HimejiKarta över japan.

Reseguide
Himeji

Den mysiga lilla staden Himeji är kanske mest känd för sitt slott Shirasagijo, som sägs vara det vackraste i hela Japan. Staden har även agerat rekvisita för ett flertal japanska, såväl som utländska filmer, på grund av sin pittoreska och antika japanska arkitektur. Filmen Den siste samurajen är bara en i mängden. Här finner man också en uppsjö av tempel, restauranger och shopping. Ju längre norr du tar dig desto lugnare och lantligare blir atmosfären.

Sevärdhet i Himeji

Shirasagijo

Shirasagijo, White Heron Castle eller Himeji Castle. Ja, kärt barn har många namn. Det här slottet är känt för sin elegans, imponerande storlek och välbevarade slottsträdgård. Slottet är en nationalklenod och finns med på UNESCOS världsarvslista. Till skillnad från många andra av Japans slott har Shirasagijo inte förstörts av krig, jordbävningar eller översvämningar och står vackert kvar i sin forna glans. Slottet består av 80 byggnader fördelade på olika borggårdar med slingrande vackra stigar mellan. Självklart finns här också en oas med vackra japanska körsbärsträd. 

SHIRASAGIJO Vitt slott träd i Himeji
Litet vattenfall i KOKO-EN Himeji

Stadspark i Himeji

Koko-en

Staden Himeji är proffs på mysiga och lugna platser. Den trivsamma stadsparken Koko-en är inte ett undantag. Den vackra parken konstruerades så sent som på 90-talet, men byggnader och trädgårdar går ändå i stil med den antika japanska Edo-perioden. Parken är uppdelad i nio olika trädgårdar med porlande dammar, vattenfall och teträdgård med tillhörande tehus. Här finns också en trädgård med bara tallar, en med bambu och en med vackra blomsterarrangemang. Dessutom har parken utsikt över Himejis slott. Missa inte att stanna till på den anrika restauranger och njut av en skål med lokal ramensoppa. 

Sevärdhet i Himeji

Engyoji

På toppen av det 371 meter höga berget Mount Shosha ligger tempelkomplexet Engyoji. Templet består av flera olika träbyggnader utspridda bland toppens växtliga atmosfär. På grund av frånvaro av modern infrastruktur och det vackra omkringliggande skogslandskapet har ett flertal filmer spelats in på platsen. Bland annat filmen Den siste Samurajen. Berget är beläget ca 30 minuter från Himeji centrum och nås enkelt med buss. Om du inte vill promenera upp går det en linbana hela vägen upp till tempelområdet. Det här är ett riktigt häftigt område som verkligen visar på japans anrika kultur. 

Paviljong tempel ENGYOJI i Himeji
Vitt lejon i HIMEJI CENTRAL PARK

Djurpark

Himeji Central Park

Mitt i centrala Himeji ligger en alldeles äkta safaripark. Här kan du antingen vandra runt eller köra bil sida vid sida med giraffer, lejon, gnuer och elefanter. Förutom safari finns här en nöjespark med ett flertal olika karuseller. På sommaren kan man ta ett dopp i polen, och på vintern erbjuder parken skridskoåkning. Missa absolut inte elefantcafét, där du kan avnjuta en glass eller en kopp kaffe och kika på djuren som vandrar runt precis intill. Det här är ett äventyr för både stora som små. Pris och öppettider varierar beroende på säsong och vad du vill hitta på i parken.

Museum

Himeji City Museum of Art

Om du är konstintresserad ska du bege dig till Himejis konstmuseum. Inrymt i en stor röd tegelbyggnad gömmer sig målningar av franska konstnärer såsom Monet, Matisse, Corot och Rouault. Här finns också en skulpturträdgård, ett samlingsgalleri och en stor samling vapen, fotografier och målningar från antika Himeji. Den speciella röda byggnaden är från början ett militärt förrådslager men har huserat som museum sedan 80-talet. Numera är byggnaden registrerad som en materiell, kulturell egendom av japanska staten.  

Konst tavla Monet HIMEJI CITY MUSEUM OF ART
Terrakottarme TAIYŌ PARK Himeji

Temapark

Taiyō Park Himeji

Har du lust att resa jorden runt på under en timme? Vilken tur! Japanerna är nämligen proffs på att hitta nya sätt att uppleva världen. Här i Taiyo Park, i ett relativt avlägset och lantligt område i Himeji, ligger en stor park som visar kopior av kända landmärken, monument och byggnader från hela världen. Kinas terrakottaarmé, Egyptens pyramider, Bayerns slott, kinesiska muren, frihetsgudinnan och triumfbågen är bara ett urval av de miniatyrkopior som du kan besöka på under en timme. Parken är skapad av en japansk filantrop med syfte att hjälpa och glädja människor i nöd. Parken drivs nämligen av personal och boende på ett vårdhem som ligger precis intill. Parken är inte speciellt välskött men den är definitivt värt ett besök.

Djurpark

Himeji City Zoo

Mitt i centrala Himeji ligger Himeji zoo. Djurparken öppnade redan 1951 för att fira fredsfördraget som hölls i San Francisco, där Japan erkändes som oberoende. Här i parken finns runt 400 djur och 100 olika arter. Parken är uppdelad i fyra olika djurhängen där man bland annat kan se reptiler, smådjur och interagera med djuren. Vandra runt och säg hej till asiatiska elefanter, isbjörnar, kattbjörnar och flodhästar med utsikt över Himejis kända slott. 

Isbjörnar leker vatten HIMEJI CITY ZOO
Japanska docka leksak i Japans leksaksmuseum Himeji

Museum

Japan Toy Museum

Japans leksaksmuseum är helt galet. Med en imponerande samling av över 90 000 föremål är museet bland de största i landet. Museet är uppdelat i olika sektioner. Här finns allt ifrån gamla och handgjorda japanska leksaker till moderna actionfigurer från världens alla hörn. Kanske mest känt är de japanska trä- och pappersdockorna som vittnar om en svunnen tid. Det här stället är ett måste att besöka och passar alla åldrar. 

Museum

Museum of History

Det här spännande historiska museet öppnade med syfte att fördjupa förståelsen för lokal historia och främja till utbildning och kultur. Hyogo Prefectural Museum of History har tillägnat ett helt rum till Himejis slott där småskaliga modeller och planritningar visar upp slottets konstruktion och den omkringliggande staden. I ett annat rum visas historien om Hyogo-regionen med ett flera berömda tempel och statyer. Det finns också ett upplevelserum där man kommer nära historien ”på riktigt”. Ett mycket spännande besöksmål för historiefantasten. 

Vitt slott sten.
IESHIMA ISLANDS Himeji

Sevärdhet

Ieshima Islands

Ungefär 30 minuters båtfärd från Himejis hamn ligger ö- komplexet Ieshima Islands. Öarna ligger tätt intill varandra mitt i vackra Seto Naikai- inlandshavet. Namnet Ieshima betyder på svenska ”hemöarna”. Det sägs nämligen att japans första kejsare beskrev öarna med orden. ”Så tyst att det känns som hemma”. Kolla med din lokala guide vilken tur som passar dig bäst. Beroende på vilken ö du väljer att åka till utlovas vita sandstränder, blomstrande fiskehamnar, rustika hus och riktig god mat direkt från havet. Missa inte ett besök på ön som håller ett tempel vid namn Bentejima, eller åk förbi Dongamessan- en gigantiskt sten föreställande en sköldpadda.

Akvarium

Himeji City Aquarium

Inte finns det väl en stad i Japan som inte innehåller ett akvarium? Japan är nämligen kända för sin fina fisk, dock oftast i form av mat. Här på Himeji akvarium finns både sköldpaddor och pingviner. Ett mycket välkommet och roligt inslag om du reser tillsammans med barn. Akvariet är beläget på toppen av ett berg och kallas också ibland för bergsakvariet. 

Akvarium fiskar kvinna.
Samuraj tempel.

Sevärdhet

Ichijo-Ji Temple

Templet Ichijo-Ji är beläget ca 35 minuter med buss ifrån Himeji centrum. Det vackra templet stoltserar med titeln som japans äldsta tempelbyggnad. Det grundades redan år 650 av den dåvarande kejsaren Kutsokus. Templet är av buddistisk förekomst och tillhör tendaisekten. En brant klättring upp för ett antal stentrappor krävs för att nå templets port. Därför är det på sin plats att ta med lite extra bra kondition och en kanna vatten. Du lär dock inte bli besviken för den här platsen är nämligen något utöver det vanliga. Nästan så att även den mest icke-religiöse får något religiöst i blicken.

Templet är även inspelningsplats till filmen “Samurai II: Duel at Ichijoji Temple”.

Sevärdhet

Tatsuno Castle

Det vackra slottet Tatsuno ligger högt upp på en kulle med utsikt över den gamla stadsdelen Tatsuno City. Det ursprungliga slottet är över 500 år gammalt, men av det står bara mur och ruiner kvar. Numera är slottet rekonstruerat och gratis för alla att besöka. Missa definitivt inte att vandra runt i slottsträdgården där en slags antik japansk atmosfär tycks infinna sig. Smala gator, gamla samurajhus, tempel och körsbärsträd samsas med slottets gestalt och skapar en genuin känsla. Slottet är beläget ca 15 km från Himejis stadskärna och enkelt att nå med buss. 

Utsikt stad hus.
Japansk bok.

Museum

Museum of Litterature

Om du älskar japanska böcker och litteratur är ett besök på Himeji City Museum of Litterature verkligen att föredra. Denna häftiga och moderna museibyggnad är skapad av en världsberömd arkitekt och blir ett trevligt komplement till innehållets historik. Museet innehåller bland annat böcker och litteratur som beskriver Himejis slott och dess historia, såväl som mer moderna utställningar och berättelser om nutida författare. 

Aktivitet

Takamikura-Yama

Om du är sugen på lite bergsklättring och fin utsikt ska du bege dig 304 meter upp till toppen av berget Takamikura. Berget erbjuder ett 30-tal olika vandringsleder som passar för såväl nybörjare som för proffs. Längs med vägen finns alltifrån fjällkörsbär och azaleor, till bambuliljor och vackra träd. Trots sin höjd nås toppen under en halvtimmes vandring- om du tar den enkla vägen förstås. Väl uppe möts du av det vackra Takamikuratemplet och en 360 graders panoramavy över staden. Det är verkligen värt några svettdroppar i pannan för känslan av att stå på toppen av världen. 

Folk vandring berg.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

HIMEJI