KrakowResenär resväska flygi.

Reseguide
Krakow

Det är inte svårt att bli förälskad i Krakow! Staden har mycket att erbjuda och är full av historia som bara väntar på att bli utforskad. Krakow är Polens näst största stad och hem till mysiga kullerstensgator, charmiga färgglada hus och sagolika slott.

Old Town

Stare Miasto (Old Town) är namnet på Krakows Gamla stan och är ett perfekt ställe att börja utforska Krakow på. Här hittar ni färgglada hus, torg i olika storlekar, trevliga restauranger och historiska byggnader i renässansstil. Vill ni åka häst och vagn står det fler vackert utsmyckade vagnar och väntar i Gamla stan redo att ta er på en tur.

Om ni går in via den norra entrén till Gamla stan passerar ni igenom ståtliga St Florians Gate som markerar början på Royal Route, stadens mest populära och viktigaste rutt för sightseeing i Krakow. Royal Route tar er söder ut genom Gamla stans historiska platser och byggnader för att sedan avslutas vid Wawel Castle.

Gamla stan Krakow.
Gammalt torg stort utsikt torn.

Rynek Główny

Upplev det storslagna och sagoliknande kullerstensbelagda torget Rynek Główny mitt i Gamla Stan. Rynek Główny (Main market square) är Centraleuropas största torg och har varit centrum för stadens sociala, religiösa och politiska liv sedan medeltiden.

Idag fungerar torget fortfarande som Krakows moderna puls och karakteriseras av mysiga caféer, barer packade i källare i de medeltida byggnaderna, trevliga restauranger på gatan och ståtliga renässansbyggnader. Om ni följer Royal Route kommer ni att passera genom torget.

Missa inte Town Hall Tower, det enda kvarstående från det gamla stadshuset och som idag är en utsiktsplats. Ta er upp för tornets 110 trappsteg och njut av utsikten över torget och Gamla stan. 

The Sukiennice

Besök en av Krakows mest ikoniska byggnader The Sukiennice (Cloth Hall), en 108 meter lång hall i renässansstil. Här kan ni enkelt shoppa loss på stadens största och bästa souvenirmarknad. The Sukiennice har varit en plats för handel ändå sedan den byggdes på 1200 – talet. Här kunde man förr handla siden, kryddor, läder och vax som kom från länder i öst. 

Förutom sin fantastiska marknad och sina matstånd är hallen hem till the Sukiennice Museum vars utställningar innehåller polsk 1800 -tals konst från konstnärer såsom Piotr Michałowski. Vil ni inte gå in i hallen är den även väldigt vacker att uppleva från utsidan.

Marknads hall gammal vacker byggnad.
Historisk gammal kyrka tegel torg.

St Mary’s Basilica

I Gamla Stan hittar ni denna majestätiska kyrka av rött tegel i gotisk stil som ståtligt står som en symbol för staden. St Mary’s Basilicas har två ståtliga torn, det mindre tornet på 69 meter är klocktornet och det högsta på 80 meter är stadens vakttorn som varje timma spelar St. Mary’s Trumpet Call från toppen tornet.

Kyrkans insida är vackert dekorerad med ett stjärnfyllt blått tak, gotiska utsmyckningar och målade glasfönster som skapar mönster i golvet från solljuset. Något ni inte vill missa är det magnifikt snidade altaret, byggt av trä.

Wawel Cathedral

Wawel Cathderal är en katedral av stor nationell betydelse. Besök platsen där många polska monarker, nationella hjältar och kulturpersonligheter haft sin kröning och begravning. Katedralen har ett unik utseende med flera olika arkitektoniska stilar för sina olika kungliga gravkapell. 

Wawel Cathedral har mycket att erbjuda och är ett steg närmare slutet på Royal Route. Ta er upp till Klockstapelns utsiktsplats för en slående utsikt över slottsomgivningen och floden, eller varför inte besöka katedralens museum med storslagna konstverk. Det ni inte vill missa är Sigismundklockan från 1500-talet samt de nationella kryptorna under huvudbasilikan. 

Katederal gammal med slottsgård.
Gammalt slott utsikt över floden.

Wawel Castle

Ett måste att besöka när man är i Krakow och sista stoppet på Royal Route. Wawel Castle har en otrolig nationell betydelse och finns med på UNESCOS världsarvslista. Slottet var hem till Polens kungligheter fram till 1600 talet och är idag en symbol för polsk historia och stolthet.

Slottets byggnader ligger på Wawel Hill, höjdpunkt i staden, vilket ger slottet en imponerande närvaro. Promenera runt bland slottets vackra byggnader med en blandning av romansk, gotisk, renässans- och tidigbarockstil.  

Wawel Castle är idag ett museum som presenterar den polska monarkens rikedomar och är indelat i fem sektioner: Royal Apartments, State Rooms, Crown Treasury and Armory, Lost Wawel och Oriental Art. Ta chansen att beskåda Szczerbiec, kröningssvärdet för nästan varje monark från 1320 till 1764.

Planty Park

Ta en härlig promenad i Planty Park, en 4km lång park som omringar Gamla stan och är hem till stämningsfulla trädgårdar designade i olika stilar, sammankopplade med mysiga gångvägar och gräsmattor med historiska fontäner och skulpturer.

Den plats som idag utgörs av Planty Park var förr hem till den höga stenmur och dess tillhörande vallgrav som då omringade staden och var en del av den medeltida befästning som skyddade staden. På order från kejsaren av Österrike-Ungern, Franz I, revs allt 1820.

Det enda som finns kvar idag från den gamla befästningen är Barbican, ett grindhus som vaktade en av ingångarna till Gamla stan. Ni hittar Barbican precis vid den norra entrén till Gamla stan. 

Gammal borg skyddar staden.
staty eldsprutande drake.

Dragon’s Den

Dragon’s Den (Smocza Jama) är en häftig grotta som ligger under Wawel Castle och har en mytomspunnen historia. Besök den plats som enligt legenden var en drakes hemvistelse under många år och är anledningen till varför Dragons Den är Polens mest kända grotta.

Utanför grottan står en stor drakstaty som sprutar riktigt eld och skall föreställa den riktiga draken. Om ni besöker Wawel Cathedral kan ni se att det hänger ben från kedjor utanför ingången, dessa sägs tillhöra draken.

Grottan utgörs av vackra kalkstensformationer och leder er 276 meter från entrén vid slottet fram till dess utgång vid Vistula floden. 

Vistula Boulevards

Vistula ( Wisła) floden rinner genom Krakow och på båda dess sidor ringlar härliga promedstråk, cykelbanor och mysiga parker. Om ni vill bege er ut på floden finns det kryssningsbåtar och stadens egna “water trams” till ert förfogande.

Ta en paus från de större folksamlingarna och njut av en härlig promenad eller cykeltur längs med Vistula Boulevards som sträcker sig från Kościuszkos Mound till Kazimierz. Blir ni hungriga eller trötta är det bara att stanna på någon av de flytande barer och restauranger längs med floden.

Vistula floden rinner genom Krakow.
Gamla skyltar antik butiker.

Kazimierz

Kazimierz (Jewish Quarter) är ett historisk judiskt område som präglats av judar och dess religion redan från 1400 – talet. Området som då var omringat av murar ansågs till och med vara en egen stad fram till 1800 -talet. Under andra världskriget förvisades alla stadens judar till detta område och det fick en Ghetto-status. 

Idag finns fortfarande tydliga spår av områdets historia och många betydelsefulla byggnader finns kvar såsom synagogor, judiska restauranger och bokaffärer. Området har även en härlig atmosfär med sina karakteristiska hus, bohemiska ölbarer och vintagebutiker.

Missa inte att besöka loppmarknaden på Plac Nowy, huvudtorget i Kazimierz, för att göra några unika fynd.

Ghetto Heroes Square

Mitt emot Kazimierz på andra sidan floden Vistula låg ett till ghetto som judarna också förvisades till under andra världskriget, mer känt som Krakows Ghetto. Det var från det centrala torget i området som judarna gick ombord tågen till Płaszów, Auschwitz och andra koncentrationsläger.

För att hylla offren i Krakóws getto och alla de som tvingades gå ombord tågen placerade man 70 stora stolar på torget och döpte om torget till Ghetto Heroes Square (Plac Bohaterów Getta).

Svart stol torg.
Olika flygplan hängande museum.

Museum

Polish Aviation Museum är ett av världens bästa museum för Aviation med 200 flygplan inklusive stridsflygplan, bombplan, segelflygplan och helikoptrar. Museet ligger i den gamla Kraków-Rakowice-Czyżyny flygplatsens hangarer. Det ni verkligen inte vill missa är det polska flygplanet PZL P.11 från förkrigstiden. Det är det enda överlevande exemplet i världen. 

Rynek Underground är ett underjordiskt museum som ligger 4 meter under torget i Gamla stan och visar upp Polens förflutna genom interaktiva skärmar, artefakter och 4D-filmer. Huvudattraktionen är en arkeologisk plats med en total yta på 6 000 kvadratmeter, som bland annat visar grunden till den tidigare Cloth Hall byggnaden.

Kościuszko Mound

Kościuszko Mound är en stor och central kulle med en fantastisk utsikt om vädret tillåter. Det finns tre andra liknande kullar runt om i Krakow men Kościuszko Mound erbjuder en slående vacker panoramautsikt över staden och på molnfria dagar kan man se hela vägen till Tatrabergen i söder. Byggd 1823 av jord från städer över hela Polen för att hedra nationalhjälten, Tadeusz Kościuszko. 

Vid foten av högen finns murarna till ett militärcitadell som restes av österrikare i mitten av 1800-talet och sammankopplas av det nygotiska Bronisława-kapellet som även är entrén in till Kościuszko Mound. Vandra upp för högen och njut av utsikten!

Slott gravplats hög kulle.
Vitt kloster högt upp på berget utsikt flod.

Tyniec Abbey

10 kilometer utanför Gamla staden hittar ni den charmiga byn Tyniec. Byn har ett unikt läge då den ligger ovanpå en kalkstens kanjon överblickande floden Vistula. Precis vid klippkanten ligger det aktiva 1100 -tals klostret Benedictine Abbey vars torn kan ses från långt håll. 

Ta en mysig dagstur ut till Tyniec och gå en guidad tur eller besök det lilla museet som visar föremål från de senaste utgrävningarna. Ta en paus på kyrkans lilla café och se deras presentbutik som säljer specialmat och kosmetika gjorda av munkar

Market Hall Unitarg

Om ni inte stillat shoppingbegäret och vill göra lite fynd, skall ni bege er till utomhusmarknaden vid Plac Targowy Unitarg. Det är stadens bästa loppmarknad och erbjuder allt ni kan tänka er. Här hittar ni allt från färsk frukt till DVD-filmer, kläder, cyklar och billiga klockor. Va inte rädda för att pruta och ha med er kontanter för en snabb och smidig affär. 

Marknad begagnat stånd kameror.
Judiska fängelsekläder från förintelsen koncentrationsläger.