WellingtonResenär resväska flygi.

Reseguide
Wellington

Wellington är en unik stad som bjuder på en variation av olika aktiviteter. Här kan du hitta allt från museum till spännande grottor och staden har något för upptäckare i alla åldrar. Om du känner att du behöver komma ner i varv så är ett stopp i den vackra trädgården Wellington Botanic Garden ett tips, och om du känner för att ta del av lite mer puls och kultur så varför inte ta en promenad genom den berömda gatan Cuba Street.

Aktivitet

Wellington Cable Car

Wellington Cable Car är en linbana som är oerhört populär bland turister som besöker staden. Linbanevagnarna bjuder besökarna på en 5-minuter lång resa som tar dig ifrån hjärtat av staden upp över bergsluttningarna vid Kelburn och avslutas vid en utsiktspunkt som ligger högt belägen över staden.

Spårvagn utsikt.
Botanisk trädgård.

Sevärdhet

Wellington Botanic Garden

I nära anslutning till den centrala delen av staden ligger Wellington Botanic Garden. En botanisk trädgård som sträcker sig över 25 hektar där den bland annat skyddar delar av de inhemska skogarna. Strosa igenom en vacker färgexplosion och njut av de många växtkollektionerna och det fina landskapet. Den botaniska trädgården har öppet året runt från gryning till skymning.

Djurpark

Wellington Zoo

Besök det 13 hektar stora zoot i Wellington och låt dig bjudas in i en helt annan värld. Wellington Zoo är Nya Zeelands första zoo och är inte en vinstdrivande organisation. Dessutom är zoot Nya Zeelands äldsta naturvårdsorganisation. Promenera igenom området och ta del av de många fantastiska djuren, eller boka in en ”Close encounters”-upplevelse, som tillåter dig att komma ännu närmre vissa av djuren för en extra kostnad. Området har dessutom flera härliga lekplatser för de små, och när hungern sätter in så är det upp till dig om du vill slå dig ner för en medhav picknick eller besöka någon av de två platserna som serverar mat.

Skylt trä zoo.
Film svart vit.

Sevärdhet

Weta Workshop

Om du är en filmfantast kommer du inte vilja missa Weta Workshop. Det här är en unik upplevelse för alla filmintresserade där du får en insikt i hur design och effekt studion Weta fungerar. Gå på en guidad tur och ta del av mängder med filmartefakter, skulpturer, rekvisita. Innan du går kanske du är intresserad att ett besök i Weta Cave? Här hittar du mängder med souvenirer såsom skulpturer, kopior av rekvisita, konsttryck och kläder som är designade av Weta konstnärer.

Konstgalleri

City Gallery Wellington

Wellington bjuder på något för de flesta, och om du är konstintresserad så är ett besök vid City Gallery Wellington väl värt ett besök. Här kommer du kunna få ta del av samtidskonst från både Nya Zeeland och övriga världen. Här hittar du ett flertal olika utställningar och galleriet håller dessutom ett flertal event. Stig in i City Gallery Wellington och beskåda, diskutera och låt dig svepas upp i de många utställningarna. 

Konst tavlor hänger.
Maori folk dansar.

Museum

Wellington Museum

Fortsätt din kulturella resa med ett besök vid Wellington Museum. Museet är tillägnat de många historierna om Wellington regionen, och här får du en inblick i hur stadens historia sett ut. Byggnaden som museet ligger i går tillbaka till sent 1800-tal, när byggnaden användes som ett tullager för gods. Fortsätt igenom utställningarna och ta exempelvis del av Wellingtons sjöfartshistoria eller de fantastiska utställningarna av Māori konstnärer och poeter.

Shopping

Lambton Quay

Slår ditt hjärta ett extra slag vid tanken på en shoppingdag? I sådana fall är Lambton Quay ett stopp som du måste ha på din agenda. Lambton Quay är Wellingtons bästa shoppinggata, och här möts du av en mängd av stora märken. Här ligger dessutom David Jones som är ett stort varuhus som erbjuder både lokala och internationella märken och Old Bank Arcade vilket är en historisk byggnad som huserar några av Nya Zeelands bästa designers.

Gatuskylt grönt.
Skylt Cuba rött.

Sevärdhet

Cuba Street

Besök en av Nya Zeelands mest populära och kända gata och område. Cuba Street erbjuder något för alla, gatan är hem till en stor variation av upplevelser. Här hittar du lyxiga restauranger i princip sida vid sida med mindre matställen. Här kommer du se mängder med gatukonst och det är inte svårt att hitta olika gallerier att besöka medan du promenerar runt i området. Det här är ett färgglatt kvarter där du bland annat hittar unika caféer och trendiga second hand butiker.

Sevärdhet

Zealandia Te Māra a Tāne

Besök Zealandia och kliv in i en värld fylld av lummiga skogar. Promenera igenom området som agerar ekofristad till över 40 sällsynta arter. Här kommer du eventuellt ha möjligheten och se sällsynta fåglar som Hihi, Kakariki och Sydötakahe. Utöver de vackra fåglarna finns det chans att se reptiler som Bryggödlor. Besök Zealandia genom att boka in dig på någon av alla deras upplevelsepaket.

Fågel kvist.
Byggnad konst ljus.

Museum

Te Papa Tongarewa

Besök Nya Zeelands nationalmuseum och bjuds in på ett interaktivt besök. Museet öppnade 1998, och namnet Te Papa Tongarewa direkta översättning är på engelska ”Container of treasure”. Här finns en mängd olika utställningar som täcker allt ifrån Nya Zeelands natur till uppvisningar av häpnadsväckande konst. På andra håll i museet kommer du kunna få en inblick i Gallipoli kampanjen under första världskriget eller få en inblick i vilka som migrerade till Nya Zeeland under de senaste 200 åren. De nämnda utställningarna är bara ett axplock och här finns det verkligen massvis med kulturskatter. 

Sevärdhet

Beehive

Om du är intresserad av arkitektur så ska du verkligen göra ett besök vid Nya Zeelands parlamentsbyggnad. Byggnaden, som för övrigt är 72 meter hög, kallas för Beehive på grund av sin utformning som gör att den ser ut lite som en bikupa. När du är här finns det möjlighet att gå på en guidad tur som visar upp tre stycken av parlamentsbyggnaderna.

Byggnad rund.
Blåa hus vid vattnet.

Sevärdhet

Waterfront Walk

Ett besök i Wellington är inte komplett utan en promenad längs med den populära vattenpromenaden, Wellington Waterfront Walk. Här kommer du hitta mängder med aktiviteter och det är ett populärt område att cykla, åka skateboard eller varför inte bege dig ut på vattnet och paddla kajak. Dessutom finns det en mängd med konstverk längs med promenaden. Slår hungern till behöver du inte leta länge innan du hittar någonstans att slå dig ner.

Sol och Bad

Scorching Bay Beach

Om det är läge för lite avkoppling i form av strandliv och solsken så kan du styra blicken mot Scorching Bay Beach. Det här är en populär strand som har ett stort grönområde som dessutom är skyddat mot de nordliga vindarna. Eftersom stranden ligger i anslutning till hamnen så är det dessutom ett ypperligt ställe att titta ut över båtarna som kommer in och åker ut från hamnen.

Strand hav gräs.
Skog flod grönt.

Aktivitet

Butterfly Creek

Om du känner dig äventyrlig så kan vandringen upp till Butterfly Creek vara ett bra stopp för dig. Det är en populär vandring både för vana vandrare men även för de som är intresserade av fågelskådning eller bara vill komma ut på en promenad. Men att genomföra hela vandringen tar ungefär 3,5 timma så den är 11,1 km lång och var beredd på att det kan upplevas som svår då den räknas som en medelsvår hike.

Mat och Dryck

Hannahs Laneway

Har hungern satt sig i och magen börjar göra sig påmind så är Hannahs Laneway ett perfekt stopp. Välj och vraka mellan de olika stoppen, och det är upp till dig om du vill ta del av någon av de läckra bakverken från bageriet, eller om du suktar efter en nygräddad pizza. Du kanske är sugen på att slå dig ner på en bar och bara ta en svalkande öl? Eller är du sugen på någonting sött? Oavsett vilket av det som passar in på dig så kommer du kunna stilla din hunger längs med Hannahs Laneway.

Hamburgare pommes frites.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

WELLINGTON