla barndomsdrömmen och glöm inte kameran!

Wembley Stadium

Wembley stadium är landets nationalarena för fotbollsevenemang. Den engelska FA-cupen avgörs här varje år. Arenan invigdes 24e mars 2007 och rymmer hela 90.000 åskådare.

Stor, fräck och unik arena som rekommenderas att besöka. Enkel att ta sig till med kollektivtrafik och tunnelbana.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

LONDON
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Tunnelbanan är välfungerande och billig – ett rekommenderat transportmedel. Flerdagarspass kan köpas vid er närmaste tunnelbanestation. 

Uber och Taxi finns överallt i stan, men betydligt dyrare än i Sverige. Uber har dock en share funktion som låter er dela taxi med andra. 

Staden har massvis med vackra parker. Avnjut en god fika och ta det lugnt. Stressa er inte igenom semestern och njut av ert besök i denna mysiga och vackra stad. 

De tre vanligaste flygplatserna att landa på som svensk resenär är: Heathrow (LHR)Gatwick (LGW) samt Stansted (STN).

Enkel transport finns från alla flygplatser, men London Heathrow är den som är närmast och betydligt billigast att ta sig till och från.

England använder sig av valutan Pund – GBP

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet. 

Dricks uppskattas av personalen och brukar vanligtvis hamna runt 10% som en standard i landet. Beroende på vad du besöker så är det inget krav och kan även uteslutas.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

Laddare

London använder sig av annan typ. Adapter krävs.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

London befinner sig i GMT+1.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare