Osaka
Reseguide

Att göra i Osaka

En stad i södra delen av Japan, likt Tokyo på många sätt med sina stora distrikt och parker. Staden är ett populärt resemål för många turister på grund av Universal Studios Japan samt den underbara shopping och restauranggatan Dōtonbori.

Resenär resväska flygi.

Område

Dōtonbori

Dōtonbori / Dōtombori är en av de största turistdestinationen i staden. Området är igenkänt för sina stora neonskyltar längst med en trevlig kanal med mycket restauranger och butiker. Runt området finns ett flertal passager med fler restauranger, butiker, arkadspelshallar, streetfood stånd och annat skoj att förgylla kvällen med. Vi rekommenderar ett besök under kvällstid för den bästa upplevelsen.

För de som älskar att shoppa har Dōtonbori förövrigt 4st Don Quijote butiker, varav en har ett pariserhjul på utsidan av byggnaden. Här hittar ni även Shinsaibashi-Suji Shopping Street, en 680 meter lång shoppinggata under tak med butiker för alla åldrar och intressen.

Området har väldigt stor fokus på mat och vi rekommenderar starkt en Yakiniku restaurang längst med huvudgatan vid namn Gyu-Kaku. Restaurangen är uppdelad på 7 våningar med plats för 5 sällskap per våning.  Här får du en riktig Yakiniku upplevelse till förmånligt pris.

kanal genom dotonbori Osaka

Dagsutflykt

Nara Park

Nara är ett område som lockar mycket turister på grund av sin öppna park strax utanför Osaka, bestående av 1.200 frigående rådjur. Det är kostnadsfritt att besöka parken. 

Djuren är vilda men väldigt tama och vana med stora folksamlingar. Kakor kan köpas på plats för att locka till sig rådjur för fina bilder. De flesta har även lärt sig buga mot belöning i form av kakor eller annat gott.

Parken består utav många fina och öppna områden och dammar att vila ut benen vid. Utöver detta finns även ett stort museum och ett flertal tempel.

Nara Park ligger ca 15 minuters promenad från JR Nara Station för besökare med JR Pass. Kintetsu ligger betydligt närmare men täcks inte av JR Pass. Vi rekommenderar att besökare med JR Pass promenerar från JR Nara Station. Gångvägen mellan stationen och parken är väldigt mysig och består av många trevliga ställen att både äta och shoppa. 

Rådjur Nara Park Osaka

Aktivitet

Mariokart på gatan

Har du alltid drömt om att köra Mario Kart på öppna vägar? Japan löser det!

Ett STORT måste för alla som besöker Japan. Viktigt att komma ihåg är dock att Internationellt körkort krävs för att framföra gokarten på vägen. Dvs, de släpper inte ut dig med vanligt svenskt körkort. Internationellt körkort fixar man hemma i Sverige innan man åker genom olika förbund beroende på vart i landet du befinner dig och kostar endast ett par hundralappar.

Inbokning av körning görs genom en automatiserad messenger-chat på deras Facebook sida.

Mario Kart Japan

Sevärdhet

Osaka Castle

Besök gärna Osaka Castle och dess underbara omgivning. Huvudtornet består i dagsläget av ett museum i 7 våningar och med en 360 graders utsiktsplats på toppen. Här kan du passa på ta lite bilder över staden. 

Inträde till museet kostar 600 JPY för vuxna och är fritt för barn och ungdomar under 15år. Notera att det är fritt för alla att vandra omkring bland slottets omgivning och andra sevärdheter. 

TIPS! På taket av områdets servicecenter ligger “Blue Birds Roof Top Terrace”. En gömd skatt i Osaka med stor takterrass med fin natur med palatset i bakgrunden. Visa upp din biljett från Osaka Castle för rabatter i baren. Baren kan dock vara lite svår att hitta. När ni väl kommer in i servicecentrumet, gå bara rakt fram och ta trapporna så högt upp ni kan komma och leta sedan efter en mindre trappa i hörnet skyltat med “Blue Bird”.

Tempel bakom träd Osaka Castle

Sevärdhet

Osaka Aquarium

Osaka Aquarium Kaiyukan ligger i Osakas hamnområde, rättare sagt i Tempozan Harbor Village. Klassat som ett av Japans bästa akvarium och har allt du kan förvänta dig av ett akvarium. 

Akvariet är uppdelat i 15 tankar och varje tank representerar olika delar av revet. Centrumtanken är 9 meter djup och är hem till akvariets huvudattraktion, valhajen.

Som besökare börjar man på 8e våningen och tar sig neråt längst en spiraltrappa runt centrumtanken. Vissa av tankarna sträcker sig över flera våningar. 

Lättast att ta sig till akvariet är per tunnelbana via Chuo subway line. 

Entre till Osaka Aquarium

Nöjespark

Universal Studios Osaka

Parken är en av 6st Universal Studios parker i världen och är väldigt lik den i Orlando samt Los Angeles. Passa på ta del av något unikt du troligtvis aldrig upplevt. Liseberg, släng dig i väggen. 

Universal Osaka består av 9 sektioner – Hollywood, New York, San Francisco, Jurassic Park, Waterworld, Amitiy Village, Universal Wonderland, Nintendo World och The wizarding world of Harry Potter. Ta del av ett fullskaligt Harry Potter slott och en stad i samma tema full av attraktioner och överraskningar. 

Utanför parkens portar finner ni Universal Citywalk, full av butiker, restauranger, hotell, Takoyaki museum och andra sevärdheter. Ett helt Universal inpirerat köpcentrum!

I samband med OS i Tokyo 2020 öppnade Universal Osaka upp nya Super Nintendo World – rekommenderas starkt för alla besökare! En världsunik park med inspiration från Nintendos toppsäljare Super-Mario.

Harry potter stad i Universal Studios Osaka

Nöjespark

Nintendo World

Super Nintendo World är en park för hela familjen och är belägen i Universal Studios park. Här hittar ni attraktioner och spel från Mario’s värld tillsammans med roliga maträtter och ett flertal minispel. 

All mat och dryck i parken kommer i form av din favoritkaraktär oavsett om det är pannkakor, godis eller hamburgare. Något som verkligen brukar uppskattas av de yngre. Deras mest besökta attraktion är Mario Kart. Ta på er ett AR-headset och ger er in i spelet!

Väl inne i parken kan man köpa ett armband som låser upp vissa gömda spel och funktioner i parken. Bland annat möjligheten att hoppa och slå på alla lådor som befinner sig på väggarna. Med detta kan du även samla på dig mynt, digitala stämplar och hålla koll på dagens highscore.

Parken är enligt redaktionen ett MÅSTE för alla som besöker Osaka. En unik park utan dess like.

Super nintendo world Osaka

Sevärdhet

Tempozan Ferris Wheel

Tempozan Ferris Wheel är ett ikonisk pariserhjul som ligger på kanten av vackra Osaka Bay. Hjulet är 115meter högt och därmed ett av världens största pariserhjul. Från toppen av hjulet bjuds ni på en underbar utsikt över hamnen och staden.

En åktur tar ca 15minter och det går lika bra att besöka pariserhjulet på dagen som på kvällen för på kvällen är hela hjulet upplyst.

Tempozan Ferris Wheel Osaka

Sevärdhet

Minoh Park

Minō Kōen, även kallad både Minoo och Minoh Park är ett öppet naturområde strax utanför Osaka’s centrum. Parken är extra populär under hösten när alla träden byter färg och gör den redan fantastiskt vackra parken ännu vackrare. Färgerna är oftast som bäst under slutet av November.

Huvudattraktionen i parken är vattenfallet Minoo som har en höjd på 33 meter. För att komma dit finns det en vandringsled på 3km som börjar vid Hankyu Minoo Station och går sedan genom en dal längs med Minoofloden.

Det tar inte mer än 30 minuter att ta sig till Minoo Park från Umeda.

Minoh Park Osaka

Marknad

Kuromon Market

Kuromon Ichiba är en öppen marknad som sträcker sig 600 meter parallellt med Sakaisujidori Street i området Minami. Här möts ni av mer än 150 butiker, stora som små och har möjlighet att köpa allt från godis och mat till kläder och turistartiklar.

Markanden har fått smeknamnet “Osakas Kök” eftersom det är här de flesta lokala invånare samt restaurangägare köper sina råvaror. Den är även känd för sina färska skaldjur och besöks av flera tusen turister dagligen.

Fiskmarknad

Område

Shinsekai

Shinsekai betyder “New World” men är ett av Osakas äldre och mer retro områden. Området är populärt för god mat, äldre kultur och retrospelhallar. 

Centrumdelen av området är Tsutenkaku Tower, ett utkikstorn likt Eiffeltornet med möjlighet att åka upp och få en trevlig vy över hela området. Rekommenderas starkt kvällstid.

 Shinsekai är även hem till Spa World som är en anläggning med flertal varma källor, pooler och spa avdelningar där ni kan slappna av efter en hektisk dag i staden.

Restauranger och butiker

Sevärdhet

Sumiyoshi Taisha

Osaka’s Sumiyoshi Taisha är ett av landets äldsta shrines. Samtliga byggnader har en unik stil, kallad Sumiyoshi-zukuri som karakteriseras av raka tak som är dekorerade av två uppsättningar gaffelformade ytor och fem horisontella valsar, samt att ingången är under gaveln och att huset är omgivet av ett staket.

Ni finner templet i den södra delen av Osaka, endast en kort promenad från Sumiyoshi Taisha Station via Nankai Main Line. När ni promenerar mot huvudbyggnaden kommer ni att mötas av den vackra Sorihashi bron som skapar en unik hög båge över en damm.

Röda hus shrine

Sevärdhet

Umeda Sky Building Osaka

Umeda Sky Building är en av Osakas mest välkända landmärke då man kan se bygganden från överallt i staden. Med sina 40 våningar och  173 meter i höjd har bygganden många fantastiska utsiktsmöjligheter.

Vi rekommenderar verkligen att besöka observatoriet på den 39e vången som heter “the Garden Observatory”. Härifrån får ni en enastående utsikt över Osaka samtidigt som ni är omgivna av vackra växter och blommor.

Umeda sky building

Shopping

Tenjinbashisuji

Om ni inte lyckat stilla shoppinbegäret så är det hit ska bege er. Tenjinbashi-suji är Japans längsta shoppinggata med sina 2.5 km och har över 600 affärer och restauranger. Hela gatan är under tak så låt inte dåligt väder stoppa er från att åka hit.

Ta på er ett par bekväma skor och förbered på några timmar shopping för här finns något för alla. Blir ni hungriga eller trött så finns det gott om streetfood stånd, caféer och restauranger där ni kan fylla på med energi.

Shopping turister

Väder & bra att veta om Osaka

Ni behöver inte oroa er om att hålla hårt i era värdesaker eller att gå runt med större summor kontanter. Japaner är ett väldigt lojalt och väluppfostrat folk med väldigt få tjuvar och liknande. Att se yngre barn åka tunnelbanan själv hem från skolan ensamma är ingen ovanlig syn att se i Japan. Självklart finns det skitstövlar överallt, men Japan har väldigt få av dom.

Köp JR-pass om ni planerar att förflytta er till andra städer. Skall ni endast vara i Osaka så klarar ni er gott och väl med att betala er transport per gång. Men de flesta besökarna tar en vecka i Tokyo och tar sig sedan vidare till Kyoto, Osaka och andra populära städer. Dessa sträckor är rätt dyra utan JR pass. Flygi är Sveriges officiella återförsäljare av dessa pass. Köp ert Japan Rail Pass redan nu!

Tunnelbanan är välfungerande och billig – ett rekommenderat transportmedel. Biljetter köpes väldigt enkelt genom maskin på plats innan man gå in alternativt via för-laddat Suica-kort

Suica kortet – ett fantastisk IC kort som kan förladdas med pengar för att enkelt blippa dryckesmaskiner, tunnelbanan och andra maskiner för en kontantfri och snabb betalning. Alternativ till kortet är Icoca Card & Pasmo Card.

Taxi finns överallt, men är ganska dyrt. Tunnelbana är så pass fungerande att Taxi inte behövs. 

Staden har massvis med vackra parker. Avnjut god mat och ta det lugnt, njut av ert besök i Japan.

Osaka består av två flygplatser, Kansai International Airport (KIX) samt Osaka International Airport (Itami, ITM). Kansai är dock den de flesta landar vid, då ITM nästintill endast hanterar inrikesflyg.

Här ifrån går ett flertal tåg till Osaka, Shin-Osaka samt Tennoji. Reser du med JR pass besöker du flygplatsens JR disk och bokar in en tågbiljett Osaka. Väl i Osaka är det enkelt att ta sig runt i staden med tunnelbana. Dubbelkolla dock med personalen hos JR’s informations disk gällande vilket tåg som passar din slutdestination bäst, då vissa hotell ligger närmare Shin-Osaka.

Japan använder sig av Japanska Yen – JPY

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Ni behöver inte oroa er om att gå runt med större summor kontanter då landet är väldigt säkert. Självklart finns det skitstövlar överallt i landet, men Japan har extremt få.

7eleven har vanligtvis väldigt bra växelkurs. Vid uttag av större summor som tio tusen kan det skilja upp till 1.000 mot vad ni får hos Forex om ni växlar innan resan. Vi rekommenderar därför att endast ta med en mindre summa och ta ut mer kontanter på plats. 

Växla inte på Flygplatsen. Besök en bank eller 7elev i stan.

Dricks uppskattas inte av personalen och kan ibland anses som nedvärderande. 

Vill ni dricksa, fråga i så fall personalen innan om det är okej. Högst troligt kommer ni få ett nej, då dricks inte tillhör deras vardag.

Japan använder sig av eget uttag, adapter krävs.

Varken visum eller ESTA krävs för svenska besökare i turistsyfte.

OSAKA

Vanliga frågor

I Osaka finns det mycket att utforska och uppleva. Här är några av de bästa sakerna att göra i staden:

 1. Besök Osaka Castle: Upptäck denna imponerande slottsbyggnad och njut av panoramautsikten över staden från dess observatorium.

 2. Utforska Dotonbori: Ta en promenad längs den livliga gatan full av restauranger, butiker och färgglada neonskyltar. Missa inte att prova de läckra lokala specialiteterna.

 3. Ta en båttur på Dōtonbori-gawa: Få en annan vy av staden genom att ta en båttur längs Dōtonbori-floden och beundra stadens ikoniska landmärken.

 4. Besök Universal Studios Japan: Njut av en dag fylld med spänning och underhållning på detta populära nöjesfält med sina roliga åkattraktioner och temaparker.

 5. Utforska Osaka Aquarium Kaiyukan: Upplev en fascinerande undervattensvärld och se ett brett utbud av marina djur, inklusive hajar, delfiner och pingviner.

 6. Gå på shopping i Shinsaibashi: Utforska de många butikerna, varuhusen och modegatorna i detta populära shoppingdistrikt.

 7. Besök tempel och helgedomar: Utforska Osaka’s historiska och kulturella arv genom att besöka tempel som Shitennoji och helgedomar som Sumiyoshi Taisha.

När det gäller boendealternativ i Osaka finns det flera områden att överväga, beroende på dina preferenser och intressen. Här är några populära områden att bo i Osaka:

 1. Kita (Umeda): Detta område ligger nära Osaka Station och erbjuder ett brett utbud av shopping, restauranger och nattliv. Det är också en bra utgångspunkt för att utforska andra delar av staden med tunnelbana eller tåg.

 2. Minami (Namba): Minami är känt för sin livliga atmosfär och shoppingdistriktet Shinsaibashi. Här hittar du också populära turistattraktioner som Dotonbori och Tsutenkaku Tower.

 3. Tennoji: Detta område erbjuder en bra balans mellan shopping, restauranger och historiska sevärdheter. Du kan besöka Tennoji Park, Shitennoji-templet och Osaka Zoo.

 4. Shin-Osaka: Om du planerar att resa mycket med tåg kan det vara fördelaktigt att bo nära Shin-Osaka Station. Detta område är känt för sina bekväma transportförbindelser och ett antal hotellalternativ.

 5. Nakanoshima: För en mer avslappnad atmosfär kan du överväga att bo i Nakanoshima, en ö som omges av floden Yodo. Här kan du njuta av vackra parker och promenader längs flodstranden.

I Osaka kan vädret variera beroende på årstid. Här är en översikt över det typiska vädret i Osaka under olika säsonger:

 • Vår (mars till maj): Våren i Osaka är mild och behaglig med temperaturer som vanligtvis ligger mellan 15-25 grader. Det är en populär tid att besöka staden då sakura (körsbärsblommor) blommar och det hålls traditionella festivaler.

 • Sommar (juni till augusti): Sommaren i Osaka är varm och fuktig med temperaturer som kan nå upp till 35 grader. Det är också regnperioden i regionen, så förvänta dig periodiska regnskurar och hög luftfuktighet.

 • Höst (september till november): Hösten i Osaka är mild med behagliga temperaturer mellan 15-25 grader. Det är en vacker tid att besöka staden då löven ändrar färg och det finns många kulturella evenemang att uppleva.

 • Vinter (december till februari): Vintrarna i Osaka är relativt milda med temperaturer som vanligtvis ligger mellan 5-15 grader. Du kan förvänta dig svalare väder, men det är sällan att det blir mycket kallt.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare

Utforska vidare!