Kyoto
Reseguide

Att göra i Kyoto

En del av södra Japan och granne med Osaka, Kobe och Nara. Gamla huvudstaden och populärt bland turister för sin fina miljö och alla dess tempel & shrines. Planerar du att resa runt i Japan och bor i Tokyo under en del av resan så rekommenderar de flesta att bo i Kyoto istället för Osaka då Osaka är allt för likt Tokyo med sin stora stad medans Kyoto är allt annat än en storstad.
Resenär resväska flygi.

Sevärdhet

Philosopher’s Path

Filosofens stig i Kyoto – en stilla vandring med möjlighet att njuta.

Stigen börjar vid Ginkaku-ji och går längst med en kanal i trevlig miljö – omgivet av helgedomar, tempel, små lokala butiker och körsbärsträd. De som besöker stigen i april kan förvänta sig en unik upplevelse då hundratals körsbärsträd blommar.

Promenaden är 2 kilometer lång, tar ca 30 minuter att promenera och tar dig till ett vackert tempel vid namn Eikando. Väl framme i Eikando hittar ni bussar tillbaka till centrala Kyoto för de som känner sig klara. För resten finns fler tempel att besöka, då Higashiyama kryllar av shrines och tempel.

Philosopher’s Path Kyoto

Sevärdhet

Fushimi Inari Taisha Shrine

233 meter över havet finner ni Fushimi Inari Taisha Shrine. Ett måste på din resa! Shrinet är populärt på grund av alla sina “Senbon Torii”, rättare sagt sina närmare 5.000 Senbon Torii. Detta shrine är ett av Japans mest populära resmål för influencers och för de som söker en unik semesterbild.

 Varje stolpe är beklädd med namnet tillsammans med ett meddelande för att hedra företaget som donerat stolpen till shrinet. 

Tyvärr är det vanligtvis väldigt mycket folk i och runtomkring shrinet. Hemligheten är dock enkel, det krävs bara att du är lite hurtig. Ju högre upp i berget ni kommer, ju mindre folk och bättre fotomöjligheter. Det räcker med ett par minuters promenad för att slippa undan folkmassan. 

Fushimi Inari Taisha Shrine Kyoto

Marknad

Nishiki Market

Nishiki Market är en smal marknad som går genom 5 blocks med över 100 butiker, stånd och restauranger. Området är känt som “Kyoto’s kitchen” med sin livliga miljö och unika mat. Här hittar ni alla Kyotos specialiter.

På marknaden finner ni även en knivbutik där knivarna graveras med önskad text i samband med köp. Butiken drivs av en familj och har gått i familjen i över 400 år. Finare knivar än dessa hittar ni inte hemma. 

Marknaden går längst med Shijo Avenue och ni finner marknaden en gatan innanför huvudgatan. Det är enkelt att hitta hit då marknaden endast ligger ett par minuters promenad från Shijo Station (Karasuma Subway Line). Det kostar inget att promenera runt och marknaden har vanligtvis öppet mellan 09:00 – 18:00.

Nishiki Market Kyoto

Sevärdhet

Yasaka Pagoda

Yasaka Street är helt klart Kyotos bästa fotoläge, men var i tid då området lockar mycket turister. Området lockar som tidigare nämnt mycket turister på grund av sina välbevarade och charmiga gator. Huvudgatan rör sig från Ninen-zaka till Sannen-zaka.

Området består utöver sina fina gator även av Yasaka-no-to Pagoda, även känt som Hokanji Temple. Pagodan byggdes år 592 och är det äldsta i Kyoto. Turister är välkomna att träda in i byggnaden, dock endast till våning två. Öppet 10:00 – 16:00 och kostar ca 400 JPY i inträde.

Området ligger 10 minuter per fot från Kiyomizu-Gojo Station och Gion-Shijo Station men kan enkelt nås med buss nummer 100 samt 206 för de som inte orkar promenera.

Yasaka Pagoda Kyoto

Mysigt på kvällen

Kamo River i centrala Kyoto

Även kallat Kamogawa River är en ikonisk flod i centrala Kyoto. Längst med floden finner ni ett flertal restauranger på pelare med utsikt över floden. Under sommartid har man möjlighet att avnjuta sin mat på terrasserna, vilket kallas för Kawadoko – en tradition i området.

Finast och mest tätbebyggt är det strax söder om Nishiki market. För en mer exakt position och vart vi rekommenderar er att börja, se kartan under fliken “Karta & mer info”. 

Kamo River Kyoto

Tempel

Kiyomizudera

Kiyomizu-dera Temple stod färdig år 780 och blev 1994 klassat som ett världsarv. Förvänta er en utsikt i världsklass. Namnet betyder Pure Water Temple och lockar mängder av turister dagligen till alla sina sevärdheter. Bakom Kiyomizudera huvudhall finner ni Jishu Shrine. 

Promenerar ni vidare finner ni Otowa Waterfall vid botten av Kiyomizudera’s huvudhall. Vattenfallets vatten delas upp till tre separata pelare och låter turister med hjälp av längre slevar dricka dess vatten. Vattnet från de tre pelarna skall ha olika egenskaper. lycka i kärlek, framsteg i skolan samt längre liv. Dessvärre anses det girigt att dricka från alla tre. Förvänta er inte ett riktigt vattenfall eftersom vattnet från vattenfallet delas upp till sina tre pelare utom synhåll.

Templet erbjuder även ett klocktorn, en trevånig pagoda, populära Butai och mycket mer. Ett fantastiskt tempel att besöka uppe i bergen.

Templet kan nås med buss 100 och 206 från Kyoto Station. Hoppa av på antingen Gojo-zaka eller Kiyomizu-michi fortsätt sedan 10 minuter per fot. Alternativ är att hoppa av på Kiyomizu-Gojo Station längst med Keihan Railway Line och promenera 20 minuter upp till templet. 

Kiyomizudera i Kyoto

Museum

Kyoto Railway Museum Kyoto

En 20 minuters promenad från Kyoto Station tar er till Kyoto Railway Museum, i Umekoji Train and Locomotive Museums gamla lokaler. Museet öppnade upp portarna för allmänheten april 2016 och har sedan dess lockat tågfantaster från hela världen till sin trevliga utställning.

Hallen rymmer 53 tåg av olika slag, gamla som nya på sina hela 30.000 kvadratmeter utställningsyta.

Kyoto Railway Museum Kyoto

Sevärdhet

Arashiyama Bamboo Grove

Arashiyama Bamboo Grove är en av stadens mest besökta platser. Här vandrar ni runt bland tusentals bambuträd och mysiga små slingor.

Notera dock att det kryllar av folk vid vissa tidpunkter vilket kan få parken att kännas lite överskattad. Försök vara ute i god tid för den perfekta semesterbilden innan alla turister anländer!

Massor av bambuträd

Tempel & park

Imperial Palace

Kyōto Gosho var hem till den kungliga familjen fram till 1868 när landet flyttade sin huvudstad från Kyoto till Tokyo. Palatset är beläget i den vackra Kyoto Imperial Park, Kyōto Gyoen.

Man tar sig enkelt till Imperial Palace från Kyoto station via Karasuma Subway. Hoppa av på antingen Marutamachi eller Imadegawa Station. Notera att Imadegawa är närmare till huvudingången än Marutamachi, dock endast med ett par minuters skillnad.

Arashiyama Bamboo Grove Kyoto

Tempel

Nijo Castle Kyoto

‘Nijōjō’ byggdes 1603 och var hem till Tokugawa Leyasu, den första shogunen under Edo perioden. Området är uppdelat i 3 områden, Honmaru, Nnomaru och den stora trädgården.

Entrén ligger endast ett par minuters promenad från Nijojo-mae Station via Tozai Subway Line. Ni tar er enkelt hit från Kyoto Station. Ta Karasuma Subway Line till Karasuma-Oike Station och byt till Tozai Line. Hoppa sedan av på Nijojo-mae Station. Hela turen tar inte mer än 15 minuter och kostar omkring 260 yen.

Nijo Castle i Kyoto

Tempelområde

Higashiyama

Higashiyama District är den perfekta destinationen för de som vill ta del av äldre japansk miljö och byggnader. Ett traditionellt och historiskt område, framför allt mellan Kiyomizudera och Yasaka Shrine. Mer om dessa finner ni högre upp på sidan.

Området kryllar av små mysiga butiker, restauranger och cafér. Här finner ni bland annat Kiyomizudera Temple, Kodaiji temple, Yasaka Pagoda, Yasaka Shrine och vackra Maruyama Park.

Buss går hela vägen till toppen men för de hurtiga rekommenderas en promenad från botten upp till Kiyomizudera Temple.

Sakuraträd i Higashiyama Kyoto

Tempel

Ginkaku-ji Kyoto

Ginkaku-ji, även kallat The Silver Pavilion är ett Zen tempel i Higashiyama. Området består av en vacker mossträdgård, mängder av äldre byggnader och tempel samt en unik sandträdgård.

Ginkakuji nås med buss nummer 6, 17 och 100 från Kyoto Station. Resan tar ungefär 35 minuter och kostar inte mer än 230 yen. Ginkakuji kan även nås per fot genom Filosofens stig från Nanzenji.

Park med egen sjö

Aktivitet

Fushimi Sake District

Det traditionella och charmiga Sake distriktet ligger längst med Horikawa River i södra Kyoto. Området är hem till mer än 40 bryggerier och många erbjuder smakprovningar av olika typer.

Passa på ta en tur längst med kanalen i någon av alla små träbåtar för en fullständig sake-upplevelse.

Häller upp sake

Tempel

Kinkakuji

Kinkakuji, även kallad Golden Pavilion är ett zen tempel i norra Kyoto likt Ginkakuji, dock på andra sidan stan. En vacker park och ett stort tempel område som rekommenderas att besöka. Missa inte vackra Sekkatei Teahouse, ett litet tea-garden i parken.

Guldigt tempel

Sevärdhet

Kibunesou Kyoto

Känt från sociala medier och en väldigt unik upplevelse som starkt rekommenderas. Ät vid Kibune waterfall och Kibune Shrine tillsammans med den ni älskar och ta del av en riktig Kawadoko matupplevelse. Perfekt för par och de som vill kunna visa upp en bild från restaurangen och skryta när de kommer hem. Garanterat något som inte alla har upplevt!

Notera att restaurangen endast dukar upp för Kawadoko mellan Juni och September månad. Utöver sin unika restaurang så består området av väldigt mycket sevärdheter, ryokan och tempel.

Vattenfall bord

Sevärdhet

Kokedera Kyoto

Saihoji, även kallat Kokedera och Saihōji är ett av Kyoto’s världsarv. En reservation i god tid krävs för att ens komma in i parken. Se till att boka i god tid.

Parken består av över 120 olika sorters mossa längst med parkens alla viloplatser och stigar.

Mossa i skogen

Väder & bra att veta om Kyoto

Ni behöver inte oroa er om att hålla hårt i era värdesaker eller att gå runt med större summor kontanter. Japaner är ett väldigt lojalt och väluppfostrat folk med väldigt få tjuvar och liknande. Att se yngre barn åka tunnelbanan själv hem från skolan ensamma är ingen ovanlig syn att se i Japan. Självklart finns det skitstövlar överallt, men Japan har väldigt få av dom.

Köp JR-pass om ni planerar att förflytta er till andra städer. Skall ni endast vara i Kyoto så klarar ni er gott och väl med att betala er transport per gång. Men de flesta besökarna tar en vecka i Tokyo och tar sig sedan vidare till Kyoto, Osaka och andra populära städer. Dessa sträckor är rätt dyra utan JR pass. Flygi är Sveriges officiella återförsäljare av dessa pass. Köp ert Japan Rail Pass redan nu!

Tunnelbanan är välfungerande och billig – ett rekommenderat transportmedel. Biljetter köpes väldigt enkelt genom maskin på plats innan man gå in alternativt via för-laddat Suica-kort. 

Suica kortet – ett fantastisk IC kort som kan förladdas med pengar för att enkelt blippa dryckesmaskiner, tunnelbanan och andra maskiner för en kontantfri och snabb betalning. Alternativ till kortet är Icoca Card & Pasmo Card.

Taxi finns överallt, men är ganska dyrt. Tunnelbana är så pass fungerande att Taxi inte behövs. 

Staden har massvis med vackra parker. Avnjut god mat och ta det lugnt, njut av ert besök i Japan.

Kyoto har ingen egen flygplats. Närmast är Kansai International Airport (KIX) samt Osaka International Airport (Itami, ITM). Som svensk resenär är chansen väldigt stor att ni landar på Kansai. ITM hanterar till störst del inrikesflyg och är flygplatsen ni besöker om ni planerar att åka vidare till tex Okinawa. 

Här ifrån går ett flertal tåg till Kyoto, Kobe, Osaka och Shin-Osaka. Reser du med JR pass besöker du flygplatsens JR disk och bokar in en tågbiljett Osaka. Väl i Osaka är det enkelt att ta sig runt i staden med tunnelbana.

Dubbelkolla med personalen hos JR’s informations disk gällande vilket tåg som passar din slutdestination bäst.

Japan använder sig av Japanska Yen – JPY

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Ni behöver inte oroa er om att gå runt med större summor kontanter då landet är väldigt säkert. Självklart finns det skitstövlar överallt i landet, men Japan har extremt få.

7eleven har vanligtvis väldigt bra växelkurs. Vid uttag av större summor som tio tusen kan det skilja upp till 1.000 mot vad ni får hos Forex om ni växlar innan resan. Vi rekommenderar därför att endast ta med en mindre summa och ta ut mer kontanter på plats. 

Växla inte på Flygplatsen. Besök en bank eller 7elev i stan.

Dricks uppskattas inte av personalen och kan ibland anses som nedvärderande. 

Vill ni dricksa, fråga i så fall personalen innan om det är okej. Högst troligt kommer ni få ett nej, då dricks inte tillhör deras vardag.

Japan använder sig av eget uttag, adapter krävs.

Varken visum eller ESTA krävs för svenska besökare.

KYOTO

Vanliga frågor

I Kyoto finns det en mängd sevärdheter och platser att utforska. Här är några av de främsta attraktionerna att besöka under din vistelse:

 1. Kiyomizu-dera: En ikonisk buddhistisk tempel som erbjuder en fantastisk utsikt över Kyoto. Det är särskilt vackert under körsbärsblomningen och hösten.

 2. Fushimi Inari Taisha: Ett berömt shinto-helgedomskomplex känt för sina tusentals röda portar (torii). Det är en imponerande och atmosfärisk plats att utforska.

 3. Arashiyama Bamboo Grove: En vacker bambuskog där du kan ta en lugn promenad och njuta av den naturliga skönheten. I närheten finns även Togetsukyo-bron och Arashiyama Monkey Park.

 4. Gion-distriktet: Det traditionella geishadistriktet i Kyoto, känt för sina smala gator och bevarade byggnader. Här kan du få en glimt av den traditionella japanska kulturen.

 5. Kinkaku-ji (Guldtemplet): Ett imponerande tempel täckt i bladguld som är en av Kyotos mest ikoniska landmärken.

 6. Nijo slott: Ett historiskt slott med vackra trädgårdar och arkitektur. Det är känt för sina “nattgala” golv som knakar när man går på dem för att varna mot inkräktare.

Generellt sett rekommenderas att tillbringa minst 3-4 dagar i Kyoto för att ha tillräckligt med tid att utforska stadens höjdpunkter och uppleva dess unika atmosfär. Men om du har möjlighet kan du gärna stanna längre för att få en mer omfattande upplevelse av Kyoto och dess omgivningar.

När det gäller boendealternativ i Kyoto finns det ett brett utbud att välja mellan. Här är några områden som kan vara bra att överväga för att hitta en bekväm och praktisk plats att bo på:

 1. Centrala Kyoto (exempelvis stadsdelarna Kyoto Station och Kawaramachi): Detta område är populärt bland resenärer på grund av sin närhet till transportförbindelser, shopping och restauranger. Det är också ett bra utgångsläge för att utforska stadens sevärdheter.

 2. Gion-distriktet: Om du vill uppleva den traditionella atmosfären och kanske få en glimt av geishakulturen kan boendet i Gion vara ett bra alternativ. Det är känt för sina bevarade träbyggnader och smala gator.

 3. Arashiyama: Området Arashiyama erbjuder en avkopplande atmosfär med sin bambuskog, floden Katsura och vackra trädgårdar. Det är en bra plats att bo på om du vill utforska Arashiyama Bamboo Grove och närliggande sevärdheter.

 4. Higashiyama-distriktet: Detta område är känt för sina historiska tempel och traditionella atmosfär. Det kan vara ett bra val om du vill vara nära sevärdheter som Kiyomizu-dera och Yasaka Shrine.

 5. Kyoto Station-området: Om du är i behov av bekvämt och nära tillgång till transportförbindelser kan boendet nära Kyoto Station vara ett bra alternativ. Det gör det enkelt att ta dig runt i Kyoto och göra utflykter till andra närliggande städer.

Kostnaden för att resa från Tokyo till Kyoto kan variera beroende på vilket transportmedel du väljer och vilken typ av biljett du köper. Här är några vanliga alternativ och deras ungefärliga kostnader:

 1. Shinkansen (hög hastighetståg): En enkelbiljett från Tokyo till Kyoto med Shinkansen kan kosta mellan 13 000 och 15 000 yen (cirka 1 200-1 400 kronor) för en tur och retur-resa. Det finns olika typer av Shinkansen-tåg med olika prisklasser, så priserna kan variera. Du kan även beställa JR Pass innan resan för ett billigare och smidigare alternativ.

 2. Regionaltåg: Om du vill resa till Kyoto till ett lägre pris kan du välja regionaltåg istället för Shinkansen. Det kan ta längre tid, men biljettpriserna ligger vanligtvis under 5 000 yen (cirka 460 kronor) för en tur och retur-resa.

 3. Buss: En bussresa från Tokyo till Kyoto kan vara ett mer budgetvänligt alternativ. Priserna kan variera, men det är vanligtvis billigare än tågalternativen. En enkelbiljett kan kosta runt 4 000-8 000 yen (cirka 370-740 kronor) för en tur och retur-resa.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare

Utforska vidare!