Mexico CityResenär resväska flygi.

Reseguide
Mexico City

Ta tillfället i akt och besök Mexikos huvudstad, Mexico City, ett av Latinamerikas populäraste resmål som har något som passar alla. Strosa runt bland de historiska ruinerna i Tenochtitlán, beskåda de magiska parkerna, besök något av stadens många museum eller njut av förstklassig mat med lokalproducerade produkter.

Sevärdhet

Zocalo

I mitten av staden hittar ni torget Plaza de la Constitución eller Zocalo som de också kallas. Torget är centrum för många av stadens sevärdheter och ni kan bland annat hitta Nationalpalatset och den ikoniska katedralen i närheten av Zocalo. Detta  populära och fartfyllda torg är ofta värd för evenemang, festivaler och konserter som alla oftast är gratis att utforska, och i vissa fall går det även att delta i dem.

Zocalo Mexico City
Revolutionsmonumentet Mexico City

Sevärdhet

Monumento a la Revolución

Revolutionsmonumentet är ett monument till minne av den mexikanska revolutionen. Hit ska du bege dig om du vill uppleva en magisk soluppgång från toppen av byggnaden med en kopp kaffe och ett bakverk i hand. Härifrån kan du se några av stadens symboliska byggnader och stadsdelar, bland annat Palacio Bellas Artes och Frontón Mexico. Det krävs en förbokad biljett för denna guidade tur men för bara några hundra pesos får du blicka ut över vackra vyer inifrån världens högst triumfbåge.

Sevärdhet

Templo Mayor ruinerna

Bakom det centrala torget Zocalo går det att besöka ruinerna av detta tempel från den antika aztekiska staden Tenochtitlán. Exteriören är oerhört unik, likaså orginalskulpturerna som även behållt sina livfulla färger. Artefakter och andra historiska reliker, såsom ett uråldrigt kranium, har samlats in och uppvisas på det närliggande museet som endast kostar 80 pesos att besöka.

TEMPLO MAYOR RUINERNA Mexico City
Mexiko City Museo Nacional de Antropología

Museum

Museo Nacional de Antropología

Med över 150 olika museum är Mexiko City verkligen idealt för att dyka ner i landet, och världens, historia. Antropologiska museet är oerhört populärt med dess två våningar väl fyllda av olika historiska antikvarier och fantastiska exteriör. Guidade rundturer runt museet och staden kan bokas av lokalbor för bara några hundra pesos. Släng på ett par bekväma skor och förbered er på en härlig promenad.

Sevärdhet

Bosque de Chapultepec

Den fartfyllda staden kan ibland behöva kommas ifrån och vad passar bättre än att då besöka en av världens största urbana parker. Med sina magiska vandringsleder, mysiga små sjöar, historiska slott, trevliga zoo och underbara botanisk trädgård jämsides några av stadens främsta museum är Chapultepec Parken definitivt värt ett besök. Här finns det något för alla och ni kan utan problem spendera en hel dag här.

Chapultepec Mexico City
Palacio de Bellas Artes Mexico City

Sevärdhet

Palacio de bellas artes

Dessa palats har inte bara en utomordentlig arkitektur i magiska färger täckt av lila jacarandas som blommar för fullt på våren, det är utsett av UNESCO till ett konstnärligt monument. Den romantiska atmosfären, de underbara vyerna och flertalet evenemang kan upplevas året om och inträde till det fantastiska palatset kostar endast 30-75 pesos.  Olika konstverk, konserter och särskilt operasång kan upplevas regelbundet i detta palats. Vackra väggmålningar, muraler och hög detaljerad interiör gör detta till en byggnad du verkligen inte får missa.

Sevärdhet

Xochimilco

Detta pittoreska grannområde i södra delen av staden erbjuder några av de ikoniska sevärdheter som lockar turister och är även med på UNESCOS världsarvslista. Xochimilco är uppbyggt av flertalet kanaler som turister nu kan uppleva ur en av de traditionella trajinerorna.

Båtarna kan hyras för upp till 20 personer och kostar ca 400-500 pesos för två timmar (ungefär 200-250 kronor). Självfallet kan längre turer bokas för en högre kostnad där ett besök till den obehagliga, men väldigt populära,  ön Isle of Dolls vid kanalerna inkluderas.

Xochimilco Mexico City
Marknad Mexico City

marknad

Lagunilla Markets

Mexiko city erbjuder mängder av marknader året runt och en av de populäraste är Lagunilla Market. Här återfinns alla sorters antikviteter, loppisföremål, hantverk och mängder av lokalproducerade varor. Stadens olika marknader tar plats nästintill dagligen men Lagunilla Market har endast öppet mellan 9-18 på söndagar. Strosa runt i området och förbered er på en dag av shopping.

Sevärdhet

Cóyoacan

Detta livliga, färgglada och historiska grannområde lockar tusentals turister årligen. Strosa runt bland de vackra gatorna, alla mysiga grönområden eller slå dig ner i en av alla gästvänliga restauranger. Kanske är museum mer din grej, då kan du passa på att besöka det världskända Frida Kahlo museet som kostar omkring 230 pesos att besöka. Detta färgglada museum där Kahlo levde hela sitt liv lockar tusentals turister årligen men närliggande museum såsom Museo Casa Leon Trotsky, Diego Rivera Museo Anahuacalli och Museo Nacional de las Culturas Populares är minst lika underbara att besöka.

Fontän hundar vatten.
Spelplan siffror.

Sevärdhet

Frontón Mexico

Besök denna ikoniska byggnad i närheten av Plaza de la República som i snart hundra år har hållt i flertalet av Mexikos stora inomhussportevent, och är även hem för världens största Jai Alai bana. Denna byggnad har en fascinerande arkitektur som med sin röda fasad står ut mot resterande byggnader i området.

Aktivitet

Lanchacinema

I den underbara parken Chapultepec finns möjligheten att avnjuta en film som på bio, men sedd från en båt. Den första lördagen varje månad erbjuds en romantisk båttur medan en film visas på en stor bioduk. Detta populära event lockar ofta mängder av turister så se till att boka biljetterna i tid och glöm inte picknickkorgen med något gott att äta eller dricka.

Båtar sjö park.
Frihetsmonument ängel guld.

Sevärdhet

Ángel de la Independencia

Den guldiga ängel som symboliserar fred, lag, rättvisa och krig är även en av Mexikos viktigaste mötesplatser. Under detta självständighetsmonument ligger flertalet mexikanska hjältar begravda, och dess urnor kan än idag besökas. Att ta sig till toppen är kostnadsfritt men kräver en förbokad biljett. Väl uppe har du en 360-graders utsikt över Mexico City utan dess like.

Sevärdhet

Palacio Postal

Mexico City är känd för sina fascinerande byggnader och Palacio Postal är inget undantag. Dess tidiga 1900-talsstil kombinerar flertalet historiska rörelser, från italiensk renässans till spansk plattorsk stil. Tillsammans med dess italienska järndesign, utarbetade stenristningar och oerhört detaljerade interiör lockar Palacio Postal tusentals besökare årligen.

Palats byggnad trafik.
En kvinna sitter på ett moln framför en sol.

Väder

MEXICO CITY
En kvinna och en man står och tittar på ett stort frågetecken.

Mexiko är väldigt kriminellt, framförallt för turister. Poliser står dock i nästintill alla korsningar och gränder. Undvik att ta med dyra värdesaker på er resa så som klockor, märkesväskor eller andra accessoarer som kan märka ut sig. Undvik även att gå runt med större mängder kontanter, ta hellre ut i omgångar även om det kan medföra extra uttagsavgifter.

Det är varmt i Mexiko året runt, lika så i havet. 

Taxi är rätt billigt om man stannar en taxibil på gatan. Notera att flygplatsens taxi-transport är en aning dyrare.

Det är vanligt att man blir magsjuk/matförgiftad och kan bli fast på toa en dag om man har otur. Ta med vätskeersättning och försök äta på ställen som ser rena och reko ut.

Mexico Citys internationella flygplats heter Aeropuerto Internacional Benito Juárez (MEX) och är Mexikos och Latinamerikas mest besökta flygplats. Flygplatsen ligger ca 5km från centrum. 

Adress:Av. Capitán Carlos León S/N, Peñón de los Baños, Venustiano Carranza, 15620 Ciudad de México, CDMX, Mexiko

Telefon: +52 55 2482 2400

Mexiko använder sig av sin egen valuta Mexikansk Peso (MXN).

De accepterar dock dollar överallt, så vi rekommenderar uttag i dollar istället för i Peso inför ert besök.

Bär inte runt på för mycket kontanter, ta hellre ut pengar i omgångar även om det medför en uttagsavgift vid varje uttag. Landet är väldigt kriminellt och fullt av ficktjuvar. Håll koll på er plånbok och andra värdesaker, framförallt vid stranden om ni är ett mindre sällskap.

Dricks uppskattas av personalen men är absolut inte ett måste, likt många ställen i USA. Alla restauranger inkluderar servicekostnaden i sina priser om ni äter på plats precis som i Sverige.

Allt är så pass billigt i landet, så att slänga med lite dricks uppskattas om er plånbok tillåter. Detta har stor påverkan på restaurangen och dess personal.

Dricksa efter upplevelsen, är ni nöjda med maten och vill visa er uppskattning så passa på, men som tidigare nämnt är det absolut inte ett måste.