SendaiKarta över japan.

Reseguide
Sendai

Den japanska staden Sendai är kanske mest känd för sitt gastronomiska kök, sina färgsprakande festivaler och för sin fantastiska hantverkarkonst. Staden grundades redan år 1600 av den mäktige herren Masamune och är numera en av Japans största städer.

Sevärdhet

Zuihoden Temple

Tänk att ha ett helt mausoleum tillägnat sig själv och sin familj. Om man heter Date Masamune och är grundare av Sendai så är det verklighet. Här på det vackra och mycket färgglada mausoleet vilar Masamune och hans ättlingar. Omringad av massiva cederträ och utsmyckade byggnader är den här platsen en fröjd för ögat. Här finns också ett museum som ställer ut historiska artefakter som tillhört familjen, bland annat något så groteskt som benrester och hårtussar. 

Tempel mörkt skog i Sendai
Slott i SENDAI

Sevärdhet

Sendai Castle

Sendai Castle kallas också för Aoba Castle och är egentligen bara en slottsruin. Det dåvarande slottet byggdes av ingen mindre än Date Masamune och placerades på en kulle högt över staden. Tanken med placeringen var att det skulle skyddas från fiender, något som dessvärre inte fungerade särskilt bra. Slottet har nämligen uthärdat både bränder och krig och numera finns endast yttre stenmurar och ett vakttorn kvar. På platsen står också en staty föreställande Masamune, sittande på en hästrygg iklädd pansar och vapen. I anslutning till slottsruinen finns också ett museum som visar artefakter från slottets glansdagar och berättar om dess historia.

Sevärdhet

Sendai Daikannon

När du kör in i Sendai är det nästintill en omöjlighet att missa den 100 meter höga statyn som sträcker sig upp över stadens kärna. Statyn är en av världens högsta och föreställer den buddhistiska bodhisattwan Kannon. Kannon, som sägs förkroppsliga begreppet medkänsla och sympati.

Statyn går att besöka invändigt och högst upp erbjuds en fantastisk panoramavy över stilla havet. Insidan av statyn är dessutom täckt med vackra målningar och innehåller 108 buddhistiska statyer som alla representerar olika mänskliga känslor. När du är i Sendai är Kannon ett måste att besöka.

Staty stor vit SENDAI DAIKANNON
Skyskrapa i SENDAI reflektion träd.

Sevärdhet

Sendai Mediatheque

Om du är intresserad av arkitektur är ett besök på Sendai Mediatheque ett måste. Designern och arkitekten Toyo Ito ville utmana arkitekturens värld och skapade ett kulturhus som präglas av synlighet, innovation och kreativitet. Kulturhuset inrymmer allt från bibliotek och konstgalleri, till medieproduktion och informationscenter för personer med syn-och hörselnedsättning. Det häftiga huset har väggar av glas med syfte att vara inkluderande och öppet för det omgivande samhället. 

Sevärdhet

Akiu Great Falls

Det första som slår tanken när man tänker på Japan är kanske sushi, nudlar och tempel. Men Japan erbjuder även ett brett utbud av sköna naturupplevelser. Vattenfallet Akiu sägs vara ett av Japans vackraste. Med sitt 55 meters höga fall, omringad av vackra lövträd bildas en nästan scenisk oas kring Akiu. Om du känner dig modig kan du vandra ner för de hala trappstegen och känna vattnet som droppar på mot hand. Den här platsen är bäst att besöka på hösten då lövträden färgas i gult och rött och skapar en nästintill förtrollande atmosfär.

Vattenfall i Sendai
Japansk hantverk dockor i AKIU TRADITIONAL CRAFT VILLAGE Sendai

Sevärdhet

Akiu Traditional Craft Village

Ca 40 minuters bussfärd från centrala Sendai ligger den lantliga lilla byn Akiu Traditional Craft Village. Här arbetar nio hantverkare med olika traditionella japanska hantverk som gått i arv sedan urminnes tider. Den här pittoreska lilla byn erbjuder ett mysigt och lantligt lugn där du kan roa dig med att antingen shoppa, eller testa på att skapa själv. Antingen kan du testa att måla traditionella Kokeshi-dockor, lackera ätpinnar eller se på när traditionella Tansu-klänningar sys upp. 

Sevärdhet

Osaki Hachimangu Shrine

Många av Sendais historiska byggnader lät byggas av den mäktige Date Masamune. Helgedomen Osaki Hachimangu är en av dem. Namnet Hachimangu kommer från den gud som sägs vara stadens beskyddare och helgedomen är uppförd till dennes ära. Helgedomen är ett fint exempel på tidsenlig japansk arkitektur och innertaket är helt täckt i svart lack, bladguld och en massa lysande färger. Missa inte att köpa med dig omikuji- ett litet papper som sägs bringa lycka och välgång. 

Färgglatt OSAKI tempel vimplar i Sendai
Berg hus utsikt.

Sevärdhet

Risshakuji Temple

Det vackra templet Risshakuji ligger i staden Yamadera, en bit utanför Sendai. Templet kallas också för Yamadera, eller bergstoppstemplet eftersom det är beläget uppe bland Yamaderas bergstoppar. Vandringen upp till templet kräver en del kondition, det är nämligen 1000 stentrappor som måste bestigas, men det är definitivt värt det.

När du börjar din vandring möts du av ”the eternal light of buddhism”, en brinnande låga som sägs ha brunnit sedan templet byggdes år 860. Vandra vidare genom den mystiska skogen täckt av lummiga cederträn för att sedan mötas av utsikten över dalen och det spektakulära tempelområdet. Templet är inte bara känt för sitt sceneri, den kände japanske poeten Basho skrev nämligen en av sina mest kända dikter på templets topp. 

Akvarium

Sendai Umino-Mori Aquarium

Det imponerande akvariet Umino-Mori öppnade till minne av den stora jordbävningen som ägde rum i Sendai 2011 och förstörde stora delar av staden. På ett område av 9900 kvadratkilometer sträcker sig akvariets bassänger. Här simmar vattenlevande djur såsom sjölejon och delfiner till småfisk och uttrar.

Akvariets stolthet är den stora tanken Inochi Kirameki Umi, som på svenska kan översättas till ”havets skimrande liv”. Här simmar ca 25 000 skimrande fiskar av 50 olika slag. Passa på att kolla in någon av showerna där delfiner hoppar, och sjölejon snurrar bollar på nosen. 

Akvarium SENDAI UMINO-MORI
Lampor träd bänk.

Sevärdhet

Jozenjidori Ave

Den vackra avenyn Jozenjidori Ave är Sendais mest kända gata eftersom den är kantad av tusentals japanska zelkova-träd. Här på den 700 meter långa avenyn vajar grenarna med sitt unga lövverk och bildar en tunnel av löv som skyddar mot solens varma strålar. Här finns också massvis med mysiga butiker, traditionella restauranger och caféer.

Titt som tätt arrangeras ett antal festivaler på platsen. På hösten anordnas Jozenji streetjazz festival för musikälskande jazzentusiaster, och på vintern anordnas Pageant of Starlight då zelkova-träden lyses upp av hundratals lampor. Missa inte att promenera på denna fascinerande gata!

Festival

Sendai Tanabata Matsuri

Sendai Tanabata är en stor festival som firar legenden om två stjärnor som gått om blivit förälskade i varandra, men blivit åtskilda på deras färd genom vintergatan.  Festivalen är även känd som ”stjärnfestivalen” eller ”den sjunde kvällen”. Legenden säger nämligen att en gång om året, på den sjunde dagen i juli, träffas stjärnorna åter för att fira sin kärlek. Festivalen smyckar staden med stora färgglada pappersprydnader som svävar över de livliga gatorna nedanför.

Observera att Sendai-borna firar festivalen i augusti månad, eftersom de går efter äldre traditioner då festivalen ursprungligen firades i augusti. Passa på att stanna till vid några av matstånden och smaka på riktig traditionell mat från Sendai-området.

Festival Sendai färger.
Giraffer djurpark.

Djurpark

Yagiyama Zoological Park

Yagiyama djurpark är ett roligt besöksmål för hela familjen. Här finns över 600 djur från 122 olika arter. Gör dig bekant med giraffer och afrikanska elefanter, våga dig fram till sumtra-tigrar, lejon eller isbjörnar. Här kan du också interagera med getter, får och smådjur, vandra upp för apberget eller kika på den utrotningshotade svarta noshörningen. Dessutom finns här fyra sociala schimpanser och ett antal röda pandor. Räkna med en halvdag för att hinna se allting. 

Museum

The Miyagi Museum of Art

På The Miyagi Museum of Art finns framför allt konstverk från Miyaki-prefekturen och Tohoku-regionen. Förutom samtida japanska målningar, trätryck, skulpturer och hantverk finns här även originalbilder från efterkrigstidens Japan. Museet är lite speciellt på det sättet att du själv kan skapa konst och lära dig hur man trycker på trä eller målar på japanskt vis. Missa absolut inte att vandra runt i museets vackra trädgård där ett flertal skulpturer och statyer står inbäddade bland blommor och växter. 

Japansk tavla.
Ravin berg träd.

Sevärdhet

Rairaikyo Gorge

Om du söker efter en naturupplevelse utöver det vanliga ska du bege dig till vackra Rairaikyo Gorge. Den här vackra dalen är skapad genom årtusenden av erosioner av Natori floden. Vandra över den vackra bron Nozokibashi och njut av lövens färgkontraster som speglas i vattnet. Missa inte de unika och speciella klippformationerna Nariaisoko och Hakkeniwa. Det här stället är bäst att besöka under i hösten då de vackra lövträden går i rött och gult. Glöm inte att ha kameran nära till hands för att fota av detta förtrollande ställe.

Sevärdhet

Shiogama Shrine

Den vackra helgedomen Shiogama Shrine har en historia på över 1200 år och ses som en av de viktigaste religiösa platserna i Sendai-området. Helgedomens gud verkar kunna lite av varje. Han sägs nämligen vara beskyddare av både fiskare som beger sig ut på öppet hav, och för kvinnor som ska föda barn. Varje år hålls här olika festivaler och evenemang. Tillexempel kan man se en bågskytteturnering på hästrygg, eller gå på en festival som hyllar saltverksindustrin. Finns det något som denna helgedom inte har? Det verkar faktiskt inte så. Dessutom finns här över 300 blommande körsbärsträd som färgar området i rosa under vårmånaderna. 

Grönt tak tempel.
Staty man häst.

Museum

Sendai City Museum

Återigen är det Date Masamune och hans livshistoria som står i centrum här på Sendai City Museum. Museet har en värdefull samling med över 97 000 föremål såsom konst, vapen, rustningar och keramik. Masamune var en hänsynslös krigare som kallades för ”den enögda draken”, men trots sitt hårda yttre så älskade han mode, konst, kalligrafi och att dricka te.

Masamunes imponerande konstsamling donerades sedan till museet av hans ättlingar. Här finns bland annat en 400 år gammal hjälm, och Masamunes kolsvarta rustning. Kliv in i en värld av konst och historia och missa absolut inte museets vackra trädgård med färgglada blommor, ett gammaldags tehus och uråldriga slottsruiner.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

SENDAI
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Ni behöver inte oroa er om att hålla hårt i era värdesaker eller att gå runt med större summor kontanter. Japaner är ett väldigt lojalt och väluppfostrat folk med väldigt få tjuvar och liknande. Att se yngre barn åka tunnelbanan själv hem från skolan ensamma är ingen ovanlig syn att se i Japan. Självklart finns det skitstövlar överallt, men Japan har väldigt få av dom.

Köp JR-pass om ni planerar att förflytta er till andra städer. Skall ni endast vara i Yokohama så klarar ni er gott och väl med att betala er transport per gång. Men de flesta besökarna tar en vecka i Tokyo och tar sig sedan vidare till Kyoto, Osaka och andra populära städer. Dessa sträckor är rätt dyra utan JR pass. Flygi är Sveriges officiella återförsäljare av dessa pass. Köp ert Japan Rail Pass redan nu!

Suica kortet – ett fantastisk IC kort som kan förladdas med pengar för att enkelt blippa dryckesmaskiner, tunnelbanan och andra maskiner för en kontantfri och snabb betalning. Alternativ till kortet är Icoca Card & Pasmo Card.

Den bästa tiden på året att besöka Sapporo är på vintern när snön ligger tjock. Det är på vintern de flest aktivisterna och vinterfestivalen arrangeras. Sapporo är även vacker att besöka resten av året men är mest känd för att vara en vinterstad.

Sendais internationella flygplats heter Sendai Airport (SDJ) och ligger 14 km sydost om Sendai.

Adress: Minamihara Shimomasuda, Natori, Miyagi 989-2401, Japan

Telefon: +81 22-382-0080

Japan använder sig av Japanska Yen – JPY

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Ni behöver inte oroa er om att gå runt med större summor kontanter då landet är väldigt säkert. Självklart finns det skitstövlar överallt i landet, men Japan har extremt få.

7eleven har vanligtvis väldigt bra växelkurs. Vid uttag av större summor som tio tusen kan det skilja upp till 1.000 mot vad ni får hos Forex om ni växlar innan resan. Vi rekommenderar därför att endast ta med en mindre summa och ta ut mer kontanter på plats. 

Växla inte på Flygplatsen. Besök en bank eller 7elev i stan. 

Dricks uppskattas inte av personalen och kan ibland anses som nedvärderande. 

Vill ni dricksa, fråga i så fall personalen innan om det är okej. Högst troligt kommer ni få ett nej, då dricks inte tillhör deras vardag.

Laddare

Japan använder sig av eget uttag, adapter krävs.