NagoyaKarta över japan.

Reseguide
Nagoya

Vackra Nagoya är Japans fjärde största stad strax efter Tokyo, Yokohama och Osaka, med en befolkning på nästan 9 miljoner människor. Staden är kanske mest känd för sin enorma bilindustri. Här ligger nämligen stora industrier som Honda, Mitsubishi och Toyota. Som om det inte vore nog sägs staden vara hemvist för japans speciella samuraj- och ninjakultur.

Sevärdhet

Nagoya Castle

Nagoya slott är som tagen ur en tecknad Studio Ghibli-film. Med sitt böjande tak och unika arkitektur ser slottet precis ut som i de japanska sagorna. De gröna traditionella taken är utsmyckade med gyllene shachihoko- ett mytiskt japanskt djur med huvud som en tiger och kropp som en karpfisk. Legenden säger att shachihoko kan få regnet att falla och är ett vanligt inslag på viktiga japanska byggnader för att skydda mot eld och brand. Slottet är svårt att missa då hela Nagoya tycks kretsa kring dess mystik. Vandra runt i den vackra slottsträdgården, spana in slottet och stanna slutligen till för en kopp te i det pittoreska tehuset.

Nagoya slott
Atsuta Jingu Japans största tempel i Nagoya

Sevärdhet

Atsuta Jingu

Atsuta Jingu är ett av Japans största och mest kända tempel för dyrkan till den naturandliga Shintoreligionen. Hit kommer ca 9 miljoner människor på besök varje år för att dyrka solgudinnan Amaterasu och det heliga svärdet Kusanagi. Missa absolut inte ett besök på det tillhörande museet där du kan se forntida vapen, målningar och klädesplagg från dåtidens Japan. Flanera runt på helgedomen i den trädbevuxna parken, njut av omgivningen och den fantastiska arkitekturen. Efter din andliga dyrkan, eller turistiga besök, får du inte missa att prova templets version av Kishimen-nudlar, en riktig lokal specialitet i Nagoya.

Sevärdhet

Osu Kannon

Templet Osu Kannon byggdes redan på 1100-talet men har genomgått både ombyggnationer och platsförflyttningar under sin levnadstid, då det flertalet gånger skadats av allvarliga översvämningar. Det är dock ingenting som syns. Templet står nämligen högfärdigt i all sin prakt, redo för dyrkan till barmhärtighetens gudinna Kannon. Trots sin historiska spiritualitet huseras templet inte ensamt.

Precis intill ligger nämligen ett stort shoppingområde, bibliotek med 15 000 klassiska japanska texter och en loppmarknad som håller öppet två gånger i månaden. Dessa två motpoler gör templet lite extra intressant och är definitivt värt ett besök.

Templet Osu Kannon Nagoya
Toyota Kaikan museet Nagoya

Museum

Toyota Kaikan Museum

För dig som är bilintresserad är det på sin plats med ett besök på Toyota Kaikan museet. Bilmärket Toyota grundades nämligen i Nagoya och har fortfarande sitt högkvarter och många av sina produktionsanläggningar kvar i staden. På museet visar Toyota upp sina nya bilmodeller och teknologiska uppfinningar. Dessutom hålls regelbundna robotshower där robotar pratar och till och med dansar. Om du har stort intresse för bilar kan du boka in dig på en fabrikstur som hålls varje dag. Turen tar ca 2,5 h och är helt gratis, men kom ihåg att du måste boka den i förväg. Museet ligger ca en timme öster om centrala Nagoya och nås lättast med tåg eller bil.

Museum

Toyota Techno Museum

Om du inte fått nog av bilar ska du bege dig till Toyota Techno Museum, även känt som Toyota Commemorative Museum of Industry and Technology. Museet ligger mitt i centrala Nagoya och är mycket enkelt att nå. Det spännande museet huserar i en gammal textilbyggnad och introducerar Toyotas fascinerande historia. En gång i tiden var företaget nämligen tillverkare av textilmaskiner, för att sedan göra en helomvändning och bygga ett stort biltekniks- och bilproduktionsimperium. Det här museet är fascinerande, oavsett om du är bilfantast eller inte.

Gammal symaskin.
Samuraj pansar kläder.

Museum

The Tokugawa Art Museum

På Tokugawa konstmuseum finns rikedomar från den kända japanska familjen Owari-Tokugawa som levde under Japans Edo-period. Museet ställer ut en imponerande samling av familjens konstskatter såsom samurajpansar, svärd, köksredskap, masker, kartor och texter. Bredvid museet ligger en vacker japansk landskapsträdgård med en tillhörande porlande damm. Dessutom finns en vacker vandringsled, tehus och en trädgård med blommande iris och pion. Museet är ett spännande besöksmål för japansk kultur och historia och är definitivt värt ett besök.

Museum

Nagoya City Science Museum

Om du är intresserad av astronomi är ett besök på Nagoya City Science museum ett måste. Det här häftiga planetariet är ett av världens största och är utformat som en jättelik glob. Utställningen varierar månad för månad beroende på aktuella astronomiska fenomen. Här kan man tillexempel njuta av en mycket realistisk stjärnhimmel, eller besöka ett norrskensrum som håller minus 30 grader. Det här är en upplevelse för hela familjen, och trots att turerna endast ges på japanska är det spännande att kolla på stjärnor, planeter och andra naturfenomen som projiceras på museets massiva biodukar. Här kan man också delta i olika interaktiva experiment och lära sig om naturens mystik.

Nagoya City Science museum
Späckhuggare akvarium.

Akvarium

Port of Nagoya Aquarium

I Nagoyas kända hamnområde ligger Port of Nagoya Public Aquarium. Akvariet huserar med japans största utomhustank, och sägs dessutom vara ett av landets bästa. Det massiva komplexet består av två stora byggnader. I den norra byggnaden introduceras historien om havets mäktigaste och störst kända djur, valen. I den södra byggnaden lever över 500 olika havsdjur i dess ”naturliga” habitat såsom späckhuggare, delfiner, sköldpaddor och pingviner. Det här är verkligen ett spännande äventyr för hela familjen som inte får missas! 

Sevärdhet

MIRAI TOWER

Miraitornet (Chubu Electric Power MIRAI TOWER), som sträcker sig 100 meter upp över marken konstruerades i syfte att locka turister och förbättra stadens TV-sändningar. För den som inte är höjdrädd kan en åktur upp i tornet vara på sin plats. Här kan man nämligen åtnjuta av en 360 graders panoramautsikt över den vackra staden.

Tornet, som inte längre är aktivt är ett mycket populärt besöksmål för bröllopspar som gärna gifter sig med staden som utsikt. Dessutom är det ett landmärke utan dess like, som Nagoya-borna är mycket stolta över. Tornet inrymmer även en mysig restaurang, hotell, café och bar.

Miraitornet Nagoya
Vattenhjul hus park.

Djurpark

Higashiyama Zoo & Botanical Gardens

Higashiyama Zoo och botaniska trädgårdar är ett av Nagoyas främsta turistmål. Här finns mer än 450 olika djurarter och över 7000 sorter växter. Higashima är kanske mest känd för gorillan Shabani, som gärna hänför besökarna med sin otroligt graciösa snygghet. Förutom gorillan Shabani finns här röda pandor, giraffer, lejon och japanska risfiskar. Den här parken är hur stor som helst och du kan nog behöva två dagar för att hinna uppleva allt som den har att erbjuda. Här finns förutom speciella djur också en vacker japansk körsbärsträdgård och ett magnifikt växthus.

Sevärdhet

Noritake Garden

Noritake är från början ett japanskt porslinsföretag som gjort sig världskänt för sina unika hantverksprodukter. Noritake-trädgården öppnade till minne av 100-årsjubileet för Noritake och här produceras, säljs och hålls kurser i Noritake-keramik. Här får du som besökare lov att prova på hantverkets konst, kika in i Noritake-museet eller köpa med dig det vackraste av porslin hem till ditt köksskåp. Missa absolut inte att vandra runt i den lummiga trädgården och måla eller skapa din helt egna souvenir att ta med hem. Noritake trädgården är mysigt att besöka oavsett om du vill shoppa, skapa eller bara njuta av den kreativa anda som tycks genomsyra området. 

Porslin tallrikar.
Legoland Japan Resort Nagoya

Nöjespark

Legoland Japan

Här på Legoland Japan Resort som ligger i Nagoya finns över 10 000 legomodeller och 40 attraktioner i form av karuseller, föreställningar och interaktiva upplevelser. Det här är en nöjespark för hela familjen som erbjuder ett fantastiskt äventyr med legobitar och upplevelser i vartenda hörn. Om barnen inte fått nog av att leka kan man dessutom sova över några nätter på parkens tillhörande hotell. Efter ett besök här kommer barnen vara nöjda och glada, även om du lär se fyrkantigt för resten av dagen.

Sevärdhet

Tsuruma Park

Tsuruma Park är Nagoyas första kommunala park som öppnade redan i början på 1900-talet. Här finns ett antal olika trädgårdar med blomsterrabatter som kommer få dina ögon att häpna. Vandra genom den västerländska trädgården och njut av rosorna som radar upp sig där du går. Fortsätt sedan vidare på den japanska trädgården med sina vackra dammar och imponerande 750 japanska körsbärsträd. Åk med fördel hit under våren när de japanska träden blommar i rosa. Det här är verkligen en plats för avkoppling, zen och lugn. 

Park sjö träd.
Snabbtåg tåg museum.

Museum

SCMaglev & Railway Park

Nagoya är inte bara känt för sin stora bilindustri. Här finns även ett museum som bara är till för tåg. På SCMagley och Railway Park står tågen på rad med syfte att visa besökaren de framsteg som gjorts inom japans imponerande tågindustri.

Här finns allt ifrån historiska ånglok, till bullet trains och de nyproducerade magnetiska och svävande tågen som kallas för maglev. Så många som 39 pensionerade tågvagnar står öppna för besökaren att inspektera och leka i.

Museet passar för både barn och vuxna, och om man har tur kan man få lov att leka tågkonduktör för en stund. Som om det inte vore nog har museet en av Japans största miniatyrpark där små tåg kör genom Osaka, Nagoya och Tokyo. 

Museum

Toyota Automobile Museum

Japanerna verkar inte få nog av sin egen förträfflighet när det kommer till bilar. På Toyota Automobile Museum fokuserar utställningen uteslutande på japanska, europeiska och amerikanska bilar från sent 1800- till 1960-tal. Här finns världens bilhistoria samlad under ett och samma tak. Gamla, snygga bilar såsom 30-talets Bentley 4,5 eller Bugatti 57C står fint polerade i utställningssalen. Om du har tur kanske du får lov att provsitta i en av dessa beprövade storheter. 

Toyota Automobile Museum Nagoya
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

NAGOYA
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Ni behöver inte oroa er om att hålla hårt i era värdesaker eller att gå runt med större summor kontanter. Japaner är ett väldigt lojalt och väluppfostrat folk med väldigt få tjuvar och liknande. Att se yngre barn åka tunnelbanan själv hem från skolan ensamma är ingen ovanlig syn att se i Japan. Självklart finns det skitstövlar överallt, men Japan har väldigt få av dom.

Köp JR-pass om ni planerar att förflytta er till andra städer. Skall ni endast vara i Yokohama så klarar ni er gott och väl med att betala er transport per gång. Men de flesta besökarna tar en vecka i Tokyo och tar sig sedan vidare till Kyoto, Osaka och andra populära städer. Dessa sträckor är rätt dyra utan JR pass. Flygi är Sveriges officiella återförsäljare av dessa pass. Köp ert Japan Rail Pass redan nu!

Suica kortet – ett fantastisk IC kort som kan förladdas med pengar för att enkelt blippa dryckesmaskiner, tunnelbanan och andra maskiner för en kontantfri och snabb betalning. Alternativ till kortet är Icoca Card & Pasmo Card.

Den bästa tiden på året att besöka Sapporo är på vintern när snön ligger tjock. Det är på vintern de flest aktivisterna och vinterfestivalen arrangeras. Sapporo är även vacker att besöka resten av året men är mest känd för att vara en vinterstad.

Nagoyas internationella flygplatsen heter Chubu Centrair International Airport (NGO) och ligger ca 45 km från Nagoya.

Adress: 1 Chome-1 Centrair, Tokoname, Aichi 479-0881, Japan

Telefon: +81 569-38-1195

Japan använder sig av Japanska Yen – JPY

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i staden. Ni behöver inte oroa er om att gå runt med större summor kontanter då landet är väldigt säkert. Självklart finns det skitstövlar överallt i landet, men Japan har extremt få.

7eleven har vanligtvis väldigt bra växelkurs. Vid uttag av större summor som tio tusen kan det skilja upp till 1.000 mot vad ni får hos Forex om ni växlar innan resan. Vi rekommenderar därför att endast ta med en mindre summa och ta ut mer kontanter på plats. 

Växla inte på Flygplatsen. Besök en bank eller 7elev i stan. 

Dricks uppskattas inte av personalen och kan ibland anses som nedvärderande. 

Vill ni dricksa, fråga i så fall personalen innan om det är okej. Högst troligt kommer ni få ett nej, då dricks inte tillhör deras vardag.

Laddare

Japan använder sig av eget uttag, adapter krävs.

Visum

Varken visum eller ESTA krävs för svenska besökare.

in no time

Tidszon

Japan befinner sig i tidszon GMT+9.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare