WrocławResenär resväska flygi.

Reseguide
Wrocław

Som en av Polens äldsta städer har Wroclaw mycket att erbjuda. Staden är omgiven av floden Odra och har fått smeknamnet “Venidig i Norr” på grund av sina 130 broar. Strosa runt på mysiga kullerstensgator och njut av vacker arkitektur. Ta en paus på någon av stadens fantastiska restauranger och upplev den polska matkulturen.

Old Town Rynek

Ett perfekt ställe att börja ert utforskande av Wroclaw på och något ni verkligen inte får missa. Gamla stan är hem till många vackra sevärdheter, mysiga gator och charmiga byggnader. Det är även här ni hittar Market Square ( Rynek) som är landets nästa största torg och ett av Europas vackraste torg. 

Torget är omgivet av vackra färgglad hus byggda i olika arkitektoniska stilar såsom renässans, barock och secession stil. Missa inte Hans och Greta (Jaś och Małgosia) husen som är det enda som är kvar av original byggnaderna. Husen sitter ihop via valvgången och antyder att de håller hand.

Rynek gammal torg byggnader.
Gammalt tegel hus stadshus.

Old Town Hall

I hörnet av Market Square hittar ni vackra Old Town Hall, en stadens mest fotograferade byggnader.  Med sin gotiska stil sticker byggnaden ut från mängden och ser nästan ut som ett vackert pepparkakshus. På sidan av det gamla rådhuset hittar ni den astronomiska klockan som daterar tillbaka till 1580. 

Det är inte bara utsidan som är värd att besöka, inuti hittar ni ett gratis museum som berättar byggnadens historia. Passa även på att besöka Rådsalen på övervåningen och Köpmannahallen på bottenvåningen. 

Blir ni sugna på en paus ska ni ta er ner till källaren där det ligger en ölkällare och Piwnica Świdnicka, en av Europas äldsta restauranger.

The Penitent Bridge

Om ni vill uppleva en slående vacker utsikt över Wroclaw ska ni tar er till kyrkan St Mary Magdalene, belägen i Gamla stan. Kyrkan har två höga torn och mellan dessa 72 meter höga torn sträcker sig gångbron Mostek Pokutnic (The Penitent Bridge) som bjuder er på en svårslagen utsikt över staden. Även om det inte är den högsta utsiktspunkten i staden är den helt klart värt ett besök. 

Utsikt över staden från bron.
Modelltåg tågbana.

Kolejkowo

En lite annorlunda sevärdhet men helt klart värd ett besök, speciellt om ni reser med barn. En kort promenad från Market Square hittar ni Świebodzki Station, hem till Polens största modelljärnväg vid namn Kolejkowo.

Upplev en fantastiskt uppbyggd och detaljrika miniatyrvärld med 2 850 handmålade figurer av människor och djur. Tågspåren sträcker sig 430 meter och går genom en miljö som avbildar 244 viktiga landmärken i Wroclaw med 188 bilar runt om spåren. Detta vill ni inte missa!

Wrocław University

Wroclaw University är hem till många av stadens studenter men är även väl besökt av turister på grund av sin fantastiska arkitektur både invändigt och utvändigt. 

Huvudbyggnaden är byggd i vacker barockstil och exteriören pryds av många skulpturer och är fantastiskt upplyst på natten, men det är på insidan den verkliga skönheten är. Här finner ni vackra Aula Leopoldinum, en extravagant dekorerad barocksal med förgyllda stuckaturer och skulpturer. Även Oratorium Marianum är känd för sin barockstil och är idag universitetets musiksal. 

För en fin utsikt över staden ska ni besöka Mathematical Tower, ett 42 meter högt torn och det gamla astronomiska observatoriet.

Inuti universitet målning vacker arkitektur.
Kungliga palatset museum.

Royal Palace

Byggd i vacker barockstil, det Kungliga palatset var förr hem till stadens kungligheter ända fram till 1900-talet. Idag är det hem till Wroclaw city Museum.

Här får ni möjlighet att följa med på en resa i Wroclaw från medeltiden till nutid genom olika artefakter och konst. Ni får även uppleva hur kungligheterna levde och bodde i det kungliga palatset tack vare den otroligt detaljrika återuppbyggnaden av de kungliga lägenheterna och  Beyersdorf Room.

Wroclaw Market Hall

Vill ni besöka en bra matmarknad och handla färska råvaror, eller äta en god och billig lunch, då ska ni besöka Wroclaw Market Hall även kallat Hala Targowa. Här finner ni stora öppna ytor fyllda med matstånd med färsk frukt och grönsaker.

Wroclaw Market Hall byggdes på tidigt 1900-tal och har en vacker arkitektonisk stil med stora och monumentala betongbågar som pryder insidan av taket. Så även om ni inte vill handla är det en vacker byggnad att besöka. om ni har ett intresse för arkitektur är det helt klart värt ett besök. 

Mat marknad stånd byggnad.
Kyrkor byggnader ö utsikt.

Ostrów Tumski

Ostrów Tumski även kallad Cathderal Island är den äldsta delen av staden och enligt många den vackraste. Promenera runt bland vackra religiösa byggnader, historiska monument och charmiga broar. Den mest kända bron är Most Tumski, lovers bridge, där förälskade par kan hänga att hänglås för att symbolisera deras kärlek.

Unikt för området är att varje eftermiddag går en lamptändare runt och tänder alla gatlyktor en i taget. Lamporna drivs av gas och tänds och släcks av en person. Om ni är där på eftermiddagen kan ni bevittna detta live. Detta går inte att uppleva någon annanstans i hela landet.

St John the Baptist

Ostrów Tumski är hem till många religiösa byggnader men den ni inte vill missa att besöka är den gotiska katedralen St John the Baptist. Den sägs vara stadens viktigaste historiska byggnad och är även landets första katedral i tegel. Från katedralens spirande torn får ni en fantastisk utsikt över floden och staden. Här finns även största piporgel i Polen.

Katedral torn höga tegel.
Park träd sjö.

University Botanical Garden

Precis bakom katedralen St John the Baptist ligger University Botanical Garden, en av Polens äldsta botaniska trädgårdar. Här kan ni strosa runt bland en mångfald av klimatzoner och vackra tropiska, subtropiska miljöer och våtmarker. Trädgården sträcker sig över 7.5 hektar och är hem till 11 500 växter. En perfekt plats för en avkopplande stund och slippa stressen från stadens centrum.

Centennial Hall

Besök vackra Centennial Hall (Hala Stulecia) och förundras av byggnadens arkitektur som gett den en plats på UNESCOs världsarvslista. Här hålls det konserter och sportevenemang men även konstutställningar. 

Passa på att utforska området runt Centennial Hall när ni är där. För precis utanför ligger Wrocławska Fontanna Multimedialna som är Wroclaws Media fontän. Fontänen bjuder er på en vacker och underhållande show med 300 vattenstrålar och 800 lampor som synkroniseras med musik. 

För en avslappande stund rekommenderar vi att ni tar en promenad till Szczytnicki Park som ligger i anslutning till fontänen. Parken är en 100 hektar stor skogsmark och är hem till en mysig Japansk trädgård. 

Byggnad med fontän framför.
Tunnel under vatten akvarium zoo.

Wroclaw zoo

Ta med familjen och gör er beredda på en heldag fylld med spännande djur och roligt utforskande. Wroclaw Zoo är ett av Polens största, mest besökta och äldsta zoo och helt klart ett måste att besöka. Utbudet är otroligt och zoot är hem till 1382 olika arter vilket är det det tredje högsta i hela världen. 

Ta er till Afrikarium, ett akvarium komplex med fyra olika miljöer, Röda havets strand och rev, Östafrika, Moçambique-kanalen och Kongodjungeln. Här får ni bland annat möta krokodiler, rockor och flodhästar. 

Missa inte heller Madagaskars paviljong som är hem till flera arter av lemurerna. De älskar att ligga högt upp i träden så håll eran blick hög. 

Wrocław dwarves

Något som är unikt för Wroclaw är att staden är full av bronsstatyer som föreställer dvärgar från olika sagor och legender och när ni väl har börjat upptäcka dem kommer ni inte kunna sluta att se dem. Dvärgarna härstammar från en anti-kommunistisk rörelse på 80-talet, men den första dvärgen sågs 2001 och idag finns det ca 400 statyer. Så ta på er bekväma skor och se om ni kan hitta alla. 

Statyer dvärgar.
Promenad wroclaw

Słodowa Island

Om ni besöker Wroclaw på sommaren och vill njuta av en alkholhaltig dryck i en park ska ni ta er till Slodowa Island. Det är den enda plasten i staden där det är lagligt att dricka offentligt. Ön är full av mysiga platser men är även hem till flera barer med mysiga uteserveringar vid vattnet.

Slodowa Island är väldigt populär blad stadens studenter så förbered er på en livlig stämning med mycket folk på de varma sommar kvällarna. 

Shopping

Wroclaw Fashion Outlet

En perfekt dagsutflykt för den shoppingsugne. Strax utanför centrum hittar ni Wroclaw Fashion Outlet som erbjuder shopping till billiga priser. Hem till mer än 100 polska och internationella mode och livsstilsmärken med ett brett utbud av kläder, inredning och accessoarer. Glöm inte ta en paus i shoppingen och besök någon av de olika restaurangerna eller kaféerna.  

Shopping påsar kassar.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

WROCŁAW