Cinque TerreResenär resväska flygi.

Reseguide
Cinque Terre

Strax utanför La Spezia finner ni underbara och vackra Cinque Terre. Staden är uppdelad i fem färgglada små byar längst den 12 kilometer långa riviera kusten. En av världens vackraste platser och som verkligen rekommenderas att besöka.

Monterosso al Mare

Den största av de 5 byarna och den enda byn med en riktig strand. Här finner ni flest hotell, restauranger och andra semesterfestligheter som förväntas på en strandsemester. Lägg er på stranden med kall dryck i handen och njut av den vackra omgivningen som sedan 1997 finns på med UNESCO:s världsarvslista.

People playing at the beach of Monterosse,cinque terre.
Aerial view of Vernazza fishing village at sunset, seascape in Five lands, Cinque Terre National Park, Liguria, Italy.

Vernazza

Här möts ni av färgglada hus, god stämning och en mindre småbåtsmarina. Ett perfekt stopp för er som vill avnjuta en god glass och en trevlig promenad i sommarvärmen.

Byn är helt fantastisk och lever upp till sitt slogan ‘caruggi’, enkelt översatt till ‘smala gångar’. Trappor och gångar överallt, med vacker havsutsikt från alla dess hörn.

Vernazza är byn som de flesta rekommenderar att besöka om ni endast hinner med ett stopp. Vi rekommenderar dock att besöka alla 5, vilket man lite hastigt hinner om man har en heldag i staden.

Corniglia

Corniglia är den enda av de 5 byarna som inte har någon direkt kontakt med havet, men det gör inte byn till något sämre. Corniglia ligger istället på en höjd och bjuder på fantastiska utkiksplatser och fotomöjligheter med havet och de andra byarna i bakgrunden.

Byn är inte lika populär som de andra, då det krävs en längre promenad från tågstationen innan ni är framme. Som tur är finns det shuttlebussar till tjänst för er som inte vill promenera.

Vi rekommenderar starkt ett besök till även denna byn. Ta med kameran, ni blir inte besvikna.

View over Corniglia's ocean with the city on rocks.
Cinque Terre Italien

Manarola

Färgglada hus och ännu fler färgglada hus. Om ni tidigare sett en bild från Cinque Terre så var det nog på Manarola. En fantastiskt fotovänlig by med mängder av promenadslingor, en mindre hamn och trevliga restauranger. Ni kan även se folk bada och leka i hamnen.

En av redaktionens favoritbyar med oändligt av fotomöjligheter längst den smala och vackra promenadslingan mellan Manarola och nästa by.

Riomaggiore

Riomaggiore är den första byn ni stöter på och det första stoppet med tåg. Byn ligger i en vacker dal och agerar som startplats för de flesta vandringsrutterna. Mer om vandringen i området finner ni längre ner på sidan.

Aerial view over the smasll marina in Riomaggiore.

UPPLEV Cinque Terre

Närområden & Sevädheter

Taking photo from popular cinque terre.

Nessun Dorma

Nessun Dorma är en väldigt populär restaurang på grund av dess spektakulära läge och utsikt. Njut av god mat och vin i världsklass med havet, färgglada hus och Manarola framför näsan.

Restaurangen är extra vacker och romantisk vid solnedgången. Se till att inte missa denna underbara restaurang.

Azure Trail

Den blåa stigen är en vandringsslinga mellan de fem byarna bestående av bland annat den populära stigen The way of Love. En perfekt rutt för de som vill vandra och inte påfrestas av grov terräng och större kullar. Här vandrar ni längst den vackra kusten och njuter av er omgivning utan stress och större folksamlingar.

Det finns totalt 48 leder som täcker 120 kilometer av vandringsleder i området. Endast 2 kostar att besöka medans resterande är gratis.

Cinque Terre Card krävs för att vandra mellan de mest populära destinationerna, där ingår stigen mellan Monterosso – Vernazza och Vernazza – Corniglia. Kortet kan köpas på plats och krävs för att vandra, oavsett om du endast besöker en. Kortet kostar dock vanligtvis inte mer än 8 euro per person.

View from azure trail in cinque terre while walking.
Family and friends walking along the lovely Via dell'Amore.

Via dell'Amore

Via dell’Amore är en vandringsslinga längst med kusten och med utsikt över havet. Dess internationella namn är bland annat Kärlekens stig och The way of  Love.

Den kilometer långa vandringsleden går mellan Riomaggiore och Manarola och är Cinque Terres populäraste slinga. Då området dagligen besöks av tusentals turister så har även leden anpassats för turismen med viloplatser och bänkar. Passa på njuta av utsikten.

Leden är stängd under 2021 och öppnar upp igen 2022 pga rasrisk.

Kajak i Cinque Terre

Om vädret tillåter och havet är lugnt så finns möjlighet till hyrning av kajak i byn Riomaggiore. Det bästa sättet att uppleva de vackra öarna och dess nationalpark är från havet. Passa på paddla längst kusten och ta del av allt från hemliga grottor till vackra stränder.

Arrangerade turer med kajak arrangeras från Monterosso. Utöver att paddla kajak får ni möjlighet att bada och snorkla, om havet och vädret tillåter.

Lonely rafter with his kayak in Cinque terre, italy.
Cinque terre view from the ocean on a boat.

Båttur Cinque Terre

Båtturer går från hamnen i Levanto, Portovenere och La Spezia ut till de fem byarna, dagligen. Ett perfekt alternativ för er som har lite längre tid i Italien och inte vill stressa er igenom upplevelsen som Cinque Terre har att bjuda på. Köp en heldagsbiljett och använd båten som en hop on – hop off båt.

Turerna går flera gånger dagligen mellan 1e april – 1e november.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

CINQUETERRE
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Man tar sig enkelt mellan byarna med tåg. En heldagsbiljett kostar vanligtvis inte mer än 16 euro per person och gäller för samtliga sträckor. 

Cinque Terre Card krävs för att vandra mellan Monterosso – Vernazza och Vernazza – Corniglia. Resterande sträckor och stigar är gratis att ta del av. Notera att man kostnadsfritt kan åka till mellan dessa sträckor istället om man köpt en heldagsbiljett.

Man tar sig enklast till Cinque Terre från La Spezia. La Spezia har dessvärre ingen egen flygplats, utan närmast är Pisa (PSA), cirka 64 kilometer bort. Passa därför på att kombinera Pisa med ert besök till Cinque Terre för två fantastiska destinationer i samma resa.

Den officiella valutan är Euro, €.

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i landet. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet. 

Alla restauranger inkluderar 10% dricks i sina priser om ni äter på plats per automatik. Var tydliga om ni inte önskar betala dricks på restaurangen vid betalning.

På mindre pubar står en liten dricksburk på bordet för personer som vill bli av med lite växel. Här förväntas absolut ingen dricks dock. 

Laddare

Italien använder sig av samma uttag som Sverige.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Italien befinner sig i samma tidszon som Sverige.

Vanliga frågor

Monterosso är ofta det populäraste valet att bo i Cinque Terre. Denna pittoreska by erbjuder en mer traditionell italiensk atmosfär och har flera sandstränder, vilket är ovanligt i de andra byarna i området. Landskapet i Monterosso är mindre brant än i andra städer, vilket ger mer utrymme för hotell och boende. Detta, tillsammans med dess charmiga atmosfär, gör Monterosso till det favoritval för många turister.

En veckas vistelse, eller sju dagar, är idealiskt för att fullt ut uppskatta allt som Cinque Terre har att erbjuda. Under den tiden kan du njuta av de berömda Cinque Terre-vandringarna, besöka mindre turisttäta stigar, och tillbringa tid i de charmiga byarna. Den lokala maten och det vita vinet är ett måste!

Många skulle peka på Vernazza som den mest förtjusande bland de fem byarna i Cinque Terre. Denna bedårande by, belägen vid det turkosa Medelhavet, visar upp sina hus i nyanser av rosa, gult och rött, prydligt sträckta ut längs bergssluttningen. Vernazza kännetecknas av en charmig huvudgata som leder från tågstationen till en hamn och ett pittoreskt litet torg, vilket ger en känsla av autentisk italiensk charm.

Den bästa tiden åka till Cinque Terre är från mitten av mars till slutet av oktober. Vårsäsongen, särskilt under april, är en fantastisk tid för att vandra längs kustlinjen då naturen vaknar till liv. Under denna period kan du njuta av blommande rosor, persikoträd och magnolior i full prakt, vilket ger området en extra färgsprakande charm.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare