RomResenär resväska flygi.

Reseguide
Rom

Rom är en stad full av historiska sevärdheter och är nog en av Europas vackraste städer. Vandra runt bland stadens alla kullerstensgator och chockas av allt ni hittar längst vägen. Staden kryllar nämligen av gömda små skatter!

Colosseum Rom

Colosseum, en arena och teater känd från några av världens bästa filmer. Besök den nästan 2.000 år gamla arenan där gladiatorer en gång i tiden slogs mot lejon, tigrar och andra djur gladiatorspelen.

Colosseum skrivs även ut som Kolosseum men dess riktiga namn är dock Amphiteatrum Flavium eller Den flaviska amfiteatern.

Se till att boka en guidad tur för bästa upplevelsen.

Colosseum Rom
Pantheon i Rom

Pantheon

Den före detta helgedomen åt gudar står idag öppen för allmänheten och bjuder på en väldigt unik upplevelse. Pantheons tak är nämligen byggt som en kupol med ett öppet hål i mitten av taket. Denna teknik anses nästan omöjlig för sin tid och är till och med svår med dagens standard.

På senare tid blev byggnaden ett minnestempel för bland annat den världskända målaren Rafael och kungarna Umberto I och Viktor Emanuel II.

Ni finner Pantheon på torget Piazza della Rotonda.

Peterskyrkan Rom

Basilica di San Pietro in Vaticano som kyrkan heter på italienska är en världskänd kyrkobyggnad i Vatikanstaten, i centrala Rom. Kyrkan tog nästan 120 år att bygga och är idag katolicismens huvudkyrka.

Kyrkan besöks dagligen av nästintill 20.000 besökare så var ute i god tid.

Peterskyrkan i Rom
Rom Italien

Forum Romanum

Vad som idag ser ut som ruiner var en gång i tiden det antika Roms politiska, kommersiella, sociala och juridiska centrum samt en av stadens viktigaste centrumpunkter.

Här finner ni några av Roms mest välkända och ikoniska byggnader, bland annat en triumfbåge som uppförts till minne av Septimius Severus.

Forum Romanum ligger endast ett stenkast från Colosseum.

Vatikanstaten

Vatikanstaten även Status Civitatis Vaticanae på latin och Stato della Città del Vaticano på italienska är en självständig stat i Rom och hem till den Heliga stolen och Påven.

Här finner ni bland annat Peterskyrkan, Sixtinska kapellet, S:t Peters torg, Porta Pertusa och ett flertal museum.

Vatikanstaten Rom
Petersplatsen Rom

Petersplatsen

Det öppna torget framför Peterskyrkan i Vatikanstaten heter Petersplatsen och omringas av hundratals kolonnader. Platsen i sig är inget speciellt men agerar som inträdesplats till Peterskyrkan och fylls av besökare när påven några gånger om året håller tal. 

Petersplatsen heter på italienska Piazza di San Pietro.

Sixtinska Kapellet

Sixtinska Kapellet är ett kapell i Apostoli Palace, påvens boplats. Rummet har genom åren utsmyckats av ett flertal kända konstnärer, bland annat Michelangelo som målat hela taket. Här finner ni en av världens mest ikoniska målningar, Adams Skapelse.

Sixtinska kapellet Rom
Vatikanmuseerna Rom

Vatikanmuseerna

Vatikanmuseerna är ett museikomplex i Vatikanstaten och består av en stor mängd historiska skulpturer, målningar och annan konst. Sixtinska kapellet och rummen Stanze de Raffaello tillhör även de Vatikanmuseerna.

Stefaneschi Triptych, Pieta, Saint Jerome in the Wilderness, Madonna of Foligno och Christ in Glory är bara några av alla fantastiska konstverk som förgyller ert besök. Leonardo da Vinci och Raphael är två stora namn vars målningar kan hittas i museiområdet.

Spanska Trappan

Den spanska trappan, på italienska Scalinata della Santissima Trinità dei Monti, är en trappkonstruktion beläget på kullen Pincios i centrala Rom. Trappan sträcker sig mellan Piazza della Trinità dei Monti och Piazza di Spagna.

Trappan är vackert belägen och vi rekommenderar starkt ett besök. Notera att man inte längre får sitta i trappan, men ta er upp till toppen av njut av utsikten över torget.

Spanska trappan i Rom
Litet marknad framför en stor fontän i Rom.

Fontana di Trevi

Trevifontänen vid Piazza di Trevi är belägen i den centrala delen av staden och är känd från bland annat filmen La Dolce Vita, där Anita Ekberg badar i fontänen. Att bada i fontänen idag är dock strikt förbjudet och kan resultera i seriösa straff.

Piazza Navona

Torget Piazza Navona är uppfört på resterna av Domitianus stadion och förgylls idag av Fontana dei Quattro Fiumi, på svenska Fyrflodsfontänen.

Torget är omringat av fantastiska restauranger med vackra uteserveringar. Ett perfekt lunchstopp efter en lång dags promenad och sightseeing.

Staty med ansikten sprutar vatten.
Ancient ruins at the Palatine Hill in rome, italy.

Palatinen

Palatinen, på latin Palatium och italienska Palatino är en av Roms 7 kullar. Ni finner Palatinen mellan Tibern, Caelius och Forum Romanum.

Under den Romerska republikens tid var Palatinen ett väldigt exklusivt område men står idag i ruiner trotts att det en gång i tiden vart hem till byggnaderna som bildade det kejserliga palatset.

Området bjuder på en längre promenad för de som vill se hela kullen.

Castel Sant'Angelo

Inte allt för långt ifrån Vatikanstaten finner ni Castel Sant’Angelo, en borg som byggdes mellan år 135 och 139. Borgen var menad som hem till Emperor Hadrian och hans familj men efter Hadrians bortgång strax innan att byggnaden stod färdig blev borgen istället en militärbas.

Borgen har vid ett flertal gånger under historiens gång använt som försvarsverk och byggts om i omgångar. Nicolaus III lät bland annat bygga en 800 meter hemlig passage mellan borgen och Peterskyrkan. På senare år blev borgen ett fängelse men står idag som ett museum, öppet för allmänheten.

Castel Sant Angelo or Mausoleum of Hadrian in Rome Italy, built in ancient Rome, it is now the famous tourist attraction of Italy. Castel Sant Angelo was once the tallest building of Rome.
Aerial view of people on Piazza del Popolo in Rome, italy.

Piazza del Popolo

Piazza del Popolo är ett stort, ovalt torg i centrala Rom. Dess italienska namn betyder Folkets torg men har egentligen fått sitt namn från det latinska ordet Pupulus, efter Santa Maria del Popolo kyrkan.

Ett stort och vackert torg med mycket historia. Torget är dock inte mer än ett torg och kryllar tyvärr idag av folk som försöker sälja på turister skräp vilket har förstört lite av dess charm.

Capitolium

Capitolium är en av stadens 7 kullar, dessvärre en av de minsta. Trotts detta anses Capitolium vara en av de viktigaste. Härifrån ser ni ut över Forum Romanum och andra historiska byggnader i staden.

Kullen är egentligen uppdelad i två delar och på kullens norra topp står Santa Maria in Aracoeli, känt för sitt Jesusbarn i trä som sägs vara från 1.400-talet.