KairoResenär resväska flygi.

Reseguide
Kairo

En resa till Kairo är drömmen för den kulturintresserade. Egyptens huvudstad Kairo är nämligen en av världens främsta antika civilisationer med sina anrika museer, egyptiska pyramider och dekorerade moskéer. Trots sin antika charm är staden förvånansvärt modern och erbjuder ett stort utbud av kulturella såväl som religiösa upplevelser.

Sevärdhet

Gizaplatån

Strax väster om Kairo ligger distriktet Giza som är känt för sina omtalade pyramider. De mest kända och fotovänliga är Cheops, Chefren och Mykerinos- alla döpta efter egyptiska faraoner. Det här en av världens mest erkända kulturskatter och får bara inte missas under ditt besök i Kairo. Under 3800 år var en av pyramiderna världens högsta byggnad, med sina imponerande 146,5 meter. Men på grund av sin höga ålder, regn och vind har pyramiden sjunkit ihop och kan inte längre mätas med dagens byggnadskonst. Hit tar du dig enklast med taxi från Kairos innerstad, men kom ihåg att göra upp priset i förväg, annars kan det bli riktigt dyrt.

Pyramider öken.
Sfinx sten öken.

Sevärdhet

Sfinxen i Giza

Mitt på Gizaplatån bland sandtäckta dynor och pyramider står den mytomspunna sfinxen Abu al-Hol. Skulpturen är verkligen ”one of a kind” med sina imponerande 73 meter i längd och 19 meter i bredd. Sfinxen, som föreställer ett lejon med människohuvud, ska enligt de antika egyptierna föreställa solguden Horakty, och fått sitt namn Abu el-Hol som betyder ”terrors fader”. Den massiva skulpturen är framhugget ur ett stort sandstensblock och har tragiskt nog tappat sin näsa, något som både britter och turkar såväl som fransmän har fått bära skulden för. Hit tar du dig enklast med taxi eller turistbuss, och glöm inte att besöka pyramiderna när du ändå är här

Sevärdhet

Djosers pyramid

Om du inte får nog av pyramider ska du bege dig till Djosers trappstegspyramid som är belägen ca 2 mil söder om Kairo. Trappstegspyramiden är Egyptens äldsta bevarade pyramid, och världens äldsta monumentalbyggnation av bearbetad sten. Pyramiden är inte bara en fröjd för ögat, utan tjänar som grav åt den forntida Djoser, kung under Egyptens tredje dynasti, som efter sin död skulle använda pyramidens trappsteg för att nå upp till himlen. Numera är pyramiden stängt för besökare på grund av den stora rasrisken i de drygt 4600 år gamla gångarna. Men ett besök på utsidan är definitivt värt det.

Trappstegspyramid öken.
Rosa hus staty.

Museum

The Egyptian Museum

Kairos kanske mest omtalade sevärdhet efter pyramiderna är det egyptiska museet. Museet innehåller nämligen världens största samling av antikviteter från faraonernas tid. Det sägs att så många som 270 000 antika föremål befinner sig inom museets massiva väggar. Det här stället är verkligen ett riktigt mecka för dig som är egyptolog. Museets stolthet återfinns bland de föremål som räddats från Tutankhamuns grav, Narmerpaletten och ett flertal välbevarade mumier. Under 2022 flyttar flera av antikviteterna in i det nyöppnade Grand Egyptian museum. 

Museum

Grand Egyptian Museum

Grand Egyptian museum är storebror till Egyptian museum och slår upp sina massiva historieportar under 2022. Mitt i Gizas historiesmet, bland pyramider och sfinxer håller det 81 000 kvadratmeter stora museet att ta form. Här kommer besökaren kunna ta del av riktiga kulturskatter såsom Farao Cheops solskepp, en guldbelagd meteroitdolk, Tutankhamuns 10 kilo stora guldmask och en kolossal staty föreställande Faraon Ramses II. Inträde ligger runt 18 euro, och studenter går in för halva priset. Missa inte att vara en av de första besökarna på denna historiska plats.

Farao guld staty.
Kupoler slott byggnad.

Sevärdhet

Salah Al-Din Al-Ayoubi Castle

I östra delen av Kairo ligger det medeltida islamiska slottet Saladin citadell eller Kairo citadell. Fortet byggdes av ayyubidernas härskare Salah al-Din under 1100-talet, med syfte att skydda platsen från den katolska kyrkans korståg. Korstågen, vars syfte var att erövra landet från det islamiska kalifatet och återta dess kristna världssyn. Om du behöver svalkas från det varma ökenklimatet erbjuder platsen friska brisar och kulturella intryck likväl som en enorm historia och en fantastisk utsikt över Kairos stadskärna. 

Marknad

Khan el-Khalili

Om du vill ta med dig en bit av Kairo hem ska du med bestämda steg ta dig till basaren Khan el-Khalili. Den här fascinerande handelsplats har funnits sedan 1400-talet och erbjuder en autentisk känsla av Egypten, trots att det är en riktig turistmagnet. Strosa runt i de trånga gränderna, smaka traditionell mat i något av gatustånden, och handla allt ifrån kryddor och smycken, till handmålad keramik och mässingslyktor. Basaren bjuder på en salig blandning dofter, ljud och intryck, när benen viker sig ska du slå dig ner på ett av de traditionella caféerna, njuta av en turkisk kaffe och sippra på en shisa- smaksatt vattenpipa. Basaren håller öppet varje dag från tidig morgon till midnatt.

Basar guld fynd.
Sal stolar kungligt.

Sevärdhet

Prince Mohamed Ali Palace

Prins Muhammad Ali Tawfik är prinsen vars namn nu pryder detta slottsmuseum. Här går du med fördel en guidad tur som låter dig färdas genom slottsmurens väggar, in i klocktornet, förbi tronsalen och in i den gnistrande gyllene salen. Rundvandringen avslutas i den fantastiska slottsträdgården. Det här är något för dig med intresse för arkitektur. Museet vittnar nämligen om en viktig tid i Egyptens historia och kännetecknas av sin arkitektoniska design. Dess moderna islamistiska stil smälter samman med persiska och mamlukska element, men är också djupt influerad av syriska, marockanska och andalusiska motiv. Palatset ligger i södra Kairo i El-Manial distriktet och nås enklast via taxi.

Sevärdhet

Medinat El Moutah

Medinat El Moutah, El Arafa eller på svenska; De dödas stad är en stadsdel i Kairo för dig som vill komma bort från turiststråken, vistas bland lokalbefolkningen och se vad som döljer sig bakom smyckade moskéer och höga pyramider. I det här området bor människor som vanligt, med den väsentliga skillnaden att de samsas om platsen med mausoleum och gravplatser.

Vissa av människorna bor här för att vara nära sina bortgångna familjemedlemmar, andra för att de måste. Här finns den antika kyrkogården Cairo City of The Dead, som är en av världens äldsta, kända kyrkogård. Trots det vemod som vilar tungt över stadsdelen är här fullt av liv och du får lov att njuta av fantastisk arkitektur och autentiska upplevelser.

Stad hus sten.
Pelare sten utsmyckat.

Sevärdhet

Muhammed Ali moskén

Muhammed Ali-moskén kallas också för Alabastermoskén och är belägen vid fortet Kairo Citadell. Med sin osmanska arkitektur, karakteristiska silhuett och sina tvillingminareter ses moskén som ett betydande landmärke för den livliga huvudstaden. Moskén ligger upphöjt, precis vid randen av de vackra Mokattam-bergen och bjuder på en häpnadsväckande panoramavy över staden. Du lär inte missa böneutropen som ljudar högt från minareterna och skapar ett mystiskt lugn över den annars så högljudda omgivningen. Besök moskén och känn in den egyptiska kulturen.

Sevärdhet

Ḩadīqat al-Azhar

Egypten är kanske inte mest känt för sitt frodiga växtliv då nittio procent av landet tycks vara täckt i sand. Men för dig som älskar växter, trädgårdar och natur finns det undantag. adīqat al-Azhar är en fantastisk frodig och välskött park som ligger belägen ca 3 km nordväst om Kairos stadskärna.

Hit tar du dig för att njuta av den rika växtligheten, få en paus från den livliga staden och vandra runt bland vackra träd och färgglada blommor. Om du vill åt lugnet ska du undvika att besöka parken på fredagar, då är den nämligen packad med turister och lokalbefolkning.

Damm park träd.
Moske torn väggar.

Sevärdhet

Al-Azhar moskén

Al-Azhar moskén är en av världens äldsta moskéer och byggdes så tidigt som 970 e.Kr. Namnet Al-Azhar tros härstamma från profet Muhammeds dotter Fatimah, en vördad figur som gavs titels Al-Zahara ”den lysande”. Och det är just vad den är. Med sina höga minareter och dekorerade väggar står den verkligen ut bland resterande byggnader, och skapar en vacker silhuett.

I närheten av moskén ligger Al-Azhar universitet, ett välkänt och ledande universitet för utövare inom sunni-teologi och sharia lag. Moskén ligger på gångavstånd från den stora basaren Khan el Khalili eller nås enkelt via taxi.

Sevärdhet

Cairo Tower

Vill du se Kairo ovanifrån? Då ska du bege dig till Cairo Tower. Tornet är känt som Egyptens och Nordafrikas högsta byggnad med sina imponerande 187 meter. Egyptierna vill gärna kalla tornet för ett av de mest erkända landmärkena, näst efter pyramiderna. Det är definitivt värt ett besök att åka hissen upp i tornet för att njuta en fantastisk panoramavy och äta en bit god mat i den roterande restaurangen. Inträde kostar ca 100 kr, och för 150 kr till får du även en matvoucher. Missa inte denna egyptiska stolthet som vittnar om modernitet i en så annars antik stad.

Kanal båtar torn.
Färgglatt kyrkbänkar.

Sevärdhet

The Hanging Church

Trots att den största delen av Egyptien är utsmyckad med islamiska byggnader, konst och arkitektur finns även en hel del kristna och koptiska kyrkor som vittnar om de två religionerna som lever sida vid sida i Kairo. Kyrkans speciella namn anspelar inte alls på att dess struktur skulle vara hängande, faktum är att kyrkan är byggt ovanpå en romersk fästning.

Denna ikonutsmyckade kyrka är belägen i stadsdelen Old Cairo och besitter en riktig skattkista när det kommer till Egyptens rika, koptiska arv. Besök med fördel kyrkan på en guidad tur, som även låter dig uppleva andra sidor av Egyptens kristna kulturarv.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

CAIRO