ParisResenär resväska flygi.

Reseguide
Paris

Frankrikes huvudstad och hem till ett flertal modeikoner och varumärken. Vandra runt i ikoniska Paris och njut av kulturen, god mat, vin eller passa på åka upp i Eiffeltornet.

Eiffeltornet

Man kan inte riktigt påstå att man varit i Paris utan att bocka av Eiffeltornet på sin lista. Tornet är ett av flera fantastiska sevärdheter i denna ikoniska stad. Tornet byggdes inför världsutställningen 1889 av Gustave Eiffel, därav namnet. 

Vi på redaktionen rekommenderar starkt att ni åtminstone en gång under er vistelse besöker tornet vid kvällstid eftersom hela byggnaden lyser upp och glimmar. Att besöka Eiffeltornet under kvällstid är en väldigt vacker och romantisk upplevelse vilket ofta lockar till sig nykära par och folk som vill fria.

Förköp biljetter om ni planerar att ta er upp i tornet och undvik köande i timmar. Under sommarhalvåret blir det lätt långa köer eftersom både trappor och hissar är begränsade till ytan.

Upplyst eiffeltorn
Skelett ben och skallar.

Katakomberna

Paris katakomber visar dig en av de mörkaste tiderna i fransk historia. Här tar ni er ner 20 meter under marken, rättare sagt 131 trappsteg längst en spiraltrappa och möts av 6 miljoner människors kvarlevor. Dessa ben och skallar placerades ut i form av statyer, murar och som dekoration i slutet av 1700-talet.

Katakomben består utav 300 km tunnel uppdelat i hundratals gångar under hela staden. Det är något ni inte vill missa på ert besök till Paris, men endast för den magstarka. 

Det är vanligtvis ca 14 grader i katakomben, klä er efter detta. Varken för mycket eller för lite är vad arrangören själv förespråkar. Undvik att bära med större och opassande föremål som större barnvagnar och resväskor.

Fota och filma hur mycket ni vill, men undvik blixt. Mer information och vad som gäller när vi väl kommer ner presenteras vid entrén.

Triumfbågen

Arc de Triomphe är ett monument och en valvbåge i Place Charles de Gaulle. Triumfbågen är öppen för allmänheten och representerar den okände soldatens grav och alla oidentifierade soldater som stupat under första världskriget.

Varje dag klockan halv sju tänds en flamma vid graven till soldaternas minne. Presidenten besöker årligen graven och lägger ut en blomsterkrans för att hedra de som offrat sitt liv för Frankrike. 

Triumfbågen möts av 12 aveny gator och är omringad av en ikonisk 10-filig rondell. 

Det kostar ingenting att besöka och promenera kring Triumfbågen, men vill man gå upp i det så tillkommer en mindre kostnad per person. Redaktionen rekommenderar ett besök under kvällstid eftersom aveny gatan Champs-Élysées vaknar till liv.

Sol lyser genom trädkrona.
Kille pekar över Notre Dame.

Notre Dame

Denna vackra katedral är känd som hem till Disneys Ringaren i Notre Dame bland yngre besökare. Byggnationen påbörjades redan år 1163 men stod inte klart förens mer än hundra år därefter. Dess fullständiga namn är Notre-Dame de Paris och betyder Vår kvinna av Paris.

Katedralen är mittpunkt för Paris och klassat som ett världsarv av UNESCO sedan 1991. 

Tyvärr drabbades byggnaden kraftigt av en brand den 15e april 2019, varpå den franska staten tog emot stora donationer från rika miljardärer runt om i världen för att kunna återställa byggnaden. Under renoveringen släpps inga turister in i byggnaden, men den vackra katedralen kan avnjutas utifrån.

Louvren

Som hem till bland annat målningen Mona Lisa av Leonardo da Vinci är museet Louvren det populäraste i hela Frankrike. Louvren är det största nationalmuseet i landet och lockar årligen miljontals turister från hela världen till sin unika utställning. Guider på ett flertal språk går att ta del av, både inspelade och med guide.

Museet består av över 460.000 unika föremål och har något för de flesta besökarna – trots att Mona Lisa är den vanligaste orsaken till besöket. 

Rekommenderas att förköpa entrébiljetter innan besök eftersom köerna kan bli väldigt långa. Beroende på när du besöker Louvren så finns det snabbkö, där du oftast bara går rätt in utan att köa.

Shopping gata vid rondell.

Champs-Élysées

Avenygatan sträcker sig från Placa de la Concorde till Placa Charles de Gaulle där Triumfbågen står. Gatan är känd för alla sina lyxbutiker, teatrar, caféer och den årliga Bastille Paraden.

Butiker som Cartier, Louis Vuitton, Gucci, Omega, Bennet och Sephora är bara några av de stora namn ni finner längst med avenygatan.

Jardin du Luxembourg

Jardin du Luxembourg är 23 hektar av vacker park beläget i centrala Paris mellan Montparnasse och Quartier Latin. En populär del av parken är Medici Fountain, en vacker och tilltalande fontän byggd 1620. 

Luxembourgträdgården består dock av mer än bara en fontän, passa på besöka dammen Le Grand Bassin, parkens alla terrasser, avenyer och statyer runt om i parken. Lekplats finns för barnfamiljer medans ni avnjuter en god fika i parkens utomhuskafé.

Statyer vid fontän.
Sacre Coeur palats.

Sacré-Cœur

Sacré-Cœur, Heliga hjärtats basilika är en romersk-katolsk basilika och ett populärt landmärke i Paris. Ni finner basilikan på stadens högsta kulle, Montmarte. Här kan ni tillsammans med 8 miljoner turister årligen ta emot nattvarden, vandra runt i dess trädgård eller delta i bönestunders. Det kostar ingenting att gå in i kyrkan.

Slottet i Versailles

Ni finner det kungliga slottet i Versailles, 2 mil utanför Paris. Slottet stod färdigt år 1682 och byggdes som stuga i utkant av staden för Ludvig XIV.

Idag är slottet ett museum och erbjuder allt från en stor fantastisk trädgård och stora salar till målningar och annan konst i mängder. Besök spegelsalen Galerie des Glaces, där målningarna i taket föreställer Kung Ludvig XI’s framgångar. 

Efter spegelsalen hittar ni både drottningens sovrum och Napoleons kammare. Det sägs dock att Napoleon inte spenderat en enda natt i rummet. Det renoverades efter hans önskemål men var tvungen att abdikera 1814.

Personer under 26 år med europeiskt pass går in gratis.

Unik trädgård vid slott.
Guld fackla framför seine river.

Seine

Den 775 kilometer långa floden rinner genom Paris och är står för en stor del av stadens charm. Floden för med sig fler än 35 broar och mängder av mysiga restauranger att avnjuta längst med kanalen.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

PARIS
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Köp ingenting på gatorna i Paris och vad du än gör, spela inte på något! De finns fullt av bedragare i hela Paris som gång på gång lurar turister i spel. Vissa spelar och vissa säljer skräp produkter. Det är inte ovanligt att vissa gatusäljare kommer i klungor och försöker sälja på er miniatyrer av Eiffeltornet, triumfbågen och rosor. 

Köp croissanter och andra delikatesser hos mindre bageri och butiker. Undvik de större matkedjorna om ni har möjlighet. Det smakar alltid lite bättre på riktiga patisseries & boulangeries.

Försöker ta er runt per istället för att åka buss, tunnelbana och taxi. Självklart kan det behövas till vissa destinationer, men ni kommer bli chockade över hur mycket mysiga och vackra passager och gränder Paris har att erbjuda. Man kan ju alltid stanna på vägen och vila benen med ett billigt glas vin i solen.

Paris har fyra flygplatser i sitt närområde. Paris-Charles de Gaulle (CDG), Paris-Orly (ORY), Paris-Beauvais (BVA) och Le Bourgets (LBG). Dock är Charles de Gaulle den vanligaste flygplatsen för turistflyg.

Det enklaste transportmedlet från flygplatsen är med det lokala PER tåget från Charles de Guelle flygplats och kostar endast 10 euro per väg. Det billigaste alternativet än buss, vilket dessvärre tar betydligt längre tid och skiljer sig inte jättemycket i pris från tåget.

Frankrike använder sig av Euro – den gemensamma valutan för de flesta länder inom Europa bortsett från Sverige och några få andra länder.

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet. 

Dricks uppskattas av personalen och brukar vanligtvis hamna runt 10% som en standard i landet. Beroende på vad du besöker så är det inget krav och kan även uteslutas.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

Laddare

Frankrike använder sig av samma uttag.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Frankrike befinner sig i vår tidszon.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare