TorreviejaResenär resväska flygi.

Reseguide
Torrevieja

Torrevieja är den mest populära staden för svenskar som köper semesterbostad. Staden kryllar av semesterbostäder och är därför aktiv året runt. Här hittar ni mängder av mysiga små restauranger, barer och strandpromenader.

Laguna Salada

Laguna Salada de Torrevieja är en av stadens två saltsjöar som fortfarande bryts för sitt salt. Det som är speciellt med just denna är att hela sjön är rosa och på soliga dagar syns det extra tydligt.

Ni hittar sjön i naturreservatet Las Salinas de Torrevieja och om ni vill bada i sjön och känna på hur det är att flyta måste ni besöka resort delen av sjön.

Bra att tänka på är att ta med vatten till att skölja av saltet efter ni badat. Även om ni inte vill bada är det värt att besöka enbart för att se den rosa färgen.

Rosa sjö Spanien Torrevieja
Vía Verde rosa sjö i Torrevieja Spanien

Vía Verde

Om ni ska besöka Laguna Salada de Torrevieja eller känner för en härlig promenad kan vi rekommendera ett besök till Vía Verde. Den 7 km långa rutten byggdes från början som transportväg för gruvindustrin men när den stängdes på 1970-talet blev det en naturskön promenad och cykelväg istället.

Ni startar vid den gamla järnvägsstationen och tar er sedan förbi Laguna de Salada de Torreviejas östra strand för att sedan sluta vid den lilla staden Montesinos. Via Verde bjuder på en bred utsikt över saltsjön och från stranden får ni en lika fin utsikt in över landsbygden.

Parque de las Naciones

En mycket vacker stadspark som kan uppskattas av hela familjen. Parken är 35 000 m2 stor och besöks dagligen av både turister och lokalbefolkningen. Det finns flera olika trädgårdar och livsmiljöer med fåglar, fiskar, sköldpaddor och andra vilda djur inne i parken. Men det ni inte får missa är det imponerande vattenfallet.

Vill ni även titta på konst kan ni besöka parkens konsthall Los Aljibes med sina flera olika och unika konstutställningar.

Stadspark i Torrevieja
vattenpark Torrevieja

Torrevieja Vattenpark

Aquopolis Torrevieja är Torreviejas största och mest kända vattenpark med över 15 attraktioner. Här finns det något för hela familjen. De har vattenrutschbanor, en lazy river, vågpool, zipline och en trevlig jacuzzi.

För de allra yngsta finns en lite mindre vattenpark med attraktioner anpassade för barn. Vill man ha en adrenalinfylld upplevelse rekommenderar vi att man testar Kamikaze, High Speed och Boomerang. 

Det är lätt att ta sig hit då parken ligger strax utanför stadens centrum. Parken är öppen från 8 e juni till 6 e september, måndag till söndag kl 11.30-19.00 och kostar ca 27 euro för alla över 140cm och ca 23 euro för alla under 140cm.

Gokart Torrevieja

Om ni gillar fart och adrenalin är det ett måste att besöka Go-Karts Orihuela Costa. Tävla sinsemellan och se vem som kan ta sig runt banan snabbast. Ni hittar banorna i Costa blanca och de håller en bra standard.

Det finns flera valmöjligheter när ni ska välja bana och vilken typ av gokart ni vill köra. De har allt från traditionsenliga gokarts till tävlings gokarts. Det finns till och med gokarts som man kan sitta två personer i. För de yngre barnen mellan 5 och 10 år finns det en mindre och mer avskild bana. 

Go-Karts Orihuela Costa är öppet måndag – söndag 11.00-20.00. De har åldersgräns på de olika gokartarna och det kostar allt i från 16 euro till 28 euro beroende på vilken typ ni väljer. 

Go-Kart i Torrevieja
En båt åker runt en vågbrytare.

Dique de Levante

Besök Dique de Levante för den ultimata utsikten över staden från havet. År 2000 byggdes det en gångväg på den 1 mil långa vågbrytaren och gjorde det möjligt att promenera ut till fyren i slutet.

Vågbrytaren går rakt ut i Medelhavet och erbjuder en utsikt som är svår att hitta någon annanstans i Torrevieja. Ta med kameran och få fantastiska bilder.

Marknader i Torrevieja

Utomhusmarknaden Mercadillo de Torrevieja arrangeras varje fredag och täcker hela 80.000 m2 med sina nästan 700 olika stånd. Marknaden är belägen i parken ‘Parque Antonio Soria’ och lockar dagligen hundratals besökare.

Marknaden är en av de största zonerna för småföretag i Vega Baja då marknaden besöks av tusentals personer, både turister och lokalbor. De vanligaste produkterna på marknaden är mat, kläder och skor men det finns mycket fler saker och allt till bra priser.  

marknad torrevieja
Ingång till ett gammalt fort mitt i centrum.

Torre del Moro

Fem kilometer från centrum, på en kulle ovanför Cabo Cervera ligger Torre del Moro. I dagsläget är det bara ett ensamt torn och en liten del av muren som finns kvar av det försvarssystem som en gång låg där. Men det gör Torre del Moro inte mindre intressant att besöka. Man tror att tornet funnits där sedan 1312 och bär på mycket historia.

El Hondo

El Hondo är en trevlig naturpark för hela familjen som utgörs av laguner, våtmarker och olika gångvägar som tar er genom de olika landskapen. Här rinner även floden Segura som är hem till olika växter tack vare förändringen i saltmängden.

Området sträcker sig över 2495 hektar och här finns till och med en konstgjord lagun vid namn Levante. Om ni gillar naturen kan vi absolut rekommendera ett besök hit. 

flamingos Torrevieja
palmer Torrevieja

Stränder i Torrevieja

La Mata Beach har ljus sand och här finns det gott om plats då den är 40 meter bred och 2.3 km lång, den är den längsta stranden i Torrevieja. Ju längre norrut ni går på stranden desto lugnare blir det och längst norrut ligger ett gammalt vakttorn som skyddar stranden mot pirater förr i tiden. Stranden har en fin strandpromenad med bra restauranger och 14 strandbarer. 

Playa del Cura är en mindre strand på 325 meter och har mer av en urban känsla och på sommaren är den full av liv. Sanden är fin och vågorna är låga, tack vare vågbrytarna, vilket gör stranden perfekt för barnfamiljer. Längs med stranden går en fin strandpromenad med palmer som erbjuder både restauranger och glassbutiker.

Delfín Submarine Museum

I Torreviejas hamn hittar ni detta flytande museum som består av en ombyggd ubåt, nämligen den franskt byggda S-61 Delfin som donerats av den Spanska marinkåren.

Ubåten byggdes 1973 och kunde då stanna under vattenytan i 30 dagar åt gången och åka 4500 mil utan att tanka. 2003 blev den ombyggd och därmed den Spanska marinkårens första museifartyg någonsin. Vid ert besök får ni ta del av hur det var att leva på ubåten som en gång i tiden var hem till 56 personer samtidigt. Man måste dock vara minst 115 cm lång för att få gå ombord på ubåten.

I den andra kajplatsen finns patrullbåten Albatross III som även den är öppen för allmänheten. Denna båt var i tjänst i tre decennier för kustbevakningen och spanska tullen. 

Ubåt Torrevieja
Young man surfing on a surfboard in the marina.

Vattensport

Om ni vill ha en adrenalinfylld upplevelse ska ni ta er ner till Torreviejas hamn och besöka La Bocana Water Sports Centre. Här kan ni åka vattenskidor i en kabelbana och testa på att hoppa över deras olika hopp. För er som nöjer er med att titta på finns det en loungebar precis vid vattnet där ni kan ta något att äta och dricka medan ni njuter av utsikten. 

La Bocana Water Sports Centre anordnar även snorklingturer och möjligheten att hyra kajaker och paddelbrädor i upp till 3 timmar. Vi rekommenderar att boka allt i förväg på deras hemsida för att vara garanterade den önskade utrustningen samt för att dubbelkolla dess öppettider under ert besök.

Isla Tabarca

Från Torreviejas hamn går det dagligen båtturer ut till den lilla ön Isla Tabarca. Det är den minsta bebodda ön i Spanien med sina 80 invånare. En perfekt dagsutflykt när värmen i Torrevieja blir för mycket.

Ön fungerade förr som ett skydd mot piraterna och än idag kan man se kvarlämningar från den tiden. Bland annat det gamla fortet som byggdes av Kung Charles III. På ön finns även ett ökenliknande landskap som är värt ett besök.

Det tar ca 40 minuter till ön och kostar 24,00 € per vuxen, 17,00 € för barn i åldrarna 3-10 år och barn 2 år och yngre är gratis. Biljetter kan köpas från hamnen 30 minuter före båtens avgång. 

ön tabarca
People overlooking the palm trees at Palmeral de Elche during a sunny day with nice weather.

Palmlunden i Elche

Om ni vill ta er utanför Torrevieja kan vi starkt rekommendera ett besök till Elche där ni hittar en spännande UNESCO-plats, Palmeral de Elche. Palmlunden ligger 30 minuter norr om Torrevieja och det finns inget liknande i hela Europa.

Här hittar ni en uppsättning av nästan 100 dadelpalm lundar med upp till 200 000 enskilda träd. Palmerna planterades av morerna på 900-talet med ett tillhörande bevattningssystem som fungerar än idag.

Vill ni se arkeologiska fynd från bronsåldern bör ni passa på besöka Altamira palatset där stadens arkeologiska museum ligger. Altamira palatset är öppet måndag till lördag 10.00-18.00 och söndagar 10.00-15.00. 

Murcia

45 minuter väster om Torrevieja hittar ni staden Murica som på 1600 och 1700- talet fick ett kapitalt uppsving tack vare sidenindustrin. Pengarna gick bland annat till att bygga nya kyrkor och det är därför det idag finns en så vacker samling av överdådiga barockkyrkor. Det ni inte får missa under ert besöka här är katedralen och dess fantastiska fasad eller 1700-tals skulptören Francisco Salzillos verk.

katedral Alicante
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

TORREVIEJA