OsloResenär resväska flygi.

Reseguide
Oslo

Sveriges glada grannland har mer än bara yllekoftor och skidåkning. Huvudstaden Oslo står nämligen i framkant när det kommer till matupplevelser och kultur i världsklass. Ta en runda på Oslos stora shoppinggata, blicka ut över Oslofjorden eller sno på dig gympaskorna och bege dig ut på ”tur” med naturen runt hörnet. Den här vackra staden bjuder på något för alla.

Sevärdhet

Den Norske Operas hus

Oavsett om du gillar opera eller inte ska du definitivt besöka Oslos Operahus. Med gångavstånd från centralstationen når du detta maffiga kulturhus med en häpnadsväckande utsikt över Oslofjorden. Operan är ett av Norges största kulturanläggningar och huserar mer än 1000 rum! Det är en upplevelse i sig att vandra runt utanför byggnaden, med fjorden som ramverk och en design utan dess like. Operans tak sluttar nämligen i skarp riktning rakt ner mot havet.

Förutom musik erbjuder operan guidade turer med besök bakom kulisserna och i kostymverkstaden. Här kan du även göra dig bekant med de konstprojekt som pryder byggnadens krås, såsom huvudscenens ridå som liknar skrynkligt aluminiumfolie.

Operahus vatten.
Monument staty park.

Sevärdhet

Vigelandsanlegget

Bege dig till Frognerparken och besök Oslos största skulpturpark. Vigelandsanläggningen består av 200 skulpturer i brons, granit och smidesjärn och föreställer människor i alla åldrar och tidsskeden i livet. Skulptören är ingen mindre än Gustav Vigeland, en man som vigde sitt liv åt det mänskliga tillståndet, erotik och melankoli. Här i parken lär du inte vara ensam, attraktionen drar nämligen ca en miljon besökare per år, och räknas som en av Oslos främsta sevärdheter. Ett tips är att ta med picknickkorg och slå dig ner i parkens vackra atmosfär innan du vandrar vidare för att beskåda skulptur och natur.

Sevärdhet

Holmenkollen

När du tröttnat på stadslivet ska du bege dig till Holmenkollen. Bergstoppen som ligger på den nordvästra sidan av Oslo. Hit tar du dig med lokaltrafik på 20–30 minuter och utsikten från spårvagnen upp för backen är en upplevelse i sig. Den norska befolkningen är kända för sin förkärlek till att ”gå på tur” (promenad i naturen) och det märks verkligen. Här samsas lokalbefolkning, skidåkare och turister om bergets vackra naturleder, skidspår och magnifika utsikt. Dessutom ligger här Holmenkollens skidmuseum och kända hoppbacke. Om ditt besök är under vintertid finns stor chans att hamna mitt i en skidtävling.

Utsikt sjö hus.
Kungliga palatset staty.

Sevärdhet

Kungliga Slottet

I slutet av den stora shoppinggatan Karl Johanns gate ligger det Kungliga Slottet. Det ståtliga slottet är byggt i nyklassisk stil med en fasad av putsat tegel och omges av en praktfull engelsk landskapsträdgård med vältrimmade gräsmattor, höga träd, porlande dammar och statyer av norska elitpersoner. Slottet stod färdigt år 1849 och används idag som kungabostad och kontor. Trots att det är ett slott känns det som ett naturligt inslag bland Oslos pampiga och propra byggnader. Varje dag sker vaktbyte klockan 13, och under sommartid erbjuds guidade turer. Vandra runt i den vackra parken, syna slottet och känn dig riktigt kunglig!

Shopping

Karl Johans Gate

Oslos myllrande paradgata som sträcker sig från centralstationen ända upp till slottet är oundvikligen värt en promenad. Här samsas mysiga caféer med exklusiva butiker om invånarnas uppmärksamhet. Vandra mellan ståtliga byggnader och fantastisk växtlighet medan du shoppar i butikerna. När du behöver en paus ska du definitivt stanna till på det välkända Kaffebrenneriet och köpa med dig en bolle (slät bulle med kardemumma, vaniljkräm eller choklad), och en kaffe.

Avsluta promenaden uppe vid den vackra slottsparken, med utsikt över den tjusiga huvdgatan. Under vintertid pryds gatan med en fantastisk julmarknad vid namn Spikkersuppa. Känn julstämningen och besök bodarna som säljer allt från handstickade yllevantar, till värmande glögg och frasiga churros.

Shopping gata.
Hus solnedgång.

Sevärdhet

Grünerløkka

Den mest svenskinfluerade stadsdelen i Oslo måste nog vara Grünerløkka. Här har nämligen många svenskar bosatt sig, och nästan alla butiksbiträden och cafépersonal pratar med svensk/norsk brytning. 

Numera beskrivs stadsdelen som Oslos ”hipstermecka”, där polokragar, skateboardar och nyskapande konst samsas om det kreativa utrymmet, men Grünerløkka har ändå kvar sitt ursprung som ett hårt arbetarklassområde. Här ska du vandra till fots för att inte missa de mysiga parkerna, caféerna och butikerna. Besök jazzklubben Blå, på kvällarna spelar lokala Oslo-musiker säregen musik och på söndagarna förvandlas klubben till en mysig loppmarknad. Ta dig en sväng in på Mikrobryggeriet Schouskjelleren och smaka en av deras utsökta lager, ales bitters eller stout eller ta din söndagsfrukost på Nighthawk Diner som serverar amerikansk frukost i en autentisk miljö.

Mat och Dryck

Mathallen Oslo

När magen börjar kurra ska du bege dig till Mathallen i Oslo. Här finns mat från all världens hörn och dofterna möts i en salig kombination, nästan som musik för dina smaklökar. Sug in atmosfären i denna imponerande byggnad. Här finns både matbodar, restauranger och caféer som bjuder på allt från fika och smårätter till ordentliga lunch- och middagsrätter. Kanske är du sugen på fylld cannoli? Eller varför inte pescado al pastor? Kanske en dansk pølse? Ja, här finns verkligen allt. Det är bara att välja och vraka. Mathallen är belägen i Grünerløkka och nås enkelt med spårvagn från centralstationen.

Cannoli efterrätt.
Gamla hus färg.

Sevärdhet

Damstredet och Telthusbakken

Dessa oerhört charmiga och härligt pittoreska kullerstensgator blir ett välkommet inslag i Oslos modernism. Gatorna Damstredet och Telthusbakken är kända för sina välbevarade och obebodda trähus från 1700–1800 talet. Här kan du nästan känna historiens vingslag av dåtidens norska samhälle. Damstredet är endast 160 meter lång, men erbjuder en promenad av allra högsta klass. Telthusbakken med sina 260 meter ligger precis bakom den medeltida kyrkan Gamle Aker Kirke och diagonalt med trädgården Egerbergløkka. Avsluta din vandring på den berömda kärleksstigen, omringad av natur och blommor. Missa inte detta idylliska skådespel av färger och historik!

Sevärdhet

Bygdøy

Ett stenkast från Oslo centrum ligger halvön Bygdøy. Den vackra halvön erbjuder flera av Oslos mest populära kulturskatter. Här finner du museum som Vikingskipshuset, Kon-Tiki museet, Sjöfartsmuseet, Norska Folkmuseet och Frammuseet. Sätt av en heldag och låt dig resa tillbaka i historien. Som om det inte vore nog finns här också vackra, kungliga byggnader som Bygdøy Kongsgård och Oscarshalls slott, omringade av fantastiska parker och Oslofjordens vågsvall. Om du har ett uttalat historieintresse är Bygdøy något du absolut inte får missa. Hit tar du dig enkelt med spårvagn, gång eller bil. 

Ö utsikt hav.
Viking museum.

museum

Vikingskipshuset

Ända sedan 1926 har Vikingskipshuset varit en nationell symbol och samlingsplats för Norges viktigaste kulturarv. I mer än 100 år har vikingaskeppen Oseberg, Gokstad, Tune och Borge lockat människor från alla världens hörn. Dessa maffiga skepp har grävts upp från skeppsgravar och påminner om en tid av märkliga gudar och blodtörstiga krigare på jakt efter skimrande guld och skatter. Sno på dig en dekorerad ylletunika, hosor och fläta håret i en svans och bege dig in på denna magnifika tidsresa bland vikingaskepp och historia. För tillfället håller museet stängt för ombyggnad men beräknas öppna igen år 2025.

Museum

Kon-Tiki museet

När du ändå är på Bygdøy-halvön är ett besök på Kon-Tiki museet att rekommendera. Här får du ta del av historien om norrmannen Thor Heyerdal, som på sin balsaträ-flotte seglade mellan Peru och Polynesien för att bevisa sina teorier om folkvandringar på Stilla Havet. Heyerdal ses som en av historiens främsta upptäcktsresande och har prisats för sina fantastiska upptäckter. På museet står Kon- Tiki flotten i all sin prakt tillsammans med attiraljer och föremål som minner om Heyerdals resor. 

Tiki båt gammal.
Brygga hus hav.

Mat och Dryck

Aker Brygge

När kvällen kommer, och det är dags för middag ska du vandra ner till Aker Brygge och slå dig ner på en av de välkända restaurangerna med vattnet som utsikt. Aker Brygge är uppbyggt kring ett stort trädäck med trendiga barer, småbåtshamn, köpcenter och biograf i kärnan. Området är helt befriat från motortrafik och ett fint avbrott från storstadslivet. Norge är kända för sitt gastronomiska kök, och här kan du njuta av riktigt bra mat tillsammans med ett glas vin. Bryggan ligger centralt i stadsdelen Frogner och på promenadavstånd från centralstationen. Missa inte denna livliga, trendiga och härliga plats.

Aktivitet

Oslofjorden

Om du tröttnat på stadslivet och vill skapa dig en bild av hur Oslo ser ut från havet, ta dig då ner till hamnen och sätt dig på en allmän färja ut till havs. En båttur ut på fjorden ger dig möjlighet att höra havet klucka och måsarnas skrik. Du kan även gå av på olika öar och utforska de norska sommarhusen, mysiga caféer eller ta dig ett svalkande dopp, sommar som vintertid. Norskarna är nämligen riktigt badglada även på vintern. Nere i hamnen kan du välja på allt ifrån kvällskryssning, hop-on-hop off tur, naturvandring eller till och med privatturer. Priserna skiljer sig åt markant och beror helt på din plånbok.

Fjord hus hav.
Vippa foodcourt.

Mat och Dryck

Vippa

Gastronomen ska inte missa ett besök på Vippa, en 1000 kvadratmeter stor foodcourt och kulturhus som bjuder på magnifika smaksensationer. Det här är ett riktigt trendigt ställe som erbjuder mat från hela världen. Vippa skulle kunna beskrivas som en kulturell och matälskande urkraft som förenar mat, utställningar, musik och konst i en gudomlig blandning. I fokus ligger ekologiska, vegetariska och en del veganska alternativa maträtter där besökaren tillåts lära sig om rättens historia, från frö till tallrik. Utanför kan du njuta av solen på ett massivt trädäck, ta en drink och spana in konsten som pryder den gamla fabrikslokalens väggar. Gå hit, annars lär alla dina sinnen protestera!

Aktivitet

Tusenfryd

Vad är väl en huvudstad utan en färgsprakande, sockerklibbig, hisnande nöjespark? Oslo är inte sämre än Stockholm. Två mil norr om Oslo ligger nämligen landets största nöjespark Tusenfryd. Ta dig en sväng i parkens klassiska berg-och dalbana, tuffa runt i farfarsbilarna eller sätt barnen i ballongfärden. Tusenfryd har verkligen anammat Norges stolta historia, här finns nämligen ett Vikingaland. Besök vikingamarknaden, testa på att använda vikingasvärd och sköld eller smid dig något fint i vikingasmedjan. Hit tar du dig enkelt med buss från Oslo central. 

Berg och dal bana.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder