Flygi

NaraKarta över japan.

Reseguide
Nara

Den japanska staden Nara är ett perfekt resmål för dig som älskar historiska platser. Här finns en hel rad med buddistiska tempel och antika artefakter. Nara är också känt för sina stadslevande rådjur och för att vara hem till världens största Buddha-staty i brons. Under 700-talet var Nara Japans huvudstad och än idag präglas staden av en slags antik atmosfär. Besök med fördel staden som en dagstur från Kyoto eller Osaka.

Sevärdhet

Tōdai-ji Temple

Todaiji eller Great Eastern Temple är ett av Japans mest kända och historiskt betydelsefulla tempel. För Nara är det ett landmärke som satt staden på kartan. Länge och väl hade templets stora sal Daibutsuden rekord i världens största träbyggnad. Templets storlek imponerar likväl som den 15 meter höga Buddhan som sitter i meditativt tillstånd mitt inne i salen. Dessutom finns här ett flertal mindre buddistiska statyer och modeller av tidiga och nuvarande byggnader. Missa inte den populära pelaren med ett hål lika stort som Buddhas näsborre. Det sägs nämligen att den som lyckas tränga sig igenom öppningen kommer få upplysning i livet efter döden. 

Sevärdhet

Nara Park

Nara är kanske mest känd för sin vackra park med samma namn: Nara Park. Här vandrar du nämligen sida vid sida med livs levande rådjur som inte är speciellt skygga. Rådjuren sägs dessutom vara heliga, och förr i tiden fick man betala med döden om man gjorde dem illa. Köp med dig en påse Shika-Senbei, ett kex gjort för rådjur, och mata djuren direkt ur handen. En del av rådjuren i parken verkar tro att dem är hundar. Rådjuren är nämligen så tama att de har lärt sig att buga på beställning. Här i parken ligger också ett flertal tempelbyggnader, museer och vackra små japanska hus.

Sevärdhet

Kasuga-taisha Temple

Japanerna kan verkligen det här med tempel och vackra religiösa byggnader. Kasuga-taisha byggdes samtidigt som Nara stad grundades, och är tillägnad den gud som ansvarar för att beskydda staden. Templet är kanske mest känd för sina hundratals ljuslyktor i brons, som donerats av religiösa shinto-dyrkare. Templet sträcker sig över ett stort skogsområde och här finns också ett antal mindre tempelbyggnader, en vacker botanisk trädgård och ett museum. Missa absolut inte att kika in i Kasugas heliga och uråldriga skog. Dessvärre är den stängd för allmänheten men man kan kika på den genom ett stängsel.

Sevärdhet

Kōfuku-ji Temple

Nara är erkänt som japans tempelstad. Kohfukuji templet är inte ett undantag. Med en historia som sträcker sig över 1300 år är templet ett av japans äldsta. Det här är inte ett tempel som använts till den typiska konsten att meditera. Byggnaden var nämligen hem för dåtidens krigarmunkar-sôhei, som beväpnat och hänsynslöst stred utan någon slags medkänsla för sitt offer. Templet fungerade också som studiecentrum som förespråkade doktrinen att det inte finns någon verklighet utanför tanken eftersom sinnena endast producerar illusioner. Det här är ett tempel med en gedigen historia som definitivt är värt ett besök.

Sevärdhet

Horyu-ji Temple

Horyuji är inte vilken tempelbyggnad som helst. De 48 träbyggnader som står på tempelområdet sträcker sig hela vägen bak till 600-talet och anses vara några av världens äldsta, och mest välbevarade träbyggnader. Som om det inte vore nog är dess grundare en buddistisk prins. Det är otroligt imponerande att dessa tempel fortfarande står stadigt efter alla dessa år. Vandra runt på området och beundra charmen, och historien över vad som kan ha utspelat sig på platsen förr i tiden.

Sevärdhet

Yakushi-ji Temple

Templet Yakushiji konstruerades under 700-talet för att fira att Kejsare Tenmus fru hade tillfrisknat från en tids sjukdom. Tenmu verkar ha varit en riktig höjdare på bra presenter! Under sin livstid har det här buddistiska templet varit med om ett flertal bränder men står trots allt prydligt kvar i sin antika glans. Byggnaden står ut med sin symmetriska arkitektur och inrymmer ett flertal antika konstskatter. Kanske kan du övertala din kärlek om att få ett tempel i present?

Museum

Nara National Museum

På Naras Nationalmuseum genomsyras utställningarna av buddistisk konst. Här finns allt ifrån statyer och målningar till ceremoniella föremål. Museet ligger vackert beläget i Nara park och består av två flyglar som förbinds med en underjordisk gång. Varje höst ställer museet ut en tillfällig utställning med skatter från Todaji-templet. Det här får du bara inte missa om du är intresserad av buddistisk konst och japansk historia.

Sevärdhet

Isuien & Neiraku Art

Den vackra trädgården Isuien byggdes ursprungligen av en japansk man som bodde på området förr i tiden. År 1975 utsågs den dock till statlig egendom. Här i trädgården finns, förutom vackra blomsterarrangemang, också ett intressant museum. Neiraku art museum visar en japansk konstsamling från både öst och väst. Den vackra trädgården är omringad av berget Wakakusa tillsammans med taket av Todaji-templet, vilket skapar en fantastisk inramning av den behagliga trädgården. Hit ska du ta dig för en stunds avkoppling och meditera intill den vackra dammen som ligger mitt i trädgården.

Sevärdhet

Tōshōdai-ji Temple

Toshodaiji-templet grundades redan år 759 av en kinesisk präst vid namn Ganjin, som hade blivit bjuden till Japan för att utbilda andra präster i buddismens konst. Namnet Toshodaiji betyder ungefär ”tempel för den inbjudna från Kina”. Här på tempelområdet finns en massa mysiga små stigar inramade av lövverk, en stor antik klocka, ett kapell, skattkammare och forntida munkars sovplatser väl bevarade. Missa inte att kolla in den stora trästatyn som föreställer prästen Ganjin.

Sevärdhet

Heijo Palace

När Nara en gång i tiden agerade som Japans huvudstad hette staden Heijo Kyo. Staden kretsade kring palatset Heijo som sträckte sig över ett kilometerstort område. Det majestätiska palatset fungerade då som kejsarens residens, numera finns bara en enda sal kvar eftersom allt annat är ruiner. Däremot har man rekonstruerat ett flertal av de byggnader som en gång tiden stod här och dessutom intagit en plats på UNESCOS världsarvslista. Lokalisera dig bland de fantastiska byggnaderna på plats och missa absolut inte att kika in i områdets utställningssal, där ett flertal olika arkeologiska fynd från platsen finns bevarade.

Sevärdhet

Mount Wakakusa

Precis intill Nara Park ligger det vackra berget Mount Wakakusa. Berget är ca 350 meter högt och erbjuder en fantastisk utsikt över staden. På vägen upp till toppen möts du av bergets gräsbevuxna sluttning som kantas av rosablommande körsbärsträd. Berget tar ca 40 min att bestiga och halvvägs upp finns en mysig viloplats. Varje år den fjärde lördagen i januari sätter man eld på bergets gräsbevuxna kullar. Teorin om varför är oklart. En del tror att det beror på en tidigare gränstvist, medan andra tror att det var för att driva bort vildsvin som vistades på berget.  En liten entréavgift tas ut vid ingången.

Sevärdhet

Gango-ji Temple

Gangoji-templet är inte sämre en de andra tempelbyggnaderna. Gangoji räknas vara bland några av Japans äldsta tempel och har slagit sig in på UNESCOS världsarvslista. Dock är templet inte bland de mest kända och är således inte lika välbesökt. Härligt om du är ute efter en lugn stund bort från turism och liv. Det sägs att byggnaden är gjord av koreanska konstnärer, snickare och keramiker och utgör därför en annorlunda arkitektur. Här finns, förutom fantastiska tempelbyggnader, också mysiga hantverksbutiker och ett antal udda museer.

Sevärdhet

Hase-dera Temple

Nara-borna älskar verkligen sina tempel. Det är nästan så att hela staden kretsar kring dessa religiösa byggnader. Hasedera-templet ligger dock lite i utkanten av Nara och nås enkelt med tåg. Hit ska du åka och uppleva soluppgången för att sedan ta en lunch på någon av de traditionella restaurangerna som ligger i anslutning till templets ingång. Templet i sig kommer inte göra dig besviken. Byggnadens massiva stentrappa i kombination med blommande pioner får en nästan att känna sig kunglig. Avsluta ditt besök på någon av tempelområdets sakébryggerier innan du åker tillbaka till Nara.

Museum

Iga-ryu Ninja Museum

När du fått nog av tempel och religion ska du bege till Naras ninjamuseum. Japanerna må vara specialiserade på buddhism och nudlar, men historiskt sätt var de duktiga ninja-krigare. Ninja var en typ av krigare som specialiserades på att samla information, spionera och sabotera för fienden. Museet i sig är väldigt spännande att besöka. Inuti huset finns nämligen falluckor, dolda lönndörrar och roterande väggar. Dessutom finns en utställning som visar upp ninjavapen och kostymer. Varje dag hålls en ninjashow där ”verkliga” ninjor krigar, och lär besökaren hur man kastar med kaststjärnor.

Sevärdhet

Naramachi

Den gamla stadsdelen Naramachi var tidigare ett av Naras handelsdistrikt. Numera finns här välbevarade bostadshus, smala gränder, museum och en massa traditionella restauranger. De gamla husen som fortfarande står kvar kallas för machiya. Husen var ritade som långa smala radhus och fungerade både som butik och bostad för de lokala köpmännen. Atmosfären i den här stadsdelen är som ingen annan. Åk hit och sup in historien om det gamla Japan, ät traditionella ramennudlar och prata med de lokala köpmännen som fortfarande lever kvar på området.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

NARA
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Ni behöver inte oroa er om att hålla hårt i era värdesaker eller att gå runt med större summor kontanter. Japaner är ett väldigt lojalt och väluppfostrat folk med väldigt få tjuvar och liknande. Att se yngre barn åka tunnelbanan själv hem från skolan ensamma är ingen ovanlig syn att se i Japan. Självklart finns det skitstövlar överallt, men Japan har väldigt få av dom.

Köp JR-pass om ni planerar att förflytta er till andra städer. Skall ni endast vara i Yokohama så klarar ni er gott och väl med att betala er transport per gång. Men de flesta besökarna tar en vecka i Tokyo och tar sig sedan vidare till Kyoto, Osaka och andra populära städer. Dessa sträckor är rätt dyra utan JR pass. Flygi är Sveriges officiella återförsäljare av dessa pass. Köp ert Japan Rail Pass redan nu!

Suica kortet – ett fantastisk IC kort som kan förladdas med pengar för att enkelt blippa dryckesmaskiner, tunnelbanan och andra maskiner för en kontantfri och snabb betalning. Alternativ till kortet är Icoca Card & Pasmo Card.

Den bästa tiden på året att besöka Sapporo är på vintern när snön ligger tjock. Det är på vintern de flest aktivisterna och vinterfestivalen arrangeras. Sapporo är även vacker att besöka resten av året men är mest känd för att vara en vinterstad.

Nara har ingen egen flygplats. Den närmsta internationella flygplatsen heter Kansai International Airport (KIX) och ligger ca 75 km ifrån Nara.

Adress: 1 Senshukukokita, Izumisano-shi, Osaka 549-0001, Japan

Telefon: +81 72-455-2500

Japan använder sig av Japanska Yen – JPY

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Ni behöver inte oroa er om att gå runt med större summor kontanter då landet är väldigt säkert. Självklart finns det skitstövlar överallt i landet, men Japan har extremt få.

7eleven har vanligtvis väldigt bra växelkurs. Vid uttag av större summor som tio tusen kan det skilja upp till 1.000 mot vad ni får hos Forex om ni växlar innan resan. Vi rekommenderar därför att endast ta med en mindre summa och ta ut mer kontanter på plats. 

Växla inte på Flygplatsen. Besök en bank eller 7elev i stan. 

Dricks uppskattas inte av personalen och kan ibland anses som nedvärderande. 

Vill ni dricksa, fråga i så fall personalen innan om det är okej. Högst troligt kommer ni få ett nej, då dricks inte tillhör deras vardag.

Laddare

Japan använder sig av eget uttag, adapter krävs.

Visum

Varken visum eller ESTA krävs för svenska besökare.

in no time

Tidszon

Japan befinner sig i tidszon GMT+9.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare

Cookies

Vi använder cookies

För en så smidig och bra upplevelse som möjligt samlar både vi och tredjeparten vi arbetar med in information om hur du använder våra tjänster. Vi använder cookies och genom att fortsätta använda Flygi.se godkänner du som användare att vi samlar in dina uppgifter.