KanazawaKarta över japan.

Reseguide
Kanazawa

Den mysiga staden Kanazawa i södra Japan är känt för sin rika geisha- och samurajkultur, sin ikoniska promenadträdgård Kenrokuen, sin speciella arkitektur och ett imponerande gastronomiskt kök som framför allt består av fisk och skaldjur.

Sevärdhet

Kenrokuen

Kenrokuen är något utöver det vanliga. Den här trädgården i fulländad japansk stil är både förtrollande, magisk och sagolik på samma gång och klassas som en av japans vackraste trädgårdar. Namnet Kenrokuen betyder ”De sex storheternas trädgård” som syftar till att trädgården uppfyller kraven för en perfekt trädgård. Kraven? Rymlig, avskild, konstnärlig, klassisk, öppen och vattenrik. Här kryllar det bokstavligen talat av små vattendrag, broar, japanska tehus, träd, blommor och stenar. Missa inte att kolla in japans äldsta fontän och den höga Kotojitoro-lyktan.

Sjö park monument KENROKUEN Kanazawa
Japansk konst tavla i MUSEUM OF CONTEMPORARY ART Kanazawa

Museum

Museum of Contemporary Art

2000-talets museum för samtida konst, eller Kanazawa Nijuichiseiki Bijutsukan som museet heter på japanska, är ett av landets mest framträdande konstmuseum. Här finns hyllade verk från japanska konstnärer såväl som andra delar av världen. Det som gör museet så speciellt är dess unika arkitektur. Byggnaden är nämligen designad utan in-eller utgång, med syfte att avskräcka besökare för att komma in. Bra marknadsföring? Det kanske kan diskuteras. I vilket fall fungerar museet både som ett kulturhus och konstgalleri. De mest sevärda installationerna är ”Swimming Pool”, där människor ser ut att kunna leva under vatten och ”Blue Planet Sky”, en utställning som utforskar ljuset.

Museum

IPMA

Ishikawa Prefectural Museum of Art, som också kallas för IPMA grundades på 50-talet och agerar småsyskon till 21st Century Museum. Här finns en stor samling konst-och hantverk av kulturell betydelse, men också ett antal verk från lokala konstnärer. Bland annat finns ett flertal konstverk från den kända Maeda-familjens samling. Museet innehåller sju gallerier som visar allt ifrån kutanoyaki-keramik, svärd, kimonos och buddhistiska religiösa artefakter. Det mest kända föremålet som håller hus på museet är ett par färgglada rökelser från 1600-talet, formade som fasaner.

Paraplyer geishor IPMA Kanazawa
Fisk marknad i kanazawa Japan.

Marknad

Omicho Market

Om du är ett fan av fisk och skaldjur ska du bege dig till Omicho Market. Marknaden har varit Kanazawas största färskvarumarknad sedan Edo-perioden och här finns mer än 200 små handelsstånd som säljer alltifrån lokala skaldjur, delikatesser och fina fiskar till kläder, blommor och köksredskap. Marknaden är bäst att besöka under tidig morgon om du vill känna på den lokala och genuina atmosfären. På morgonen är det nämligen som mest liv eftersom alla vill köpa nyfångad och färsk fisk till kvällens middag. Missa inte att smaka på zuwaigani- en lokal krabba eller på en Korokke- en friterad krokett av fisk. Det är svårt att undgå vilka restauranger som har mest popularitet, köerna slingrar sig nämligen meterlånga.

Sevärdhet

Myouryuji Ninja Temple

Myouryuji Ninja Temple är även känt under namnet Ninjadera och byggdes av Maeda-klanen, en samurajklan som härskade i Japan under Edo-perioden. Egentligen var det inte någon ninja-konst som utövades på området, men templet fick sitt namn eftersom templets samurajkrigare hade ett mycket utarbetat och vilseledande försvar. Under den tiden fanns nämligen en massa dolda tunnlar, hemliga rum, fällor och labyrinter som fintade fienden i fel riktning. Åk hit och känn historiens vingslag som viner i vinden. 

MYOURYUJI NINJA TEMPLE i Kanazawa
Gata hus i japanska HIGASHI CHAYA DISTRICT Kanazawa

Sevärdhet

Higashi Chaya District

Chaya betyder ”tehus” och är en exklusiv typ av restaurang där gästerna underhålls av geishor som sjunger och dansar. Under Edo-perioden var Chaya utsedda som en form av nöjesdistrikt, dit man gick för underhållning och god mat. Numera finns det inte så många distrikt kvar av denna typ. Här i Higashi Chaya District finns två Chaya som är öppna för allmänheten. Åk hit, ät en bit mat och beundrade geishorna vackra sminkning och färgglada kläder. Här i området finns dessutom massvis med butiker, caféer och restauranger. I en av butikerna kan du till och med dricka te som är helt täckt i bladguld. Inte illa! Glöm inte att kolla in de två andra chaya-distrikten, Nisi och Kazuemach

Sevärdhet

Kanazawa Castle

Ända sedan 1500-talet och fram till slutet på Edo-perioden var Kanazawa slott hem för den mäktiga Maeda-klanen. Slottet, som idag bara består av två magasin och en mäktig port brann ner flera gånger under sin levnadstid. Numera har man försökt konstruera delar av slottet såsom ett förråd, ett antal portar och två torn. Porten Ishikawamon står dock kvar i sin forna glans med vacker utsikt över Kenrokuen-trädgården. Missa inte att kolla in den rekonstruerade porten Hashizume-mon Gate som har ett högt kulturellt värde och är en viktig sevärdhet i Kanazawa.

Vitt japanskt slott.
Smal gata hus i NAGAMACHI SAMURAI DISTRICT Kanazawa

Sevärdhet

Nagamachi Samurai District

Nagamachis samurajdistrikt är beläget vid foten av det tidigare Kanazawa-slottets plats, slottet där forntida japanska samurajer och deras familjer brukade vistas. Området har en alldeles speciell, historisk atmosfär med sina välbevarade samurajbostäder, jordväggar, smala gränder och vattenkanaler. En av områdets mest välbesökta attraktioner är ett samurajresidens vid namn Nomakurare där ett flertal artefakter från samurajernas levnadstid fortfarande finns kvar. Området har också ett antal olika små museer, bland annat ett som är uppbyggt som ett gammaldags apotek. Här finns också massvis med mysiga restauranger, caféer och små shoppingbodar.

Museum

D.T Suzuki Museum

D.T Suzuki museet är tillägnat en mans hela livsverk. Mannen hette Suzuki Daisets Teitaros och var under sina levnadsår en framstående buddhistisk filosof. Att besöka museet är nästan som att kliva in i Suzukis värld. Arkitekturen och inredningen fungerar nämligen som en slags tolkning av filosofens liv och hans zen-buddhistiska tro. Här blandas rena, enkla linjer och öppna ytor med Suzukis skrifter och skapar ett filosofiskt lugn. Ett fint arkituektuellt inslag är dammen som museet är byggt omkring, som kallas för ”Water Mirror Garden”. Och rummet som kallas för ”Det kontemplativa rummet” som öppnar upp till tid för meditation och inre lugn.

Pool vatten museum.
Bjällror snöre tempel.

Sevärdhet

Oyama Shrine

Helgedomen Oyama är tillägnad Maeda Toshiie, den första ”herren” av Maeda-klanen och var från början byggt uppe på berget Utatsu, men är numera förflyttad till marknivå. Helgedomen är känd för sin ovanliga port som designades av en holländsk arkitekt och har inslag av både asiatiska och europeiska teman. Här finns, förutom den vackra porten, också en staty som föreställer Maeda Toshiie, ett mycket trevligt promenadstråk, porlande små dammar och ett antal broar som är designade för att likna musikinstrumenten harpor och lutor.

Sevärdhet

Nomura Samurai Residence

Som så mycket annat i Kanazawa kretsar Nomura Samurai Residence kring historien om de forntida samurajerna. Huset Nomura tillhörande förr i tiden en rik samurajfamilj som hette Nomura och var krigare för den regerande Maeda-klanen. När samurajerna började förlora sin makt i staden gick det dåligt även för Nomura-familjen som dessvärre blev bankrutt och fick flytta därifrån. Numera ägs huset av staten och är klassat som en kulturell viktig egendom. Missa inte att kika in i den vackra trädgården som sägs vara bland japans vackraste.

Samuraj hus gammalt.
Bergskedja utsikt by.

Sevärdhet

Shirayama Hime Jinja Shrine

På toppen av det vördade och heliga berget Mt. Hakusan ligger den vackra helgedomen Shirayama Hime Jinja. Människor har sedan urminnes tider bestigit berget för att visa sin religiösa hängivenhet. Helgedomen har stått på bergets topp i 2100 år och sägs vara beskyddare av hela Hokuriku-regionen. Under sin bönestund kan man med fördel önska sig lycka, goda relationer, långt liv och god hälsa. Kanske slår just din önskning in? Missa inte att kolla in Biwa-Taki falls- ett vattenfall som sägs rena tankarna eller Old Sugi Cedar Tree- ett heligt träd som är 800 år gammalt. Glöm inte att rena dina händer på floden Temizuya innan då besöker templet.

Sevärdhet

Seisonkaku Villa

Det gamla huset Seisonkaku byggdes i slutet på 1800-talet av en man som ingick i samurajklanen Maeda. Mannen som hette Maeda Nariyasu byggde huset som en gåva till sin mor, och här i villan finns fortfarande hennes tillhörigheter och artefakter från förr att beskåda. Huset är en av de mest välbevarade samurajvillorna i japan och sitter på ett stort kulturellt värde. Ett besök inuti huset är verkligen att rekommendera. Arkitekturen är något utöver det vanliga och den lilla trädgården utgör ett fint komplement till den massiva byggnaden.

Traditionellt japanskt hus SEISONKAKU VILLA Kanazawa
Trädgård sjö bro.

Sevärdhet

Gyokusen Garden

Gyokusen Garden kallas också för Nishida Family Garden och är en trädgård som går i traditionell japansk stil. Som så mycket annat i Kanazawa är trädgården skapad av en medlem från Maeda-klanen, och närmare bestämt en man vid namn Wakita Naokata. Wakita, som var mycket förmögen, snålade inte med pengar när han bestämde sig för att bygga trädgården. Här finns både vattendrag, blommor och tehus som går i traditionell japansk stil. Missa inte att boka in ett besök på tehuset där du kan åtnjuta en traditionell teceremoni. Det här är inget för den stressade. Att koka vatten och slänga i en tepåse är inget för japanerna. Teceremonin är nämligen en helig ritual och tar ganska lång tid att genomföra.

Sevärdhet

Ishiura Shrine

Ishiura Shrine är den äldsta helgedomen i hela Kanazawa med sin 1500 års historia på nacken. Här ber man till de naturandliga shintogudarna som sägs beskydda och bringa välgång till troende japaner. Platsen lockar i synnerhet många kvinnliga besökare eftersom det sägs att man här kan finna sin själsfrände. Förutom att man kanske hittar sitt livs kärlek finns här också en liten utställning som visar en traditionell japansk hatt och söta små berlocker från förr. Det här en fantastisk liten plats att besöka.

Geishor röda tempel.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

KANAZAWA