Förbered dig inför resan

VIKTIGT!

Covidbevis & visum

Kontrollera noggrant landets inresekrav och status. På grund av Covid-19 har gränserna förstärkts och vissa länderna har fortfarande krav på antingen ett giltigt Covidbevis via e-hälsomyndigheten eller ett max 72/48-timmar gammalt Antigen eller PCR-test innan inresa. Några länder kräver fortfarande även en karantänperiod på 7-14 dagar efter ni anlänt i landet om ni är ovaccinerade.

De flesta turistanpassade länder har släppt på sina krav och regler kring munskydd, karantän och covidbevis för att få tillbaka turismen, men vi rekommenderar starkt att man ändå kontrollerar allt innan sin resa. Hör gärna va er till oss om ni har några frågor, vi hjälper gärna till. Kontaktformulär hittar ni längre ner på sidan.

Drar silvrig resväska

Försäkring

Alla med hemförsäkring har någon typ av reseförsäkring, dock är den inte alltid heltäckande och har sina brister. Ett utökat reseskydd genom ert befintliga försäkringsbolag är något som starkt rekommenderas och är något som vanligtvis inte kostar många hundralappar per år och hushåll. Gå in och läs på ert försäkringsbolags hemsida och kontrollera hur de ställer sig till eventuell sjukdom i det landet ni reser till.

Beställ även ett EU-kort kostnadsfritt genom försäkringskassan. Detta tar inte mer än 30 sekunder på deras hemsida och underlättar vid eventuella skador eller sjukdom utomlands. Kortet levereras vanligtvis hem inom 5-10 arbetsdagar.

Tre kvinnor flygplats

Dubbel & trippelkolla

Kontrollera ert pass

Dubbel och trippelkolla ditt pass innan din resa. Vissa länder har krav på att passets giltighetstid måste täcka hemresedatum + 60 dagar.

Passcentralen har sedan en tid tillbaka slutat med drop-in tider och kräver tidsbokning. Nu när folk börjar resa igen kan tiderna för passbokning vara väldigt långa. Se därför till att vara ute i god tid, framför allt ni som är bosatta i storstäder.

Kontroll av pass

Covidbevis

Ett vaccinationsbevis / covidbevis är numera giltigt i 365 dagar och du kan när som helst hämta ett nytt vaccinationsbevis hos e-hälsomyndiheten, även innan giltighetstiden gått ut på ditt befintliga. Intyget är kostnadsfritt att hämta ut och förnyas utan kostnad både snabbt och enkelt på e-hälsomyndighetens hemsida eller via covidbevis.se

För er som inte är vaccinerade finns andra alternativ, bland annat Antigen och PCR-test. Ett PCR-test tas på de flesta små kliniker och fristående vårdcentraler i landet. Det finns massvis av aktörer över hela landet som utför dessa testar och man får vanligtvis svar inom 2-30 minuter.

Dessa test täcks inte av staten och måste bekostas från egen ficka. Provens priser varier från från 995:- till 2.995:- beroende på vart i landet ni befinner er.

Antigen test är ett snabbtest som tas inom 48 timmar innan avfärd. Provet brukar kostar 300-500:- och räcker som bevis inom större delen av Europa. Kontrollera i god tid om Antigen eller PCR krävs till landet ni tänker besöka.

Ler pass i hand

Viktigt för USA, Kina m.m

Behöver ni visum?

Länder som bland annat USA och Kina kräver visum eller ESTA innan besök. Detta måste ansökas om i förväg och processen kan vara väldigt lång till vissa länder. Som svensk medborgare utan brottsregister är man nästintill garanterad inträde till USA medans Kina är hårdare med sitt godkännande.

Kina kräver bland annat att man lämnar in / skickar in sitt pass till den kinesiska ambassaden tillsammans med ett ifyllt formulär på upp till 8 sidor. Denna processen är inget som blir godkänt över dagen utan kan ta upp till 14 dagar. Var ute i god tid!

Amerikanska flaggor

Vaccinerad för hepatit?

Res säkert och vaccinera dig för Hepatit A och B i god tid innan er avresa. Denna typ av vaccinering kan utföras hos närmaste vårdcentral och har vanligtvis inga långa väntetider.

En del länder är såklart mer utsatta än andra, men man kan aldrig vara för säker med sin egen hälsa. Det är lätt att vara efterklok!

Pappa kramar dotter

Missat något...?

Checklista

Det är svårare att få tag i bland annat åksjuketabletter, Alvedon och vätskeersättning i vissa länder. Se till att packa med ett litet resekit och komplettera din necessär med sånt du kan förväntas behöva om du lätt blir sjuk.

Många som åker till bland annat Mexiko blir magsjuka medans andra som åker till Bali åker på Bali-sjukan och kan behöva allt från smärtstillande till vätskeersättande brustabletter.

Packar väska

Boka hos Flygi

Boka rätt boende

Kolla upp läget av ert boende och avståndet till populära sevärdheter innan er bokning. Ibland är priset för bra för att vara sant för vissa hotell och just dessa brukar ligga långt ifrån centrum eller med dåliga transportmöjligheter. Ibland kan det vara värt några kronor extra per natt för att slippa den tråkiga 40 minuters bussresan in till centrum.

Hotellresort pool

Sveriges nya resesajt

Boka billiga flygresor

Flygi.se är så mycket mer än bara en reseguide! Hos oss kan ni även boka flygresor, hotellvistelser, golf, hyrbil, japan rail pass och så mycket mer. Testa vår flygsök och jämför priser från hundratals flygbolag och resebyråer på en och samma sida. Att jämföra priser på flygbiljetter och flygresor har aldrig varit enklare!

Flygi sökmodul

Testa vår reseguide

Hitta inspiration

Vi har mer än 130 fullsmockade och supermysiga reseguider att ta del av! Våra reseguider är gratis för alla och innehåller mängder av trevliga sevärdheter, restaurangtips, allmän information för destinationen, väder och mycket mer. Vi jobbar kontinuerligt med att komplettera våra reseguider och hålla de uppdaterade.

Tågstation resenär

Transport

Kontrollera avståndet mellan flygplatsen och ert boende. Planera i förväg och var ute i god tid innan er avresa för slippa huvudvärken när ni landat. Vissa flygplatser ligger upp till 2 timmar från centrum med buss vilket kan bli både dyrt och omständligt om man inte är förberedd.

En del större hotellkedjor erbjuder kostnadsfri shuttle-service till och från flygplatsen. Ta kontakt med ert boende i god tid och stäm av om möjligheten finns då dessa behöver förbokas och planeras.

Väntar på tåg

Om det behövs...

Växla till rätt valuta

Det skadar aldrig att bära med sig lite av den lokala valutan om man behöver ta en taxi, buss eller liknande från flygplatsen eller kanske bara vill köpa något att äta när man landat. Vanligtvis är det väldigt dyrt att växla genom Forex och vi rekommenderar därför att man testar att ta ut majoriteten av den planerade resekassans pengar på plats om så behövs. Normalt sett klarar man sig med sitt kort inom Europa, men större delar av Asien och USA förlitar sig på kontanter, vilket kan vara bra att kolla upp i förväg.

Kinesiskt tempel
Svävande svar på frågor

Kom ihåg

Vi är inte en resebyrå och säljer inga typer av flygbiljetter, hotellvistelser eller hyrbilsrelaterade tjänster. Vänligen kontakta resebyrån eller sidan där du bokat din resa om några problem uppstår med eller kring er bokning.

Alltid snabb hjälp!

Underlätta för vår personal genom att kontakta oss via e-post i första hand. Vid mer akuta ändringar och frågor så finns vi alltid till hands via telefon, Facebook messenger och Discord.

Kontaktuppgifter

Adress

Flygi AB, Box 12075

402 41 Göteborg

Telefon

Endast för JR Pass ärenden. Nummer finns på JR Pass sidan.