Hong KongResenär resväska flygi.

Reseguide
Hong Kong

Visum är inte ett krav för svenska turister som besöker Hong Kong, till skillnad mot Kina som kräver ett besök till den kinesiska ambassaden i Sverige för godkännande. Detta underlättar för många resenärer och leder till att många hellre besöker Hong Kong än fastlandet.

Tsim Sha Tsui East promenade

Få en fantastisk vy över Hongkongs skyline, vilket även har blivit dubbad till en av världens vackraste skylines. Om detta inte räcker för att locka dig hit så kan du kombinera din vistelse med ett besök till Garden of Stars, Hong Kong Colctural Centre eller Hong Kong Space Museum. En perfekt liten utflykt över dagen för den som vill utforska staden centralt.

Stort träd framför kanalen i hong kong.
Grön hong kong park

Hong Kong Park

I centrala Hong Kong hittar ni ‘Hong Kong Park’ som öppnades 1991 och täcker hela 80,000 m2. Ett perfekt exemplar av modern design i kombination med fastigheter som smälter ihop med de naturliga landskapet. 

Här finner ni även Edward Youde Aviary, vilket är ett habitat för över 600 fåglar med 80 olika fågelarter. Hong Kong Park har vunnit flera priser för sin vackra design genom åren och lockar till sig folk som behöver en paus i vardagen och kaoset som ibland uppstår i en storstad.

10,000 Buddhas monastery

I Poo Fook Hill bergen hittar ni “Ten thousand Buddhas Monastery”. En upplevelse man varken vill missa eller lär glömma.

För att komma hit behöver man vandra upp för en brant kulle men man blir snabbt belönad av ett tempelkomplex med en 9 våningar hög pagoda. 

Utöver sin höga pagoda bjuder templet på mängder av heliga platser och paviljonger. Alla trappor och slingriga vägar glöms strax bort när du ser alla vackra buddha statyer längst med vägen upp.

star ferry hong kong

Star ferry

Hoppa på en av Hong Kong’s flera Star färjor som går mellan Hong Kong Island och Kowloon. Njut av vyn över staden från havet med någon av alla dess färjor. 

När ni tröttnat på sightseeing i stan så rekommenderar vi att ta sig ut till någon av alla omgivande öar och ta del av deras lokala mat, skaldjursrestauranger och stränder. Några öar består av små byar med tempel och vacker natur.

Färjorna mellan Hong Kong Island och Kowloon går med 6 – 12 minuters mellanrum från 06:30 till 23:30. Restiden tar ungefär 8 minuter och kostar 2,50 HK$ per tur.

Victoria Peak

Ta en tur med spårvagnen upp till Victoria Peak. En välkänd turistattraktion men med en stor risk att få stå i kö. När du väl nått toppen är det dock värt väntan. En makalös vy över staden och ett stort shoppingcenter med affärer, kaféer och restauranger.

 Spårvagnen tar ungefär 8 minuter från Garden Road och åker var 10 – 15 minut från och med klockan 07:00 till 23:59. Resan kostar 25 HK$ upp eller 36 HK$ för en tur och retur biljett.

escalator hong kong

Rulltrappan utomhus

Eftersom staden är uppbyggd på kullsidor så finns det mängder av trappor och uppförsbackar runt i hela staden. Något som är unikt till Hong Kong är deras långa gaturulltrappa på Shelley Street.

En unik upplevelse som inte kostar ett öre. Resan tar ungefär 20 minuter och drar igång från 06:00 och håller på fram till 22:00. Resan ner avslutas mellan 22:00 och midnatt.

Rulltrappan kallas även ‘Central–Mid-Levels escalator’

Temple street night market

Denna nattmarknad hittar ni i Kowloon, inte nog med att det är Hongkongs största nattmarknad, det är även den livligaste. Här hittar ni allt inom kläder, skor, elektronik och hushållsprylar.

Inte nog med det så finns det mängder av matstånd. Vi kan enkelt konstatera att ingen går härifrån hungrig. 

Temple street night market
Lan kwai fong

Lan kwai fong

Distriktet för er som som gillar ett livligt nattliv. Lan Kwai Fong är så populärt att flera Kinesiska städer försöker följa samma spår och försöker återskapa samma charm som Lan Kwai Fong erbjuder. Med mängder av restauranger och barer så är det svårt att inte ha kul. Kika in i en dartbar eller kanske en karaokeklubb under kvällens gång.

Tyvärr har området blivit så populärt att man tvingas trängas på kvällen. Dock varierar det lite från dag till dag och är alltid värt mödan i slutändan. En perfekt kvällsaktivitet.

Disneyland

Även om Hong Kong Disneyland är ett av de mindre Disneyland resorterna i världen så betyder det inte att ni har mindre roligt här än någon annanstans. Utan det kan nog bli en av de roligare utflykterna ni kan ha under resans gång. 

Den Kinesiska versionen av Disneyland märker ut sig med mycket av den kinesiska kulturen och dess traditioner. Feng Shui visas upp mycket i designen vilket gör vistelsen ännu mer minnesvärd.

disneyland hong kong

Dragon’s Back

Den välkända tidningen Time Magazine har förklarat “Dragon’s Back” spåret som asiens bästa Urban Hike med sin magiska vy ut över Hong Kongs ö och kustlinje. Den 8.5 km långa vandringen tar ungefär 4 timmar och rekommenderas för den hurtige. Ha dock koll på väderprognosen innan ert besök, det är ingen trevlig rutt när det regnar.

Vid slutet av denna hike hittar ni Big Wave Bay där man enkelt kan ta sig ett svalkande dopp eller kanske till och med surfa för er som vågar det. Många besökare ser till att ta med lite fika och avslutar hiken i lugn och ro nere vid stranden.

Sham Shui Po

Ett av de äldsta distrikten i Hongkong och känt för sin Textilindustri. Dock har distriktet på senare tid blivit mer och mer populärt bland sina yngre invånare och besökare. Här hittar ni allt från street food, elektronik till kläder och annat skoj. Vill man hitta souvenirer så rekommenderas det att komma hit. 

Området klassas som det hippigaste i stan, men har trotts detta ändå valt att behålla alla sina traditionella byggnader och street food restauranger. En perfekt destination för för de som älskar mat och vill shoppa loss bland historiska byggnader.

Passa på att pruta. Det finns alltid marginal att gå ner lite på priset hos säljarna i området. 

SHAM SHUI PO​ hongkong
Tai o fishing village with boats.

Tai o fishing village

På den västra delen av Lantau ön finner ni den charmiga Tai-o fiskar byn. Hem till hus byggda på små trä plattformar. Här säljs det även ett överflöd av torkade fiskrätter man kan hugga in i till ett förmånligt pris.

Yuen po bird garden

Yuen po bird garden är en kinesiskt designad trädgård i fågelns tema. Här ni hittar allt man kan tänka sig relaterat till exotiska fåglar och bamboo burar. 

Trädgården består av ett flertal fågelförsäljare som högst troligt kommer försöka sälja på er en fågel någon gång under ert besök. Hur roligt det än må verka och hur mycket de än lovar att det inte blir några problem på vägen hem, så är det absolut inget ni får med er hem i tullen, även om suget finns.

Tre fåglar i bur
ladies market hong kong

Ladies Market

Letar man efter de billigaste priserna på kläder och andra accessoarer så är ett besök till den populära marknaden Ladies Market något för dig. 

Som namnet på marknaden redan antyder så har marknaden mest fokus på kvinnor och kvinnomode. Oroa er dock inte, det finns lite annat för er andra också.

Denna vackra och färgglada marknad hittar ni i Mongkok distriktet av Kowloon. Man får sig en trevlig överraskning över hur lokal och autentisk atmosfären är, trotts att det är en populär turistdestination.

St. John’s Cathedral

Den allra äldsta västerländska byggnaden i Hong Kong är St. John’s katedralen. Den 11 mars 1894 hade cathedralen sin första söndagsgudstjänst. Stig in, sitt ner och njut av den fridfulla tystnaden som omfamnas av arkitekturen från sent 1800 tal och ta en paus från semestern.

Höga kyrkofönster.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

HONG KONG
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Visum krävs INTE för svenska besökare som endast skall vara i Macao eller Hong Kong. Visum krävs dock om du planerar att studera eller stanna i längre än 90 dagar.

VISUM och pass krävs för att besöka fastlandet Kina. Notera att detta endast är något ni måste göra om ni väljer att åka utanför Hong Kong. Detta måste göras i Sverige innan ert besök med hjälp av kinesiska ambassaden eller liknande kontor. Mer information finner ni under “Bra att veta” i  kapitlet om Kina.

Pass krävs för att kunna åka tåg. Låter underligt men ni kommer inte med något tåg och kan inte köpa biljetter utan ert pass i Kina.

Staden har ett väldigt bra och välfungerande tunnelbanesystem. Rekommenderas framför taxi.

Stadens flygplats heter Hong Kong International Airport (HKG) och ligger 4 mil utanför Hong Kong. Buss och bil tar ca 35 minuter och tar er hela vägen till centrum, direkt från flygplatsens egen busstation.

Hong Kong har sin egen valuta, Hong Kong Dollar HK$ (HKD).

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i landet. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik uttag vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet.

Dricks uppskattas av personalen men är absolut inte ett måste, likt många ställen i USA. Alla restauranger inkluderar servicekostnaden i sina priser om ni äter på plats precis som i Sverige.

Personalen på vissa restauranger kan gladeligen neka dricks.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.

Laddare

Kina använder sig av eget uttag, adapter krävs.

Visum

Visum behövs ej för svenska resenärer.

in no time

Tidszon

Hong Kong ligger 6 timmar framför Sverige (GMT+8)

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare