BusanResenär resväska flygi.

Reseguide
Busan

En mer avkopplad och lugn stad i jämförelse med sin systerstad Seoul. Hit tar sig folk som vill sola, bada och utforska matkulturen i Korea.

Busan Tower

Det 120 meter höga tornet är byggt 1973 och har en kanonvy över staden. Det är det är den perfekta starten i en ny stad för att få en upplevelse och översikt av stan. Tornet har ett mysigt café där du kan ta en fika med vacker vy över hamnen.

Busan tower at eve
Spa behandling

Cimer Spa

En magisk upplevelse i denna varma källa. Bada i lyxigt och mineralrikt vatten med en vy över havet och ett glas vin i handen. Heta källor finns över hela Sydkorea men Cimer Spa är en av de vackraste.

För att få tillgång till detta lyxiga spa behöver man vara en gäst hos Paradise City, men det är värt varenda avslappnat öre.

Galmegi Brewing

Den perfekta platsen för kall öl på en sommardag. Galmegi Brewing Co är ett bryggeri och en pub i amerikansk stil.  

Med framhävning av lokala konstnärer i deras tema och nära Gwangalli stranden rekommenderar vi starkt ett besök hit. Galmegi Brewing Co är spritt över staden med fem olika pubar.

Upphälld öl tummen upp.
Gamcheon culture village

Gamcheon Culture Village

Den vackra, kalejdoskopiskt färgade byn. Perfekta platsen för foton till din instagram profil. Detta före detta slumområde är nu mera känt som “Machu picchu of Busan”. 

Området är fullt av street och skulpturer som skapar mängder av fotomöjligheter. Se till att ha laddat kameran och ta med ett extra minne. 

Anga

En väl rekommenderad restaurang för dig som vill uppleva en bra koreansk BBQ. Anga är en av Busans bästa och mest omtalade BBQ restauranger. Vi rekommenderar er att gå hit som grupp, så ni kan beställa och och testa så mycket som möjligt av deras trevliga meny.

anga busan korean bbq
haeundae beach

Haeundae Beach

En av Koreas vackraste stränder, man kan knappt tänka sig att den ligger på kanten av en så stor stad som Busan. Med endast en 40 min tågresa från stationen eller 1 timme från flygplatsen så blir det en perfekt solig upplevelse under sommaren.

Jagalchi Fish Market

Jagalchi fiskmarknad är Sydkoreas största fiskmarknad och ett måste för alla foodies. För de morgonpigga så öppnas marknaden reda klockan 5 på morgonen.

Inte nog med att du får uppleva det organiserade kaoset driven av medelålders kvinnor även kallade för “Jagalchi ajumma”, så kan du även stanna för att äta de färska varor som säljs direkt på plats.

Jagalchi fish market
Radium art museum

Radium Art Center

Hos Radium Art Center hittar ni allt från målningar och fotografier till digitalt konst och musik. En trevlig konstupplevelse för de intresserade. Ni hittar garanterat något utöver det vanliga vid ert besök.

Choryang Milmyeon

Vill man ha en autentisk koreansk upplevelse rekommenderas restaurangen Sasang Choryang Milmyeon. Där sitter man på golvet och kan beställa gigantiska dumplings (Wangmandu på koreanska) samt en traditionell kall soppa med nudlar som serveras med is (Milmyeon). Det är inom gångavstånd från Busan KTX Stationen. En stark rekommendation från oss att testa på.

CHORYANG MILMYEON cold noodles
TAEJONGDAE busan hike

Taejongdae

Vill man få en paus från stadslivet så är Taejongdae en vacker plats att ta en hike till. Här får ni en vacker utsikt över naturen då det är placerat vid Yeongdo ön i den södra delen av stan. 

Hiken avslutas på bästa sätt ner vid stranden. Här säljer de färska råvaror direkt från havet i söta små röda tält.

Kim Jae Sun Gallery

Ett av Busans viktigaste konstgallerier som visar mängder av kontemporär Koreansk konst. Starkt rekommenderat för de konstintresserade besökarna.

Kim Jae sun art gallery busan
Dumplings in busan

Gwangbok-dong Food Street

En smal gata fylld med matstånd och restauranger. Kom hit med en tom mage och var beredda på att äta er fram. En smakupplevelse både för ögon och mun. Deras dumplings är alltid en rekommendation.

Samjin Eomuk

Busan sägs ha Koreas bästa fiskkaka (Eomuk). Samjin Eomuk är en rekommenderad destination för de som vill testa på originalet. Fylld med mängder av traditionell street food och annat gott. Lämna inte Busan innan ni varit här och testat alla läckerheter!

Busan best fishcake
Busan at night

Busan Modern History Museum

Vill man veta mer om staden man är i så är Busans Modern History Museum en perfekt sevärdhet att besöka. 

Här finner ni fakta om Busans palats under det koreanska kriget samt hur Japan har ändrat kulturen i landet. Det finns mängder av skyltar och annan information på engelska för de som inte vill gå miste om något.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

BUSAN
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Visa krävs om du planerar att studera eller stanna i längre än 90 dagar.

Koreaner är i allmänhet väldigt väluppfostrade och trevliga. Tveka inte att fråga om hjälp om ni inte skulle hitta. Notera dock att endast en liten mängd pratar engelska.

Staden har ett väldigt bra och välfungerande tunnelbanesystem. Tunnelbanesystemet består idag av 114 stationer och tar dig nästintill överallt i staden med ett par byten. Priser för taxi är överkomligt för de som hellre vill förflytta sin på marknivå.

Ett annat namn för Busan är Pusan med lokal tunga.

Stadens flygplats heter Gimhae International Airport (PUS) och ligger en 20 minuters bilfärd från centrala Busan.

Buss och taxi finns att ta från flygplatsen till centrum. Resetiden kan variera efter tid på dygnet.

Sydkorea använder sig av sin egen valuta Koreanska Won (KRW)

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i landet. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik uttag vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet.

Dricks uppskattas av personalen och brukar vanligtvis hamna runt 10% som en standard i landet. Beroende på vad du besöker så är det inget krav och kan även uteslutas.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

Laddare

Sydkorea använder sig av samma uttag som Sverige.

Visum

K-ETA behövs. Ansökan sker online.

in no time

Tidszon

Sydkorea befinner sig i GMT+9.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare