FlorensResenär resväska flygi.

Reseguide
Florens

Stig in i ett levande konstmuseum och upplev Florens. En stad som bjuder på fantastiska miljöer, vacker arkitektur, kulturskatter, och vi får inte glömma den Toskanska maten! Besök något av Florens museum, gå på en konstutställning eller strosa runt i staden och upplev de fantastiska matmarknaderna, här finns något för alla.

Santa Maria del Fiore

Santa Maria del Fiore eller Duomo di Firenze är den tredje största kyrkan i världen efter Peterskyrkan i Rom och Sankt Paulskatedralen i London. Det är en storslagen byggnad med en extravagant fasad och är en av Florens mest kända byggnader. Katedralens kupol designades av Filippo Brunelleschi och är ett av de största murade valven i världen.

Om du köper biljett så är det möjligt att klättra upp för kupolens 463 steg för en panoramavy över staden.

SANTA MARIA DEL FIORE
Florens kväll torg

Giotto’s Campanile

Giotto’s Campanile, Duomo di Firenzes klocktorn, stod färdigt 1337 och är ett vackert exempel av gotisk arkitektur i Florens. Klocktornet är 84,7 meter högt, och med en fasad i röd, grön och vit marmor så ses klocktornet som ett av de vackraste klocktornen i Italien.

Om man vill är det möjligt att klättra upp för klocktornets 414 trappsteg och få ta del av en vacker vy över Florens. Det engelska namnet är Giotto’s Bell Tower.

Klocktornet är öppet måndag till söndag mellan 08:15 – 19:45, inträdet till klocktornet kostar 15 euro.

Battistero di San Giovanni

Battistero di San Giovanni, även kallad The Baptistery of St. John, är en av Florens äldsta kyrkor och ligger mitt emot Santa Maria del Fiore.

Kyrkan är oktogon formad med en utsida som är täckt av vita och gröna marmorplattor, och har dessutom tre bronsdörrar. Insidan av kyrkan är minst lika vacker, med en genomgående bysantinsk stil och takmålningar som avskildrar berättelser ifrån bibeln och första moseboken. 

För att besöka kyrkan behövs en biljett som kostar 5 euro.

Kyrka inomhus fasad
Gallerie degli Uffizi

Gallerie degli Uffizi

Ett besök till Florens vore inte komplett för en konstälskare utan att besöka Uffizierna. Den stora byggnaden har stått här sedan 1500-talet och denna världsberömda kulturskatt innehåller en samling av konstverk som sträcker sig från medeltiden till nutid. Vandra genom korridorerna och titta på skulpturer och målningar gjorda av konstnärer som Michelangelo, Botticelli och Leonardo da Vinci.

Uffizigalleriet har öppet tisdag-söndag mellan 8:15-18:30 och biljetterna kostar 12 euro.

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria är Florens största torg. Torget ligger framför stadens stadshus, Palazzo Vecchio, och har vart en del av Florens historia sedan 1300-talet. Torget är fyllt med intressanta skulpturer och ligger i direkt anslutning till Gallerie degli Uffizi.

Njut av folkvimlet eller låt torget vara en utgångspunkt medan du upptäcker alla sevärdheter som ligger här omkring.

Kullerstens gator torg florens
Vatten bro florens

Ponte Vecchio

Ponte Vecchio är Florens äldsta bro och byggdes 1345. Bron är känd för sin arkitektur och för de många juvelerare och guldbutiker som finns på bron. Om shopping står på agendan så är bron en perfekt och unik shoppingupplevelse.

Ta en promenad över bron och kika in i någon av de många butikerna och titta på smycken men även konst och antikviteter. Är du inte shoppingsugen så är bron en perfekt anhalt om du gillar att fotografera.

Palazzo Pitti

Renässanspalatset Palazzo Pitti från 1400-talet, var en gång i tiden adelsfamiljen Medicis hem. Palatset är ett vackert exempel på renässansarkitektur, och om det inte var nog för att planera in ett besök så är det numera Florens största museum. 

På baksidan av Palazzo Pitti hittar du Giardino di Boboli. Giardino di Boboli är ett riktigt utomhusmuseum, med de stora gröna områdena dekorerade med renässansstatyer och fontäner. Om du bestämmer dig för att besöka trädgården rekommenderas ordentliga promenadskor då trädgården sträcker sig över 30 hektar. 

Palazzo Pitti är öppet tisdag till söndag mellan 08:15-18:30. Entré till museet kostar 10 euro.

Giardino di Boboli är öppet måndag till söndag från klockan 08:15, och stänger olika tider beroende på årstid. Entré till trädgården kostar 6 euro.

Giardino di Boboli
Kyrka invändigt florens

Basilica di Santa Croce

Basilica di Santa Croce som byggdes på slutet av 1200-talet gör oss inte besvikna med sin storslagna arkitektur. Kyrkan är idag hem till nästan 4000 historiska konstverk och här kan vi hitta konst skapad av bland annat Filippo Brunelleschi and Donatello. Det är även här ligger Michelangelo, Machiavelli och Galileo ligger begravda.

Kyrkan är öppen måndag och onsdag – lördag mellan 09:30-17:30 samt söndag mellan 13:00-17:30. Inträde till kyrkan kostar 9 euro.

Galleria dell'Academia

Florens är fyllt av konst och kulturarv. En plats som du inte vill missa när du är i Florens är Galleria dell’Academia. Galleriet är hem till några av världens mest kända målningar och skulpturer. Här hittar du bland annat Michelangelos Davidstaty, som flyttades till Galleriet från Piazza della Signora 1873.

Andra intressanta delar av galleriets kollektion är gipsavgjutningar och modeller gjorda av Lorenzo Bartolini, och en samling med instrument som bland annat ägts av Medici familjen.

Galleria dell’Academia är öppet tisdag till söndag mellan 09:00-18:46, och inträdet kostar 12 euro.

David statyn Galleria dell'Academia
PIAZZALE MICHELANGELO

Piazzale Michelangelo

Besök Piazzale Michelangelo för den bästa panoramavyn över Florens. Torget byggdes 1860 och ligger på en kulle, vilket är anledningen till de storslagna vyerna.

Piazzale Michelangelo är extra populärt runt solnedgången, men är verkligen värt ett besök oavsett tid på dygnet. Passa på att plocka fram kameran och fotografera staden och kolla på kopian av Michelangelos David.

San Lorenzo Market

Ett besök på San Lorenzo Market är en härlig aktivitet oavsett om du är själv eller med hela familjen. Här hittar du egentligen två marknader. En inomhusmarknad vid namn Il Mercato Centrale där du kan hitta allt i matväg, och en utomhusmarknad.

Utomhusmarknaden täcker gatorna runt Il Mercato Centrales byggnad och här klan du hitta allt från läder till souvenirer. Passa på att strosa igenom marknaden och ta sedan paus för lunch vid Il Mercato Centrale.

Il Mercato Centrale har öppet varje dag från 10:00 – 00:00.

Marknad florens
santa maria novella florens.

Santa Maria Novella

Florens bjuder på ytterligare ett exempel på vacker renässansarkitektur med Basilica di Santa Maria Novella. Fasaden är täckt av marmor i olika färger, och insidan är täckt av en mängd konstverk gjorda av kända konstnärer som Botticelli. Besök Basilica di Santa Maria Novella och upptäck Masaccios treenighet, Giottos krucifix och Brunelleschis krucifix.

Mellan juli – september har kyrkan öppet måndag-lördag mellan 10:00 – 17:00, och söndag mellan 12:00 – 17:00. 

Från september till juli har kyrkan öppet måndag-lördag mellan 10:00 – 17:00, och söndag mellan 13:00 – 17:00. 

Inträde till kyrkan kostar 7.50 euro och biljetter kan köpas direkt på plats eller online.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

Florens
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Stadens kallas Firenze av lokalbefolkningen.

Man tar sig enkelt från Florens till andra populära städer med tåg. Tider finner ni nedan:

Florens flygplats heter Florence Airport Peretola (FLR). Även Aeroporto di Firenze-Peretola, tidigare Aeroporto di Firenze-Peretola, Amerigo Vespucci Airport.

Det tar inte mer än 15 minuter med taxi till centrum. Men finns även möjlighet till buss och hyrbil på plats.

Adress: Via del Termine, 11, 50127 Firenze FI, Italien

Telefon: +39 055 30615

Den officiella valutan är Euro, €.

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i landet. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet. 

Dricks uppskattas av personalen och brukar vanligtvis hamna runt 10% som en standard i landet. Beroende på vad du besöker så är det inget krav och kan även uteslutas.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

Laddare

Italien använder sig av samma uttag som Sverige.