San Miguel de AllendeResenär resväska flygi.

Reseguide
San Miguel de Allende

San Miguel de Allende lockar tusentals turister årligen, vilket inte är förvånande. Med sina fantastiska byggnader, häpnadsväckande ruiner, mysiga parker och fartfyllda gator står staden aldrig still. Strosa runt de pittoreska gator fyllda av musik, mat och marknader eller bara slå dig ner i den Botaniska trädgården. Flertalet äventyr går att ta del av för den som är sugen.

Sevärdhet

Parroquia de San Miguel Arcángel

I stadens fartfyllda centrum finns en av San Miguel de Allendes största och äldsta kyrkor som inte går att jämföra med någon annan byggnad. Med sin neogotiska fasad byggdes monumentet redan under 1600-talet. Interiören är minst lika fascinerande som utsidan med sina tak och väggar fyllda av komplexa detaljer och guldpläterade altare. Detta sagoslott går att besöka utan någon kostnad men guidade turer finns tillgängliga för bara några hundra pesos.

Katedral San Miguel de Allende
Ruiner tempel San Miguel de Allende

Sevärdhet

Cañada de La Virgen

3 mil väster om San Miguel de Allende återfinns dessa häpnadsväckande ruiner. Vid Cañada de La Virgen har ruiner från 500-talet grävts upp och kan nu utforskas av besökare på egen hand eller med en guidad rundtur för bara några pesos. Här bodde Otomi-folket som levde sina liv efter solen, månen och venus position på himlavalvet. Buss eller taxi är att föredra om du planerar ett besök hit, men det går även att hyra en bil för endast några få pesos om så önskas.

Museum

Museo Casa de Allende

San Miguel de Allende har länge varit en historiskt viktig plats, särskillt gällande rörelsen för självständighet. Detta museum speglar hela staden, och Mexikos, historia men själva byggnaden har även varit hem för Ignacio Allende familjen. Besökare kan stiga in i de faktiska rummen där familjen levde i på början 1800-talet för bara några pesos.

Museum i San Miguel de Allende
Katolsk kyrka i San Miguel de Allende

Sevärdhet

Jesús Nazareno de Atotonilco

Kyrkkomplexet Atotonilco grundades 1740 och är numera en del av UNESCO:s världsarvslista. Komplexet byggdes med fantastisk arkitektur och höga väggar för att se ut som ett fort men interiören pryds av oljemålningar utan dess like. Flertalet ikoniska målningar återfinns på tak och väggar genom hela kyrkkomplexet, bland annat väggmålningar av Jesu liv, lidandet och den sista domen målat av Miguel Antonio Martínez de Pocasangre.

Sevärdhet

Explanada del Jardín Principal

Torget, även kallat El Jardin, framför stadens största kyrka är nästan alltid fyllt av folk, musik och ljuvlig mat året runt. Torget omgivs av buskar och växter som odlats och klippts på ett iögonfallande sätt. Strosa runt bland torgets små marknader eller slå dig ner på en bänk och njut av en hemmagjord glass medan mariachiband uppträder runt varje gathörn.

Trädgård i San Miguel de Allende
Botanisk trädgård i San Miguel de Allende

Sevärdhet

Charco del Ingenio

Väster om San Miguel de Allende återfinns denna botaniska trädgård som är hem för flertalet unika kaktusarter, blommor, djur och utrotningshotade växter. De mysiga vandringslederna tar dig runt trädgården och guidade turer kan bokas in varje tisdag och torsdag. För de yngre besökarna finns även interaktiva delar i parken där de får kolla, röra och lukta på olika växter.

Park

Parque Benito Juárez

Ett stenkast från stadens centrum återfinns San Miguel de Allendes största park. Njut av en picknick runt fontänen, strosa runt bland de marknader som regelbundet tar plats eller delta i en zumbaklass. Här finns något att göra året runt, men vid högtiden Día de Muertos fylls parken av en fartfyllt och färgglad festival som lockar tusentals turister årligen.

Parque Nacional Benito Juárez är en nationalpark San Miguel de Allende
Kulturcentret Centro Cultural Ignacio San Miguel de Allende

Sevärdhet

Centro Cultural

Kulturcentret Centro Cultural Ignacio Ramírez El Nigromante, i San Miguel de Allende är något som inte får missas, särskillt för den konstintresserade. Både permanenta och tillfälliga utställningar får ta plats, vilket lockar tusentals turister årligen. Exteriören är extraordinär och inte heller sviker interiören. Stig in i en byggnad fylld av konst, hantverk, workshops och magnifika utställningar av olika slag.

Konstcentrum

Fábrica La Aurora

Textilfabriken La Aurora användes flitigt under hela 1900-talet och är numera hem för konstverksamheter, utställningar och butiker som säljer hantverk av olika slag. Du hittar hit genom att ta en kort promenad från El Jardín genom de kullerstensgator täckta av växtlighet. Här kan du även delta i interaktiva workshopsutställningar eller bara njuta av en god kopp kaffe på något av de charmiga caféerna längs vägen.

Konstcentrum San Miguel de Allende
Masker museum mexiko.

Museum

Mask Museum

I nästan 30 år har antropologen Bill Le Vasseur samlat ihop en stor kollektion av ceremoniella masker från hela Mexiko. De flesta var gjorda av isolerade ursprungsbefolkningar som Le Vasseur besökte under sin livstid. Museet öppnades för att ge besökare en möjlighet att lära sig om ursprungbefolkningens traditioner och hantverk. För bara några pesos kan besökare även boka guidade turer runt museet, ibland håller även Le Vasseu och hans fru i dessa rundturer.

Sevärdhet

Templo de San Francisco

San Francisco-templet I San Miguel de Allende byggdes under slutet av 1700-talet och har än idag behållit sin barockanska arkitektur och design, trots ett fåtal renoveringar genom åren. Den detaljrika huvudfasaden har noggrant designade komponenter som ger templet sin charm. På toppen av byggnaden kan du se St. Francis och Madonnan på båda sidor om Kristus.

Gammalt tempel trädgård.
Zipline linbana.

Aktivitet

San Miguel Parque de Aventuras

För den äventyrlige resenären finns en fartfylld och spännande park att utforska i stadens sydöstra utkant. I San Miguel Parque de Aventuras finns både långa linbanor, gungande hängbroar över vattenfall och vandringsleder som kan utforskas till fots, med fyrhjuling, med cykel eller på hästryggen. Passa på att boka en plats på någon av de billiga guidade turerna som erbjuds av lokalbor.

Sevärdhet

El Mirador

Öster om staden finns detta fantastiska komplex med utsikt mot stadens centrum där landmärkena kan beskådas med ett teleskop. Njut av de vackra vyerna eller strosa runt bland de närliggande souvenir butikerna och pensionaten som tidigare varit hem för den kända skådespelaren och sångaren Pedro Vargas. Du kan ta dig hit till fots, med taxi eller buss för bara några få pesos.

Utsikt stad hus.
Kyrka kupol gul.

Sevärdhet

Iglesia de la Inmaculada Concepción

Denna tysta, men färgglada kyrka finns söder om Bellas Artes kulturcenter och är en historiskt viktig byggnad. Kyrkan är lokalt känd som “Las Monjas” och är hem till nunnor av den obefläckade avlelsen. Den grundades 1765 av dottern till en av stadens främsta familjer och som med sin neoklassiska kupol och gula fasad ger den dess charm.

Aktivitet

Teatro Angela Peralta

Döpt efter Mexikos operadrottning är detta teaterhus något du ej får missa. Här hålls magiska operakonserter, spännande teaterpjäser och mängder av andra föreställningar som lockar både turister och lokalbor. Även interiören och arkitekturen på byggnaden är häpnadsväckande med alla dess färgglada komponenter.

Teater inredning.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

SAN MIGUEL DE ALLENDE