KobeKarta över japan.

Reseguide
Kobe

Kōbe, känt för sin underbara kött-kultur, är huvudstad i Hyogo prefekturen och är en av Japans största städer. Kobe är en väldigt viktig del av landet på grund av dess stressiga hamn. Staden har förövrigt en hel del svenskar bosatta, men varför svenskarna väljer just Kobe är dock oklart.

Harborland KOBE

Kobe harborland är ett populärt område längst med vattnet i centrala Kobe med fokus på shopping och nöje. 

Området erbjuder en romantisk atmosfär under kvällstid och lockar mycket turister. Harborland är även hem till ett flertal shoppingcenter och museum. Passa på avnjuta dess vackra utsikt från någon av alla dess restauranger.

Något i närheten, värt att besöka är Renga Soko. En smal tegelstig längst med vattnet. Även denna gatan kryllar av restauranger, café och olika typer av mysig belysning.

Belyst pariserhjul kobe marina.
Linbanor i regnskog.

Shin-Kobe Ropeway

En linbana som tar dig upp till toppen av berget Rokko’s södra dal. Från liften passerar ni vattenfallet Nunobiki och Nunobiki Herb Garaden innan ni når utsiktsplatsen högst upp på toppen. Liften stannar halvvägs, strax nedanför Nunobiki Herb Garden och tillåter resenärer att hoppa av om så önskas.

Väl uppe på toppen finner ni en spektakulär utsiktsplats, med hela Kobe framför er. Här finns även ett cafe, butiker och toaletter. 

För den hurtige rekommenderar vi sedan att ta en liten hike ner för berget. För er som inte är intresserad av bergets fina trädgård kan hoppa av på mittenstationen och ta er ner där ifrån.  På vägen ner passerar ni två fina vattenfall, underbar natur och ett flertal trevliga stopp.

Shin-Kobe Ropeway station ligger endast 5 minuters promenad från Shin-Kobe Station.

Nunobiki
Falls

Ett flertal vackra vattenfall, omgivna och gömda av grönska finner ni längst med berget Rokko. En rekommendation är att ta er upp längst med berget via Shin-Kobe Ropeway och sedan promenera ner till vattenfallen. Mer info om Shine-Kobe Ropeway finner ni i stycket ovan.

Det finns totalt fyra vattenfall att besöka längst med berget beroende på hur mycket ni orkar promenera och i vissa fall klättra. Ondaki, Mendaki, Tsusumigadaki och Izumoki.

De flesta föredrar Ondaki, då detta är enklast att ta sig till. Det andra vattenfallet Tsusumigadaki är även det någorlunda lätt att ta sig till och brukar älskas av fotografer. 

Smalt vattenfall.

KOBE BEEF

En världskänd delikatess i toppklass. Tyvärr så är dess prislapp även den i världsklass. Förvänta dig att få betala flera tusen JPY per 100g kött.

Flygi.se har vid ett flertal tillfällen testat och utvärderat La Shomon. Restaurangen är väldigt enkel att hitta till och ligger endast någon minut från Tarumi Station per fot (JR Kobe Line). Väl framme på hållplatsen tar ni den västra utgången varpå ni finner ett torg. La Shomon ligger ovanför butiken Lawson.

Förvänta er en Kobe-upplevelse i världsklass. Restaurangchefen tillagar köttet framför er och presenterar vad ni beställt. 

Restaurangen får sin beställning av kött dagligen och i viss mängd. Vi rekommenderar därför att ni tar kontakt med restaurangen innan och bokar ert kött i samband med bokning av bord. La Shomon reserverar valda köttbitar för er. Det finns även möjlighet att köpa vanligt kött på plats till normala “yakiniku” priser. Dock även detta i toppklass. Ni blir inte besvikna!

Arima Onsen Kobe

Arima Onsen är en populär gata för de som vill uppleva japans badkultur. Gatan består av ett flertal hot springs i centrala Kobe. Omgivet av berg och underbar natur finner ni den perfekta platsen för en dagsutflykt. Gatan må se modern ut i dagsläget men har mycket att erbjuda. Området är litet nog att utforska per fot och har till och med ett museum för sina hotsprings.

Besökare kan förvänta sig mötas av ett flertal ryokan, hotsprings och badhus. Vissa ryokan tillåter även badande utan boende. Priserna varierar mellan 500 – 2.500 JPY.

Varma källor Kobe.
Entré till china town kobe.

Nankinmachi

Stadens Chinatown i centrala Kobe och hem till underbar streetfood. Området är populärt bland turister då det är omgivet av shopping gator och restauranger. Vi rekommenderar dock att äta i Nankinmachi, passa på avnjuta lite kinesisk mat och kultur.

Området nås per fot och ligger 5 minuters promenad från Motomachi Station samt 10 minuters promenad från Sannomiya Station.

Akashi Kaikyo Bridge

Ta chansen och upplev den magnifika Akashi Kaikyo bron. Världens längsta hängbro men även Japans högsta bro med sina 283 meter över vattnet. Bron sträcker sig 4 km över Akashisundet förbinder Kobe med Awaji ön. 

Bron är byggd för motortrafik och det finns därför ingen gångväg över hela bron, men ett sätt att få uppleva bron utan bil är att besöka Maiko Marine Promenade, en promenadslinga på 320 meter som sträcker sig under hängbrons plattform. Golvet är gjort av glas och erbjuder en fantastisk vy över sundet, 50 meter över vattnet. 

För att nå Maiko Marine Promenade behöver ni ta en hiss upp från Kobe-sidan av bron. 

utsikt över vackra hängbron Akashi Kaikyo Bron Kobe.
Panda äter bambolöv zoo.

Oji Zoo Kobe

En perfekt utflykt för familjen. Besök ett av Kobes mest kända zoo, med 850 djur av 150 olika arter. De flesta väljer att besöka Oji Zoo för att träffa deras två pandor, Tan Tan och Koko, men zoot är även hem till Japans äldsta elefant Sowoko samt att det finne en nöjespark för de yngre barnen. 

Parken sträcker sig över 80 000 kvadratmeter och har olika sektioner där man till exempel kan få klappa kaniner och getter, eller få en nära blick på zoots tigrar genom ett glasobservatorium. 

Kobe Port Tower

Besök ett av Kobes mest ikoniska landmärke och upplev en fantastisk vy ut över staden. Kobe Port Tower byggdes 1962 och är 108 meter högt och är en otroligt populär turistattraktion som länge var en unik byggnad i hela Japan, tack vare dess konstruktion. 

På grundnivåerna finns det restauranger, souveniraffärer och biljettförsäljning upp till tornets övre nivåer. Väl där uppe hittar ni flera olika observationsdäck som erbjuder en panoramautsikt över bland annat Kobes hamn och Mount Rokko, samt ett 360 graders roterande café.  

Högt rött torn Port tower vid vattnet.
Sake behållare i olika färger staplade.

Nada Sake District Kobe

Något som definitivt borde vara med på eran lista är att besöka ett sake bryggeri. Många associerar Kobe med sitt kött men staden är lika känd för sin dryck “sake”. Sake är ett risvin som är gjort med vatten från de närliggande bergen.

Nada Saka District i Kobe är Japans främsta sakeproducerande region och hem till stora sake bryggerier som erbjuder guidade turer samt provsmakning. Det kan vara svårt att välja vilket bryggeri man vill besöka, men de största och mest besökta är Sawa-no-Tsuru Museum, Kiku-Masamune Sake Brewery Company och Hakutsuru Sake Brewery Museum.

Motomachi Shopping Street

Motomachi shopping street är en shoppinggata belägen i centrala Kobe och har mycket att erbjuda. Gatan sträcker sig 1.2 km mellan Motomachi Sta. och Kobe Sta.  och är inomhus så den är perfekt att besöka på en regnig dag.

Här hittar ni 300 affärer som säljer allt från kläder till souvenirer och böcker. Om ni blir hungriga finns det flera mysiga kaféer och trevliga restauranger. 

Folk soom handlar inomhus marknad Kobe.
vackra tulpaner i trädgård.

Fruit Flower Park Kobe

Michi-no-eki Kobe Fruit Flower Park Osawa som är det fulla namnet, är en stor multifunktionell park som har mycket att erbjuda. Här hittar ni vackra blomsterträdgårdar där det på våren blommor 10,000  tulpaner. Det finns ett område för fruktplockning där man kan själv får plocka äpple, vindruvor och persikor.

Ett annat område heter Farm Circus och är en marknad för lokala produkter såsom frukt och grönsaker, men även caféer och restauranger som använder sig utav lokalt producerade varor. För de yngre barnen finns Kobe Fairyland Amusement Park som är en liten nöjes park med pariserhjul, minigolf, lekplats och go-karts. 

Till sist finns Kobe Hotel Fruit Flower, vars byggnad är designad att efterlikna det holländska nationalmuseet i Amsterdam, Rijksmuseumet. Hotellet har en egen varm källa “Ozo Onsen” samt en restaurang, souvering affär och på sommaren har de även öppet sin pool. 

Kitano-cho Kobe

Kitano-chō eller Kitano Ijinkan som det också kallas är ett område i Kobe som förr var bosatt av utländska köpmän och diplomater, i samband med att handeln i Kobes hamn blommade upp. 

Många av husen som de bodde i har bevarats och är i idag museum som är öppna för allmänheten att besöka. Varje hus har sin unika stil kopplat till de gamla husägarnas land. Det finns bland annat det franska huset, det engelska huset och holländska huset.

Även om ni inte går in i något av husen är det trevligt att promenera runt bland husen då även deras fasader är karakteristiska för sina olika länder. 

Gammalt hus rött staket Kitano.
Järn robot staty jordbävning Kobe.

Tetsujin 28 Statue Kobe

Tetsujin 28 Statue eller Gigantor som den också kallas är en stor järnstaty som byggdes efter den förödande jordbävningen 1995 för att inge hopp och ge styrka till invånarna i Kobe. 

Gigantor är en flygande robot från en japansk serietidning “manga”, vars namn var Tetsujin 28 Go. Mitsuteru Yokoyama som skapade mangan 1960 är född och uppvuxen i Kobe. 

Ni hittar statyn i Wakamatsu parken och den är lätt att hitta då den är 18 meter hög. 

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

KOBE
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Ni behöver inte oroa er om att hålla hårt i era värdesaker eller att gå runt med större summor kontanter. Japaner är ett väldigt lojalt och väluppfostrat folk med väldigt få tjuvar och liknande. Att se yngre barn åka tunnelbanan själv hem från skolan ensamma är ingen ovanlig syn att se i Japan. Självklart finns det skitstövlar överallt, men Japan har väldigt få av dom.

Köp JR-pass om ni planerar att förflytta er till andra städer. Skall ni endast vara i Kobe så klarar ni er gott och väl med att betala er transport per gång. Men de flesta besökarna tar en vecka i Tokyo och tar sig sedan vidare till Kyoto, Osaka och andra populära städer. Dessa sträckor är rätt dyra utan JR pass. Flygi är Sveriges officiella återförsäljare av dessa pass. Köp ert Japan Rail Pass redan nu!

Tunnelbanan är välfungerande och billig – ett rekommenderat transportmedel. Biljetter köpes väldigt enkelt genom maskin på plats innan man gå in alternativt via för-laddat Suica-kort. 

Suica kortet – ett fantastisk IC kort som kan förladdas med pengar för att enkelt blippa dryckesmaskiner, tunnelbanan och andra maskiner för en kontantfri och snabb betalning. Alternativ till kortet är Icoca Card & Pasmo Card.

Taxi finns överallt, men är ganska dyrt. Tunnelbana är så pass fungerande att Taxi inte behövs. 

Staden har massvis med vackra parker. Avnjut god mat och ta det lugnt, njut av ert besök i Japan.

Stadens flygplats heter Kobe Airport (UKB) och ligger 8 kilometer utanför staden på en konstgjord Ö. Dessvärre hanterar flygplatsen nästan bara inrikesflyg. 

De flesta tar sig till Kansai International Airport (KIX) i Osaka, för att sedan förflytta sig med snabbtåg till Kobe och Shin-Kobe.

Japan använder sig av Japanska Yen – JPY

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Ni behöver inte oroa er om att gå runt med större summor kontanter då landet är väldigt säkert. Självklart finns det skitstövlar överallt i landet, men Japan har extremt få.

7eleven har vanligtvis väldigt bra växelkurs. Vid uttag av större summor som tio tusen kan det skilja upp till 1.000 mot vad ni får hos Forex om ni växlar innan resan. Vi rekommenderar därför att endast ta med en mindre summa och ta ut mer kontanter på plats. 

Växla inte på Flygplatsen. Besök en bank eller 7elev i stan. 

Dricks uppskattas inte av personalen och kan ibland anses som nedvärderande. 

Vill ni dricksa, fråga i så fall personalen innan om det är okej. Högst troligt kommer ni få ett nej, då dricks inte tillhör deras vardag.

Laddare

Japan använder sig av eget uttag, adapter krävs.