HainanResenär resväska flygi.

Reseguide
Hainan

Hainan är en ö i Kina med en spännande historia som sträcker sig långt bak i tiden. Det är även den minsta och mest sydliga provinsen i landet vars många geografiska och klimatmässiga egenheter lockar många besökare. Ett givet val för såväl sol och bad som unika naturupplevelse. På senare tid har man storsatsat på nöjesparker och festiviteter.

Huoshankou

Nationalparken Huoshankou är en av de mest häpnadsväckande naturupplevelser man kan ta del av. För många tusen år sedan sprutade vulkaner ut lava som skapade ett flertal unika och näringsrika bergarter. Med tiden har det resulterat i tillväxten av oerhört tät skog med ett flertal för området alldeles speciella växter.

Du väljer själv hur mycket du vill ta del av. Tack vare ett flertal olika vandringsstråk väljer du huruvida en heldag med promenad är vad som lockar, eller om du endast vill kolla på några av de många fascinerande vulkankratrarna.

Vill du uppleva ohämmad och fritt växande natur finns det få upplevelser som kan mäta sig med Huoshankou. Vandra fritt och få en unik inblick i naturens egenheter.

Huoshankou haikou sanya
Kina hainan staty

Templet Nanshan

Guanyin of Nanshan är ett spännande tempel som befinner sig i de södra delarna av Sanya. Det byggdes 1988 med ambitionen att hedra såväl Tang-dynastin som Kinas långvariga tradition av buddhism. Även om det inte är en historisk upplevelse så fångar det mycket av Kinas kulturarv. Trots att en del kritik har riktats mot faktumet att det är ett nybyggt tempel så följer det en numera anrik tradition. 

Det anses vara en av de mest sceniska upplevelserna i Hainan, och är även en del av en större kulturzon helt tillägnad Buddhism. Mitt i templet sticker en över 100 meter hög staty upp. Dess höjd gör det till världens högsta av sitt slag.

Yalong Bay

Yalong Bay är en väldigt vacker vik i staden Sanya. Som ett av de mest populära badområdena i Kina lämnar den få personer besvikna. Tack vare Hainans unika klimat är det faktiskt badvänligt året om. Det givna valet för dig som vill spendera lite tid på stranden. 

Vad däremot beredd på att det kan bli en kostsam upplevelse om du planerar att ordna boende på plats. Området har nämligen blivit något utav en favoritplats för ett stort antal internationella femstjärniga hotellkedjor.

YALONG BAY hainan
LUHUITOUPARKEN utsikt

Luhuitouparken

På en hög kulle i närheten av kustremsan i Sanya hittar man parken Luhuito. Den tar avstamp i legenden om jägaren som inte klarade av att döda ett rådjuret, då det krökte nacken och visade sig vara en vacker flicka. Som mycket annat i Kina präglas platsen av såväl historisk som samtida mytologi.

Om du vandrar hela vägen upp till toppen så får du en oerhört scenisk vy över staden Sanya och det omgivande havet. Många rekommenderar det som en plats för att uppleva episka solnedgångar och soluppgångar.

Sanya Romance Park

En temapark som bjuder på tematiska upplevelser och cirkus. Den firar såväl lokalbefolkningens inflytande som vikten av mångfald. Varje dag utspelar sig tre entimmesföreställningar som berör någon del av den Kinesiska kulturer. Parken heter även The Legend of Romance Scenic eller förkortat till Sanya Romance Park.

Vill du vara säker på att få en plats kan du med fördel boka din biljett via nätet. En unik chans att i modern tid få uppleva det antika Kina.

Romansparken kina
Wuzhizhou strand brygga

Wuzhizhou

Wuzhizhou är en liten fristående ö utanför Hainans kust. Den är internationellt känd för sin särpräglade fauna med närmare tre tusen växter, varav många inte går att hitta någon annan stans. Som marinskyddsområde finns det även ett stort antal unika vattenlevande djur. Här har du möjligheten att snorkla och mata fiskarna i deras naturliga miljö.

Är växtlighet och djurliv din grej så bör du definitivt boka in en dagstur till Wuzhizhou.

Sanya dream

Nöjesparken Sanya Dream ligger på Hainan-provinsens södra kust. Det är ett av de mest populära turistmålen i Kina, då det ligger i nära anslutning till många badmöjligheter. Staden Sanya har kommit att kallas för “drömmarnas stad” vilket även är vad denna nöjespark anspelar på.

Här hittar ni ett flertal olika vattenrutschkanor och upplevelser som bäddar för en hel dags nöje. Med många stora pooler väljer man själv vilken nivå av aktivitet man vill hålla.

Värt att tänka på är att många delar av Sanya dream är längdbegränsade med resultatet att vuxna inte kan ta del av åkturerna. Är barnen inte bekväma med att åka själv kan det vara värt att överväga andra saker.

Vattenland kina
Nöjespark snorkling fiskar Xidao

Xidao

Xidao är både en fristående ö och en nöjespark. Man tar sig dit via båt och väl framme har man ett flertal upplevelser att välja mellan. Allt ifrån kanotpaddling till snorkling och dykning. Det finns även många promenadstråk som tar dig från klippiga höjder till spännande grottor.

Som dagsutflykt är det definitivt värt att överväga.

Wuzhi

Wuzhi mountain är det högsta berget i Hainan. Det är även känt som berget med fem fingrar på grund av en unik stenformation som påminner om en hand. Berget är omgett av ett stort antal legender som knyter samman Kinas krigiska historia. På engelska känner de flesta till berget som Five Finger Mountain.

Här hittar du flera vandringsleder som tar dig på allt ifrån korta promenader till miltals långa vandringar. En omtvistad fråga är huruvida handformationen är en konstruktion eller något som har uppstått naturligt. Du som gillar autenticitet kan glädja dig med att det är naturen själv som ligger bakom Wuzhi.

5 finger mountain kina
Köttbit kina

Jade Egret

Om du vill få en riktigt bra matupplevelse så finns det ingen bättre rekommendation än The Jade Egret. Här har du att välja mellan uteservering och äta inomhus. Allt med oerhört särpräglad atmosfär.

Det är inte utan anledning som detta anses vara en av de bästa restaurangerna i Hainan. De erbjuder såväl traditionella Kinesiska rätter som västerländska alternativ. De är även internationellt kända för att erbjuda högkvalitativa och unika alternativ.

Kom ihåg att boka bord i förväg. Som oerhört populär restaurang kan det i många fall bli en lång väntan om man försöker sig på ett spontant besök.

Bing Lang Gu

En upplevelsebaserad nöjespark som kretsar kring Hainans historia och Li-folkets kultur. Här har du möjligheten att titta och ta del av ett flertal traditioner som på många sätt är utdöende. Från kinesiskt hantverk till akrobatik.

Sång och dans är en given del av Bing Lang och är du historiskt intresserad är det en spännande inblick i områdets ursprungliga kultur. Ta även en chans att upplev lokala maträtter i restaurangen. Definitivt en unik chans att uppleva en svunnen tid.

Byns fullständiga namn är Hainan Binglang Gulimiao Culture Tourist Zone eller helt enkelt Binglanggu.

Binglangguhainan
Tianya stenar hainan

Tianya Haijiao

En av de mer omtalande platserna i Hainan. Enligt somliga endast en slumpmässig samling stenar, medan andra anser att det är en av världens vackraste platser som bäst uppleves i solnedgången.

Om du gillar strandpromenader och sceniska platser bör du inte missa att besöka Tianya Haijiao. Men om du förväntar dig aktiviteter med högt tempo så är det nog bäst att leta vidare. Det här är en plats för lugn och avslappning.

Dadonghai

Ta del av båtturer och vattensport på vackra stranden Dadonghai. Oavsett om du föredrar långa strandpromenader eller god mat så kommer du inte att bli besviken. För dig som föredrar aktiviteter finns det ett väldigt stort antal att välja mellan.

Det tål att poängteras att det är långt ifrån Hainans bästa badstrand. Men mängden aktiviteter som finns att välja mellan väger upp för många brister. Välj och vraka utifrån dina egna preferenser och önskemål.

Sanya lyxhotell
Surfing sanya

Riyue Bay

Riyue är en strand som är känd för stora vågor och höga snittemperaturer. Det har gjort området till en favorit för personer som gillar att surfa. Oavsett vilken årstid det är. Ett bra ställa för bad och avslappning med ett vatten som är känt för att vara kristallklart.

Är du intresserad av att surfa för första gången så hålls det regelbundet gruppkurser, och det är även enkelt och prisvärt att få privatlektioner.

Aquaventure

En vattenpark som även passar vuxna. Med upplevelse som håller internationellt sett hög kvalitet kommer ingen bli besviken. Åtminstone inte när det gäller vattenupplevelserna. Under högsäsong kan däremot köerna och väntetiderna vara minst sagt krävande.

Här hittar ni även restauranger som fokuserar på traditionell västerländsk snabbmat. Definitivt värt ett besök för dig som gillar högt tempo och vattennöje. Förbered dig på en hel dag med upplevelser, för det är en stor park som har mycket att bjuda på.

Aquaventure är en del av Atlantis Sanya Hotel. Samma hotellkedja som Atlanti i Duba.

Aqua venture hainan vattenland
Hainan golfbana

Mystic Springs Golfklubb

Golf i Kinesisk tappning är på sätt och vis något helt annat. Om du vill ta chansen att spela golf under avslappnade former, helt utan västerländsk stelbenthet så är det är din chans. Låt däremot inte skenet bedra. Det är en golfbana som håller väldigt hög nivå och definitivt inget för nybörjare.

Gillar du att spela golf så bör du verkligen ta chansen att gå en rund på Mystic Springs. Med 18 hål kan du utan problem göra det till en heldag.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

HAINAN
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Visum krävs för att komma in i landet – sök i god tid då dessa tar tid att få. Vanligtvis måste du skicka iväg ditt pass till kinesiska ambassaden i Sverige, för att de i sin tur skall genomföra sin ansökan till den kinesiska staten. Detta är en process som tar upp till 2 veckor, vanligtvis en vecka – men skiljer sig beroende på vart i landet du befinner dig. 

Bor du i någon av våra större städer har du möjlighet att personligen åka in och lämna in alla papper, ta fingeravtryck och lämna in ditt pass. Detta sparar dig ett par dagar. 

Ca 7-10 sidor fylls i när du lämnar in din ansökan. Notera att det INTE går att fixa sitt visum över dagen, var ute i riktigt god tid! 

Pass krävs för att kunna åka tåg. Låter underligt men ni kommer inte med något tåg och kan inte köpa biljetter utan ert pass i Kina.

De två internationella flygplatserna i Hainan heter Haikou Meilan International Airport (HAK) och Sanya Phoenix International Airport (SYX).

 

Meilan International Airport:

Adress: Meilan District, Haikou, Hainan, Kina, 571126.
 
Telefon: +86 898 6576 0114
 
Sanya Phoenix International Airport:
Adress: Fenghuangzhen, Tianya District, Sanya, Hainan, Kina, 572000.
 
Telefon: +86 8989612333
 

Den officiella valutan är Renminbi (RMB eller CNY) och kallas ofta för Yuan. De flesta butiker som inriktar sig mot turism visar sina priser i CNY. Notera dock att CNY, RMB, Yuan och Renminbi är olika ord för samma valuta.

Vi rekommenderar en större växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats samt den första tiden på semestern. Undvik att bära runt på för mycket kontanter. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet.

Dricks uppskattas av personalen men är absolut inte ett måste, likt många ställen i USA. Alla restauranger inkluderar servicekostnaden i sina priser om ni äter på plats precis som i Sverige.

Personalen på vissa restauranger kan gladeligen neka dricks.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

Laddare

Kina använder sig av eget uttag, adapter krävs.

Visum

Giltigt visum krävs. Sök i god tid!

in no time

Tidszon

Kina ligger 7 timmar före Sverige (GMT+8).

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare