NagasakiKarta över japan.

Reseguide
Nagasaki

Nagasaki är en vacker japansk hamnstad belägen på ön Kyushu. Staden är en av Japans främsta hamnstäder och förknippas ofta med atombombningarna som föranleddes av andra världskriget. Trots sin tragiska historia är staden numera ett mycket intressant resmål där historia, kultur och närhet till vatten möts i en härlig blandning.

Sevärdhet

Hashima Island

Hashima Island är verkligen definitionen av en öde ö. Förr i tiden var här ett blomstrande gruvstad där familjer bodde och arbetarna bröt kol från gruvorna under vattnet. Numera finns här bara övervuxna industribyggnader, förfallna arbetarbostäder, en öde shinto-helgedom och en underjordisk trappa som fått det passande namnet ”Highway to hell”.

Ön har stått övergiven sedan gruvan lades ner år 1974 och är numera ett välbesökt turistområde. Historierna kring denna spöklika ö är många, bland annat användes kinesiska och koreanska krigsfångar som slavarbetare i gruvan under andra världskriget. Ön har också stått som kuliss till ett flertal filmer, däribland Bond-filmen Skyfall.

Med sina öde betonghus och den omkringliggande mur som vetter mot kinesiska havet är detta en plats som du inte får missa!

HASHIMA ISLAND i Nagasaki
Vik och bukt nagasaki

Sevärdhet

Mount Inasayama

Om du är sugen på att vandra ska du bege dig 333 meter upp till toppen av berget Inasa. Här hittar du, förutom en 360 graders panoramavy över Nagasaki, både lekparker, en stor utomhusteater och en blomstrande azaleaträdgård.

Om du besöker Nagasaki på våren får du absolut inte missa den stora blomsterfestivalen, bergets största turistmagnet är nämligen de 80 000 azaleor som blomstrar under senvåren. Festivalen bjuder också på typiska japanska karaoketävlingar och drakflygning bland bergstopparna.

Men Inasayama Park har inte bara azaleor och utsikt, här finns nämligen enorma mängder av japanska körsbärsträd som ramar in den vackra utsikten i ett rosa sken. Glöm inte att besöka bergsparken under kvällstid, japanerna utlovar nämligen en ” 10 million dollar night view”.

Museum

Nagasaki Atomic Bomb Museum

Den 9:e augusti 1945 klockan 11:02 släppte USA historiens andra atombomb över Japans hamnstad Nagasaki. På det här museet tillåts besökaren starta sin museitur i just den stunden, för att sedan, som genom en berättelse, följa händelserna som ledde fram till bombningen, återuppbyggnaden av Nagasaki fram till idag, kärnvapenutvecklingen i världen och hoppet om en fredlig värld fri från kärnvapen. Genom talande bilder, skrift och berättelser känns museet nästan som att gå in i en annan värld. Eftersom mycket av Nagasakis historia kretsar kring denna händelse är museet definitivt värt ett besök. 

Nagasaki atombomb Museum
Bron MEGANEBASHI i centrala Nagasaki

Sevärdhet

Meganebashi Bridge

Bron vid Meganebashi är en av flera broar som sträcker sig över Nakajimas-floden i centrala Nagasaki. Det som gör den så anmärkningsvärd är att formen liknar ett par glasögon när den reflekteras i flodvattnet, och har därför fått smeknamnet; glasögonfloden. Längs med flodstranden finns ett trevligt promenadstråk med fin utsikt över både vatten och broar.

Under 90-talet förstördes bron i en häftig flodvåg som i sin framfart sköljde bort brons orginalstenarna, sedan dess har bron restaurerats till sin ursprungliga glans. Ett stenkast bort från bron finns 20 hjärtformade stenar dit både kärlekstörstande människor och förälskade går för att önska sig evig kärlek.

Sevärdhet

Oura Church

Oura Church, The Church of the 26 martyrs, eller Ōura Tensudō som den heter på japanska är den äldsta kristna kyrkan i Japan. Kyrkan är dedikerad till nio europiska präster och sjutton kristna japaner som korsfästes år 1597 på grund av sin kristna tro. Kyrkan var ursprungligen en liten träkyrka med tre ingångar och tre åttkantiga torn, numera är det en stor, vit gotisk katedral med basilisk arkitektur.

År 1933 blev kyrkan en japansk nationalskatt och inte undra på det, kyrkan är nämligen magnifik och ett utmärkt exemplar på god arkitektur. Oura blev känd som kyrkan som upptäckte ”de dolda anhängarna” alltså de kristna människor som överlevt japans religiösa förföljelsen. 

OURA CHURCH
Paraply i tak gågata

Nöjespark

Huis Ten Bosch

Huis Ten Bosch eller “Huset i skogen” om man så vill är en galen, och smått bisarr temapark som firar japans livslånga vänskap med Nederländerna. Parken är uppbyggt som en miniversion av Nederländerna mitt i Japan! Här vandrar du in i en värld fylld av väderkvarnar, tulpaner, kända holländska byggnader i verklig storlek och en otrolig kvällsbelysning. Här finns också lekparker, butiker, teatrar, hotell och restauranger.

Precis som i Amsterdam rinner kanaler genom den fiktiva staden och du kan ta dig en båttur längs med de färgglada husen. Inte att förglömma är parken fylld med holländska tulpaner i regnbågens alla färger. Här kan man spendera många timmar och ett tips är att bo över på ett av de ”holländska” hotellen.

Om du är här mellan februari och maj bjuder parken dessutom på en hisnande kvällsbelysning. Det här stället är helgalet och får inte missas!

Sevärdhet

Nagasaki Shinchi

Nagasaki är inte sämre än resten av Japan. Självklart finns här en berömd Chinatown, som dessutom är Japans äldsta. Här finns mängder av kinesiska restauranger, butiker och barer. Självklara menyval är Sara Udon eller Champon, kinesiskinfluerade nudelrätter med rötter i Nagasaki.

Under japans period av isolering under 1800-talet var Nagasaki den enda stora hamnen som var öppen för utrikeshandel och tillsammans med Holland, var Kina de enda som tilläts handla med landet. Namnet Shinchi betyder ”nytt land” och syftar till perioden då många handelsfarande kineser bosatte sig i området.

Besök med fördel detta historiska område under det kinesiska nyåret, då Chinatown förvandlas till en färgsprakande och livlig fest.

ingång NAGASAKI SHINCHI
Två kyrktorn

Sevärdhet

Urakami Cathedral

Urakami katedralen, eller Urakami Tensudō är en katolsk kyrka i Nagasaki med en mycket tragisk och intressant historia. När atombomben föll över Nagasaki under andra världskriget förstördes nästan hela kyrkan, eftersom den stod belägen endast 500 meter från atombombens nedslag.

Idag är katedralen återuppbyggd med en röd tegelfasad i europeisk stil. Här finns olika reliker bevarade som vittnar om det förgångna, såsom huvudet av en Sankt-Mary staty och en av kyrkans ursprungliga klockor.

Men kyrkan har mer historia än så, den står nämligen på den plats som historiskt användes för bildtrampningsceremonier. I ett försök att utrota kristendomen från Japans kultur tvingades människor nämligen att trampa på bibliska bilder för att på så sätt upptäcka vem som var kristen och inte. 

Museum

Nagasaki Prefectural Art Museum

För dig som tycker om japansk och spansk konst ska du bege dig till Nagasaki Prefectural Art Museum. Detta moderna, ljusa och rymliga komplex innehåller dels spansk medeltida och samtida konst av höjdare som Picasso, såväl som lokala och Nagasaki-inspirerade konstverk från all världens hörn.

Museet är uppdelat i två skilda byggnader, där en porlande flod rinner i mellan. Tillverkat i glas och sten och bjuder museet in till en luftig och ljus atmosfär. Missa absolut inte takträdgården med sin vackra panoramavy utöver Nagasakis hamn.  Kom ihåg att all information om konstverken är skrivet på japanska, men vad gör väl det när det är den målade konsten som är i fokus?

Picasso tavla
Pingviner i NAGASAKI PENGUIN AQUARIUM

Akvarium

Nagasaki Penguin Aquarium

Nagasakis pingvinakvarium inrättades i syfte att lära dagens barn att tänka på harmonin mellan djur, natur och människa. Pingviner är nämligen en av de bästa djurarter som finns för att indikera hur jordens natur egentligen mår.

Här på akvariet kan man både klappa och titta på pingvinerna som kastar sig på mage för att sedan slida ner i vattnet. Så mycket som 18 olika typer av pingviner lever i här, bland annat Rockhopper-och Macaroni-pingvinerna, med sina speciella och punkiga tuppkamsfrisyrer. Här finns också andra vattenlevande djur såsom fiskar, skaldjur och insekter och en massa växter. 

Sevärdhet

Peace Park

Nagasakis fredspark är en plats för lugn och stillhet. Parkens syfte är att fira minnet av den stad som förstördes, och de människor som miste livet när USA:s atombomb slog ner under andra världskriget. I parkens centrum står en svart monolit som markerar explosionens epicentrum, inte långt därifrån står en skadad pelare från den förstörda urakami-katedralen, och mitt i allt en fredsstaty inringat av en vacker fontän.

I parken finns också ett område där trasiga takpannor, tegel och glasbitar ligger kvar från explosionen. På en liten kulle ovanför parken kan du besöka ”The Atomic bomb museum” och en tillhörande minneshall i vacker arkitektur.

PEACE PARK Staty i Nagasaki fredspark
Shrine hängande halm

Sevärdhet

Suwa Shrine

Shinto är en japansk religion som framför allt kretsar kring vördandet av naturen och kulten om naturandar. Suwa Shrine är japans största shintohelgedom och byggdes redan 1614. Här vandrar man 277 trappsteg upp för att nå de olika byggnaderna som utgör den stora helgedomen.

Syftet med helgedomen var ett försök till att stoppa kristendomens framfart i forntida Japan. Platsen är kanske mest känd för sina två lejonstatyer i sten. Det sägs att lejonen kan hjälpa till att sluta med oönskade beteenden eller beroenden. Det enda man behöver göra är att knyta en pappersremsa kring lejonens framben och be om deras hjälp.

Dessutom finns här möjlighet att bli spådd med hjälp av shintoreligionens Omikuji, då man drar ett paper från en låda som sägs kunna förutspå hur framtiden kommer att se ut. 

Djurpark

Nagasaki Bio Park

Nagasaki Bio Park är en djurälskares dröm. Om du vill fly stadens livliga brus för en stund och komma nära djur och natur är den här parken platsen för dig. Här finns mer än 200 djurarter och 1000 olika växter. 

Köp en påse djurmat i någon av parkens godisautomater och mata både giraffer och känguru, såväl som vattensvin och lama. Parkens stolthet är den berömda marsvinsbron- där man kan se marsvin springa efter varandra på led för att förflytta sig mellan olika ställen. Det fina med parken är att de flesta djur inte sitter i bur, utan är i stället inhägnade av vatten i sitt naturliga habitat. Det här är verkligen ett mysigt litet avbrott på din resa och värt ett besök. 

Vattensvin kapibara i NAGASAKI BIO PARK
Träd palm stengång

Sevärdhet

Hollander Slope

Nagasaki är verkligen stolta över sin kärleksfulla vänskap med Nederländerna. Oranda Zaka, som gatan egentligen heter, är en stenbelagd gata som leder upp för en sluttning där många utländska handlare bodde efter att stadens hamn öppnat upp för utrikeshandel. Området kännetecknas för sin västerländska arkitektur och flera välbevarade 1800-tals-bostäder står fortfarande kvar. Bland dem, Hogashi Yamate. Detta gamla hus var en gång i tiden hem för en välbärgad europeisk familj, och många gamla möbler, tapeter och attiraljer finns kvar än idag.

Även om alla hus inte går i typiskt holländsk stil kallas området ändå för den holländska sluttningen. Under tiden för utrikeshandeln var nämligen holländarna de enda européerna som fick lov att handla med Japan, och den holländska kulturen sågs därmed återspegla allt som var västerländskt.

Sevärdhet

Koshibyo Confucius Shrine

Nagasaki Koshibyo är ett mausoleum i autentisk kinesisk stil som är tillägnat den kinesiske filosofen Konfucius. Filosofen som värdesatte att visa respekt uppåt och välvilja nedåt och menade att alla människor föds lika. Här bjuds du in till en färgglad och stämningsfull plats genom att passera en bro med tillhörande dam och en vackert utsmyckad trädgård. Byggnaderna går i kinesisk stil och sticker ut med sina gula tak.

Här finns också ett historiskt museum, och på innegården hittar du 72 stenstatyer föreställande Konfucius lärjungar. Helgedomens anställda brukar uppmana besökare att försöka hitta en staty som liknar en släkting. Ett roligt och uppskattat inslag i den annars så seriösa omgivningen.

Monument staty tempel
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

NAGASAKI