KretaResenär resväska flygi.

Reseguide
Kreta

Upplev den härliga ön Kreta och dess antika sevärdheter, färgglada städer och vidunderliga stränder som bjuder in dig till en oförglömlig stund. Utforska stadens tjusiga byggnader eller kända sevärdheter såsom Elafonissi-stranden med sin ikoniska rosa strand eller Arkadi Monumentet och andra palats runt om på Kreta.

Sevärdhet

Knossos Kreta

Några kilometer söder om Heraklion återfinns Knossos, ett palats som byggdes för cirka 3000 år sedan i staden med samma namn. I grekisk mytologi var palatset hem för kungen Minos, där han lät Daedalus framställa en komplicerad labyrint för sin son, Minotauren.

Ta en titt inuti palatset för att verkligen uppleva kungafamiljens tidigare liv, både innan och efter den förrädiska jordbävning som drabbade staden omkring 1625 f.Kr. Strosa runt på egen hand i Throne Room, Fristaden, äntra de kungliga lägenheterna eller boka en guidad tur runt området för bara några euro.

Knossos palatset Kreta
Kretas historiska museum

Sevärdhet

Heraklion Archaeological Museum

I Kretas alla olika museum visualiseras dess historia på enastående sätt. På Heraklions Arkeologiska Museum hittar du den största samlingen av minoiska artefakter, smycken, liturgiska figurer, vaser, vapen och rustningar från neolitisk tid. Även hela fresker, så som den ikoniska elfenbensfigurer som föreställer tjuren som hoppar från Knossos Palatset finns nu på plats i detta museum. Heraklions Museum är även hem för den mystiska Phaistos-skivan och Arkalochori-yxan med okända inskriptioner och hieroglyfer.

SOL & BAD

Elafonissi Stranden

Ryktet om att Elafonissi-stranden är en av världens bästa stränder är definitivt sant. Stranden är ett naturreservat mellan fastlandet och ön Elafonissi där vattnet som skiljer dem åt är klart, grunt och lagun likt. Stranden ligger på den sydvästra delen av Kreta och utöver det otroligt klara vatten så är den rosa sanden något som är helt enastående. Med det långgrunda kristallklara vatten är det även populärt att snorkla här. Vi rekommenderar er att besöka den rosa stranden för att verkligen se Kretas magi.

Kreta rosa strand
Agios Titos Kreta

Sevärdhet

Agios Titos

I Heraklion, Kretas huvudstad, finns det mängder av hamnar, shopping, matställen, nattliv och  museum att utforska. I centrum av staden är kyrkan Agios Titos (Heliga Titus) byggd och det sägs att en av Aposteln Paulus lärjungar, Titus, skulle vara begravd här. En liten, men enastående kyrka som drabbades av den stora jordbävningen på 1800-talet och återuppbyggdes som en moské har återigen ändrats tillbaka till en ortodox kyrka. I kyrkan kan du nu ta en titt på vackra målningar, utforska öns historia eller bara beundra den ljusa exteriören och mörka interiören.

Aktivitet

Samaria Gorge

På Kreta finns det ett flertal raviner och att promenera i dessa är något som man inte vill missa. I naturreservatet Samaria Gorge kan du promenera från Omalosplatån ner på en slingrig stig med trätrappor medan du omges av 300 meter höga klippväggar och underbar växtlighet. På din vandring passerar du sträckan kallad ”Gates” eller ”Iron Gates” där ravinen smalnar i storlek till endast en bredd på fyra meter.

Passa då på att lyfta blicken under vandringen för att se den utrotningshotade vilda geten, kri-kri, som ofta håller till på de branta klipp väggarna. Avslutningsvis kan du ta en färja till Sougia i väster eller Sfakia i öster för att besöka en mysig taverna eller utforska ytterligare vandringsleder.

Samaria Gorge Kreta
gamla stan Kreta

Sevärdhet

Gamla stan Kreta

En av Kretas bäst bevarade städer och öns tredje största stad är Rethymno. Gamla Stan i Rethymno erbjuder mycket affärer, många restauranger och flertalet mysiga kaféer. I Rethymno och Gamla Stan går det att utforska gamla fort, antika byggnader hemgjorda, autentiska hantverk och maträtter i mängder. Strosa runt på Souliou gatan om du vill plocka med dig några souvenirer hem, eller fortsätt längs gatan och kolla på de, för ovanlighetens skull, icke-vita kyrkorna.

SOL & BAD

Balos Lagoon Kreta

Denna lagun är uppe och tävlar om förstaplatsen gällande vackraste stranden i världen med dess turkosa vatten, ljusa sand och underbara solnedgångar. Lagunen är inklämd mellan uddarna Gramvousa och Tigani som fångar upp det kristallklara, turkosa vatten som utgör lagunen.

Det går att ta sig hit på fot eller med båt, där du även kan ta en närmare titt på olika Gramvousa-öar med historiska fort och andra underbara stränder. Balos Lagun är ett naturreservat så förvänta er att se allt ifrån Eleonorafalkar och skarvar till munksälar och havssköldpaddor om ni har tur.

Balos Lagoon Kreta
Mysig hamn blått hav.

Sevärdhet

Chanias Venetian Harbour

En liten hamn byggd i stadsdelen Chania mellan 1300- och 1600-talet användes förr i tiden mestadels för transport av varor, men har sen dess hållits relativt orörd. Här kan du utforska hamnens olika historiska platser såsom Grand Arsenals olika användningsområden genom åren, eller den tjusiga fyr som utmärker hamnen.

Utöver den venetistiska hamnen finns det andra, exklusiva områden i Chania som är värt ett besök. Här kan du slappna av på spa, släppa loss på festivaler, snorkla, segla eller vandra runt på närliggande vandringsstråk. Chania erbjuder något för alla och privata turer går att boka runt hela staden.

Sevärdhet

Arkadi Klostret

Ungefär 20 kilometer sydost om Rethymno finns ett av Kretas viktigaste landmärken, Arkadi-klostret. Detta grundades mest trolig av den bysantinske kejsaren Arcidus på 500-talet och är omgiven av vingårdar, ekar och olivträd av olika slag. 

Den kretensiska revolt år 1866 som skakade om staden och ottomanernas försök att överta klostret kom till ett förödande slut när kretaborna vägrade ge upp. Istället sprängde de själva upp delar av Arkadi-klostret för att undkomma, vilket fungerade, och numera är platsen en grekisk nationell fristad.

Kyrka i sten
Kreta stenskulptur

Sevärdhet

Phaistos Palatset

Det näst största palatset, efter Knossos, är Phaistos som är belagt högt över Messara-slätten på södra Kreta. Detta var hemmet för Radamanthus, Minos bror, i Grekisk mytologi och palatset är även ursprunget till den mystiska Phaistos-skivan som numera finns i Heraklions Arkeologiska museum.

Phaistos är en av Kretas arkeologiskt viktigaste platser med många tusentals besökare per år. Det minoiska palatset representerar en blomstrande stad som uppstod på Messaras slätt under förhistorisk tid. Du kan utforska palatset på egen hand eller boka en guidad tur på valfritt språk. Phaistos kan även skrivas som Phaestos, Faistos eller Festos.

Sevärdhet

Lychnostatis Open Air Museum

Detta privata museum är grundat av läkaren Yiorgos Markakis under 1990-talet och har numera en audioguide som berättar om kretensisk folkkultur, öns naturliga rikedomar och traditionell handel som skett under årens gång.

Här finns även ett destilleri, en bondgård, vin- och olivpressar, vävnings- och hantverkarverkstäder och ett så kallat handelslager. Utöver detta kan du ta en titt på utställningar med mineraler, stenar, folkkonst eller bara promenera runt i de magiska trädgårdarna för att se Kretas inhemska örter, kaktusar och frukter. 

Under året erbjuds ett flertal event och i december erbjuds även mer exklusiva druv- och vinprovning workshops, likväl konserter och traditionell dans.

Museum kreta

Bild: Wikipedia

Ödla i terrarium

Aktivitet

Aquaworld Aquarium Kreta

Vill du ta en närmare titt på exotiska djur du kanske inte haft möjlighet att se ute i naturen är Aquaworld Aquarium & Reptile Rescue Centre ett utmärkt alternativ. I Kretas första akvarium får ni möjligheten att klappa, hålla i och fotografera akvariets olika djur, såsom ödlor, sköldpaddor och ormar. De flesta djuren här är räddade och omhändertagna för att ge dem ett bättre liv. Det är ett besök som verkligen är värt inträdesavgiften och det passar definitivt hela familjen. Ett perfekt avbrott från solens heta strålar helt enkelt, och för bara fyra till åtta euro.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder Kreta

KRETA
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Kreta har flera flygplatser men den största är Heraklions internationella flygplats “Nikos Kazantzakis” (HER).

Adress: Heraklion 716 01, Grekland

Telefon: +30 281 039 7129

Chanias internationella flygplats (CHQ) är namnet på den andra internationella flygplatsen på Kreta. 

Adress: National Road, EO Aerodromiou Soudas, Chania 731 00, Grekland

Telefon: +30 2821 083800

Kreta är födelseplatsen för den äldsta civilisationen i Europa som blomstrade cirka år 2700 f.Kr. och är även medelhavets femte största ö

Grekland använder sig av Euro, .

Vi rekommenderar att man tar med sig kontanter och är noggrann med vart man tar ut kontanter. Använd säkra och öppna platser.

De flesta restauranger förväntar sig 5-10% dricks. Det är inget måste men något som tillhör deras vardag för turister.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men känn er inte tvingade om service & mat var dålig.

Laddare

Grekland använder sig av samma uttag som Sverige.