AlicanteResenär resväska flygi.

Reseguide
Alicante

Alicante är ett sol och badparadis med perfekt läge vid medelhavet. Ta del av alla dess mysiga, kilometerlånga stränder och allt annat du kan förvänta dig av en större strand stad. Staden bjuder på mängder av kulturarv, shoppinggator, restauranger och ovanligt nog, mängder av golfbanor.

Slottet Santa Bárbara

Högst upp på Mount Benacantil ligger det storslagna Castillo de Santa Barbara. Slottet byggdes på 800-talet och härifrån kan ni blicka ut över hela staden. När det byggdes fungerade det som en del av stadens försvarssystem men är idag öppet för allmänheten och har mycket att erbjuda sina besökare.

För att komma till toppen kan ni köra bil, ta en hiss eller om ni känner er hurtiga promenera upp. Både hissen och promenadvägen utgår från Postiguet Beach. Väl uppe kan ni njuta av den fantastiska utsikten, besöka marknaden eller promenera runt i de välbevarade rummen fulla med gamla föremål. 

Castillo de Santa Barbara är öppet dagligen kl 10.00-22.00 och är gratis att besöka.

Overview over the ocean from castle Santa Barbara.
Alicante tram railtracks alongside the coast.

Alicante Tram

Njut av en åktur längs med Costa Blancas vackra kustlinje och ta chansen att ta er utanför staden. Spåren går längs med kustlinjen för att sedan ta sig upp i bergen och förbi mysiga små byar.

Vi rekommenderar att hoppa av vid stoppet San Juan om ni vill ha en trevlig dag på stranden och Altea om ni vill uppleva en mysig spansk liten stad med otroligt vacker arkitektur. Mer om Altea hittar ni längre ner på sidan. 

För aktuella priser och tidtabell besök deras hemsida.

Gamla stan

Gamla stan, även känt som Casco Antiguo, är ett område ni absolut inte får missa. Här hittar ni El Barrio Santa Cruz där ni kan strosa runt bland charmiga färgglada gamla byggnader och njuta av historiska landmärken, vackra kyrkor och äkta spansk kultur. Det känns nästan som att tiden har stått stilla och ni omfamnas av en vacker gammal stad. 

Under dagen är gamla stan ett lugnt område men när solen gått ner vaknar området verkligen till liv. Restaurangerna och gatorna fylls med både turister och lokalbor som vill uppleva den bästa spanska maten och de godaste cocktailarna. 

Streets of old town in Alicante.
Gågata Alicante

Explanada de España

Ta en härlig promenad på stadens mest kända promenadgata, Explanada de España som går parallellt med stadens marina. Ni kommer förstå varför den är så känd när ni ser det vackra mönstret i marken och de hundratals palmer som pryder hela promenadgatan. Gatan är 500 meter lång och anlades i början av 1900-talet med över 6.6 miljoner kakelbitar.

Explanada de España är ett måste att besöka och är väldigt trevlig då det ofta står gatuartister här och uppträder. Om ni besöker gatan på eftermiddagen har ni chansen att strosa runt kring de olika marknadsstånden som står och säljer allt från smycken och handväskor till mattor i glada färger. 

Alicante Marina

Om ni besöker Explanada de Españas kan vi även starkt rekommendera en promenad längs med Alicantes marina. Här kan ni under dagen se spektakulära yachter och på kvällen lyser stadens ljus upp marinan och skapar en romantisk atmosfär.

Det är även vid marinan ni hittar stadens nattklubbar och barer. Bland annat den kända baren “the Kraken bar”, som ligger precis vid vattnet. 

Alicante marina at dawn.
kyrkan Basilikan Santa Maria

Basilica de Santa María

Om ni befinner er i den gamla delen av staden, även känt som El Barrio Santa Cruz, är det värt att besöka denna vackra kyrka. Basilica of Santa Maria är Alicantes äldsta kyrka och daterar tillbaka till 1300-talet.

Vill ni inte gå in i kyrkan räcker det att passera förbi den för att se dess skönhet då kyrkans ingång är utsmyckad av skulpturören Juan Bautista Borja. 

Stränder i Alicante

Playa del Postiguet är en mycket populär strand tack vare sitt centrala läge med turkost vatten, lugna vågor och fin guldfärgad sand. Här finns allt från toaletter och duschar till uthyrning av solstolar och olika vattensportsaktiviteter.

Playa de San Juan ligger ca 5 km från centrum och är en vacker strand perfekt för en avslappande dag vid havet. Längs med stranden ligger flertal caféer och restauranger vilket gör det enkelt att spendera en hela dag här. 

strand i Alicante
Fruits at a market in Alicante.

Marknad

Om ni vill uppleva äkta spansk mat är det ett måste att besöka en av stadens alla marknader. Mercat Central d’Alacant är stadens största marknad med över 300 olika bås fördelat på två våningar.

Strosa runt bland båsen tillsammans med lokalbefolkningen och njut av det fantastiska urvalet av nyfångad fisk, torkat kött, färsk frukt, lokalproducerad honung och spanska ostar. 

MARQ

Museo Arqueológico de Alicante, även känt som MARQ, är stadens arkeologiska museum och hem till över 2000 artefakter. Som besökare får ni följa med på en spännande resa som tar er 100,000 år tillbaka i tiden. Se hur de levde i jägarsamhällena eller utforska livet på medeltiden.

Ni får även följa arbetet bakom de arkeologiska fynden och se hur en arkeologisk utgrävning kan gå till.

Artefacts from a musuem in Alicante.
Alicante museum

MACA

MACA, Museo de Arte Contemporáneo de Alicante, är stadens museum för samtida konst. Museet har tre permanenta utställningar som visar konst från spanska 1900-tals konstnärer såsom Picasso, Joan Miro och Dali.

Byggnaden som museet ligger i är den äldsta sekulära byggnaden i staden och värt att besöka bara av den anledningen. 

Parque el palmeral

Ni hittar denna vackra park 10 minuter med bil utanför Alicantes centrum. Här kan ni promenera längst med mysiga stigar omringade av hundratals palmer. I parken finns det ett vattenfall samt en liten sjö och kanaler med möjligheten att hyra roddbåt helt gratis.

Parken är även utrustad med en lekplats, cykelbana, kiosk, picknickområde och toaletter. En perfekt utflykt om man vill komma bort från storstaden och få lite lugn och ro under semestern. 

Palmer Alicante
Festival i Alicante spanien

Las Hogueras de San Juan

Varje år den 23 juni i samband med sommarsolståndet firas Las Hogueras de San Juan i Spanien och om det är någonstans man ska bevittna detta firande så är det i Alicante. Här sker det största och mest kända firandet i hela Spanien.   

Firandet sker över fyra dagar och som alla är fyllda med gatufester, parader och dansuppträdanden. Dessa avslutas alltid den 24e juni med en spektakulär fyrverkerishow och ett flertal brasor. 

Cuevas de Canelobre

24 kilometer utanför Alicante hittar ni dessa vackra  naturgrottor. En perfekt dagsutflykt om ni vill komma utanför staden eller vill svalka er lite på de varma sommardagarna.  Inne i grottorna finns stenformationer och stalagmiter som formats i över 7 miljoner år. 

Det finns guidade turer och ibland hålls det konserter inne i grottorna på grund av akustiken som grottorna erbjuder. 

calaveras cavern alicante spanien
White houses in the city of Altea.

Altea

45 minuter från Alicante hittar ni den mysiga byn Altea. Om ni åker Alicante Tram så är Altea ett av stoppen och är verkligen värt ett besök. Strosa runt på mysiga kullerstensgator mellan karaktäristiskt vita hus med en gammaldags och mysig charm. Då byn är byggd på en kulle så bjuder Altea även på en fantastisk panorama vy, ut över Medelhavet.

Byn är känd för sina hantverksverkstäder och konststudior. Det hålls även ett flertal festivaler här på sommaren och i augusti har de en väldigt populär och välbesökt fyrverkerishow. Vill man bara ta en paus från stressen så är ett besök till någon av stadens alla caféer väldigt mysigt.

Guadalest Valley

Om ni har några dagar över och vill komma bort från storstaden rekommenderar vi starkt ett besök till Guadalestdalen. 60 minuter med bil från Alicante hittar ni denna otroligt vackra plats som idag är hem till en av Spaniens mest kända byar, El Castell de Guadalest.

Passa även på att besöka dammen Guadalest Reservoir och ta ett svalkande dopp i det smaragdgröna vattnet. Det är även otroligt vackert att promenera längs med vattnet. Som bonus är det väldigt vackert och trevligt om ni tar er hela vägen upp till Guadalest Castle för en utsikt ut över hela dalen och dammen.

 

Berg i Alicante spanien
Alicante spanien

Isla Tabarca

Från Alicantes hamn går det dagligen båtturer ut till den lilla ön Isla Tabarca. Det är den minsta bebodda ön i Spanien med sina 80 invånare och bjuder på en perfekt dagsutflykt när värmen i Alicante blir för mycket.

Ön fungerade förr som ett skydd mot piraterna och än idag kan man se kvarlämningar från den tiden. Bland annat det gamla fortet som byggdes av Kung Charles III. På ön finns även ett ökenliknande landskap som är värt ett besök.

 

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

ALICANTE
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Stadens huvudflygplats för reguljärflyg är Alicante flygplats (ALC) som är belägen i staden Elx, ca 9 km söder om Alicante. 

Alicante flygplats är landets femte största flygplats och den största flygplatsen i den största flygplatsen i provinsen Alicante och regio