HamburgResenär resväska flygi.

Reseguide
Hamburg

Hamburg är staden med fler broar än Venedig och utgör en spännande kombination av sjöfartsromantik och bohemkvarter. Staden är livlig och kulturell och ska definitivt avnjutas med en öl i ena handen och en bratwurst i den andra.

Sevärdhet

HafenCity

Hamburgs hamn är en av de största i Europa och erbjuder mer än bara lastfartyg och handel. Stå stilla en stund, blicka ut över havet och känn de gamla byggnaderna som har din rygg. Besök med fördel hamnen sittandes på en sightseeingbåt. När båten kör in i de gamla hamnkvarteren, blir stämningen surrealistiskt ja, nästintill romantisk. Här kombineras broar, med gamla byggnader såväl som nya. Till hamnen når du på gångavstånd från centralen, eller med lokaltrafik.

Kanal broar hus.
Neonskyltar kväll klubbar.

Sevärdhet

Reeperbahn

Kvarteren kring Reeperbahn är ofta förknippat med prostitution. Men området är i ständig förändring och här poppar musikalteatrar och coola restauranger upp i varje hörn. Hit tar du dig med fördel på kvällstid för att äta en bit mat, ta en drink på någon av de coola barerna eller njuta av livemusik på hög nivå. Låt dig inte avskräckas av Reeperbahns rykte. Som så många andra, lite ruffiga kvarter anammar området sin historia och skriver om den på nytt. Reeperbahn ligger i stadsdelen St. Pauli, och hit tar du dig enkelt med buss eller tunnelbana.

Sevärdhet

Sankt George

Om du gillar Manhattans Greenwich Village är Sankt George helt rätt för dig. Den charmiga stadsdelen ligger bara ett stenkast från centralstationen och har verkligen anammat en bohemisk och kulturell miljö. Om du tar en promenad längs huvudgatan Lange Reihe kommer du förstå liknelsen till Greenwich. Här finns mysiga caféer, butiker med fokus på ekologiska råvaror, restauranger som erbjuder mat från all världens hörn och trendiga vinbarer som är öppet långt in på natten. Besök den här stadsdelen när du vill bara vill strosa och ta en paus från hektiska centralen eller Reeperbahn.

Kyrktorn hus.
Miniatyrvärld venedig.

Museum

Miniatur Wunderland

Den här platsen presenteras som ett ställe för leksakståg och modellstäder. Men det är inte bara till för den tågtokige modellbyggaren. Den här otroliga utställningen är fascinerande för alla åldrar och intressen. Bröderna Fredrik och Gerrit Braun bestämde sig år 2000 för att bygga den största järnvägsmodellen i världen. Det ledde till detta museum som också visar städer, länder, flygplatser och kända byggnader- alla byggda i miniatyr.

Till och med Pippi Långstrump och hennes Villa Villekulla finns med. Bakom dessa fascinerande byggen ligger en massa tid, arbetet detaljrikedom och passion för miniatyrbyggets konst. Inträdet ligger strax över 250 kr men är definitivt värt pengarna.

Sevärdhet

Elbphilharmonie

Detta moderna konserthus är byggt ovanpå ett stort, gammalt hamnmagasin och är ett konserthus i världsklass. Med sin spektakulära arkitektur och förstklassiga akustisk kan byggnaden få den mest skeptiske på fall. Att komma över en biljett till någon av husets konserter är nästan en omöjlighet, var därför ute i god tid.

Konsertsalen kallas för den vita huden, på grund av dess 10 000 individuellt utformade gipsfiberplattor som är till för att bära ljudet. Byggnadens arkitekt Yasuhisa Toyota är nämligen perfektionist.

På Elbphilharmonie ges guidade turer som inte kostar skjortan om du hellre besöker salen utan musik. Byggnaden är belägen i stadsdelen HafenCity och nås enklast via tunnelbana.

Fönster hus vatten.
Vattenfall park.

Stadspark

Planten un Blomen

Det är nästan orimligt vackert att vandra genom denna förtrollande stadspark mitt i centrala Hamburg. Här lägger sig lugnet medan du strosar runt i detta växtrike av ombonade trädgårdar, små rinnande dammar och doftande blommor. Förutom parkens tropiska växter och magnifika rosenträdgård huserar den en storartad japansk trädgård- den största i hela Europa faktiskt. 

På sommaren arrangeras här dagliga teaterföreställningar för barn, och från maj till september är de ljussatta vattenkonserter parkens mest omtalade huvudattraktion. Här infinner sig verkligen ett lugn där japanska körsbärsträd står för musiken. Hit tar du dig enkelt på gångavstånd från centralstationen.

Sevärdhet

Chilehaus

Detta moderna kontorshus är beläget i ett område med samma namn, kontorsområdet. Chilehaus representerar Hamburgs ekonomiska återhämtning after andra världskriget och har kommit att bli en av stadens mest populära byggnader. Byggnaden är en ikonisk tegelbyggnad och ett finare exempel på arkitekturens expressionism. Med sin vinklade spets får står den ut från stadsbilden och tillåter dig ett magnifikt fototillfälle. Sväng förbi bara för att kika även om du inte är intresserad av arkitektur.

Kväll lampor hus.
Högt torn kyrka park.

Sevärdhet

S:t Mikaelskyrkan

S:t Mikaelskyrkan är i särklass en av Hamburgs mest karakteristiska byggnader och har ett imponerande klocktorn som sträcker sig 132 meter över markytan. Kyrkan stod klar år 1669 och är tillägnad bibelns omtalade ärkeängel Mikael. Denna magnifika kyrka är en framstående del i Hamburgs silhuett men har inte bara använts som religiös samlingsplats. Det höga klocktornet var nämligen ett geografiskt riktmärke för fartyg som gick på floden Elbe.

Besök kyrkan vid lunchtid, klockan 12 spelas nämligen ett 15 minuters långt orgelstycke. Ta hissen upp i klocktornet och njut av panoramautsikten över staden. Missa heller inte bronsstatyn över kyrkans ingång, föreställande Mikael och Djävulen som fastnat i stridens hetta. Kyrkan ligger mitt i Hamburg och nås på gångavstånd från tunnelbanestationen Rödingsmarkt.

Sevärdhet

Elbetunnel

När Elbetunneln invigdes år 1911 var det så nätt som på en teknisk sensation. Idag, mer än hundra år senare, ses tunneln som en nostalgisk och kärleksfullt bevarad del av Hamburgs historia. Denna kvadratiska, kupolförsedda och underjordiska gång ligger på Lansungsbrücken i St. Pauli och har under årtionden transporterat människor och fordon på 24 meters djup under floden Elbe. Numera huserar tunneln både för trafikanter, med även som en slags historisk konstutställning, med beklädda och dekorerade väggar. Vandra ner i denna mytomspunna plats och återse dagsljuset först efter en halv kilometer.

Tunnel upplyst tegel.
Skeletthand bur.

Sevärdhet

Hamburg Dungeon

För den modige kan det vara på sin plats att bege sig ner i Hamburgs mytomspunna fängelsehåla. På en 90-minuters resa genom Hamburgs 600 års mörka historia, låts besökaren uppleva händelser som lämnades utanför historieböckerna. Det här är inte en plats för känsliga själar. Genom olika teman får besökaren återuppleva verkliga händelser genom två åkattraktioner och elva föreställningar, som spelas både på tyska och engelska av professionella skådespelare. Det sägs att vissa aldrig kommer upp igen. Vågar du dig ner?

Sevärdhet

Davidwache Polisstation

Den berömda polisstationen Davidwache är känd från både TV och film och är belägen på Spielbudenplatz 31, precis i hörnet på Davidstraße. Kända tyska filmer som St. Pauli Nacht (1999) eller Polizeirevier Davidswache (1964) är bara några av de filmer som spelats in på platsen. Gillar du tysk film så borde du definitivt gå förbi den här ikoniska byggnaden.

Polisstationen är fortfarande i gång och har ansvar för ett område på en kvadratkilometer och 14 000 invånare. Trots det obetydligt lilla området har poliserna aldrig tråkigt. Eftersom det är beläget kring Reeperbahn, så finns här alltid något att göra.

Tegelhus polisstation.
Torg lampor kväll.

Sevärdhet

Rathausmarkt

Om du besöker Hamburg under juletid får du absolut inte missa julmarknaden på Rathausmarkt. Denna magnifika marknad lyser upp mörkret och övertalar till och med grinchen om julens kärleksfulla kraft. Varje dag under december månad flyger till och med självaste tomten i sin släde över torget.

Den mysiga marknaden ramas in av Hamburgs imponerande stadshus, som utgör en självklar del av stadsbilden. Njut av en kopp glüwein (varm glögg), eller köp dig en påse med Lebkuchen (holländska julkakor) och vandra mellan de upplysta bodarna.

Rathausmarkt huserar inte bara julmarknad och stadshusplats. En gedigen historia från andra världskriget låter sig veta att platsen en gång kallades för Adolf Hitler Platz och inte alls hade en sådan mysfaktor som den har idag. På sommaren öppnar torget upp för utomhusbio och barhäng och är verkligen en plats att älska året om. 

Marknad

Fischmarkt

Ett stenkast från Reeperbahn ligger den berömda fiskmarknaden Fischmarkt. På söndagmornar samlas fiskhandlare, lokalbefolkning och turister för att köpa fisk eller äta färdiga fiskmackor. Här säljs också frukt i alla dess former, saftigt godis, chorizos och tyska souvenirer.

Men Fischermarket är inte som en vanlig fiskmarknad. Hit kommer nämligen festprissarna från lördagskvällen och fortsätter festen. När klubbarna stänger är Fischermarket öppet för efterfest, och morgonpigga turister samsas om platsen med bakfulla och festsugna tyskar som vevar i takt till hög musik och fortsätter att häva i sig öl. Det här stället får du inte missa, oavsett om du är morgonpigg eller fortfarande sugen på fest.

Bro glasfönster kupol.
Fönster byggnad himmel.

Konsthall

Hamburger Kunsthalle

Den här ståtliga byggnaden med tre sammansatta delar erbjuder en fantastisk samling av modern, historisk och internationell konst. Hamburgs konsthall ses som Tysklands ledande konstgalleri och har över sjuhundra verk i sin permanenta samling. Här finns sju århundraden av konsthistoria och samlingen presenterar höjdare som Munch och Manet till Van Gogh och Monet. Konsthallen har även en stor mynt- och medaljsamling från antikens Rom.

För dig som gillar grafisk konst ska du bege dig till Kupferstichkabinett (Kopparstickskabinettet) som omfattar över 120 000 skisser och andra visuella verk. Hit tar du dig enkelt till fots från den stora järnvägsstationen i centrala Hamburg. 

Djurpark

Tierpark Hagenbeck

Hamburg är i framkant när det kommer till modernt tänkande om djur och växtliv. Hagenbecks djurpark är nämligen den första i världen utan burar. Här lever fritt flygande fåglar och pingviner i sin naturliga miljö. Djurparken öppnade i mitten på 1800-talet av en lokal fiskhandlare, och har en ganska mörk historia. På den tiden hade djurparken inte bara djur som sevärdhet, man visade även upp människor. Numera är det en modern djurpark med en banbrytande djurhållningsfilosofi.

Här finns, förutom djur, fantastiska vandringleder, en stor fritidspark och ett akvarium. Parken har olika miljöer där isbjörnar, krokodiler, zebror och pingviner är några av de 1800 djur som bor i parken. Vissa av djuren rör sig fritt och har du tur kanske du springer på ett av vattensvinen. Parken ligger 20 minuter utanför centrum och nås via tunnelbana. 

Apfamilj zoo.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

HAMBURG