GdańskResenär resväska flygi.

Reseguide
Gdańsk

Gdansk är en härlig havsstad med en spännande historia. Staden har mycket att erbjuda året runt och är en perfekt weekendstad. Strosa runt i gamla stan bland mysiga kullerstensgator, vackra historiska byggnader och upplev äkta polsk matkultur. Tack vare sitt läge bjuder Gdansk på fantastiska vyer över havet samt strålande badmöjligheter på sommaren. 

Old Town

Ta er till Gamla stan ( Old town) och promenera på charmiga kullerstensgator bland färgglada mysiga hus och upplev stadens historiska monument. Staden är rik på kultur Gamla stan är ett bra ställe att börja ert utforskade av Gdansk på. Här hittar ni bland annat Royal Way, Town Hall och St Mary’s Church.

Gamla stan är även hem till många trevliga hotell, restauranger och shopping. Så ta på er bekväma skor och gör er redo för att upptäcka Gdansk och dess spännande historia. 

Färgglada hus gamla stan Gdansk.
Uteserveringar gdansk

Trakt Królewski

Trakt Królewski även känd som Royal Way är den väg besökande kungligheter brukade färdas på. Royal Way startar i väst vid Brama Wyżynna (Highland Gate) och tar er sedan öster ut till Green Gate vid Motlawa floden som är slutet på Royal Way.

Sträckan är 500 meter och leder er längs med de ikoniska gatorna Ulica Długa (Long Street) och Długi Targ (Long Market) som flankeras av höga, smala hus målade i vackra färger. Ni passerar även flera historiska monument såsom Main Town Hall, Golden house och Neptune’s Fountain.

Om ni inte vill gå hela sträckan rekommenderar vi att ni främst besöker Długi Targ (Long Market), ett mycket vackert långt torg fullt av trevliga butiker, mysiga restauranger, historiska hus och är stadens viktigaste turistattraktion.

Golden Gate

Golden Gate hittar ni i den västra änden av Ulica Długa (Long Street) och är den andra porten ni passerar igenom på Royal Way. Golden Gate restes år 1610 för att ersätta den gotiska port som stod där innan. 

Ovanpå porten finns fyra joniska kolumner med gyllene versaler som bär varsin staty. Varje staty representerar egenskaperna hos en idealisk medborgare baserad på de klassiska kardinaldygderna. Om ni står på Long Street föreställer statyerna harmoni, rättvisa, fromhet och försiktighet, medan på den västra sidan föreställer de fred, frihet, rikedom och berömmelse.

Golden Gate gamla byggnader gågata.
Kväll torg ståtloga Town Hall.

Main Town Hall

En av stadens mest karakteristiska byggnader och ett måste att se. Main Town Hall byggdes på 1600 – talet och om ni tittar högst upp på tornet så finns det en förgylld staty i naturlig storlek av Sigismund II Augustus, den dåvarande kungen.

Även Main Town hall ligger längs med Royal Way och många nöjer sig med att se byggnaden från utsidan men insidan är minst lika vacker. Gdansk museum ligger här och uppe i tornet finns en utsiktsplats som ger er en slående utsikt över staden. 

Det ni inte vill missa i museet är “the Red chamber” som är en avbildning av Dogepalatset i Venedig och vars tak är täckt med 25 symboliska målningar. The White Chamber är också värt ett besök och är en hyllning till Polens kungligheter då det var där de hade sina audienser, domstolar och internationella överenskommelser.

Neptune’s Fountain

Mitt på Long Market ( Długi Targ) och längs med Royal Way hittar ni Neptune’s Fountain, ett manieristiskt monument gjutet i brons år 1615, men installerades först år 1633. Fontänen är en symbol för staden och ett av stadens mest fotograferade monument. Så ta med kameran och missa inte möjligheten att även ni får åka hem med en bild av fontänen.

Det finns flera myter kring fontänen och guden Neptun som den föreställer. Den mest populära myten kretsar kring stadens örtsprit “Goldwasser”.  Enligt myten var guden Neptunus irriterad på att människorna kastade mynt i brunnen. Han slog därför vattnet med sin treudd och bröt mynten till gyllene kronblad som nu finns i Goldwasser örtsprit. 

Fontän staty Neptun torg Gdansk.
Golden house gdansk

Golden House

Golden house byggdes på 1600 – talet för stadens borgmästare Jan Speyman och anses vara en av stadens vackraste hus och när ni ser huset kommer ni förstår varför. Golden House hittar ni österut på Royal Way och det är inte svårt att hitta.

Huset är byggt i manieristiskt stil och har en vit fasad klädd med guld. Högst upp på huset fyra pilastrar står statyer av Akilles, Antigone, Kleopatra och Oidipus. På pilastrarna finns även 16 byster som representerar de polska kungarna.

St Mary’s Church

Det är inte lätt att missa St Marys Church då den står i stadens centrum och kan ses från nästan överallt tack vare sin storlek på 190 000 kubik. St Marys Church är en av världen största kyrkor byggd i tegel och den mest besökta kyrkan i Gdansk. Beskåda kyrkans skönhet från avstånd eller ta er dit för en närmare titt. 

Om ni tar er till kyrkan rekommenderar vi starkt ett besök inne i den. Insidan ör lika vacker som utsidan och där inne hittar ni en otroligt vacker 14 meter hög astronomisk klocka skapad 1470. Varje dag klockan 11:55 är det en 8 minuter lång föreställning med en figurteater som visar religiösa evenemang med musik.

Vill ni njuta av en fantastisk utsikt över staden ska ni klättra upp för kyrktornets 400 trappsteg. Härifrån får ni en svårslagen panorama utsikt över Gdansk, 77 meter över marken.

Stor kyrka röd tegel stad.
Mysig gata kvällen kvarter.

Ulica Mariacka

Precis vid St Marys Church hittar ni Ulica Mariacka även kallad St Marys Street. Denna mysiga gata anses vara en stadens vackraste gågator. Den startar vid kyrkan och går österut ned mot floden Motlava. Gatan är klädd i kullersten och är kantad av smala köpmanshus med små terrasser som leder upp till dess kungliga portar. 

Strosa runt på bland vackra historiska byggnader, charmiga små stånd och färdas tillbaka i tiden. Besök någon av restaurangernas charmiga uteserveringar eller ta en kaffe på ett mysigt café. Missa inte att besöka en av bärnstensbutikerna, som idag har blivit synonymt med Gdansk.

Dlugie Pobrzeze

Dlugie Pobrzeze även kallat Long Embankment är namnet på den gata som sträcker sig längs med hamnen vid Motlava floden. Gatan är full av trevliga kaféer, pubar, restauranger, butiker och är centrum för Gdansk nattliv. Om ni ska åka med båt till Gdynia och Westerplatte så är det härifrån de utgår.

Innan hamnen flyttades på 1800-talet till Vistula floden, var det här all lastning och lossning för hela Gdansks ägde rum. På den tiden var det viktigt med försvar och därför hade varje gata som gick från floden in till staden har en port som skyddar ingångarna.

Idag finns sju portar, de gamla magasinen på den motsatta stranden och karakteristiska smala gavelhusen med utsikt över vattnet kvar och tillsammans skapar de en magisk atmosfär. 

Kvällsutsikt över hamnen byggnader och kran.
Gamla hamnen kran kvällen.

Gdańsk Crane

Gdansk Crane ( Zuraw) är Europas största och äldsta medeltida hamnlift och är en av Gdansk mest kända byggnader samt en symbol för staden. När den var aktiv användes den främst till tre saker, att sätta upp master, hantera lasten och samtidigt vara en stadsport.

Kranen användes fram till 1800 – talet och det som drev kranen och gav den sin kraft var två stora trähjul som roterades genom att flera män gick inne i dem, likt ett hamsterhjul.

Idag är Gdansk Crane en del av Polish Maritime Museum och har utställningar där ni får ta del av hjulen samt livet i hamnen från 1500-talet till 1700-talet. Från kranen får ni även en underbar utsikt över hamnen och floden Motlava.

Amber Sky

Njut av en härlig utsikt över Gamla stan, Amber Arena, Gdansk Crane, hamnen moränkullarna samt den avlägsna Helhalvön medan ni sitter bekvämt i en av pariserhjulets gondoler.

Amber Sky är ett 50 m högt pariserhjul med 36 åttasitsiga luftkonditionerade gondoler. Tack vare dess placering erbjuder det en vacker utsikt över Gdansk. På kvällen lyser hela hjulet upp så det går lika bra att ta en åktur på kvällen. 

Pariserhjul upplyst kvällen färger.
Museum byggnad glas fönster,

Museum

Museum of the Second World War vill ni lära er mer om andra världskriget och Tysklands ockupation av Polen ska ni besöka detta museum.  Ta del av museets tre huvudutställningar, “The Road to War”, “The Terror of War” och “The Long Shadow of War” där majoriteten av innehållet har donerats av polska familjer från kriget. Missa inte de två stridsvagnarna, en Sherman M4 Firefly och en sovjetisk T34.

Amber Museum är ett museum dedikerat till bärnsten, något som Gdansk är känt för. Här får ni ta del av hur bärnsten skapas vilka egenskaper den har och hur den har använts genom tiderna. Upplev bärnstenskonst och smycken från 1500 -talet till 1700 -talet och missa inte utställningen med alla insekter som blivit inkapslade av bärnsten i tiotals miljoner år.

Uphagen House ligger på Ulica Długa och är ett handelshus från 1600-talet som har bevarats invändigt i sitt original utförande efter att den förra ägaren Johann Uphagen begärt det i sitt testamente. Kliv in och res tillbaka i tiden. Här får ni uppleva hur de rika bodde och levde på 1600 – talet. 

Westerplatte

Besök platsen där andra världskriget startade. Slaget om Westerplatte var det första slaget mellan de polska och tyska trupperna och var det som inledde andra världskriget. Platsen är full av mörk historia men är en viktig plats att ta del av.

Westerplatte är idag en park som ligger precis vid havet och är hem till många krigsreliker och monument till minne av Westerplattes försvarare. Det mest igenkända monumentet är det 25 meter höga tornet utgjort av 236 granitblock och placerat på Westerplattes högsta plats.

Områden är lugnt och oftast fritt från trängsel. 

Stenstaty hög figurer Westerplatte.
Strand solnedgång vatten sand.

Stränder

Om ni besöker Gdansk på sommaren och har tid över kan vi varmt rekommendera ett besök till stranden. Tack vare sitt läge har staden flera fina stränder att erbjuda.

Jelitkowo Beach är den strand som är och är en perfekt utflykt för hela familjen. Jelitkowo Beach anses vara Gdansk bästa strand men även en av Polens mest vackraste stränder. Detta tack vare sin fina sand som sträcker sig flera kilometer. Längs med stranden ligger parker och asfalterade cykelvägar.

Brzezno Beach är en annan vacker och bra strand i Gdansk, men det Brzezno Beach är känd för är sin 130 meter långa brygga. Innan kriget var den 250 meter lång men fick byggas om efter kriget. På sommaren har Brzezno Beach livräddare som vaktar stranden och det finns attraktioner för vuxna och barn samt flera restauranger och pubar.

Wielki Młyn

Ta en mysig promenad till Ruadunia kanalen och besök Gdansk största kvarn vid namn Wielki Młyn (Great Mill). Detta ofantligt stora bruk på 26 m höjd och 41 m längd,  byggdes på 1300 – talet och var på den tiden den största industriinvesteringen i Europa. Kvarnen var utrustad med 18 vattenhjul med 5 meter i diameter och användes till att mala spannmål, förvaring och som ett bageri ända fram till 1945.

Sedan några år tillbaka är Wielki Młyn hem till Amber Museum, (som vi nämnt ovan), så passa på att besöka även det när ni är här. 

Litet kvarnhus i kanalen.
Tiger liggande zoo.

Oliwa Zoo

Ta er till stadsdelen Oliwa och besök Oliwa Zoo, Polens största zoologiska park och en av Gdansks bästa attraktioner för hela familjen. Djurparken är hem till 190 arter, varav många av dem är utrotningshotade och hade varit utdöda om det inte varit för parken, som exempel dvärgflodhästar och andinska kondorer. 

På Oliwa Zoo finns det något för alla i familjen och ni får möjlighet att lära er om alla parkens djur. Det finns även ett område där barnen tillåts att mata djuren samt ridturer på hästar.  

När ni ändå är  i Oliwa och om ni har tid över rekommenderar vi ett besöka till Oliwa Cathedral, som ska vara en av Gdansks vackraste religiösa byggnader med en otroligt vacker orgel. 

Sopot

Om ni har tid över och vill utforska områden utanför Gdansk rekommendera vi ett besök till staden Sopot som tillsammans med Gdansk och Gdynia bildar det så kallade Tricity area eller Trojmiasto.  

Sopot är en vacker havsstad med mycket att erbjuda men är främst känd för sin otroliga strand med en enorm brygga som går ut i Östersjön. Bryggan är den största i Polen och en av Europas längsta, ett mste att besöka! Något annat ni inte vill missa är Krzywy Domek, en byggnad som är designad så att den ser ut att smälta.

Sopot är även hem till mysiga kullerstensgator med historiska byggnader, museum, en opera och ett stort badhus vid namn Aqua Park. Här finns något för alla och en perfekt dagsutflykt för lite miljöombyte. 

Lång pir ut i havet lång strand.
Vaktpost Stutthof koncentrationsläger.

Stutthof Concentration Camp

En viktigt men mörk del av Polens historia är de koncentrationsläger som byggdes under andra världskriget. Stutthof koncentrationsläger ligger i byn Sztutowo ca 50 km från Gdansk och var ett av de längst aktiva koncentrationslägren i Polen.

Lägret öppnades redan 1939 och under de sex år som det var aktivt dog omkring 65 tusen fångar från 28 olika länder. De främsta dödsorsakerna för dessa stackars människor var sjukdomar, brutalt arbete, misshandel och hunger.

Idag är Stutthof ett museum där besökare får ta del av livet på koncentrationslägret. Det som är bevarat är baracker av det gamla och nya lägret, det judiska lägret, huvudkommandantens villa, gaskammare, krematorium och en minnesstaty av Wiktor Tołkin.

En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder