AmsterdamReseguide Amsterdam

Resenär resväska flygi.

Welkom!

Amsterdam, Nederländernas huvudstad och hem till rika kulturskatter, fantastisk arkitektur och slingrande kanaler. Staden brukar benämnas som en av Europas mysigaste städer och det är inte förvånande. Staden bjuder på liv och rörelse och en kulturell upplevelse. Förutom vatten finns här en massa cyklar. Lika många cyklar som invånare faktiskt.

Museum

Anne Frank Huset

Anne Frank, den judiska flickan vars dagbok skildrar hennes tragiska, nästan oförklarliga upplevelser under andra världskriget. I det här välbevarade huset som är beläget på Prinsencract 263, gömde sig Anne Frank och hennes familj undan nazisterna under två år tills de tillfångatogs och hamnade i fångläger. Numera är Annes hus ett museum. Här får besökaren se den verkliga dagboken som ligger väl bevarad i en inglasad kupol. Andra originalföremål som hörde Annes liv till finns också bevarade. Det är som att resa tillbaka i historien. 

Gammalt hus Anne Frank.
Tulpaner blommor.

Marknad

Bloemenmarkt

Nederländerna är kända för sina fantastiska tulpanodlingar som går i världens färger. Om du inte känner för att åka en bit utanför till de stora tulpanfälten ska du definitivt spana in lökarna på Bloemenmarkt. Här kan du köpa fröer, tulpaner, och växter från hela världen. Förutom det fantastiska utbudet är Bloemenmarkt lite speciellt. Marknaden flyter nämligen på vatten, och är belägen på Singel-kanalen mellan Muntplein och Koningsplein.

Den vackra blomstermarknaden är historisk och har funnits på platsen sedan 1862.  Numera är det relativt turisttätt och de färgglada blommorna blandas med små souvenirbutiker som säljer ost, träskor och tulpaner i karvat trä.

Sevärdhet

Red Light District

Säga vad man vill om Nederländernas relativt öppna och liberala inställning till droger och prostitution. Här, i Red Light District får man en nästintill surrealistisk upplevelse som är svårt att sätta ord på. Kvarteret är ett område för laglig prostitution, där avklädda män och kvinnor stå i skyltfönster och visar upp sig i väntan på kunder. Det är upp till var och en om det känns värt ett besök. Arkitekturen är dock mycket vacker, men det är svårt att undvika vad som gömmer sig bakom silhuettens väggar. Hit tar du dig på tio minuters gångavstånd från centralstationen.

Kanal red light.
Park hus staty.

Sevärdhet

Begijnhof

Den här välbevarade innergården kantas av klassisk arkitektur och är en mycket lugn plats i en annars så livfull stad. Ett särskilt populärt besöksmål för professionella fotografer som passar på att fota av den idyll som gömmer sig från stadens brus. Innergården är bebodd och att visa respekt mot de boende är allmänt accepterat. Denna idylliska plats är verkligen värt ett besök, om så bara för ett fototillfälle till ditt Instagramfeed. 

Sevärdhet

Vondelpark

Vondelpark är Amsterdams största stadspark, och sträcker sig över 45 hektar. Hit kommer människor från all världens hörn för att åka inlines, ta en picknik i parken, cykla och lyssna på musik. Den vackra parken är en social samlingsplats för såväl lokalbefolkning som turister och har både mysiga lekparker för barn och trevliga caféer. Ett tips är att köpa med dig traditionella Poffertjes, Stroopwafel eller varför inte bricka med Patatje Oorlog? Parken ligger centralt, på gångavstånd från Museumplein och Leidseplein.

Träd sjö löv.
Tavla museum titta.

Museum

Stedelijik Museum

Oavsett om du hyser ett intresse för konst eller inte så måste du besöka Stedelijik Museum. Här finns modern och samtida konst och design med rika kollektioner och tunga namn som Mondrian, Chagall, Matisse, Picasso och Warhol. Kostnaden ligger på 23 euro och tillåter dig att komma och gå från museet under hela dagen. Barn under 18 går in gratis. Museet ligger vid Museumplein och är granne med Van-Gogh Museet och Rijksmuseum. Låt din kulturella ådra få dunka för en stund och spendera en heldag i detta kulturella område. 

Museum

Rembrandthuset

Rembrandthuset har fått sitt namn efter den nederländske konstnären Rembrandt van Rijn. Rembrandt huserade som husets ägare under 1600-talet och numera är huset museum som innehåller kända samlingar av hans konstnärliga verk. Rembrandt samlade på ovanliga och dyra föremål, något som dessvärre ledde honom till bankrutt. Huset och alla ägodelar fick säljas, men med hjälp av auktionslistan lyckades museet köpa tillbaka det mesta. Huset ligger centralt i de mer eleganta delarna av Amsterdam och nås med fördel sittandes på en av stadens alla cykelsadlar. 

Skålar färg måla.
Heineken öl flaskor.

Aktivitet

Heineken Experience

Nederländerna är inte bara känt för sina vackra tulpaner, rinnande kanaler och liberala livssyn. De är även upphovsmän till den kända ölsorten Heineken. Den bästa ölen i världen om man får tro Heineken själv. För den törstige öl-entusiasten är Heineken Experience rätt plats att besöka. Bryggeriet anordnar ett flertal guidade turer med olika inriktning. Den klassiska ”Heineken Tour” erbjuder en 1,5 timmes guidad visning kring bryggeriet som sedan avslutas med ett par nedkylda öl i den häftiga baren.

Museum

Van Gogh museet

Det här enastående museet är hem till världens största verk av den nederländske konstnären Vincent Van Gogh. Konstnären som skar av sitt eget öra för att ge som en gåva till sin kärlek. Det här stället är ett måste för konst och historieälskare. Här finns både Van Goghs personliga tillhörigheter, femhundra teckningar och tvåhundra tavlor. Bland dem ”The Potato Eaters” och ”Wheatfield med kråkor”. Förutom mästarens egna verk finns här också tavlor från andra storfräsare som Gaugin, Monet och Bernard.  

Tavla Van gogh.
Papegoja äta zoo.

Sevärdhet

Artis Amsterdam Royal Zoo

Artis är Nederländernas äldsta zoo och har stått stadigt sedan 1838. Platsen är belägen i den östra delen av stan, nära botaniska trädgården. Här kan du gå till savannen och hälsa på giraffer och zebror. Eller så vandrar du vidare och gör dig bekant med elefanter, jaguarer och schimpanser. Då kan också utforska planetariet och lära dig om rymden, besöka den fuktiga fjärilspaviljongen eller beundra den botaniska trädgården som inhyser hundra år gamla träd. Här, i den vackra parken finns mer än femhundra djurarter och över sjuhundra växter-och trädsorter. 

Marknad

Albert Cuyp Market

Sedan 1905 har den stora marknaden ”Cyup” fascinerat turister, lokalbefolkning, matälskare och alla som är ute efter att göra ett riktigt bra klipp. Marknaden erbjuder timmar av underhållande matsensationer och shopping. Hit ska du ta dig om du vill smaka det typiskt traditionella holländska köket. Här säljs nämligen alla holländska godsaker du kan tänka dig. Smaka på fastfood i form av rå sill, eller mumsa i dig en frasig, nederländsk Fish’ and Chip. Till efterrätt gör du rätt i att njuta av varma Stroopwaffles. Om du gillar musik, och specifikt jazz får du absolut inte missa den förtrollande jazzklubben Badguyp som ligger mitt i smeten.

Svampar marknad.
Torg pelare staty.

Sevärdhet

Dam torget

Dam torget, eller De Dam som det heter på holländska är Amsterdams mest kända torg. Platsen är historisk och har stått till grund för ett flertal spännande dramer. Bland annat under 1800-talet, då Napoleon och hans trupper samlades här i syfte att överta staden. Torget har en imponerande yta på tvåhundra meter i längd och 100 meter i brett och inhyser allt från restauranger och kungliga palats till shoppingstråk och souvenirbutiker. Dam är Amsterdams nav, och vart du är ska kan du utgå härifrån.   

Sevärdhet

Koninklijl Paleis

Detta kungliga residens står mitt i centrum på det berömda Dam torget. Palatsets arkitektur går i klassicism-stil och är dekorerat med förtjusande skulpturer och ett imponerande klocktorn. Palatset var ursprungligen ett stadshus och blev kungligt först på 1800-talet, då Napoleon Bonaparte förvandlade dess yttre och inre beklädnad. För den intresserade erbjuds guidade turer där besökaren kan beundra palatsets marmorgolv, vackra målningar, gigantiska ljuskronor och utställning. Om du vill gå en guidad tur, se till att boka två veckor i förväg. Palatset är nämligen vida besökt och en mycket populär sevärdhet bland turister. 

Kungligt palats.
Kanal båtar.

Sevärdhet

Damrak

När du är i Amsterdam är det nästan omöjligt att undvika de vackra kanalerna som flyter genom staden. Damrak är kanalen som ligger mittemot centralstationen. Här finns massvis med klassiska hus med ikonisk arkitektur som gjort Amsterdam så välkänt. På kvällarna lyser husen upp och skapar en magisk atmosfär kring området. Damrak är dock inte den enda sevärda kanalen i huvudstaden. Hyr en cykel, eller varför inte en trampbåt och kika in kanalerna; Herengracht, Keizergracht, Prinsengracracht och Singel. Alla har sin egen lilla charm med oemotståndligt mysig atmosfär. 

Museum

Rijksmuseum

Det är nästintill omöjligt att inte besöka något av Amsterdams museum. Här finns så mycket konst och historia att det räcker och blir över. Rijksmuseum får du dock inte missa. Museets mest kända tavla är förmodligen Rembrandts ”Nattvakten”, ett av de främsta nederländska konstverken från 1600-talets konstskatter. Här finns även andra konstverk från höjdare som nederländska konstnärer som Vermeer och Van Gogh. Rijksmuseum är som det låter, en nationalskatt med landets främsta konstnärer och deras verk. 

Damm byggnad amsterdam.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

AMSTERDAM