PhuketResenär resväska flygi.

Reseguide
Phuket

Phuket är en oerhört populär destination i Thailand och är mångas favorit ö. Här finns verkligen något för alla från långa vackra stränder, marknader, shoppingcenter till nattklubbar och små restauranger med underbar thaimat.

Phang Nga Bay

Om resan styr mot Phuket så får du bara inte missa Phang Nga Bay. Phang Nga Bay är en 400 km2 stor vik som ligger mellan Phuket och den södra delen av fastlandet. Området är överfyllt med fantastiska utsikter och landskapet är fyllt med klippor och spännande grottor. Ön där viken finns på heter James Bond Island, eller Khao Phing Kan och ingår i Ao Phang Ngas nationalpark.

Phang Nga Bay Phuket
Wat Chalong Tempel Phuket

Wat Chalong

Templet byggdes på början av 1800-talet och heter egentligen Wat Chaiyathararam. Templet grundades av Luang Pho Cham och Luang Pho Chuang, två munkar som som ledde invånarna i Chalong mot det kinesiska upproret 1876 och som med sin kunskap om ört mediciner hjälpte de skadade. Den nyaste byggnaden på tempelområdet är den 60 meter höga stupan där ett bensplitter från Buddha finns.

Tempelbyggnaderna är vackert dekorerade med guldstatyer och väggarna och taken är täckta av målningar som illustrerar Buddhas liv.

Bangla Road

Denna gata är den livligaste partygatan i Patong. Soi Bangla, eller Bangla Road är berömd för sitt nattliv och här hittar du barer efter barer. Här hittar du ölbarer, live musik, gatuartister, marknadsstånd och inte att glömma mängder med nattklubbar.

Bangla road i Phuket
Big Buddha Thailand

The Big Buddha

På den södra delen av Phuket, på toppen av Nakkerd Hills ligger den berömda jättestatyn föreställandes Buddha. Statyn är 45 meter hög och är gjord av betong och tänkt av vit marmor. Den leende Buddhastatyn kan ses från långt håll på grund av sin storlek och sin placering, men är ändå väl värd ett besök.

Om du känner dig sugen på ett äventyr så är det möjligt att vandra upp till statyn, även om vägen är brant och lång. Känner du hellre för att ta dig upp på lättare vis så kan du ta en taxi eller möjligen hyra en skoter.

Rang Hill

Ta med kameran och gör ett besök vid Khao Rangs utsiktsplats. Här kommer du få se fantastiska utsikter över staden och den vackra naturen som omger den. Om du bestämmer dig för att ta dig upp till platsen så finns det dessutom tre restauranger att välja mellan med panoramautsikt för en riktigt trevlig paus.

Khao Rangs utsiktsplats Phuket
Gamla stan Phuket

Gamla stan Phuket

Ett besök i Phuket är inte komplett utan att gå runt i gamla stan. Här finns mängder med historia och religiösa byggnader som kinesiska och buddistiska tempel. Promenera genom området bland de vackra byggnaderna, området bjuder på mängder med restauranger för att stanna och äta när det är dags.

Jungceylon

Om du känner för ett avbrott från ständer och tempel så kan gallerian Jungceylon vara ett perfekt stopp. Gallerian ligger mitt emot Bangla Road, och innehåller över 200 butiker. Här kan du hitta allt från kläder och smink, till dataspel och elektronik och det finns dessutom en biograf och en bowlinghall.

Jungceylon Phuket
China Town Phuket

Lard Yai

Denna gata i Gamla stan i Phuket kallas även för Talaad Yai som betyder stor marknad. Varje söndag stängs trafiken på gatan av, och gatan förvandlas till en gågata fylld med marknadsstånd från klockan 16.00. Här kan du hitta allt från mat till souvenirer då gatan är fylld med live musik och gatuartister.

Populära

Stränder PhuketPatong Beach

En resa till Phuket är nästan inte komplett utan ett besök vid Patong Beach. Det är en livlig strand som bjuder på mycket att se och göra med väldigt många besökare. Stranden sträcker sig 3 km lång längs med hela Patong och här kan du koppla av med sol och bad och det är knappast långt till närmsta restaurang eller bar om du känner för något att äta eller dricka.

Fotoskyllt strand
Gunga i träd

Naiyang Beach

Naiyang Beach är en strand som är populär bland lokalbefolkningen. Känner man för en något lugnare upplevelse än den Patong Beach erbjuder är det här en bra strand. Slappna av och njut av den vackra stranden med en bok, eller ta ett dopp för att svalka dig i havet. När det börjar bli dags för mat så finns det restauranger och barer i området.

Kata Beach

Här hittar du ytterligare en vitsandstrand med blågnistrande vatten. Kata Beach är inte riktigt lika folkfyllt som Patong Beach, men här finns fortfarande mängder med saker att göra. I området hittar du massvis med restauranger men även shopping och barer.

bandande turister strand
Småbåtar thailand

Banana Beach

Om man känner för att besöka en strand med en helt annan känsla än de övriga stränderna så kan man planera in att besöka Banana Beach. Många kallar denna strand för Phukets sista hemlighet och stranden är inte alls lika turistfylld som många av de andra stränderna. En av anledningarna är förmodligen att ett besök här kräver en något längre körning.

Göm dig från solen under ett palmträd med en bok, dyk ner i vattnet när du behöver svalka dig, och när du börjar bli hungrig så kan du äta mat på restaurangen som finns längsmed stranden.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

PHUKET
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Phukets flygplats heter Phuket International Airport (HKT) och är belägen 32 kilometer norr om Phuket City.

Adress: Mai Khao, Thalang District, Phuket 83110, Thailand

Telefon: +66 76 351 122

Thailand är väldigt fattigt i många delar av landet, men samtidigt hem till några av världens trevligaste människor.

Från hamnen i Phuket tar ni er enkelt med färja till: 

  • Koh Phi Phi
  • Koh Yao Yai
  • Koh Phangan
  • Ao Nang (Krabi)
  • Koh Lanta
  • Koh Samui

Thailand använder sig av sin egen valuta Baht (Thai Baht) och förkortas till valutakoden THB.

Vi rekommenderar att man tar med sig kontanter och är noggrann med vart man tar ut kontanter. Använd säkra platser och större köpcentrum.

Det finns inget krav på att dricksa i Thailand. Vissa finare restauranger kanske är vana vid det, men är absolut inte ett måste.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

Laddare

Thailand använder sig av eget uttag, adapter krävs.