Flygi

KyotoKarta över japan.

Reseguide
Kyoto

En del av södra Japan och granne med Osaka, Kobe och Nara. Gamla huvudstaden och populärt bland turister för sin fina miljö och alla dess tempel & shrines. Planerar du att resa runt i Japan och bor i Tokyo under en del av resan så rekommenderar de flesta att bo i Kyoto istället för Osaka då Osaka är allt för likt Tokyo med sin stora stad medans Kyoto är allt annat än en storstad.

Philosopher’s Path

Filosofens stig i Kyoto – en stilla vandring med möjlighet att njuta.

Stigen börjar vid Ginkaku-ji och går längst med en kanal i trevlig miljö – omgivet av helgedomar, tempel, små lokala butiker och körsbärsträd. De som besöker stigen i april kan förvänta sig en unik upplevelse då hundratals körsbärsträd blommar.

Promenaden är 2 kilometer lång, tar ca 30 minuter att promenera och tar dig till ett vackert tempel vid namn Eikando. Väl framme i Eikando hittar ni bussar tillbaka till centrala Kyoto för de som känner sig klara. För resten finns fler tempel att besöka, då Higashiyama kryllar av shrines och tempel.

Fushimi Inari Taisha Shrine

233 meter över havet finner ni Fushimi Inari Taisha Shrine. Ett måste på din resa! Shrinet är populärt på grund av alla sina “Senbon Torii”, rättare sagt sina närmare 5.000 Senbon Torii. Detta shrine är ett av Japans mest populära resmål för influencers och för de som söker en unik semesterbild.

 Varje stolpe är beklädd med namnet tillsammans med ett meddelande för att hedra företaget som donerat stolpen till shrinet. 

Tyvärr är det vanligtvis väldigt mycket folk i och runtomkring shrinet. Hemligheten är dock enkel, det krävs bara att du är lite hurtig. Ju högre upp i berget ni kommer, ju mindre folk och bättre fotomöjligheter. Det räcker med ett par minuters promenad för att slippa undan folkmassan. 

Nishiki Market

Nishiki Market är en smal marknad som går genom 5 blocks med över 100 butiker, stånd och restauranger. Området är känt som “Kyoto’s kitchen” med sin livliga miljö och unika mat. Här hittar ni alla Kyotos specialiter.

På marknaden finner ni även en knivbutik där knivarna graveras med önskad text i samband med köp. Butiken drivs av en familj och har gått i familjen i över 400 år. Finare knivar än dessa hittar ni inte hemma. 

Marknaden går längst med Shijo Avenue och ni finner marknaden en gatan innanför huvudgatan. Det är enkelt att hitta hit då marknaden endast ligger ett par minuters promenad från Shijo Station (Karasuma Subway Line). Det kostar inget att promenera runt och marknaden har vanligtvis öppet mellan 09:00 – 18:00.

Yasaka Pagoda

Yasaka Street är helt klart Kyotos bästa fotoläge, men var i tid då området lockar mycket turister. Området lockar som tidigare nämnt mycket turister på grund av sina välbevarade och charmiga gator. Huvudgatan rör sig från Ninen-zaka till Sannen-zaka.

Området består utöver sina fina gator även av Yasaka-no-to Pagoda, även känt som Hokanji Temple. Pagodan byggdes år 592 och är det äldsta i Kyoto. Turister är välkomna att träda in i byggnaden, dock endast till våning två. Öppet 10:00 – 16:00 och kostar ca 400 JPY i inträde.

Området ligger 10 minuter per fot från Kiyomizu-Gojo Station och Gion-Shijo Station men kan enkelt nås med buss nummer 100 samt 206 för de som inte orkar promenera.

Kamo River

Även kallat Kamogawa River är en ikonisk flod i centrala Kyoto. Längst med floden finner ni ett flertal restauranger på pelare med utsikt över floden. Under sommartid har man möjlighet att avnjuta sin mat på terrasserna, vilket kallas för Kawadoko – en tradition i området.

Finast och mest tätbebyggt är det strax söder om Nishiki market. För en mer exakt position och vart vi rekommenderar er att börja, se kartan under fliken “Karta & mer info”. 

Kiyomizudera

Kiyomizu-dera Temple stod färdig år 780 och blev 1994 klassat som ett världsarv. Förvänta er en utsikt i världsklass. Namnet betyder Pure Water Temple och lockar mängder av turister dagligen till alla sina sevärdheter. Bakom Kiyomizudera huvudhall finner ni Jishu Shrine. 

Promenerar ni vidare finner ni Otowa Waterfall vid botten av Kiyomizudera’s huvudhall. Vattenfallets vatten delas upp till tre separata pelare och låter turister med hjälp av längre slevar dricka dess vatten. Vattnet från de tre pelarna skall ha olika egenskaper. lycka i kärlek, framsteg i skolan samt längre liv. Dessvärre anses det girigt att dricka från alla tre. Förvänta er inte ett riktigt vattenfall eftersom vattnet från vattenfallet delas upp till sina tre pelare utom synhåll.

Templet erbjuder även ett klocktorn, en trevånig pagoda, populära Butai och mycket mer. Ett fantastiskt tempel att besöka uppe i bergen.

Templet kan nås med buss 100 och 206 från Kyoto Station. Hoppa av på antingen Gojo-zaka eller Kiyomizu-michi fortsätt sedan 10 minuter per fot. Alternativ är att hoppa av på Kiyomizu-Gojo Station längst med Keihan Railway Line och promenera 20 minuter upp till templet. 

Kyoto Railway Museum

En 20 minuters promenad från Kyoto Station tar er till Kyoto Railway Museum, i Umekoji Train and Locomotive Museums gamla lokaler. Museet öppnade upp portarna för allmänheten april 2016 och har sedan dess lockat tågfantaster från hela världen till sin trevliga utställning.

Hallen rymmer 53 tåg av olika slag, gamla som nya på sina hela 30.000 kvadratmeter utställningsyta.

Bamboo Forest

Arashiyama Bamboo Grove är en av stadens mest besökta platser. Här vandrar ni runt bland tusentals bambuträd och mysiga små slingor.

Notera dock att det kryllar av folk vid vissa tidpunkter vilket kan få parken att kännas lite överskattad. Försök vara ute i god tid för den perfekta semesterbilden innan alla turister anländer!

Imperial Palace

Kyōto Gosho var hem till den kungliga familjen fram till 1868 när landet flyttade sin huvudstad från Kyoto till Tokyo. Palatset är beläget i den vackra Kyoto Imperial Park, Kyōto Gyoen.

Man tar sig enkelt till Imperial Palace från Kyoto station via Karasuma Subway. Hoppa av på antingen Marutamachi eller Imadegawa Station. Notera att Imadegawa är närmare till huvudingången än Marutamachi, dock endast med ett par minuters skillnad.

Nijo Castle

‘Nijōjō’ byggdes 1603 och var hem till Tokugawa Leyasu, den första shogunen under Edo perioden. Området är uppdelat i 3 områden, Honmaru, Nnomaru och den stora trädgården.

Entrén ligger endast ett par minuters promenad från Nijojo-mae Station via Tozai Subway Line. Ni tar er enkelt hit från Kyoto Station. Ta Karasuma Subway Line till Karasuma-Oike Station och byt till Tozai Line. Hoppa sedan av på Nijojo-mae Station. Hela turen tar inte mer än 15 minuter och kostar omkring 260 yen.

Higashiyama

Higashiyama District är den perfekta destinationen för de som vill ta del av äldre japansk miljö och byggnader. Ett traditionellt och historiskt område, framför allt mellan Kiyomizudera och Yasaka Shrine. Mer om dessa finner ni högre upp på sidan.

Området kryllar av små mysiga butiker, restauranger och cafér. Här finner ni bland annat Kiyomizudera Temple, Kodaiji temple, Yasaka Pagoda, Yasaka Shrine och vackra Maruyama Park.

Buss går hela vägen till toppen men för de hurtiga rekommenderas en promenad från botten upp till Kiyomizudera Temple. 

Ginkaku-ji

Ginkaku-ji, även kallat The Silver Pavilion är ett Zen tempel i Higashiyama. Området består av en vacker mossträdgård, mängder av äldre byggnader och tempel samt en unik sandträdgård.

Ginkakuji nås med buss nummer 6, 17 och 100 från Kyoto Station. Resan tar ungefär 35 minuter och kostar inte mer än 230 yen. Ginkakuji kan även nås per fot genom Filosofens stig från Nanzenji.

Fushimi Sake District

Det traditionella och charmiga Sake distriktet ligger längst med Horikawa River i södra Kyoto. Området är hem till mer än 40 bryggerier och många erbjuder smakprovningar av olika typer.

Passa på ta en tur längst med kanalen i någon av alla små träbåtar för en fullständig sake-upplevelse.

Kinkakuji

Kinkakuji, även kallad Golden Pavilion är ett zen tempel i norra Kyoto likt Ginkakuji, dock på andra sidan stan. En vacker park och ett stort tempel område som rekommenderas att besöka. Missa inte vackra Sekkatei Teahouse, ett litet tea-garden i parken.

Kibunesou

Känt från sociala medier och en väldigt unik upplevelse som starkt rekommenderas. Ät vid Kibune waterfall och Kibune Shrine tillsammans med den ni älskar och ta del av en riktig Kawadoko matupplevelse. Perfekt för par och de som vill kunna visa upp en bild från restaurangen och skryta när de kommer hem. Garanterat något som inte alla har upplevt!

Notera att restaurangen endast dukar upp för Kawadoko mellan Juni och September månad. Utöver sin unika restaurang så består området av väldigt mycket sevärdheter, ryokan och tempel.

Sevärdhet

Kokedera

Saihoji, även kallat Kokedera och Saihōji är ett av Kyoto’s världsarv. En reservation i god tid krävs för att ens komma in i parken. Se till att boka i god tid.

Parken består av över 120 olika sorters mossa längst med parkens alla viloplatser och stigar.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder