AtenResenär resväska flygi.

Reseguide
Aten

Aten är mycket mer än en arkeologisk plats full av historia. Strosa runt i museum, utforska huvudstadens alla sevärdheter såsom Panathinaikostadion, Akropolis, Meteora, Zeus Olympos Templet eller ta del av förstklassiga restauranger, fartfyllda aktiviteter och vackra vitkalkade byggnader.

Sevärdhet

Akropolis Aten

Atens Akropolis ligger på en brant klippa med utsikt över hela Aten. Miljontals turister besöker denna sevärdhet varje år och längs en liten stentrappa kan du promenera upp för att se de gamla ruinerna. På antikens befästa borg återfinns några av de ikoniska antika konstverken och monumenten som välkomnar turister med öppna armar.

De fem främsta delarna av Akropolis som bör besökas är templet Parthenon – tillägnat gudinnan Athena, Propyléerna – templet tillägnat Atens beskyddare gudinnan Nike, Erechtheion-templet och Akropolismuseet som bland annat visar ikoniska marmorstatyer och konstverk från antiken.

Akropolis Aten
Meteora Aten

Sevärdhet

Meteora Aten

Ta del av Greklands landsbygd och besök tre otroliga kloster på Meteora, som förövrigt är listade på UNESCO:s världsarvslista. Med en guidad tur kan du ta dig till klippornas topp och utforska dessa kloster, eremit grottorna och stanna till vid den lilla staden Kalambaka.

Heldagsturer tar dig botten av berget från Atens centrum där du sedan kan vandra upp för att se Meteora Klostren. Det går även bussar om du känner för att utforska på egen hand.

Sevärdhet

Parthenon Aten

En av Greklands mest betydelsefulla byggnader är Parthenon. Parthenon tillägnades gudinnan Athena under 400-talet f.Kr. när det atenska riket dominerade över det Egeiska havet. Templet är en viktig symbol för västerländsk och atensk civilisation, och även ett ypperligt exempel klassisk grekisk arkitektur.

Templet är ett av Akropolis höjdpunkter för turister att besöka och det är inte förvånande med tanke på att alla dess pelare nästintill är intakta. Det är även en otrolig utsikt från toppen och mängder av fotomöjligheter runt hela monumentet.

Gamlaa Parthenon Aten
Uttställning akcopolis museum i Aten

Sevärdhet

Akcopolis Museum

Bege dig in i ett museum fyllt av tusentals artefakter, skulpturer och statyer som upptäckts runt forntida Akropolis. Var du än befinner dig i museet har du konstant utsikt över Parthenon och bottenvåningen har både glasrutor och öppna ytor som exponerar marken nedanför. Museet är uppdelat i tre olika nivåer med kronologisk ordning genom Atens historia.

Ta del av fynd från Erechteion, Propylaeaporten och Athena Nikes tempel, för att sedan bege sig vidare mot Parthenons pediment och utforska forntida, kristna Aten. Inträdet kostar endast 7 euro och guidade turer kan bokas för att få en djupare förståelse för Atens och Greklands historia genom antiken.

Sevärdhet

Erechteion

På den norra sidan av Akropolis hittar ni Erechteion, ett tempel byggt under 400-talet f.Kr. Här står de sex ikoniska karyatid jungfrur som stöttar upp verandans tak. Karvade av antingen Callimachus eller Alcamenes under antikens Grekland. Här finns även ett av Atens många uråldriga olivträd som vuxit sig grandiost i över 120 år.

Erechteion Aten
Hefaistos Aten

Sevärdhet

Hefaistos templet

På den nordvästra sidan av Agora i Aten hittar ni Hefaistos tempel som än idag är i fantastisk skick trots att det byggdes under andra hälften av 500-talet f.Kr. Templet designades av Ictinus och tillägnades Athena och Hefaistos som under denna tid var guden för skulpturskapande, metallbearbetning, eld och smedjor.

Hefaistos-templet har sex stycken pelare kvar på dess västra sida och hela 13 pelare kvar på norra och södra sidan. Här kan du även se spår av andra grekiska gudar och dess skulpturer, såsom Herkules arbete på metoperna samt slaget vid Kentaurerna och Lapitherna. Templets engelska namn är Temple of Hephaestus.

Sevärdhet

Athena Niketemplet

Precis bredvid Propyléerna, ingången till Akropolis, stöter ni på Athena Niketemplet. Athena Niketemplet, även kallat Segertemplet, är ett tempel byggt i tetrastil med fyra mondäna pelare i dess portiker som kännetecknas med joniska voluter eller rullar. Detta lilla, men mäktiga tempel är en högst respekterad plats i det grekiska samhället.

På grund av dess position blev det fronten för Akropolis och troligen mest utsatt att skadas vid krig, men det är även därför templet är tillägnat segergudinnan Nike. Statyer och skulpturer av Nike, samt andra gudar och gudinnor ses på Akropolismuseet.

Athena Niketemple i Aten
Plaka promendgata Aten

Sevärdhet

Pláka Aten

I toppen av Atens bostadskvarter hittar ni Pláka, ett uråldrig litet grannskap med mysiga gränder, blommande fasader och autentiska grekiska hantverks butiker. Dessa fullproppade små butiker med hemmagjorda keramik hantverk, smycken och musikinstrument hittas runt om i Pláka och är definitivt värt ett besök.

Vandra runt i de trånga, slingrande gränderna iklädda underbara blommor medan du äter en traditionell gyro och beskådar de antika byggnaderna. Bege dig senare mot centrum av Pláka eller upplev ett spännande nattliv på grekiskt vis.

Sevärdhet

Zeus Olympos-tempel Aten

Tyvärr har inte hela Temple of Olympian Zeus fått stå kvar efter alla dessa år, men den del av templet som står kvar idag är mer än tillräckligt för att berätta hur stort och historiskt det verkligen var i antikens Grekland. Öster om Akropolis mellan 500-talet f.Kr. till 100-talet e.Kr. byggdes templet tillägnat gudarnas konung och himlens härskare i grekisk mytologi, Zeus. Dessvärre plundrades Aten av herulerna år 267 e.Kr. och endast delar av monumentet står kvar.

För endast ett par euro kan du boka in dig på en guidad tur runt Zeus Olympos-templet och vissa andra delar av Akropolismonumenten för att få en djupare förståelse över Atens förrädiska historia.

Zeus olympiska tempel Aten
Panathinaikostadion Aten

Sevärdhet

Panathenaic Stadium Aten

Inför de olympiska spelen år 1896 rekonstruerades och renoverades Panathenaic Stadium, på svenska kallad Panathinaikostadion, med vit marmor och är än idag en fullt fungerande arena för bland annat bågskyttetävlingar och maratonlopp. Ursprungligen byggdes Panathinaikostadion kring år 330 k.Kr. och rymmer upp till 45.000 åskådare. Beundra detta gigantiska monuments arkitektur på utsidan eller stig in i själva stadion, det kostar inte mer än ett par kronor per person.

Väl inne i stadion får du springa på samma löpbana som både nutida och antika olympiska atleter tävlat eller gå upp till toppen av trapporna och blicka ut över hela stadion. Om du vill klämma in flera monument på en och samma bild är detta rätt plats för ett fototillfälle. Med rätt vinkel kan du få med Akropolis, Zeustemplet, Zappeion, Filopappasberget, National Trädgården och Lykabettosberget på en och samma bild.

Du kan ta dig till stadion med tunnelbana eller buss, men eftersom stadion ligger en bit utanför centrala Aten är dess kafé öppet dagligen och erbjuder lättare tilltugg och dryck. En audioguide är att rekommendera medan du är här för att ta del av den häftiga historia som utspelar sig inuti Panathinaikostadion.

Sevärdhet

Mount Lycabettus

Till skillnad från Akropolis, Atens mest kända bergstopp, är berget Lykabettos Atens högsta bergstopp på hela 263 meter över havet. Nordost om stadskärnan hittar ni berget som är dekorerat med tallar på dess sluttningar och kalkstenstoppar hela vägen upp. Du tar dig enkelt till toppen per fot, men det går även en trevlig bergbana hela vägen.

Väl uppe förväntas en magisk vy. Njut av en panoramautsikt över bland annat Akropolis, Pireus kust, Zeus Olympos-templet och de höga bergen som Aten omgivs av.

Berget mycabettus
Panaghia kyrka

Sevärdhet

Panaghia Kapnikarea

Panaghia Kapnikarea är en av Atens äldsta kyrkor och invigdes omkring 1050 e.Kr. Kyrkan byggdes precis som andra tidigare kristna kyrkor, över ett forntida grekiska hedniskt tempel. Panaghia Kapnikarea-kyrkan ligger oerhört centralt, mitt i shoppingområdet utmed Ermougatan i grannskapet Pláka. Kyrkan består av tre olika enheter som är sammanbyggda och deras respektive historia går att ta del av via en audioguide, privat guide eller genom att vandra runt på egen hand.

Det kostar endast ett par euro per person att stiga in i kyrkan och uppleva dess otroliga interiör med egna ögon. Särskilt mäktigt är detta då fotografering är förbjudet, så enda chansen att se insidan av kyrkan är att gå in och se för sig själv. Eftersom kyrkan är belagd på slutet av shoppinggatan passar det utmärkt att avsluta dagen med ett kort besök i denna magiska, pittoreska kyrka.

Mat & dryck

Psiri

Detta kvarter i Aten har gatorna fyllda av klubbar, restauranger och musik tavernor som aldrig tar slut. Medan Pláka är populärt för sightseeing och shopping är Psiri istället det område som har de bästa nattklubbarna. På dagarna är Psiri ett fridfullt grannskap med en avslappnad atmosfär som efter middagstid förvandlas till ett område fyllt av musik, mat och konst i olika stilar.

Gatukonst finns runt alla hörn och guidade turer tar dig runt områdets alla olika konstverk. Passa på att besöka den omtalade Pittaki Street med dess tjusiga hängande lampor, Little Kook Café som är ett prinsess-inspirerat kafé eller stanna till vid mysiga restauranger som Zampano, Nikitas och Oineas.

Kärt barn har många namn och i detta fallet väldigt många. Psiri heter och stavas även Psyri, Psyrri och Psirri.

Psiri restauranggata
Cycladic Art aten grekland

Sevärdhet

Museum of Cycladic Art

Under 1960-talet samlade paret Dolly och Nicholas Goulandris in världens största samling av antik konst från de Kykladiska öarna runt om i det Egeiska havet. I detta museum finns det mer än 3,000 kykladiska, antik grekiska, cypriotiska konstverk och ikoniska marmor figurer som lockar mängder av besökare årligen. Detta museum presenterar även konst i olika form från antika Grekland som idag influerat moderna, minimala och abstrakta konstnärer såsom Giacometti och Henry Moore.

Viss del av konstverken och skulpturerna här är permanenta men under årens gång byts vissa delar av utställningarna ut mot andra, internationella skapelser. Popup-installationer som ställts ut här är bland annat Mike Kelleys ”Fortress of Solitude”, ”Picasso and Antiquity – Line and clay” och den senaste utställningen ”Kallos” innehållande 300 föremål från 52 olika museer runt om i Grekland, Italien och Vatikanen.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder Aten

ATEN