NiceResenär resväska flygi.

Reseguide
Nice

Om din resa går mot Nice så kommer du ha mängder med aktiviteter och sevärdheter att fylla dina dagar med. Den vackra kuststaden bjuder på vackra färggranna byggnader, storslagna trädgårdar och mängder med shopping. Men dess närhet till havet innebär och att du kommer ha en närhet till stränder och gnistrande vatten.

Sevärdhet

Vieille Ville

Vieille Ville är Nices gamla stad och här finns mängder med små gator som bjuder på färggranna byggnader. Den gamla staden är fylld med liv och här händer det flera saker som man riskerar att gå förbi om man inte utforskar de små gatorna ordentligt. Här kan du hitta flera små boutiquer samt även fantastiska restauranger. 

Gamla stan Nice.
Utsikt hav strand.

Sevärdhet

Promenade des Anglais

Besök det ikoniska promenadstråket Promenade des Anglais som löper längs med Nices kust. Stråket har funnits här sedan 1800-talet och är 7 km lång. Det här är möjligen Nices viktigaste sevärdhet och om du planerar att besöka staden så är det omöjligt att missa den vackra strandpromenaden. Stråket bjuder på en hel del sevärdheter som ligger längs med den, och det är även här som Nices årliga karneval äger rum.

Sevärdhet

La Colline du Château

Om du älskar vackra utsikter så rekommenderar vi ett besök vid La Colline du Château. För att nå fram behöver du ta dig an promenaden upp för kullen, men det är det väl värt när du väl är på toppen. La Colline du Cháteau, eller slottskullen på svenska, har inte haft ett slott ståendes här sedan 1700-talet. Även om det inte finns något slott här längre finns det ändå en del att se, så som de gamla ruinerna, ett vattenfall och flera utkiksplatser, och slottskullen erbjuder möjligen den bästa utsikten över Nice.

Utsikt stad hav.
Marknad blommor stånd.

Marknad

Cours Saleya

Kliv in i en värld fylld av färger med ett besök vid Cours Saleya. Den livfyllda marknaden i hjärtat av Nice gamla stad bjuder på vackra blommor och växter, färska frukter och grönsaker men även souvenirer. Ta en promenad ner till marknaden direkt på morgonen och gå igenom de väldoftande stånden och när du känner att det är dags så varför inte slå dig ner vid något av de många caféer som ligger i anslutning till den stora marknaden?

Museum

Musée Matisse

Om du tycker om att besöka museum så ska du absolut inte missa Musée Matisse. Museet är dedikerat konstnären Henri Matisse, och ligger i en vacker byggnad som har sin egen långa historia. Museet som vi känner igen det idag har stått öppet sedan 1993, men museet har funnits här redan sen 1963 men då i en annan skepnad.

Den bestående kollektionen visar mängder av Matisses konstverk från hans personliga kollektion, och de många konstverken låter besökarna följa hans resa igenom de olika perioderna i konstnärens liv. Här får du bland annat ta del av skulpturer, målningar och teckningar. Förutom den bestående kollektionen finns även flera temporära utställningar.

Museum rött hus.
Strand hav bada.

Sol och Bad

Plage des Marinieres

Känner du för ett avkopplande stopp i solen på en vacker strand framför gnistrande hav? I sådana fall är Plage des Marinieres ett bra stopp för dig. Den vackra stranden ligger i anslutning till den lilla staden Villefranche-sur-Mer som ligger en liten biltur väst ifrån Nice. Det är en lång strand som är uppdelad i två huvudsakliga delar, en sandstrand och en stenstrand. Här finns en samling med caféer, barer och restauranger för när hungern slår till, och annars är det här ett perfekt ställe att koppla av med ett svalkande dopp eller genom att lägga sig ner på stranden och läsa en bok.

Sevärdhet

Promenade du Paillon

Ta en promenad genom Prom du Paillon som är skapat för att kunna erbjuda Nices invånare och besökare ett fridfullt grönområde. Promenade du Paillon är 1,2 km lång och här kan du njuta av den vackra trädgården som täcker en yta om 12 hektar. Här hittar du spännande växter från hela världen och det finns bland annat planterade träd som representera flera olika kontinenter. Parken är också fylld med mängder av fontäner som ger parken en förfriskande känsla under de varma sommardagarna.  

Promenadgata utsikt.
Torg fontän.

Sevärdhet

Place Masséna

Besök Place Masséna och ta del av något av alla evenemang som händer här under året, eller slå dig ner med en kopp kaffe och se på folkvimlet. Det här är ett av Nices stora torg och du hittar torget placerat mellan den gamla och nya staden. Torget är fyllt av liv och erbjuder massvis med saker att se. Är du intresserad av konst och skulpturer så är det bland annat här du hittar statyn av Apollo. Om konsten inte intresserar dig finns det flertalet restauranger, butiker och caféer som ligger i anslutning i torget.

Shopping

Gallerie Lafayette

Om du fortfarande är sugen på shopping så är Gallerie Lafayette ett perfekt stopp att ha med på din agenda. Den stora gallerian erbjuder sina besökare 5 våningar fyllda mode, inredning, restauranger och accessoarer.  Här hittar du bland annat märken som Balenciaga, Gucci och Saint Laurent

Glas tak galleria.
Katedral gamla stan.

Sevärdhet

Cathédrale Sainte-Réparate

Gör ett besök till katedralen Basilique-Cathédrale Sainte-Marie et Sainte-Réparate de Nice som ligger i Nices gamla stad. Katedralen har haft den skepnad som den har idag sedan 1600-talet och går i barockstil. Utsidan är ganska ödmjukt utsmyckad i jämförelse med de extravaganta utsmyckningarna på insidan. Här finns höga valv samt mängder med målningar och skulpturer.  

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

NICE
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Nice flygplats heter Nice Côte d’Azurs Airport (NCE) och ligger ca 6 km sydväst om Nice.

Adress: Rue Costes et Bellonte, 06206 Nice, Frankrike

Köp croissanter och andra delikatesser hos mindre bageri och butiker. Undvik de större matkedjorna om ni har möjlighet. Det smakar alltid lite bättre på riktiga patisseries & boulangeries.

Försök ta er runt till fots istället för att åka buss, tunnelbana och taxi. Självklart kan det behövas till vissa destinationer, men ni kommer bli chockade över hur mycket mysiga och vackra passager och gränder Frankrike har att erbjuda. Man kan ju alltid stanna på vägen och vila benen med ett billigt glas vin i solen.

112 är nödnumret även i Frankrike. 

De använder sig av Euro in Frankrike – den gemensamma valutan för de flesta länder inom Europa bortsett från Sverige och några få andra länder.

Vi rekommenderar en mindre växling innan resan hos Forex eller annan valutaväxlare för att kunna bekosta eventuell transport från flygplats, mat och dryck på plats. 

Säkra bankomater för kontantuttag finns runt om i landet. Vanligtvis bör ni inte oroa er när ni tar ut pengar i landet, men det kostar inget att vara extra säker. Försök använda bankomater utställda på allmänna och rena platser. Undvik vid mindre gränder och liknande miljö för er egen säkerhet. 

Dricks uppskattas av personalen men är absolut inte ett måste, likt många ställen i USA. Alla restauranger inkluderar servicekostnaden i sina priser om ni äter på plats.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste. Vanligtvis dricksar man mellan 5-10% av totalbeloppet, beroende på typ av restaurang eller café. 

På mindre pubar står en liten dricksburk på bordet för personer som vill bli av med lite växel. Här förväntas absolut ingen dricks dock. 

Laddare

Frankrike använder sig av samma uttag som Sverige.

Visum

Svenska resenärer behöver inget visum.

in no time

Tidszon

Frankrike befinner sig i tidszonen GMT +1.

Jordglob kvinna

Vill du veta mer? Utforska & läs vidare