Hiroshima
Reseguide

Att göra i Hiroshima

Hiroshima tillhör den södra delen av Japan och är huvudstad i Chugoku regionen. Underskatta dock inte staden som idag är hem till över en miljon invånare. 1945 föll den första atombomben ner över staden och förstörde nästintill allt inom en 2km radie. Idag är samhället återställt efter många års slit och arbete.
Resenär resväska flygi.

Sevärdhet

Peace Memorial Park

Hiroshima Peace Memorial Park är en grön och vacker park i centrala Hiroshima bestående av en stor minnesplats från bomben 1945. Promenera omkring och ta del av den tragiska historia som skildras i parken

I parken står ett stort monument i sten som ser ut som en sadel. Monumentet skall symbolisera ett skydd för all de som omkom. Under monumentet står det en sten med texten  “Vila i frid, för (de eller vi) ska inte upprepa misstaget”, insristat i den.

Parken nås lättast via spårvagn. De två närmaste hållplatserna heter Genbaku Dome-mae Tram Stop (3 minuters promenad) och Hondori Tram Stop (5 minuters promenad).

Hiroshima Peace Memorial Park

Sevärdhet

Atomic Bomb Dome

Fredsmonumentet i Hiroshima är en ikonisk symbol för staden då det är det enda som finns kvar i så gott skick efter världens första atombomb. 

Klockan 08:15 den 6e augusti 1945 föll atombomben ner över Hiroshima. Monumentet stod nästintill vart bomben landat men lyckades på något sätt klara sig väldigt väl, till skillnad mot sin omgivning. 

Monumentet finner ni på andra sidan Motoyasu-gawa floden från Peace Memorial Park. Lättast att ta sig till platsen är per spårvagn. Närmaste hållplatsen är Genbaku Dome-mae Tram Stop.

Fredsmonumentet i Hiroshima

Sevärdhet

Hiroshima Peace Bell

Bell of Peace installerades i parken för att symbolisera utplåning av alla kärnvapen och för att tillämpa världsfred. På klockan är det ingraverat en världskarta utan några nationella gränser för att symbolisera “en värld”. 

Framför klockan hänger en stor trästock som kan användas för att ringa i klockan. Allmänheten är välkommen att slå i klockan, men visa hänsyn till din omgivning. 

Fredsklocka i Hiroshima

Museum

Memorial Museum

Söder om Peace Memorial Park finner ni Peace Memorial Museum. Ett måste för de som vill förstå förskräckelsen bakom atombombningen 1945. Här får ni återuppleva den tragiska dagen, vad som ledde upp till den och vad som skedde därefter.

En viktig historia att del av men inte alla klarar av det. Utställningen är skapad för att ge en verklig bild av vad som skedde och hur det drabbade det japanska folket. Detta museum är ej lämpligt för yngre barn på grund av dess grafiska innehåll.

Museet ligger en 7 minuters promenad från både Genbaku Dome-mae Tram Stop samt Chuden-mae Tram Stop. Området tillhör Peace parken.

Hiroshima Peace Memorial Museum

Tempel

Hiroshima Castle

Ni hittar detta vackra slott i hjärtat av Hiroshima. Precis som mycket annat blev slottet förstört av atombomben 1945 men byggdes på nytt 1958. Slottet består av fem våningar som är hem till konstverk, japanska artefakter och andra stora verk från antiken.

När ni tagit er upp för alla våningar kan ni gå ut på slottet utsiktplast och njuta av en vacker vy över staden.  Ni kan också se att slottet är omringat av en stor vallgrav och innanför den ligger det vackra trädgårdar som ska vara en av staden bästa platser att se körsbärsträdens blomning. 

Slottet i Hiroshima

Shopping

Downtown Hiroshima

Hondori Shopping Street, huvudgatan av “Downtown Hiroshima” är en passage full av restauranger och butiker. Gatan börjar strax intill Peace Park och sträcker sig en halv kilometer österut. När ni väl är i området, passa på testa Hiroshimas berömda Okonomiyaki. Hiroshimas definition av landets egen pannkaka.

Hondori ligger 5 minuter från Hiroshima Station med spårvagn alternativt 20 minuter per fot. Närmaste hållplatsen heter Hacchobori tram stop och nås via linje 1, 2 och 6.

Hondori Shopping Street Downtown Hiroshima

Frigående rådjur

Miyajima Ön

Miyajima är en liten ö strax utanför Hiroshima och är mest känd för sin flytande torii gate, Itsukushima Shrine. Utsikten över torii gaten anses vara en av de bästa i Japan under högvatten. Vid lågvatten kan man promenera ut till gaten och ta bild. Det lokala namnet för ön är Itsukushima men är mest känt som Miyajima.

Ön är väldigt romantisk och består av ett flertal ryokan samt en massa fria rådjur som vandrar runt i stan. De vilda rådjuren promenerar runt på allmänna områden men är väldigt lugna och snälla. Passa på mata rådjuren och ta lite fina bilder!

Ön kan nås på flera sätt. Lättast är med direktbåt från Hiroshima Peace Park och tar 45 minuter. Priset är dock 2.200 JPY per väg och JR Pass täcker ej denna resa. Alternativ 2 är att ta sig med JR Sanyo Line till Miyajimaguchi Station (täcks av JR pass) och sedan en 10 minuters färja över till ön med JR West Miyajima Ferry från piren.

Torii gate

Sevärdhet

Miyajima Ropeway

När ni befinner er på Miyajima ön får ni inte missa att ta er upp till toppen av Mt. Misen. Här bjuds ni på en svårslagen utsikt över havet och Shikokubergen. För att komma hela vägen upp till toppen rekommenderar vi er att ta Miyajima Ropeway, en linbana som tar er på en vacker åktur 500 meter över marken. 

Linbanan utgår från Momijidani station som ligger i Momijidani Parken. Man kan hikea  upp till stationen och det tar ca 1 timma. För den mer bekväma finns det en shuttle buss som går var 20e minut från parkens ingång. 

Linbana i Hiroshima

Tempel

Daishoin Tempel

Innan ni lämnar Miyajima ön rekommenderar vi ett besök till Daishoin templet som ligger vid foten av Mt. Misen. Det var en gång i tiden hem till Itsukushima helgedomens präst vilket kan ses än i dag i den vackra arkitekturen av byggnaden.

Dasihioin templet är värt att besöka av flera anledningar men det som gör templet unikt är de 500 rakan statyerna i sten som finns vid templets trappor. Alla statyerna har mössor på sig men utöver det är varje staty unik. 

En annan sak som gör templet unikt är att den är hem till Henjyokutsu grottan som har 88 olika buddisktikoner. Ikonerna representerar de 88 tempel som ingår i Shikoku pilgrimsfärden.

Grottan är otroligt vacker med lyktor som fyller taket och om ni tittar under varje ikon så hittar ni sand från de olika templen. 

Daishoin Tempel Hiroshima

Bilar & fordon

Mazda Museum Hiroshima

Bilfantaster se hit! Ta chansen att följa med bakom kulisserna och se hur produktionen för ett av Japans äldsta bilmärke går till. Mazdas museum är en hyllning till deras bilar och ligger i anslutning till huvudkontoret och produktionsanläggningen.

Genom en guidad tur får ni följa monteringen av bilarna på deras löpande band. Ni får besöka Mazdas utvecklingscentrum samt ta del av historien bakom Mazda. Fullända ert besök med en souvenir från deras shop.

mazda under belysning

Sevärdhet

Onomichi Town i Hiroshima

Onomichi är en charmig liten stad i Hiroshima prefektur och är väldigt populär att besöka. Onomichi ligger längs med kusten av inlandshavet Seto och är omgiven av berg som bjuder in till fantastiska vyer.

Här hittar ni det otroligt populära Senko-ji templet och när ni är där kommer i förstå varför. Templet ligger i Senko-ji parken och bjuder på en svårslagen utsikt tack vare sin placering på berget Mt. Senko-Ji. Utsikten är lika vacker på dagen som på kvällen.

Onomichi är även känt för sina varma källor “onsen” och sina underbara stränder på sommaren. En perfekt utflykt för att komma undan storstaden stress, varva ner och njuta av naturens lugn. 

solnedgång över stad

Sevärdhet

Sankei-en Garden

Koppla av i denna stora japanska trädgård och njut av naturens ljud och känns hur stressen rinner av er. Sankeien trädgården följer den traditionella “Chisenkai-yu” stilen och har en central damm omgiven av en stig för att ni ska kunna njuta av det lugna landskapet.

Inspirationen för parken är hämtad från Hiroshimas berg och dalgångar samt landskapet kring inlandshavet Seto och den är designad att efterlikna dessa.

Parken är uppdelad i tre olika zoner: en landszon, en bergszon och en havszon. På våren kan ni uppleva när mer än 10.000 växter blommar ut och på hösten har parken en Lönnfestival. 

Pagoda framför sjö

Sevärdhet

Okunoshima Island

Okunoshima ön, även kallat Rabbit Island är en liten ö som är känd för att vara hem till över 700 kaniner. Kaninerna lever vilt men är vana vid alla turister så det är fritt fram och gosa med dem. Kaninerna uppskattar även om man har med sig något att äta till dem. Ingen vet riktigt hur eller varför kaninerna kom till ön, men idag är den deras hem.

Ön har dock en mörk historia då den under andra världskriget var en super hemlig plats för flera giftgasfabriker. Den var dold för allmänheten och ingen vågade sig dit. Idag finns några av de övergivna fabriker kvar samt några militärbunkers. Besök gärna öns museum för att lära er mer ön dess historia.

Kaniner äter mat

Fest & livligt

Festivaler i Hiroshima

Hiroshima har många festivaler men de två stora är Hiroshima Flower Festival och  Miyajima Water Fireworks Festival.  Den första infaller på våren i början av maj och den andra på sensommaren i slutet av augusti. 

Hiroshima Flower Festival sträcker sig över 3 dagar och är ett firande av blommor, natur, musik och lugn. Festivalen är längs med Peace boulevard och det finns 30 olika scener för olika uppträdande och firanden. Det ni inte får missa är paraden som går längs med den kilometer långa boulevarden. 

Miyajima Water Fireworks Festival hålls på Miyajima ön och sker på en kväll i mitten av augusti och är verkligen något spektakulärt att se. 5000 stycken fyrverkerier avfyras under kvällen varav 200 av dem från vattnet. Hela himlen lyses upp av de vackra fyrverkerierna. Även om man kan se fyrverkerierna från Hiroshima så rekommenderar vi att ni tar er ut till Myajima ön för att uppleva fyrverkerierna på nära håll.

Fyrverkerier

Väder & bra att veta

Ni behöver inte oroa er om att hålla hårt i era värdesaker eller att gå runt med större summor kontanter. Japaner är ett väldigt lojalt och väluppfostrat folk med väldigt få tjuvar och liknande. Att se yngre barn åka tunnelbanan själv hem från skolan ensamma är ingen ovanlig syn att se i Japan. Självklart finns det skitstövlar överallt, men Japan har väldigt få av dom.

Köp JR-pass om ni planerar att förflytta er till andra städer. Skall ni endast vara i Hiroshima så klarar ni er gott och väl med att betala er transport per gång. Men de flesta besökarna tar en vecka i Tokyo och tar sig sedan vidare till Kyoto, Osaka och andra populära städer. Dessa sträckor är rätt dyra utan JR pass. Flygi är Sveriges officiella återförsäljare av dessa pass. Köp ert Japan Rail Pass redan nu!

Suica kortet – ett fantastisk IC kort som kan förladdas med pengar för att enkelt blippa dryckesmaskiner, tunnelbanan och andra maskiner för en kontantfri och snabb betalning. Alternativ till kortet är Icoca Card & Pasmo Card.

Staden har massvis med vackra parker. Avnjut god mat och ta det lugnt, njut av ert besök i Japan.

Stadens flygplats heter Hiroshima Airport (HIJ) och ligger 30 minuter med bil från centrala Hiroshima. 

Buss, tåg och taxi finns på flygplatsen och tar er snabbt in till stan.

Japan använder sig av Japanska Yen – JPY

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Ni behöver inte oroa er om att gå runt med större summor kontanter då landet är väldigt säkert. Självklart finns det skitstövlar överallt i landet, men Japan har extremt få.

7eleven har vanligtvis väldigt bra växelkurs. Vid uttag av större summor som tio tusen kan det skilja upp till 1.000 mot vad ni får hos Forex om ni växlar innan resan. Vi rekommenderar därför att endast ta med en mindre summa och ta ut mer kontanter på plats. 

Växla inte på Flygplatsen. Besök en bank eller 7elev i stan.

Dricks uppskattas inte av personalen och kan ibland anses som nedvärderande. 

Vill ni dricksa, fråga i så fall personalen innan om det är okej. Högst troligt kommer ni få ett nej, då dricks inte tillhör deras vardag.

Japan använder sig av eget uttag, adapter krävs.

Varken visum eller ESTA krävs för svenska besökare.

HIROSHIMA