YokohamaKarta över japan.

Reseguide
Yokohama

Den vackra staden Yokohama är belägen endast en halvtimme med tåg från Japans huvudstad Tokyo. Här finns en av Japans största hamnar, unika sightseeingupplevelser, shopping i världsklass, ett gourmetkök utöver det vanliga och en av världens största Chinatowns.

Sevärdhet

Yokohama Landmark Tower

Om du inte lider av höjdrädsla ska du definitivt ta dig en tur upp i Yokohama Landmark Tower. Tornet sträcker sig så långt som 296 meter upp i luften och erbjuder en fantastisk panoramavy över staden. Som om det inte vore nog har byggnaden landets snabbaste hiss, som tar dig 69 våningar upp på endast 40 sekunder. Besök med fördel denna häftiga byggnad på kvällen då staden är upplyst i alla möjliga färger och inringad av havets gestalt. Tornet ligger i den upprustade stadsdelen Minato Mirai där allt från trendiga gallerior, historiska museer, kontor och attraktioner finns att erbjuda.

Yokohama nöjespark
Grönt tempel Yokohama Sankeien

Sevärdhet

Sankeien

Sankeien eller Sankei-en är en fantastisk trädgård i japansk stil belägen i Södra delen av Yokohama. Här finns en damm, små porlande floder, blommor, vandringsleder och ett flertal historiska byggnader som är fraktade hit från olika japanska platser. Strosa runt bland japanska körsbärsträd, tehus och tempel eller besök någon av trädgårdens alla konstnärsutställningar.

Ibland anordnas även traditionella teceremonier. Ta plats på tatamimattan, följ med i instruktörens gester och tillagning och njut av en stund av stillhet, återhållsamhet och förfining kring konsten att skapa te. Trädgården håller öppet varje dag mellan 9–17. Inträde kostar ca 50 kr för vuxna och endast 15 kr för barn under 15 år.

Mat & shopping

Yokohama Chinatown

Även om du är i Japan, och inte i Kina, så är det nästan ett måste att besöka Yokohama Chinatown, som dessutom är Japans största. Här finns ett brett utbud av restauranger, gatustånd, festivaler och färgglada gränder. I början på februari slår man dessutom på stort och firar in kinesiska nyåret med god mat, raketer, papperslyktor och dans!

Att Yokohama överhuvudtaget har en Chinatown beror på den stora hamnen, som öppnade för utländsk handel år 1859, och bidrog till att många kinesiska köpmän bosatte sig i området. Pekinganka, dumplings och tangyuan står som självklara menyval. Botanisera bland hundratals restauranger och låt dofterna kittla dina smaklökar.

China town yokohama turister
Nudel marknad museum Yokohama

Museum & mat

Shin-Yokohama Ramen Museum

Om du är en gourmand eller snarare nudelfantast är det ett besök på Shin-Yokohama Ramen Museum ett måste. Det här museet är bara till för en sak, nämligen nudlar. Museet presenterar Japans historia om ramennudlar, samt den osannolika framgångssagan om snabbnudlarnas uppkomst. Här visas olika variationer av nudlar, soppor, pålägg och skålar som används till att bygga Japans nudelimperium. Dessutom visas hur nudlar tillverkas.

Förutom ett galleri finns här också en butik, ett café och en så kallad: Dagashi-ya, en gammaldags godisbutik som förr var en samlingsplats för skoltrötta japanska barn. Museet håller öppet varje dag mellan 11–22.

Museum & mat

CupNoodles Museum

Japanerna verkar inte kunna få nog av sina världskända nudlar. Yokohama har inte bara ett, utan två stora nudelmuseer! The Cupnoodles Museum Yokohama heter på japanska: Andō Momofuku Hatsumei Kinenkan och är känt för att vara både ett historiskt, såväl som ett interaktivt nudelmuseum. Museet ägs av Nissin Food Company – uppfinnare av snabbnudlar på burk.

Här visas historien om snabbnudlar i kombination med knasiga utställningar och interaktiva workshops. Du kan tillexempel leka i nudelparken, gå på nudelteater, eller designa din egen nudelburk. Förutom att visa nudlarnas historia visas även nya innovativa produkter, såsom rymdnudlar för astronauter.

Det här är ett förstklassigt och modernt museum som håller öppet varje dag mellan 10–18. Skulle tisdag vara en röd dag håller museet stängt på onsdagar.

Snabbnudlar museum
Yamashita parken Yokohama

Sevärdhet

Yamashita Park

Yamashita är ett fantastiskt grönområde som sträcker sig ca 750 meter längs med Yokohamas kuststråk. Här kan du vandra i den vackra rosenparken och beundra både statyer och fontäner. Den kanske mest kända statyn är ”The Little Girl in the red shoes”, som representerar en av Yokohamas mest kända sång ”Akai Kutsu”.

Yamashita byggdes upp av rasmassorna efter en massiv jordbävning och står nu lugnt och tryggt med utsikt över det massiva skeppet Hikawa Maru. Skeppet, som numera är ett museum, var förr i tiden ett lyxskepp som ingen mindre än Charlie Chaplin seglat på. Strosa runt bland statyer och fontäner med utsikt över vattnet och låt dig njuta en stund av stillhet.

Sevärdhet

Akarenga Park

Aka Renga Soko, som också kallas för Yokohama Red Brick Warehouse är ett hus med historia. Från början var det kontor för sjöfartsverksamhet, numera är det hem till ett typ av nöjesområde. Här finns shopping, teater, bio, restauranger, konstutställningar, hantverk och tillochmed en skridskobana. Aka-Renga verkar inte göra någon besviken.

Under oktober månad hålls en tysk oktoberfest där ölen flödar, och en av restaurangerna sägs servera ”världens bästa frukost”. Förutom byggnadens livliga insida är husets fasad något av ett arkituektuellt mästerverk. Byggnaden ser nämligen ut som en övergiven industrilokal till sin enorma storlek och med sina ståtliga röda tegelväggar. Det här stället får du bara inte missa!

Byggnader inna noktoberfest
Yokohama Hakkeijima Sea Paradise

Aktivitet

Hakkeijima Sea Paradise

Hakkeijima Sea Paradise är en stor nöjespark belägen på en liten ö ca 30 minuter söder om centrala Yokohama. Här finns allt ifrån vackra parkområden och butiker till restauranger och åkattraktioner. De främsta sevärdheterna är dock det stora akvariet Aqua Resort och nöjesparken Pleasure Land. På akvariet kan man se allt ifrån valrossar och jättesköldpaddor till delfiner och isbjörnar.

När man tröttnat på att kolla på havslevande djur beger man sig vidare mot Pleasure Island, där kan man åka fritt fall över vattnet på en höjd av 107 meter, eller tuffa runt på den snurrade traditionella karusellen. Inträdet till själva ön är gratis, men en kostnad tillkommer om du vill åka karusell eller gå på akvarium.

Museum

Yokohama Museum of Art

Yokohama konstmuseum är en självklarhet att besöka, både för konstälskaren och arkitekturfantasen. Museet är en av de största konstinstitutionerna i Japan, med sin ikoniska arkitektur, hela sju galleriutrymmen, ett bibliotek fullproppad med böcker om konst, ateljéer och ett brett utbud av workshops.

Framför allt fokuserar museet på att samla och visa modern och samtida konst sedan slutet av 1800-talet. Här finns framför allt verk av japanska konstnärer men också storfräsare som Dali, Magritte och Picasso. Museet håller stängt för renovering under 2022, men beräknar öppna åter under 2023. Det här konstnärliga mästerverket får du bara inte missa!

Picasso tavla
Buddhastaty japan

Sevärdhet

Kamakura

Japan är, förutom sina nudlar också känt för sina fantastiska buddisttempel. Ca 25 minuters tågfärd från Yokohama station öppnar sig en helt ny värld av tempel och parker i staden Kamakura. Här finns så mycket som 65 buddisttempel och 19 helgedomar från religionen shintoism. Bland dramatiska amfiteatrar, längs dunkla skogar och med havet som utsikt är det är en unik plats att besöka.

Några av de mest kända byggnaderna är Hokokuji, Meigetsuin, Zuisenji och Tsurugaoka Hachimangu shrine. Inträde till de olika helgedomarna och templen kostar mellan 200 och 300 yen. Åk hit och låt dig förföras av Japans buddhistiska tradition.

Sevärdhet

Hokokuji Temple

Hokukuji är ett zenbuddistiskt tempel som hörtillsekten Rinza. Här bor lugnet självt och utgör ett fint avbrott från Yokohamas livliga stadskärna. Templet ses som en riktig kulturskatt med sin traditionella arkitektur och lugna omgivning. I samband med ditt besök på templet ska du även besöka Kamakura-museet som ligger i närheten. Där finns många viktiga kulturella skatter bevarade. Bland dem- ett manuskript av kinesiska dikter skrivna av templets grundare Tengan Eko och även hans tillhörande träsigill.

Avsluta ditt besök på templet med att vandra runt i templets tillhörande bambuträdgård och njut av lugnet som infinner sig.

Bambuskog yokohama
Templet Engakuji Yokohama

Sevärdhet

Engaku-ji Temple

När du ändå är i Kamakura ska du passa på att besöka templet Engakuji. Templet uppfördes i syfte att visa respekt för de japanska och mongoliska soldater som mist livet efter att mongolerna försökt inta japan under 1200-talet. Vackert belägen på Kamakuras skogbeklädda kullar introducerar templet en fantastisk vy och ett perfekt fototillfälle att minnas under lång tid framöver.

Förutom templets sagolika skepnad finns här en massa andra sevärdheter. En stor tempelklocka, eller en tand av buddismens grundare Buddha är bara några utav dem. Avsluta ditt besök i templets tehus där du kan njuta av en kopp amazake (sött saké-te) och en bit japanskt godis. Det här stället ska definitivt besökas under hösten då templets vackra lönnträd skiftar färg till roströd.

Templet heter även Zuirokusan Engaku Kōshō Zenji,

Sevärdhet

Enoshima Shrine

Enoshima shrine är en stor shito-helgedom som består av tre mindre helgedomar; He-tsu-miya, Nakatsu-miya och Oku-tsu-miya. Enoshima helgedomen är kanske mest känt för sin gigantiska bronsport som är utsedd till en betydande, kulturell nationalskatt. Förutom det religiösa lugn som tycks lägga sig över området finns här även en livlig tempelstad där traditionella japanska värdshus, souvenirbutiker och restauranger radas upp i längs med de vackra byggnaderna.

Tanken med helgedomarna är att besökaren ska ”fräscha upp sina sinnen” under bönestunden och komma därifrån som en ny människa. Oavsett din religiösa, eller icke religiösa bakgrund är detta en sevärdhet utöver det vanliga.

Tempel ingång höst
Röd panda zoo

Djurpark

Nogeyama Zoo

Vill du se röda pandor, lejon, kärleksfåglar och björnar mitt inne i stan? Då ska du bege dig till Nogeyama Zoological Gardens. Nogeyama är ett gratis zoo beläget i Yokohamas innerstad och boplats för ca 1400 djur och 100 olika arter. Trots närheten till stan infinner sig här ett stilla lugn som låter besökaren njuta av en stunds avkoppling med närhet till naturen.

För de allra minsta besökarna finns här också ett område för barn där man kan klappa och mata djur som kyckling, marsvin, ormar och möss. Parken håller stängt på måndagar men har öppet resterande dagar.

Nöjespark

CosmoWorld

Cosmo World eller Yokohama Cosmoworld är kanske inte en plats för den höjdrädde. Här finns nämligen världens största pariserhjul. På dagen är Cosmo World en plats för familjen, på natten en plats för romantik och drömmar.

Parken är indelad i tre områden: Brano Street, ett färgstark område med spökhus, isbana och karikatyr målning, Wonder Amuse med 3D teater, arkad och virtual reality-spel och Cosmo World med sitt magnifika pariserhjul. På kvällen lyser parken upp i regnbågens färger blir en riktig fröjd för ögat. Inträde till parken är gratis och man betalar endast för attraktionerna.

Om du åker upp i pariserhjulet under en klar dag finns det stor chans att de det stora berget Mount Fuji.

Nöjespark cosmoworld
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

YOKOHAMA