SapporoKarta över japan.

Reseguide
Sapporo

Ni hittar Sapporo, omgiven av vacker natur på Japans nordligaste ö Hokkaido. Minnesvärda upplevelser väntar i Sapporo med sina fantastiska skidorter i utkanten av staden och sin årliga snöfestival. Staden har mycket att erbjuda men den är mest känd för sin ikoniska öl. Vi rekommenderar att ni besöker Sapporo under vintern.

Snöfestival

Sapporo Yuki Matsuri är stadens välkända snöfestival som inträffar årligen i början av februari. Festivalen är uppdelad i tre områden, Odori, Susukino och Tsu Dome.

För att uppleva fantastiska skulpturer av is och snö ska ni besöka Odori och Sasukino där skulptörer från hela världen ställer ut sina skulpturer för att delta i den stora tävlingen som hålls i samband med festivalen.

Besök Tsu Dome och släpp fram det inre barnet. Området har tre olika rutschkanor av is samt flera snöbanor för pulkaåkning. Blir ni hungriga är det bara att gå in i den stora kupolen av snö, här finner ni olika matstånd och en scen med trevliga uppträdanden. 

Snöfestival Sapporo
Sapporo ölmuseum

Sapporo Ölmuseum

Ölfantaster se hit! Ön Hokkaido är ölens födelseplats i Japan och Sapporo är hem till det äldsta och ett av landets mest kända ölmärke, Sapporo Beer.

Besök Sapporos ölmuseum och följ med på en guidad tur kring ölets historia i Japan och processen för att framställa ölen. Njut sedan av en nybryggd öl direkt från bryggeriet. Färskare än så kan det inte bli. 

Vi rekommenderar även ett besök till Sapporo Beer Garden som ligger i samma hus. Här hittar ni flera restauranger men även stämningsfulla ölhallar som erbjuder “all you can drink” och “all you can eat”. 

Tv-tornet

Ett ikoniskt landmärke i Sapporo och helt klart värt ett besök. Åk upp i det 90 meter höga tornet och blicka ut över staden och njut av den vackra utsikten. Har ni tur kan ni på molnfria dagar se hela vägen till havet.

Missa inte att besöka det underjordiska shoppingcentret Aurora Town som är anslutet till tv-tornet. Aurora Town sträcker sig 312meter och är hem till många fantastiska butiker. 

tv-torn Sapporo
Ikoniska klocktorn och huset som är hem till det.

Klocktornet

En annan ikonisk byggnad i Sapporo är klocktornet Tokeidai. Huset som är hem till klocktornet byggdes 1878 och 1881 installerades en klocka från Boston.

Byggnaden har haft flera syften men idag är den ett populärt museum som skildrar husets, klockans och Sapporos historia. 

Ishiya chokladfabrik

Unna er ett besök till chokladfabriken Ishiya och smaka på deras berömda vita chokladkakor som kallas “shiroi kobito”. Om ni tar den guidade turen får ni följa med i hela tillverkningsprocessen av chokladkakorna. Det finns även möjlighet att få skapa sina egna chokladkakor. 

Fabriken har även en park, Shiroi kobito park, med restauranger och caféer där ni kan njuta av en härlig tårtbuffé och se en robotshow för att sedan besöka leksaksmuseet. Om ni reser med barn är detta verkligen något att rekommendera. 

hokladfabriken Ishiya Sapporo
Marknader i Sapporo

Marknader

Curb Market är en av de största utomhusmarknaderna i Sapporo med sina 80 butiker och restauranger som sträcker sig längs med flera kvarter. Marknaden är mest känd för att specialisera sig på skaldjur så som krabba, sjöborre, laxrom, bläckfisk och kammusslor. Ta chansen att smak på nyfångade skaldjur på någon av marknadens restauranger.

Marknaden är öppen dagligen 06:00 – 17:00.

Nijo Market hittar ni i centrala Sapporo och är en inomhusmarkand som sträcker sig längs med ett helt kvarter. Även denna marknad har fantastiskt utbud av skaldjur och en stark rekommendation är att besöka marknaden tidigt och njuta av en skaldjursfrukost på någon av restaurangerna.   

Marknaden är öppen dagligen 07.00 – 18.00.

Susukino

Vill ni ha en rolig utekväll ska ni ta er till Susukino som är Japans största underhållningsdistrikt i Japan norr om Tokyo. Här är det fullspäckat med barer, restauranger och affärer.

För en komplett utekväll rekommenderar vi ett besök till någon av områdets alla karaokebarer eller för den spelsugne ett besökt till en pachinko slots. Var bara försiktiga så att inte hela resekassan försvinner på en kväll.

Passa även på att besöka Ramen Yokocho som är en smal gränd med restauranger och som serverar Sapporos berömda ramen. Under vinterfestivalen hålls en isskulptörstävling i Susukino. 

Neonskyltar från Susukino underhållningsdistrikt.
Shopping i Sapporo

Shopping

Sapporo Factory är ett stort shoppingcenter i centrala Sapporo med 160 affärer, flertal restauranger, caféer och en stor bio med flera salonger. Det finns även ett litet bryggeri som serverar nybryggd öl i deras ölhall. Så här kan ni stilla shoppingbegäret, hungern, ölsuget och få underhållning, allt på samma plats.

Sapporo Factory är öppet dagligen 10.00 – 20.00.

Tanukikoji Shopping Arcade är ett shoppingcenter som sträcker sig över 1km långt och har allt du behöver för en trevlig shoppingstund. Det finns nästan 200 butiker och alla butiker ligger under samma tak. Det finns även ett stort urval av restauranger & barer och på kvällarna finns det ett flertal karaokebarer. 

Tanukikoji Shopping Arcade är öppet dygnet runt men många av butikerna väljer att öppna vid 10.00. 

Kaitaku no Mura

Besök den historiska byn Kaitaku no Mura och färdas bak i tiden till år 1868 och upplev hur det var att leva i Sapporo på den tiden. Byn är uppdelad i fyra olika sektioner: en stad, fiskeby, bondgård och en bergsby. Det finns även en gammal modell av en järnvägsstation.

Byn fungerar som ett utomhusmuseum och består av 60 olika byggnader som representerar klassiska hus från hela ön Hokkaido mellan 1868 – 1926.

Promenera runt bland de karaktärsfulla husen och fortsätt sedan i den grönskande trädgården med små helgedomar. En perfekt utflykt för hela familjen

En gammal trävagn i pioneer byn i Sapporo.
Mt. Moiwa Sapporo

Mt. Moiwa

Besök Mt. Moiwa och upplev en utsikt som är svårslagen. Från högsta upp på berget får ni en fantastisk vy över staden, Mashikebergen och Ishikaribukten. Det ska var extra vackert på kvällen och sägs vara en av de bästa utsikterna i Japan. 

För den hurtiga kan man hikea upp för berget till utsiktsplatsen, men för den mer bekväma rekommenderar vi Mt. Moiwa Ropeway som är en linbana som tar er upp till toppen i två etapper.

På toppen hittar ni ett observationsdäck där ni kan blicka ut över staden. Det finns även ett planetarium, en teater och en restaurang som erbjuder en fin utsikt över staden.

Berget är även hem till Mount Moiwa Ski Resort som erbjuder ett flertal skidbackar, men de ligger på andra sidan berget så ni kan inte nå dem genom linbanan. 

Botanisk trädgård

Hokkaido Universitets botaniska trädgård är en av de vackraste trädgårdarna i Sapporo och har mycket att erbjuda. Släpp all stress och promenera runt bland vackra blommor och ståtliga träd.

Trädgården har flera små trädgårdar med olika teman, bland annat en trädgård full med syrenbuskar. Det finns även växthus man kan besöka samt ett museum för att lära sig mer om Hokkaidos historia.

Packa en picknick och njuta av en avkopplande stund bort från stadens mullers.

syrenbuskar i den botanisk aträdgården.
Flera barn åker skidor i brant backe.

Åka skidor

Om ni besöker Sapporo under vintern är det ett måste att besöka en av stadens alla skidbackar.

Teine Ski Resort är den största och mest kända skidanläggningen i Sapporo. Det var bland annat här vinter OS hölls 1972. Anläggningen ligger bara 40 minuter från stadens centrum och har ett stort urval av skidbackar uppdelat i två områden Highland zone och Olympia zone. Där den förstnämnde är för de lite mer erfarna skidåkarna och har en snöpark med hopp, lådor och rails.

Kokusai Ski Resort ligger i utkanten av Sapporo och är betydligt mindre än Teine Ski Resort men snömängden och kvalitén på snön är svårslagen. Det är därför många väljer att åka hit istället. Kokusai riktar sig främst till nybörjare eller medelåkare med nästan bara blåa och gröna backar vilket gör det till ett perfekt ställe för barnfamiljer. 

Parker

Odori Park hittar ni mitt i centrala Sapporo och det är här den årliga snöfestivalen hålls. Även under sommartid är den värd att besöka på grund av sina magnifika blomsterodlingar, omfattande urval av träd, fontäner och skulpturer. Parken sträcker sig längs med 15 kvarter och i ena änden hittar ni det tidigare nämnda Tv-tornet.

Moerenuma Park är en stor park i utkanten av Sapporo med mycket att erbjuda. Förutom sina stora grönområden finns det flera unikt designade områden såsom den stora glaspyramiden Hidamari, Mount Moere som erbjuder utsikt över hela parken, en havsfontän med vattenshower och Moere Beach som är en konstgjord badstrand. 

Asahiyama Memorial Park öppnades 1970 för att fira Sapporos 100års jubileum. Parken har en utsiktsplats som ger möjlighet till en spektakulär vy över staden och havet. Det är den främsta anledningen turister väljer att besöka platsen, men parken erbjuder även vandringsleder rastplatser och lekplatser för barnen. 

Blommor i Odori parken i centrum.
Isbjörn från Maruyama Zoo som simmar i vattnet.

Maruyama Zoo

Maruyama Zoo är inget jättestort zoo men ändå värt att besöka då det är ett av landets största naturinriktade zoo. De lägger stort fokus på att skapa naturliga livsmiljöer för djuren så att de ska agera enligt deras naturliga instinkter. Detta ger besökarna en autentisk upplevelse.

Maruyama Zoo är hem till över 180 olika däggdjur, fåglar och reptiler, men det djur som lockar flest besökare är isbjörnarna. Ta chansen att se isbjörnar på nära håll, det kan vara er enda chans att få se en isbjörn då de är på väg att bli utrotningshotade.

Okurayama

Okurayama ski jump stadium är en känd plats i Sapporo eftersom de olympiska vinterspelen hölls här 1972. Här tävlade deltagarna i 90 meter backhoppning. Backen används fortfarande idag till olika backhoppningstävlingar så som världsmästerskapen. 

När hoppbacken inte används är det en perfekt utsiktsplats. Högst upp ligger bland annat ett observatorium som kan nås via en sittlift. Därifrån får ni en spektakulär utsikt över vackra Sapporo.

Missa inte att besöka Sapporos Olympiska Museum som ligger vid foten av hoppbacken. Här kan ni bland annat se en utställning kring OS 1972. Museet erbjuder även flera olika sportsimuleringsspel såsom skidhopp, skridskolöpning och hockey. Spelen ingår i museets entreavgift.

Skidhoppingsstation i brant grön backe.
Utanför Sapporo station i Sapporo. Hem till mängder av butiker och restauranger.

Sapporo Station

Sapporo Station hittar ni mitt i centrum och är stadens primära tågstation, men är värd att besöka av flera andra anledningar. I anslutning till stationsbyggnaden ligger det flera shoppingcenter och restauranger.

Det imponerande observationsdäcket T38 ligger i JR tornet som reser sig över stationen och är en stor anledning till varför många väljer att besöka byggnaden. Med sina imponerande 160 meter ovanför marken bjuds ni på en vacker utsikt över Sapporo.

Här hittar ni även Sapporo Ramen Republic, inne i ett av shoppingcentrum i stationsbyggnaden. Temat är Ramen, som är en specialitet i Sapporo. Här hittar ni även åtta små Ramen restauranger med olika varianter på maträtten.

Jozenkai

Jozenkai är en liten stad som ligger ca 1 timma utanför Sapporo och är känd för alla sina Onsen och Ryokan. Vill ni ha en autentisk upplevelse av japanska varma källor och boende är det hit ni skall åka.

Om ni väljer att bo på en Ryokan får ni uppleva det traditionella Japan samt dess boendekultur och matkultur. De flesta Ryokans har en egen Onsen till sina gäster men många tillåter er att besöka en av de varma källorna utan att bo där. 

Förutom att besöka Jozenkai för sina heta källor väljer många att åka hit på hösten för att uppleva den vackra naturen och se trädens höstskiftningar. Längs med alen och sidodalarna blir färgerna extra starka. Den bästa månaden för att uppleva detta är oktober.

Färgfulla träd på hösten i Jozenkai.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder