PalmaResenär resväska flygi.

Reseguide
Palma

Palma de Mallorca är en väldigt mysig och vacker stad med mycket att erbjuda. Ta en promenad i stadens gamla kvarter med mysiga små torg och gotiska kyrkor eller besök en av stadens museum för att uppleva Joan Mirós konst. Vill ni bara sola och bada finns det gott om stränder att välja mellan. Staden har något för alla!

La Seu

Catedral de Mallorca är stadens mest ikoniska landmärke och en av Palmas mest besökta turistattraktioner. Katedralen är belägen vid hamnen, precis vid vattnet och byggdes i början av 1200-talet. Den är byggd i gotisk stil och tog över 400 år att färdigställa. Exteriören ser ut som gyllene sand och interiören är minst lika vacker.

Inne i katedralen finns ett rosettfönster som kallas för det gotiska ögat och är ett av det största i världen. När solens strålar träffar fönstret lyser katedralen upp i regnbågens färger.

Katedralen är öppen för turister måndag till lördag 10.00-14.15 och inträdet kostar 8 euro. Biljetter kan köpas på förhand.

La Seu i Palma de Palma de Mallorca
Gotiskt slott i Palma de Palma de Mallorca

Castell de Bellver

Ett gotiskt slott som erbjuder er en 360 graders utsikt från 115 meter över havet. Slottet byggdes för 700 år sedan och är unikt eftersom det är det enda runda slottet i Spanien. Byggnaden blir värd att besöka av bara den anledningen.

Det byggdes för att stå emot fiendens attacker och har även fungerat som fängelse. Men idag är det hem till Palmas stadsmuseum och varje juli hålls det utomhuskonserter på innergården.

Castell de Bellver är öppet året runt och kostar 4 euro att besöka. 

La Almudaina

Det kungliga palatset La Almudaina är kungen och drottningens resident när de besöker Palma. Palatset byggdes på 1300-talet i gotisk stil och dess innergård samt den stora gotiska salen är de officiella platserna för kungafamiljens mottagningar. 

Palatset är otroligt vackert på insidan och är öppet för turister tisdag till söndag kl 10.00-19.00 och kostar 3.5 euro per person. 

kungliga palatset La Almudaina i Palma
Banys Arabs i Palma de Mallorca

Banys Arabs

De arabiska baden är från 900-talet och är de enda synliga kvarlevorna från det muslimska styret i Palma. Baden, även kallade Hammam, är byggda i den tidigare herrgården Can Fontirroigs fruktträdgård så att besökarna kunde vila sig bland kaktusar, palmer och apelsinträd.

Hammamen ligger inne i en liten kammare som stöds av 12 pelare med en kupol som har 25 runda hål vars funktion är att släppa ut ångan och släppa in solljus. Banys Arabs ligger bara några minuter från katedralen och är en fantastisk syn om du vill se tillbaka på de arabiska tiderna från Palma.

Baden öppnar kl. 09.00 och stänger kl. 19.30 från april till november och kl. 18.00 från december till april. Det kostar 2.5 euro per person i inträde.

Palma Tren Soller

Njut av en fantastisk tågresa som tar er mellan Palma och Port de Soller. De charmiga antika tågen som färdats längs med rälsen sedan början av 1900-talet tar er på en härlig resa med vackra utsikter. Ni färdas genom stad, landsbygd och passerar vackra broar och långa tunnlar under färden.

Tåget går även 200 meter uppför ett berg som ger er utsikt över landsbygden och havet. Innan tåget anländer i Port de Soller stannar det i den pittoreska och mysiga byn Soller. Här kan ni avnjuta en fika och strosa runt bland byns torg och gränder.

Ett tips är att sitta på högersidan i tågets riktning för bäst fotomöjlighet och utsikt när tåget anländer i Soller.

Vi rekommenderar att man köper biljetter online för att slippa köa på plats. Det blir lätt långa köer på stationen. Passa även på köpa biljett till Port de Soller samtidigt som er andra biljett och njut av spårvagnen från Soller till Port de Soller där ni bjuds på en fantastiskt vacker hamn, strand och mängder av mysiga restauranger.

Spårvagn i Palma de Mallorca
Palma Aquarium

Palma Aquarium

En perfekt turistattraktion för hela familjen, det finns garanterat något här för alla. Palma Aquarium är stadens marina djurpark och är hem till Europas djupaste akvarium “The Big Blue” som rymmer 3.5 miljoner liter saltvatten. Här kan ni se över 200 arter på bara några centimeters avstånd.

Parken har totalt 55 akvarium med 8000 olika arter från Medelhavet, Atlanten och Stilla havet. De har till och med en sköldpaddestrand för er som älskar sköldpaddor. Som om det inte var nog finns det även en liten regnskog med ett vattenfall samt en trädgård med ett 40.000m2 akvarium där hajar och rockor simmar. Om ni blir hungriga finns det både en buffétrestaurang samt kafé.

Akvariet är öppen året runt måndag till fredag 11.00-14.30, helger 11.00-17.00 och det kostar 23 euro för vuxna och 14 euro för barn att besöka parken.

Fundació Pilar i Joan Miró

Ett museum tillägnat konstnären Joan Miró som bodde och arbetade i Palma ändå fram till sin död 1983. Stiftelsen Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca som Joan Miró och hans fru startade, har donerat Mirós verkstäder, hans hus och flera tusen konstverk till museet.

I de vackra trädgårdarna kan ni beskåda Mirós stora skulpturer och i förlängningen till museets byggnad ligger två av hans gamla verkstäder. Det hålls även utställningar från andra talangfulla konstnärer på plats, så om ni är konstintresserade får ni inte missa detta museum.

Det är öppet året runt tisdag till lördag 10.00-18.00 och söndagar 10.00-15.00 och kostar 9 euro i inträde.

Museum Joan Miró i Palma
En kvinna handlar på den lokala marknaden.

Palma Plaza Major

Ett traditionellt spanskt torg i hjärtat av Palma. Det rektangulära torget med gula byggnader och grönmålade fönsterluckor är stadens huvudtorg och har genom århundraden varit centrum för stadslivet. Torget byggdes år 1825 och är idag hem till många bra restauranger, kaféer och barer med uteserveringar på torget.

Det är vanligt att gatuartister och musiker uppträder på torget. Varje påsk, juli, augusti, september och jul hålls det även en hantverksmarknad här.

Poble Espanyol de Palma

Väster om gamla stan i Palma hittar ni denna spanska “by” som inte är en riktig by utan är uppbyggd med replikor av kända byggnader från Cordoba, Toledo och Madrid. Men ni hittar även traditionella spanska hus här. Det finns totalt 22 replikor och “byn” är ett arkitekturmuseum och är skapat av den spanska arkitekten Fernando Chueca Goitia.

Strosa runt kring de olika byggnaderna och få en unik inblick i spansk arkitektur och hur den har utvecklats från muslimska och kristna influencers. Inträde kostar 6 euro för vuxna och 4 euro för barn.

Öppettider:
1 okt-31 mar: mån-tors, lör 09.00-18.00 fre och sön stängt.
1 apr-30 sep mån-lör 09.00-20.00 sön stängt.

Flera hus och vackra växter längst en vägg.
People shopping and walking around in palma at the local street del born.

Paseo del Borne

Palmas mest eleganta och exklusiva shoppinggata och ett måste att besöka. Här hittar ni designermärken såsom Rolex, Louis Vuitton och Carolina Herrera och området har därav fått namnet “Den gyllene milen”. Shoppinggatan är välbesökt men tack vare den breda promenadgatan upplevs det ändå som lugnt.

Om ni har planer på att shoppa så är det hit ni ska gå och blir ni hungriga finns det gott om trevliga restauranger och kaféer.

Stränder i Palma

Can Pere Antoni är en liten strand på 750 meter, som ligger precis bortom katedralen och är den strand som ligger närmast Palmas centrum. Den har ljus gyllene sand och är väldigt populär under sommaren. Det finns barer och restauranger på den östra sidan av stranden.

Can Pastilla Beach är en familjevänlig strand med ljus härlig sand och har ett trevligt promenadstråk med restauranger och butiker. Stranden ligger nära flygplatsen och är den bredaste delen av en 5km lång strand som sträcker sig från Ca’n Pastilla till S’Arenal. Vattnet är långgrunt och det finns gott om utrymmen för bollspel och lek.

Playa de Cala Mayor ligger väster om Palma och har även den ljus härlig sand. Stranden är ca 200 meter lång och 80 meter bred med kristallklart vatten. Det finns möjlighet att hyra solsängar och parasoll på stranden samt trampbåtar för de som blir uttråkade. Bakom stranden ligger ett promenadstråk som även det har ett bra urval av restauranger.

Aerial view of the beaches of mallorca.
Massvis med rotfrukter och chili i olika färger.

Marknader i Palma

I Palma finns det gott om marknader med färska och lokalproducerade produkter. Mercat de l’Olivar är den största saluhallen under tak och ligger i hjärtat av Palma. Den har ett fantastiskt utbud och här hittar ni allt från frukt och grönt till kött, fisk och fågel. Kom hit hungriga och gå mätta. Får ni inte nog av saluhallens utbud kan ni besöka en av de många restauranger som också ligger i området. Saluhallen har öppet måndag till lördag 07:00-14:30 och på fredagar 07:00-20:00.

Mercat de Santa Catalina är också en stor saluhall under tak och ligger strax utanför Palma city. Även denna saluhall har ett fantastiskt utbud i hög kvalitet med smakrika bakverk, fisk, kött, frukt och grönsaker. Det finns även ett välsorterat vinsortiment och varor som ni kanske inte finner någon annanstans. Passa på att avnjuta en lättare tapas och ett glas vin. Saluhallen har öppet måndag till fredag 08:00-14:00 och 17:00-20:00 och på lördagar 08:00-14:00.

Paseo Marítimo

Paseo Maritimo är namnet på den stora gatan som går längs med hamnen i Palma. Längs med gatan ligger det mängder med restauranger, barer och nattklubbar bland annat den internationellt kända nattklubben Titos.

Om ni är där under dagtid rekommendera vi att ni tar en promenad i hamnen och tittar på båtarna som ligger där. Ni kan se allt från små båtar till stora lyxiga yachter. Palma är också ett stopp för många kryssningsfartyg, så bli inte förvånade om det ligger flera stycken i hamn samtidigt.

Two palmtrees looking out over the bay in Paseo Marítimo, palma de mallorca.
An old relic canon at Castillo de San Carlos.