Nya ZeelandResenär resväska flygi.

Reseguide
Nya Zeeland

Nya Zeeland är en spännande destination som erbjuder sina besökare en stor variation av upplevelser. Har du sett Sagan om ringen filmerna? Filmerna spelades in i Nya Zeeland och ger dig en inblick i vad du har att förvänta dig. Det här är ett land som bjuder på rik kultur samtidigt som landet erbjuder sina besökare storslagna vyer och natur.

Storstad

Auckland

Auckland är Nya Zeelands största stad och stadens population motsvarar nästan en tredjedel av hela landets invånare. På Mauri heter staden Tāmaki Makaurau och staden erbjuder sina besökare mängder med sevärdheter och aktiviteter. Här kommer du hitta allting som du förväntar dig av en storstad som mängder med fantastiska restauranger, caféer och barer. Om du känner för lite mer lugn finns flera vackra parker som är perfekta för en picknick eller en promenad. Om du känner dig äventyrlig så erbjuder stränderna goda möjligheter för snorkling och dessutom så finns det möjlighet att klättra upp för en vilande vulkan

Båt vatten stad.
Utsikt vatten gräs.

Vacker natur

Christchurch

Christchurch är Nya Zeelands näst största stad efter Auckland. Här kan du förvänta dig en idyllisk semester i en lugn stad som ändå erbjuder mängder med saker att göra. Här möts du av historiska 1800-tals byggnader som ligger sida vid sida med ny arkitektur. Stadskärnan bjuder på restauranger, gastropubar och vinbarer samtidigt som utkanterna av staden bjuder på slående natur och här kommer du också lätt kunna besöka flera av platserna som man spelade in Sagan om ringen på.

Huvudstad

Wellington

Wellington är Nya Zeelands huvudstad och landets tredje största stad. Staden ligger vid den södra delen av Nordöns kust och här kommer du som besöker Wellington bjudas på spännande museum och intressanta byggnader. I Wellington hålls det ofta olika typer av event och annars så finns det ett flertal härliga restauranger och barer att prova på!

Spårvagn stad spår.
Utsikt stad berg hav.

Äventyr

Queenstown

Planera in ett besök i en av de mest äventyrsfyllda städerna i Nya Zeeland. Queenstown är en ort som är känd för att vara äventyrslysten, det är bland annat här som världens först och mest berömda bungy jump hopp tog plats vid Kawarau Bridge Bungy och om fallskärmshoppning står på din bucket list så har du kommit till rätt ställe. Om du inte fått nog av äventyr så finns det möjlighet att åka på en jet båttur genom de fantastiska forsarna vid Shotover River. 

Sevärdhet

Sagan om ringen

Som tidigare nämnt så filmades Sagan om ringer filmerna i Nya Zeeland. Filmerna spelades in vid över 150 platser i både se norra och södra delarna av landet och ett besök vid Nya Zeeland erbjuder dig som besökare möjligheten att besöka flera av platserna både på egen hand eller genom guidade turer. Låt dig svepas med och få se el del av filmhistoriens magi.

Sagan om ringen.
Hobbit hus rund dörr.

Sevärdhet

Hobbiton Movie Set

Redan 1998 besökte Peter Jacksons team platsen som Hobbiton ligger vid i jakt efter den perfekta platsen för att representera JRR Tolkiens ”The Shire”. Platsen, som ligger mitt i Waikato, kom att förvandlas till det vi känner igen ifrån trilogin. Även fast man från början tänkt riva Hobbiton så påbörjades guidade turer av området 2002, och när det var dags för att filma ”The Hobbit” trilogin lämnades 44 stycken permanenta hobbit hål och om du är ett fan av Sagan om ringen är det här en destination som du bara inte vill missa. 

Sevärdhet

Mount Doom

Du kommer kunna se mer än bara Hobbiton om det är så att din resa styr mot Nya Zeeland. Här hittar du nämligen även Mount Doom, eller som det faktiskt heter Mount Ngauruhoe. Du hittar berget i nationalparken Tongariro och genom att ta dig an dags vandringen genom Tongariro Crossing.

Mount doom berg.
Strand hav Nya Zeeland.

Sol och Bad

Stränder

Du kommer knappast behöva oroa dig över kvalitén på stränderna när du befinner dig i Nya Zeeland. Här hittar du vackra gyllene sandstränder och gnistrande klart vatten. Stränderna erbjuder en blandning av lugn och avslappning, samtidigt som det finns riktigt goda möjligheter till surfing, snorkling och dykning.

Populära maträtter Nya ZeelandFisk och Skaldjur

Det kommer nog inte som en chock för någon att ett land som Nya Zeeland med sin fantastiska kustlinje är ett land som äter mycket fisk och skaldjur. Ett besök i Nya Zeeland kommer bjuda på massvis med fisk och skaldjur på menyerna och landet är faktiskt känt för sina kvalitativa kräftor.

Kräftor grillas.
Mat tillagas kol.

Māori hāngī

Māori hāngī är egentligen inte en maträtt utan snarare ett sätt att tillaga maten på. Maten tillagas i ett hål som man grävt i jorden och sedan fyllt med varma stenar. Därefter ställs maten ovanpå stenarna i trådkorgar och täcks sedan över med våta handdukar och jord för att fånga värmen från stenarna. Nu börjar väntan, och maten kommer lämnas i marken i mellan 3 och 5 timmar beroende på mängden och vad det är för sorts mat som tillagas. Som ni säkert förstår så är inte det här något man gör vardagligen längre, utan sparas till speciella högtider.

Lamm

Du har säker stött på Nya Zeeländskt lamm tidigare, på restaurang eller i butikerna. Lammet är en av Nya Zeelands största exporter och helgrillad lammstek är en favorit bland många Nya Zeeländare. Om du får möjlighet att beställa in lammstek när du är ute på restaurang så tror vi verkligen inte att du kommer ångra dig.

Lammkotletter ärtor sås.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

WELLINGTON
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Om ni ska hyra bil i Nya Zeeland är det bra att tänka på att de har vänstertrafik. 

Nya Zeelands sommarmånader är december, januari och februari, dvs våran vinter.  

Om du behöver akut hjälp och behöver komma i kontakt med polis, ambulans eller brandkår ska ni ringa 111. 

Det går bra att dricka vattnet i Nya Zeeland, men var medvetna om att det tillsätts klor i dricksvattnet och smaken skiljer sig därför från vårt vatten. 

Mer information gällande flygplatser finner ni under respektive stads sida.

I Nya Zeeland använder man sig utav Nyzeeländska dollar (NZD).

I de stora städerna går det jättebra att använda kort, men vi rekommenderar ändå att man tar med sig kontanter och är noggrann med vart man tar ut kontanter. Använd säkra och öppna platser.

I Nya Zeeland är det samma normer för dricks som det är hemma i Sverige. Dricksa om ni är nöjda med mat, dryck och service, är ni missnöjda behöver ni inte dricksa. 

Laddare

Nya Zeeland använder sig av eget uttag, adapter krävs.

Visum

NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority) behövs.

in no time

Tidszon

Nya Zeeland befinner sig i tidszonen GMT+12.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare