HurghadaResenär resväska flygi.

Reseguide
Hurghada

Solsäkra Hurghada som ligger längs med den vackra Röda Havskusten är ett självklart turistmål för dig som söker turkosskimrande vatten, sol, snorkling och livskvalitet på hög nivå. Här finns ett enormt hotellutbud så det räcker och blir över, vattenparker i mängder och korallrev som imponerar. Boka, bada och njut!

Akvarium

Hurghada Grand Aquarium

Hurghada Grand Aquarium är ett av världens största akvarium och hem för ca 1200 levande vattendjur. Här bland 3500 kubikmeters vattenutrymme får du lov att upptäcka röda havet utan att bli blöt. Om du vågar kan du sno på dig dykutrustningen och simma sida vid sida med livs levande hajar. Förutom akvarium finns här också fossiler från utdöda valar, ett mini zoo, en utställning om egyptiernas beduintält och ett mysigt akvariecafé. Det här är en riktigt familjevänlig attraktion som är både spännande och lärorik. Missa absolut inte att kolla in när djurskötarna matar hajarna!

Fiskar akvarium korall.
Turkost vatten båtar.

Sevärdhet

Giftun Island National Park

Om du tröttnat på solstolens sköna omfamning och behöver lite äventyr ska du bege dig med båt till paradisön Giftun Island. Båtturen tar ca 45 minuter och öppnar upp en värld av fantastiska sandstränder och imponerande snorkling. Öns mest populära stränder är Orange Bay, Mayhmya och Paradise Island.

Med fördel väljer du en guidad båttur som stannar till på olika stränder och erbjuder undervattensupplevelser utöver det vanliga. Båtturerna kostar mellan 200–600 kr, beroende på vad du vill uppleva och erbjuder oftast både lunch och ett enklare mellanmål. Giftun Island och dess omkringliggande snorklingsupplevelser är något du absolut inte får missa!

Sol och Bad

Orange Bay

Orange Bay är Giftun Islands mest kända strand, kanske framför allt på grund av den stora gunga som är placerad mitt ute i vattnet. En riktig influensers dröm! Bland turkosblått vatten, gnistrande sandstrand och med en paradisliknande kuststräcka som utsikt lär du inte bli besviken. På Orange Bay finns även en lång brygga och en hängmatta placerad i vattnet. Dina Instagramföljare kommer tacka dig och avundas dina drömska bilder från detta paradis. Här finns också mysiga restauranger och caféer. Hör med ditt hotell om de arrangerar guidade båtturer, eller ta dig hit på egen hand från Hurghadas hamn.

Turkost vatten stolar.
Hieroglyfer kvinnor målning.

Sevärdhet

Mini Egypt Park

Egyptierna verkar inte få nog av sin egen oöverträfflighet när det kommer till kulturella historieskatter. Här på Mini Egypt park kan du vandra från Kairo till Luxor under minuten. Besök Abu Simbel-templet, Gizaplatån och High Dam i Aswan.

Det här är inget definitivt inget traditionellt museum så samlingen endast uppgår till 60 konstverk. Varje verk har dock en gedigen historia, som går att läsa om längs med parkens utställning. Den här platsen passar för både stora som små, men ägarna betonar själva att barn ska vistas i vuxnas sällskap. Museet sticker inte bara ut med sina speciella miniatyrer, inträdespriserna är omvända. Vuxna går in gratis, medan barn betalar 15 euro.

Sevärdhet

Sand City Hurghada

Sandslott i konstform? Finns det verkligen? Ja i friluftsmuseet Sand City i utkanten av Hurghada. Här finns 42 skulpturer och 17 reliefer som föreställer religiösa gudar, militära ledare och en massa Walt-Disney Karaktärer skapade endast av sand och vatten. Man tager vad man haver, det är faktiskt ett ganska bra recept. Och bra blev det. Det här är verkligen ett fascinerande ställe. Här finns bland annat Spiderman, vikingar och guden Ganesha, alla i glittrande sandform. 

Sandslott vatten.
Marknad basar kläder.

Sevärdhet

El Dahar Square

El Dahar är den äldsta stadsdelen i Hurghada och kallas också för Downtown. Förutom sin autentiska, egyptiska atmosfär är El Dahar också känt för sin fantastiska grönsaksmarknad, den koptiska kyrka och sin livliga basar.

Starta ditt besök i den koptiska kyrkan Saint Shenouda som är dekorativt utsmyckat med kupoler, ljusa färger och höga torn. Vandra sedan vidare mot lokalbefolkningens grönsaksmarknad där saftiga frukter ligger uppradade i mängder, och säljs för en mycket billig peng. Avsluta ditt besök i El Dahar med att besöka basaren (Souk), med sina dammiga och livliga gränder. Här är det fullproppat med butiker som säljer allt ifrån silver och kopparprodukter till läder och traditionella shishapipor. 

Sevärdhet

Old Town Sahl Hasheesh

Sahl Hasheesh Old Town ligger i hjärtat av Hurghada och ses som händelsernas centrum. Här samsas lokala barer, skaldjursrestauranger och nattklubbar med Röda havskustens inbjudande gestalt. Förutom ett trevligt nattliv erbjuder stadsdelen även perfekt rustade stränder, klarblått vatten och solstolar på rad.

Vandra runt och sup in atmosfären bland de välbevarade historiska husfasaderna, njut av dagens fångst på en av restaurangerna och sätt på dig festblåsan för en kväll på stan. Old Town är ett självklart val för gourmanden, festprissen och solstekaren. 

Hav strand palmträd.
Båtar marina hus.

Sevärdhet

Sekalla

Stadsdelen Sekalla är Hurghadas nyaste område och allting kretsar kring den stora huvudgatan Sheraton Road. Här är det ständig rörelse och stadsdelen erbjuder ett stort antal restauranger, caféer, barer och basarer.

I Sekalla finns även Hurghadas populära marina ”New marina” där lyxrestauranger, maffiga yachter och smarriga glasstånd radas upp. Vandra runt på Sheraton Road och shoppa i de lyxiga butikerna, ta en kaffe och en shishapipa på ett av caféerna, köp dig sedan en glass och vandra ner mot marinan. Vem vet, kanske får du lov att segla i väg med en av lyxyachterna?

Sevärdhet

Al Mina Mosque

Precis intill Hurghadas fiskehamn ligger stadens stora moské Al mina. Moskén är den största i röda havsområde och en riktig turistmagnet på grund av sin fascinerande arkitektur.  Den skimrande moskén står ut från stadskärnan med sina höga minareter och kupolformade tak.

Den här moskén är som allra mest intressant inuti med sina rika färger, graverade väggar och en 25 meter hög kupol. Trots sin storlek har moskén inte plats för de tusentals människor som deltar i fredagsböner eller under muslimska helgdagar, men egyptierna är påhittiga och använder i stället hela innergården täckt av pergolor för att alla ska få plats.

Moske vit kupoler.
Golfboll gräs klubba.

Aktivitet

Madinat Makadi Golf Resort

Precis intill den vackra stranden Makadi Beach ligger Madinat Makadi Golf Resort, ett imponerande hotellkomplex med en 18-hålsgolfbana och röda havet som utsikt. För dig som älskar golf är det här stället det självklara valet. Även om du inte bor på hotellet kan du utnyttla golfbanan, restauranger och området till ett överkomligt pris. Det här är det självklara valet för den golfintresserade som hellre slår hole-in-one, än ligger i solen. Att gå en runda på 18 hål kostar ca 75 euro under sommartid

Djurpark

Dolphin World

För barnfamiljen som vill ta en paus från sol och bad är det dags att bege sig till Dolphin World. I Makadi-bukten ligger detta fascinerande ställe där besökarna får lov att se när delfiner dansar, sjunger, jonglerar, hoppar, och till och med målar. På Dolphin World finns verkligen allt och lite till, antingen ser du på delfinshowen, simmar med delfinerna eller matar dem. Attraktionen erbjuder även rehabiliteringsprogram för barn med särskilda utvecklingsbehov baserat på barnens interaktion med delfinerna.

Delfin vatten.
Vita pelare bassäng vatten.

Sevärdhet

Arrival Piazza

Arrival Piazza är ett elegant utomhustorg omgiven av utsmyckade och traditionella byggnader och en porlande fontän. Piazzan är belägen i stadsdelen Sahl Hasheesh och sägs vara en av de vackraste platserna på jorden att uppleva solnedgången. Strosa runt på piazzans närliggande pir, njut av fontäner som lyser upp i färg när solen gått ner och glöm inte att spana in den arabiska arkitekturen som pryder den omkringliggande byggnaderna. Det här är ett ställe för romantiska kvällar, perfekta solnedgångar och mystik.

Sevärdhet

Desert Breath

Desert Breath är en konstinstallation belägen mitt ute i öknen nära Hurghada. Den enorma installationen sträcker sig över ett område på 100 000 kvadratmeter och föreställer ett antal sammankopplade spiralarmar, formade som koner. Desert Breath byggdes 1997, och trots att det gått flera decennier så syns det fortfarande på satellitbilder via Google Earth!

Sandverket skapades i syfte att visa öknen som ett sinnestillstånd och ett instrument för att mäta tiden, genom naturlig erosion. Det här stället är ett måste att besöka, vandra med fördel upp på ett av de omkringliggande bergen för att se det spiralformade verket uppifrån.

Sand öken.
Lila sten glitter.

Sevärdhet

Mons Porphyrites

Ett annat ställe att besöka när du är på ökentur är Mons Porphyrites stenbrott, som ligger ca 4 mil nordväst om Hurghada. Här finns nämligen Egyptens sällsynta Porfyr- en sten i mörklila skiftningar som sägs ha gjort de forntida kejsarna galna av habegär. Den vackra stenen användes bland annat för att dekorera kolumner, sarkofager och tempelbyggnader.

Mons Porphyrites var under den romerska tiden en blomstrande stenbrottsstad med bosättning av hus, tempel och verkstäder. Numera står här ingen stad, men ruiner och reliker som vittnar om den romerska tiden breder ut sig över öknen. Åk hit och vandra djupt in i den romerska historien.

Vattenpark

Jungle Aqua Park

Jungle Aqua Park är ett hotellkomplex beläget ca 1 km från strandsträckan i Hurghada, och hem till stadens största vattenpark.  Här är även besökare som inte bor på hotellet välkomna att utforska ett rikt utbud av vattenrutschkanor och pooler. Vattenparken erbjuder så mycket som 32 pooler och 35 olika vattenrutschkanor anpassade för både stora som små.

Dessutom går palatset i djungeltema, med spännande utsmyckningar och saker att titta på i varje hörn. Det här är ett givet besöksmål för barnfamiljen. Kolla med ditt hotell om de anordnar dagsturer eller välj att bo på hotellområdet omringad av vatten och exotisk djungel.

Vattenpark barn.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

HURGHADA